kklp 08.05.05, 19:17 Chcę nieco poprawić osiągi (nie wygląd) mojego samochodu. Planuje wymienić świece, filtr powietrza na stożkowy, zamontować magnetyzer i wymienić wydech. Macie jeszcze jakieś sugestie co zrobić, nie wydając więcej niż 3 kpln? Link Zgłoś Obserwuj wątek
fertig14 Re: Poprawa osiągów samochodu 08.05.05, 19:28 Najoptymalniej zdjac glowice i przewiercic tloki na wylot. Wiecej powietrza = lepsze spalanie = wieksza moc. Link Zgłoś
alonzo-kaloryfer Re: Poprawa osiągów samochodu 08.05.05, 22:42 Ja bym sobie darowal magnetyzer. Wg. testow jakie widzialem w TV i gazecie to podobno lipa. Nie ma zadnych efektow, a jak kolesie zalozyli do astry classic to byl nawet niezauwalny spadek mocy (wg pomiaru na hamowni). Link Zgłoś
wiktor_l Re: Poprawa osiągów samochodu 08.05.05, 22:47 kklp napisał: > Chcę nieco poprawić osiągi (nie wygląd) mojego samochodu. Planuje wymienić >.........zamontować magnetyzer i .... i jeszcze kilka naklejek, najlepiej na czoło. Witkor Link Zgłoś
kklp Re: Poprawa osiągów samochodu 09.05.05, 09:34 Tobie Wiktorze polecam tuning optyczny twarzy i mechaniczny mózgu. Jak nie masz nic do powiedzenia to siedz cichutko w domku... Link Zgłoś
niknejm Re: Poprawa osiągów samochodu 09.05.05, 09:43 Jeśli tuning nie jest Twoim hobby, sprzedaj ten samochód, dołóż trochę i kup mocniejszy. Zdecydowanie taniej wyjdzie. Taka jest prawda niestety, potwierdzona przez moich kumpli regularnie startujących w Modlinie i mocno 'wciągniętych' w temat. To, co piszesz, da przyrost nieproporcjonalnie mały (może ze 0.2s. do 100km/h) w porównaniu do kilku tysięcy zł, które chcesz wydać. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
kklp Re: Poprawa osiągów samochodu 09.05.05, 09:51 Według danych pewnego serwisu, po wymianie filtra powietrza, świec, wydechu i wałku rozrządu, moc silnika wzrasta o około 20%. Wydatek około 3 tysięcy. Mam Renault Clio 1,2 16 V, kiedyś jeżdziłem w 75% w mieście, teraz przejeżdzam około 2 tkm w miesiącu na trasach (w tym autostrady) i przydałoby się nieco mocy. Mam jeszcze pytanie o wzrost zużycia paliwa. Link Zgłoś
niknejm Re: Poprawa osiągów samochodu 09.05.05, 10:03 kklp napisał: > Według danych pewnego serwisu, po wymianie filtra powietrza, świec, wydechu i > wałku rozrządu, moc silnika wzrasta o około 20%. Wydatek około 3 tysięcy. Mam > Renault Clio 1,2 16 V, kiedyś jeżdziłem w 75% w mieście, teraz przejeżdzam > około 2 tkm w miesiącu na trasach (w tym autostrady) i przydałoby się nieco > mocy. Mam jeszcze pytanie o wzrost zużycia paliwa. Wymiana wałka rozrządu to już nieco inny temat. Ale jest to przykład tuningu 'coś za coś'. Poprawisz górny zakres obrotów, pogorszysz 'dół' i 'środek', ponadto na biegu jałowym silnik może chodzić nieróno, przy wałku mocno agresywnym. Na pewno tego chcesz? Ja bym się zastanowił mocno. Tym bardziej, że dobre efekty osiąga się przy zastosowaniu dobrych, markowych części. Żeby uzyskać 20% przyrostu mocy maks. (w co mocno wątpie zresztą) musiałbys wymienić wałek, dolot (wraz ze zrobionym doprowadzeniem zimnego powietrza z zewnątrz), kolektor wydechowy, kompletny wydech. Plus strojenie elektroniki do nowej konfiguracji. Być może konieczne będzie też poprawienie pompy paliwa i wtrysków. To wszystko będzie Cię kosztować grubo więcej niz 3 kPLN. Jeśli jednak się zdecydujesz, zrób pomiary na niezależnej hamowni przed i po. Żeby się nie okazało, że przyrost mocy max. wyniósł -3KM, za to silnik ryczy jak opętany plus silnik nie spełnia norm emisji, a spalanie wzrosło o 40%. No i wybuliłeś 3kPLN. Co do opinii warsztatu - jesteś pewien, że nie chcą na Tobie zarobić i dlatego rysują tuning w tak różowych barwach? ;-) Pzdr Niknejm Link Zgłoś
