Dodaj do ulubionych

Wyjazd na Litwe..pytanie

13.07.05, 14:29
Szanowni Forumowicze! Zamierzam spędzić wakacje w okolicach naszej granicy z
Litwą. W przypływie odwagi pomyśłałem sobie czy nie zwiedzić jakiś miast na
jej terenie. Chciałem spytać czy tego typu podróż jest bezpieczna bowiem od
lat karmiono mnie przesądami, że na wschód lepiej auta nie brać?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • iberia29 Re: Wyjazd na Litwe..pytanie 13.07.05, 14:48
      zadaj to pytanie tutaj : forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=623
    • inezz_a Re: Wyjazd na Litwe..pytanie 13.07.05, 15:05
      A ja bardzo chętnie odpowiem na to pytanie. Dwa tygodnie temu spedzilam tydzien
      na Litwie, właśnie podróżując samochodem. Nie musisz się niczego obawiać. Z
      moich spostrzeżeń - drogi lepsze, szersze i bardziej puste niż w Polsce.
      Policja litewska bardzo surowo egzekwuje ograniczenia prędkości - 50, 90, 110,
      a Litwini jeżdżą nie przekraczając wymienionych ograniczeń, bo grozi im za to
      utrata prawa jazdy. Trasy w kraju - bardzo fajne, jedzie się super, ale
      faktycznie widać duzo policji. Generalnie tam mało kto wyprzedza. Ulice w
      miastach - tu już trochę gorzej, bo sporo zakazów/nakazów skrętu, wjazdu itd w
      dodatku w określonych godzinach w konkretne dni, więc najlepiej jeździć z kimś
      kto pilnuje planu miasta i prowadzi do celu. Litwini mają jeszcze jedną wadę -
      jak chcą sobie z kimś pogadać to zatrzymuja się gdzie popadnie i tak sobie
      stoją i rzadko używją kierunkowskazów. Ale jeżdżą bardzo spokojnie i są
      wyrozumiali. Co do zwiedzenia paru miejsc - polecam Wilno - 2 dni powinny
      wystarczyc, Kowno - 1 dzien, Troki - pol dnia. Poza tym jak bedzie czas mozna
      sobie pozjezdzac do malych slicznych wsi i popatrzec na krajobrazy. Nie bylam w
      czesci polnocnej (Kłajpeda, Siaulai) więc sie nie wypowiadam.
    • inezz_a Re: Wyjazd na Litwe..pytanie 13.07.05, 15:08
      Jeszcze co do dróg - jak juz pokonasz naszą wspaniała droge nr 16 to naprawde
      warto wyskoczyc na Litwe, do Wilna jest ok 130 km od granicy po bardzo dobrej
      drodze. Jadąc 90km/h tak jak każą ich znaki dojeżdżasz do wilna w ok 1,5h. Ja
      przekraczałam granicę w Ogrodnikach.
      • zupper Re: Wyjazd na Litwe..pytanie 13.07.05, 15:17
        bardzo dziękuję za informację - zatem w drogę :-)
    • mapmuh Re: Wyjazd na Litwe..pytanie 13.07.05, 15:50
      Większość już powiedziano, ale:
      litewska ostrożna i zgodna z przepisami jazda to mit, o którym i ja słyszałem. Większość na pewno tak, ale wyprzedzanie po lewej stronie na skrzyżowaniu w czasie gdy wyprzedzany sygnalizował zamiar skrętu w lewo widziałem tam kilka razy. Więc bądź ostrożny.
      Najlepsze drogi w Pribałtyce. Możesz zostawić mapę w domu, dojedziesz wszędzie "po drogowskazach".
      Policja surowa i częstsza niż u nas. Z zasady raczej negatywnie nastawiona do Polaków.
      Piękny, wart odwiedzenia kraj.
    • agulha Re: Wyjazd na Litwe..pytanie 13.07.05, 18:00
      Litwa (przynajmniej pod tym względem) to nie jest żaden Wschód. Drogi
      (przynajmniej główne, bo tymi jeździłam) lepsze niż u nas, samochodów wyraźnie
      mniej, a te co są, dobrej klasy. Miałam bliskie spotkanie III stopnia z
      niebieskimi ludzikami (zdążyłam zwolnić tylko do 115 km/h, a wolno było 100
      km/h: wyglądało jak autostrada, ale znak "Autostrada" był kilometr dalej). 75
      litów, czyli wtedy (2 lata temu) 100 zł :-((. Mandat do dziś mam na pamiątkę.
    • primordial Re: Wyjazd na Litwe..pytanie 13.07.05, 23:15
      Poziom wyzszy niz u nas-i drog, i estetyki miast... Nie masz sie co bac. Litwa
      jest krajem kulturalnym, spokojnym, porownywalnym np z Czechami. Drogi sa super,
      mozna przeleciec kraj autostradami. Wilno jest piekne. Kierowcy sa kulturalni,
      tylko w Wilnie troche napaleni (jak to w duzych miastach).
      Paliwa tanie, jesli jezdzisz na gaz, to juz w ogole grosze (gaz nazywa sie na
      Litwie "duszai" chyba).

Uwazaj na policje. Nie masz szans z ichnimi radarami. Policja jest surowa; stoja
      w radiowozach,ale nie jak u nas w poprzek na poboczu,ale WZDLUZ drogi (jak
      zaparkowany samochod-widzisz tylko tyl, bez napisu Policja), przodem do kierunku
      jazdy. Radar maja tam, gdzie normalnie jest lusterko kierowcy.

Generalnie polecam, Litwa to piekny kraj,pelno fajnych miejsc, ciekawy, jazda
      jest przyjemnoscia (wracajac do Polski droga krajowa przez Augusotw wpadniesz w
      traume,po litewskich autostradach), benzyna tania. Kraj przyjazny turystom.
    • sakura7 Re: Wyjazd na Litwe..pytanie 14.07.05, 07:53
      Wszystko wlasciwie zostało już powiedziane. Naprawdę warto jechać, ja byłam tam
      już trzy razy (przy okazji zwiedzajac tez Lotwe i Estonie). Na krotki wypad
      polecam Wilno i Troki. Drogi bardzo dobre, na pewno lepsze niz u nas. Kultura
      jazdy tez jakby wyzsza ale ruch na drogach jest mniejszy. W miastach sporo
      zielonych strzałek - nie trzeba zatrzymywac sie przed nimi.
      Uwazaj na odcinku tuz za granica - tam na 100 % bedzie czekala policja z
      radarem.

I ciekawostka - nie wiem jak Wasze spostrzeżenia ale królem szos na Litwie jest
      stare Audi 100 (cygaro).

• zupper Re: Wyjazd na Litwe..pytanie 14.07.05, 08:51
        Bardzo dziękuję wszystkim za opinie. Z przyjemnością /mam nadzieję/ wybiorę się
        na wycieczkę na Litwę. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka