Dodaj do ulubionych

OPEL OMEGA "c"

08.08.05, 21:18
Zamierzam się z kupnem tego otoż samochodu. Prosiłbym o poradę, czy w ogóle
jest warto, czy są awaryjne itd. Zainteresowany jestem dieslem, jak one się
spisują? Który silnik jest lepszu 2.5 czy 2.2dti? Jakimi właściwościami się
charakteryzują? Jakie spalanie itd.? Proszę o pomoc w podjęciu decyzji, każda
opinia będzie dla mni ważna.
Obserwuj wątek
    • romantic5 Re: OPEL OMEGA "c" 09.08.05, 07:19
      Jezdzilem OMEGA A. Benzyna 2l. Bardzo ekonomiczna, szczegolnie na trasach - do
      7l/100km. Zawieszenie, naped i silnik bez zarzutu. Gorzej z korozja. Jezeli nie
      byl ,,robiony,, ,to bedzie OK. 2,5D to silnik BMW. 2,2 benzynai diezel maja
      lepsza opinje i dobrze pasuja do tego auta. Ale znalezc OMEGE D z malym
      przebiegiem to jest sztuka.
    • misiak.bk Re: OPEL OMEGA "c" 09.08.05, 08:22
      Osobiście jeśli już omega c w dieslu to wolałbym 2,5. W wersji c jest juz z CR
      i ma 150 km. Silnik 2,2 jest niezły ale ewentualna naprawa pompy wtryskowej
      (rotacyjna) to koszt około 3 kpln.Osobiście wczoraj widziałem naprawę takiej
      pompy (wymieniałem końcówki wtryskiwaczy w swoim aucie coby nie dymić szanownym
      benzyniarzom he,he). 2,2 mniej pali ale też ma słabsze osiągi. Poza tym 2,5 to
      jednak 6 cyl. i zupełnie inaczej pracuje. Pomimo, że osobiście wolę diesle to
      jednak w przypadku omegi polecałbym wersję b od 98r. do 2000 r. (można znaleźć
      chociaż to już w zasadzie rocznik modelu c)w benzynie 2,0 16v. Idealnie się
      gazuje a części sa tańsze niż do wersji c. Modele od 98 roku są juz całkiem
      nieźle ocynkowane i raczej nie rdzewieją. W sumie za te pieniądze to kawał
      dobrego samochodu.
      pzdr
      • romantic5 Re: OPEL OMEGA "c" 09.08.05, 16:03
        Tak jest. Jezdzilem 2,5 benzyna, automat. Naprawde super, ale nie
        dla ,,twardzieli,, arealu GTI i Co. Zawieszenie doszcz twarde, ale komfortu b.
        duzo, jak i wyposazenia. Jedyna wada - zuzycie w miescie. Przy dobrym starcie
        mas 50l/100km, srednia - powyzej 12. Fura na trase. Powtarzam - silnik 2,5D to
        smal BMW i jego remont drogi. Dolaczam sie do rady zagazowania 2,2 benzyny.
        Ogulne koszty beda do przyjencia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka