edek40 27.03.06, 10:55 motoryzacja.interia.pl/news?inf=731969 He, he. Czyzby sylwetka znana bez wiekszych zmian od golfa III troszke sie przejadla? Ciekawe czy potrafia cokolwiek projektowac, czy zatrudnia jakichs porzadnych stylistow, np. wloskich? Link Zgłoś Obserwuj wątek
megaizyda Re: Robi wrazenie 27.03.06, 11:02 zawsze był to pojazd dla "ciemnego ludu" wiec dobrego designu nie mozna sie spodziewać - po prostu dobra kontynuacja III rzeszy sprawdzajaca sie w IV rp... ----------------------------------------- bez gwiaSSSSSdy nie ma jaSSSSdy! czyli hasło debila... habudzik za czesto bije konia na widok mesia! Link Zgłoś
lapufkasz Re: Robi wrazenie 27.03.06, 11:09 Przeciez masz podany powod szybszego wprowadzania nowego modelu ktory to zreszta nie powinien zaintetresowanych tym samochodem cieszyc. Co do stylistyki nie sadze zeby wprowadzona jakas rewolucje golfy zawsze byly stonowane stylistycznie i widocznie to jest dobra droga skoro od ponad 30lat sa w czolowce najlepiej sprzedawanych modeli w Europie z czego wiekszosc napierwszym miejscu ze znaczna przewaga.Ostani rok chocby sprzedano prawie 600tys Golfow blisko 200tys wiecej niz drugi na liscie model. Link Zgłoś
emes-nju Re: Robi wrazenie 27.03.06, 11:12 Stonowane to jest np. Audi - Golf jest ZADEN stylistycznie. Link Zgłoś
edek40 Re: Robi wrazenie 27.03.06, 11:16 To ciekawe co jest powodem slabszej niz zakladano sprzedazy tego superpojazdu? Ciekawe rowniez co jest powodem wywalenia strasznej ilosci pieniedzy na przygotowanie nowego modelu, zanim poprzedni na to zarobil? Link Zgłoś
waskes29 Re: Robi wrazenie 27.03.06, 11:46 edek40 napisał: > To ciekawe co jest powodem slabszej niz zakladano sprzedazy tego superpojazdu? > Ciekawe rowniez co jest powodem wywalenia strasznej ilosci pieniedzy na przygot > owanie nowego modelu, zanim poprzedni na to zarobil? Juz o tym bylo powodem jest zbyt skomplikowana budowa samochodu a przez to duzy koszt wytwarzania i VW w tej chwili nie zarabia na Golfie a sama sprzedaz jest dobra ,w poprzednim roku sprzedano najwiecej Golfow w historii tego modelu. Link Zgłoś
edek40 Re: Robi wrazenie 27.03.06, 11:51 To ja juz sie gubie. To swietny samochod o niepowtarzalnej stylistyce, troszke skomplikowany i drogi w produkcji. Jednak wszystko przebija najwieksza w historii sprzedaz modelu. To znaczy, ze szefowie vw zakladali jeszcze wyzsza? Na jakiej dokladnie podstawie? Bo to vw? Albo dlatego, ze ma piekna linie? Moze dlatego, ze jest drogi jak diabli? A moze dlatego, ze nawet szefowie vw uwierzyli w magie slow vw golf? To opieraloby sie o kliniczny przypadek nieumiejetnosci oddzielenia emocji od biznesu. Link Zgłoś
waskes29 Re: Robi wrazenie 27.03.06, 12:02 edek40 napisał: > To ja juz sie gubie. To swietny samochod o niepowtarzalnej stylistyce, troszke > skomplikowany i drogi w produkcji. Jednak wszystko przebija najwieksza w histor > ii sprzedaz modelu. To znaczy, ze szefowie vw zakladali jeszcze wyzsza? Na jaki > ej dokladnie podstawie? Bo to vw? Albo dlatego, ze ma piekna linie? Moze dlateg > o, ze jest drogi jak diabli? A moze dlatego, ze nawet szefowie vw uwierzyli w m > agie slow vw golf? To opieraloby sie o kliniczny przypadek nieumiejetnosci oddz > ielenia emocji od biznesu. Nie wiem ty masz prblem z logika.Wporwadzenie nowego modelu nie wynika z niezadowalajacych wynikow sprzedazy a kosztow produkcji . Zreszta cala sprawa rozbija sie o to ze nowy model ma wejsc rok wczesniej niz zakladano po co tu sie doszukiwac jakis problemow zwlaszcza ze oficjalnie VW dementuje to plotki. www.motogazeta.mojeauto.pl/cms/?id=28829 www.samar.pl/index.html?__lang=pl&__action=sec,4&new=9924 Link Zgłoś
daria.1 Re: Robi wrazenie 27.03.06, 12:14 a co w Golfie jest takiego skomplikowanego ? na samochodach trzeba zarabiać a nie dokładać ,GM też sprzedaje dużo ,dużo wiecej niz vw a ma kłopoty . Już od od Golfa 4 zaczeły się problemy ,to tylko dalsza eskalacja . Tylko Niemcy kupują Golfa w dużych ilosciach i to go trzyma ale to za mało . Waskes to ty masz problemy z logiką a nie edek 40 pomyśl -żeby ciebie oświecić to tak jak by Toyota sprzedawała Corollkę w dislu za 50 tys albu civic disel za 50 tys ,wiesz ile by tego sprzedali ? Hansy osikali by Golfa Link Zgłoś
waskes29 Re: Robi wrazenie 27.03.06, 12:30 daria.1 napisała: > a co w Golfie jest takiego skomplikowanego ? na samochodach trzeba zarabiać a n > ie dokładać ,GM też sprzedaje dużo ,dużo wiecej niz vw a ma kłopoty . > Już od od Golfa 4 zaczeły się problemy ,to tylko dalsza eskalacja . > Tylko Niemcy kupują Golfa w dużych ilosciach i to go trzyma ale to za mało . > Waskes to ty masz problemy z logiką a nie edek 40 pomyśl -żeby ciebie oświecić > to tak jak by Toyota sprzedawała Corollkę w dislu za 50 tys albu civic disel za > 50 tys ,wiesz ile by tego sprzedali ? Hansy osikali by Golfa Ty sie lecz nie wiesz o czym piszesz.Przeciez golf nie sprzedaje tanio samochodow tylko ich koszt wytworzenia jest duzy. Sugerujesz ze ludzie kupuja golfy bo sa tanie a VW na tym traci- to sobie porownaj ceny Golf jest najdrozszymkmpaktem w klasie a mimo to sprzedaje sie ich najwiecej.W 2005 w Europie sprzedano 590tys golfow w tym 230tys w Niemczech porownaj sobie ta ilosc z innymi modelami. www.samar.pl/index.html?__lang=pl&__action=sec,4&new=7145 Link Zgłoś
daria.1 Re: Robi wrazenie 27.03.06, 13:07 Czy gdzieś jest napisane że vw sprzedaje tanio ? gdzie pokaż ? jeśli chodzi o szczegóły to np na rynku niemiecki Golf V zaczyna sie od 15255 EURO ,Civic od 15950 euro ,Passat od 22100 euro, Accord od 23400 euro .> > Ty sie lecz nie wiesz o czym piszesz.Przeciez golf nie sprzedaje tanio > samochodow tylko ich koszt wytworzenia jest duzy. Czy ty rozumiesz podstaw ekonomi. ? Napisze ci inaczej skoro dalej nie rozumiesz -skoro to taki dobry wóz ,najlepszy to czemu nie sprzedawac go po 20 tys euro i zarabiać ? teraz rozumiesz czy nie? żebyś więcej zrozumial to ci wytłumaczę że podawane ceny są tylko przykładami i nie mają nic wspólnego z kosztami wytwożenia ,oczywiscie w pierwszej częsci ceny z rynku niemieckiego są prawdziwe Link Zgłoś
waskes29 Re: Robi wrazenie 27.03.06, 13:28 daria.1 napisała: > Czy gdzieś jest napisane że vw sprzedaje tanio ? gdzie pokaż ? jeśli chodzi o s > zczegóły to np na rynku niemiecki Golf V zaczyna sie od 15255 EURO ,Civic od 15 > 950 euro ,Passat od 22100 euro, Accord od 23400 euro .> Ja porownasz wyposazenie to zobaczysz ze VW jest wyraznie drozszy. Porownuja Accorda i Passata porownaj silniki i wyposazenie a wtedy dopiero cene. Golf mniej wiecej w kazdym europejskim kraju jest jednym z drozszych kompaktow wiec nie cena jest powodem takiej popularnosci tego modelu. Link Zgłoś
daria.1 Re: Robi wrazenie 27.03.06, 13:51 skoro to takie dobre to ponawiam pytanie czemu nie sprzedawać po 20 tyś euro ????? ja wiem czemu ale ty chyba nie ,pomyśl nad tym dwa dni spokojnie . Link Zgłoś
waskes29 Re: Robi wrazenie 27.03.06, 15:33 daria.1 napisała: > skoro to takie dobre to ponawiam pytanie czemu nie sprzedawać po 20 tyś euro ?? > ??? ja wiem czemu ale ty chyba nie ,pomyśl nad tym dwa dni spokojnie . Jaki sens ma miec to pytanie bo nie lapie. Ale o ile pamietam ja w dyskusji z toba najczesciej nie wiem o co ci chodzi . Pisz jasniej najwidoczniej nie mam tak jasnego umyslu jak ty. Link Zgłoś
edek40 Re: Robi wrazenie 27.03.06, 12:20 Moze mam problemy. Wklejam wiec cytat do analizy: "Jednak ze względu na mniejszą od oczekiwań sprzedaż obecnego modelu oraz związane z tym wysokie koszty produkcji podjęto decyzję o przyspieszeniu prac tak, by nowy model gotowy był na 2008 rok." Nie jestem wielbicielem vw, wiec nie grzebie w materialach na ich temat. Rowniez tych o dementi. Tak wpadl mi ten tekst w oczy i zrozumialem go doslownie. Link Zgłoś
waskes29 Re: Robi wrazenie 27.03.06, 12:33 edek40 napisał: > Moze mam problemy. Wklejam wiec cytat do analizy: > > "Jednak ze względu na mniejszą od oczekiwań sprzedaż obecnego modelu oraz związ > ane z tym wysokie koszty produkcji podjęto decyzję o przyspieszeniu prac tak, b > y nowy model gotowy był na 2008 rok." > > Nie jestem wielbicielem vw, wiec nie grzebie w materialach na ich temat. Rownie > z tych o dementi. Tak wpadl mi ten tekst w oczy i zrozumialem go doslownie. Nie, jedynym powodem jaki moze wplynac na szybsze wprowadzenie nowego modelu ma byc wlasnie koszt produkcji ,tak jak juz pisalem oficjalnie VW zaprzecza tym doniesieniom i wciaz zaklada wprowadzenie Golfa IV dopiero w 2009.Ja nigdzie nie wyczytalem ze sprzedaz golfa jest nizsza niz przewidywana jak mozesz podal link chetnie sie zapoznam Link Zgłoś
edek40 Re: Robi wrazenie 27.03.06, 14:03 No to dalej nic nie rozumiem. To znaczy cos im nie wyszlo. Albo samochod, albo marketing, albo cena. Taki np. Morgan nie narzeka na zbyt wysokie koszty produkcji, a sa astronomiczne. Maja wszystko dobrze skalkulowane, sprzedaja (i to zanim zaczna produkcje konkretnego egzmplarza) znikoma ilosc nienowoczesnych do bolu aut i wychodza od kilkudziesieciu lat na plus. Link podalem na poczatku. Moze pismak cos pokrecil. Bo jesli jest tak dobrze jak piszesz, to rzeczywiscie szybsze wprowadzenie nowego modelu jest zupelnie pozbawione sensu. Link Zgłoś