chudzikpiotr Re: Poprawa osiągów samochodu 09.05.05, 09:48 W takie kwocie najlepiej zmienić siltr powietrza wymienic układ dolotowy u układ wydechowy tzn kolektori tłumiki na wersje sportowapowinno się zmieścić jakie masz autko? Link Zgłoś
chris62 Re: Poprawa osiągów samochodu 09.05.05, 09:52 kklp napisał: > Chcę nieco poprawić osiągi (nie wygląd) mojego samochodu. Planuje wymienić > świece, filtr powietrza na stożkowy, zamontować magnetyzer i wymienić wydech. > Macie jeszcze jakieś sugestie co zrobić, nie wydając więcej niż 3 kpln? Oj oj następny pierdzący z 30 KM pod maską nam przybędzie, jakby za mało hałasu było na mieście. Uchroń nas przed takimi o Panie! Link Zgłoś
kklp Re: Poprawa osiągów samochodu 09.05.05, 10:11 Czegoś tu nie rozumiem, mam zadbany samochód, kupiony jako nowy, serwisowany, bez spojlerów, naklejek i innych chromowanych badziewi, nie chce zatem wymieniać dobrego auta na starsze ale większe lub z mocniejszym, seryjnym silnikiem i w dodatku pewnie po wypadku. Dlaczego nie krytykujecie kupujących zardzewiałe, stare złomy, tylko tych, którzy chcą coś zmienić nie wpływając na pogorszenie bezpieczeństwa? Na trase jest mi potrzebny nieco mocniejszy silnik i tylko tyle. Czy tak trudno to zrozumieć? Link Zgłoś
niknejm Re: Poprawa osiągów samochodu 09.05.05, 10:18 Nie denerwuj się, ale moja opinia jest taka jak napisałem. Dobrze Ci radzę, zastanów się. Albo przynajmniej podpisz z warsztatem umowę (na piśmie!), że jeśli: 1) koszty wyniosą więcej niż obiecane 3kPLN 2) pomiar na niezależnej hamowni wykaże mniejszy przyrost niż 18% 3) względnie auto przestanie spełniać normy emisji goście wracają z Twoim autem do stanu początkowego i zwracają podwójną kasę. Jeśli się zgodzą, to się mocno zdziwię. :-)) Na takie efekty nie ma szans przy tej kasie. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
chris62 Re: Poprawa osiągów samochodu 09.05.05, 12:07 Napisałeś o zmianie wydechu a 90 % takich zmian oznacza pierdzące toczydło które poza tym że huczy i denerwuje ludzi wokół to nic sobą nie reprezentuje w ruchu drogowym. Swoją drogą zastanawiam się kto dopuszcza takie coś do ruchu. jeżeli zależało Ci na mocy to trzeba było wybrać "najmocniejszą" ofertę za okresloną kasę a nie teraz dopłacać do wątpliwych przeróbek. Póki co możesz jedynie używać wysokiej jakości Świec filtrów i oleju lekkobieżnego ale ten nie każdy silnik dobrze znosi i ewentualnie wymienić opony na takie z jak najmniejszym oporem toczenia oraz odchudzić auto. Podobny problem ma kolega wydał za 54 KM tyle kasy że mógł kupić 60 KM innej marki a teraz pod górę każe rodzinie wysiadać i wspina się na 1-nce. Link Zgłoś
kklp Re: Poprawa osiągów samochodu 09.05.05, 10:18 Dzięki za komentarz (Chudzikpiotr i Niknejm). Po przeczytaniu Waszych wypowiedzi dochodzę do wniosku, że zasadniczo warto zmienić jedynie świece, filtr powietrza i kupować Shell V-power ;-).Przecież nie chodziło mi o wzrost zużycia paliwa. Pozdrawiam. Link Zgłoś
niknejm Re: Poprawa osiągów samochodu 09.05.05, 10:21 kklp napisał: > Dzięki za komentarz (Chudzikpiotr i Niknejm). Po przeczytaniu Waszych > wypowiedzi dochodzę do wniosku, że zasadniczo warto zmienić jedynie świece, > filtr powietrza i kupować Shell V-power ;-).Przecież nie chodziło mi o wzrost > zużycia paliwa. Pozdrawiam. Słuszna decyzja. Co do świec - nie montuj żadnych 'tjóninkowych' wynalazków, bo to nie ma sensu (przetestowane przez wielu moich kolegów). Najwyżej nieco częściej zmieniaj świece na nowe (ale takie rekomendowane przez producenta samochodu) i filtr powietrza. Pzdr Niknejm Link Zgłoś