waskes29 Re: Robi wrazenie 27.03.06, 15:25 edek40 napisał: > No to dalej nic nie rozumiem. To znaczy cos im nie wyszlo. Albo samochod, albo > marketing, albo cena. Taki np. Morgan nie narzeka na zbyt wysokie koszty produk > cji, a sa astronomiczne. Maja wszystko dobrze skalkulowane, sprzedaja (i to zan > im zaczna produkcje konkretnego egzmplarza) znikoma ilosc nienowoczesnych do bo > lu aut i wychodza od kilkudziesieciu lat na plus. > > Link podalem na poczatku. Moze pismak cos pokrecil. Bo jesli jest tak dobrze ja > k piszesz, to rzeczywiscie szybsze wprowadzenie nowego modelu jest zupelnie poz > bawione sensu. Ja ci powiem tak: w tej sprawie wiem tyle co pisza , wszystkie zrodla powoluja sie na wysokie koszty produkcji zwiazane z zbytnim skomplikowaniem budowy . Na logike jesli Golf sprzedaje sie bardzo dobrze a tak mi sie wydaje skoro bije rekordy sprzedazy to chyba nie problem ze sprzedaza a wlasnie z tymi kosztami .Golf jest tym koniem pociagowym dla VW i chyba on musi przynosic zyski ,a byc moze popelniono wczesniej blad w projektowaniu i samochod ten musi byc sprzedawany taniej niz przewidywano.Zobacz jak nisko ceni sie focus, ceny obnizaja tez francuzi wiec zeby byc konkurencyjnym a przy tym zachowac dotychczasawo sprzedaz i osiagac zyski widocznie trzeba wprowadzic nowy model ktory bedzie tanszy w produkcji.Gdziesz czytalem ze pracochlonna i kosztowna jest produkcja nadwozia a nie da sie teraz tego juz zmienic wiec chyba taniej wyjdzie wprowadzenie nowego modelu. Znowy w AMiS jakas tam szycha z VW zaprzecza ze nowy model pojawi sie wczesniej .Dziwi tez ze akurat te spekulacje pojawiaja sie teraz kiedy VW notuje znaczny wzrost sprzedazy .Wszystkie moje przemyslenia opieram mniej wiecej na takich doniesieniach www.motogazeta.mojeauto.pl/cms/?id=28829 Link Zgłoś
waskes29 Re: Robi wrazenie 27.03.06, 15:30 A tu niby dementuja www.auto.mpp.pl/sekcje.htm?s=7&nrmag=688c839a09&strona=2 Zreszta teraz jakos VW dziwnie postepuje niby mysli o wprowadzeniu nowego modelu a wciaz nie wypuscil Golfa w wersji kombi i tak wyjdzie ze jak juz kombi zacznie sie rozkrecac w sprzedazy to bedzie juz przestarzalym modelem bo pojawi sie golfVI.Ale to juz ich polityka pewnie wiedza co robia. Link Zgłoś
edek40 Re: Robi wrazenie 27.03.06, 15:59 I tu mam inne zdanie. Ktos nie wiedzial co robi, popelnil jakis blad. Wprowadzenie (lub tylko zdementowana pogloska - a wiadomo co w dyplomacji oznacza dementi) nowego modelu niezle nadwerezy finansowo vw, co polaczone z kiepska rentownoscia sprzedazy golfa V oznacza duze problemy. Swoja droga ciekaw jestem co oznacza termin zbyt skomplikowany. Skomplikowana to jest rakieta. Golf jest samochodem takim jak inne, oferuje mniej wiecej to samo wyposazenie co konkurencja. Jakos sobie nie przypominam rewolucyjnych nowinek technicznych. Raczej zawsze nacisk kladziony byl na perfekcyjne dopracowanie, a nie rewolucje. Wiec w czym problem? Jak kiedys mialem pasata, to jedna z najwiekszych bolaczek byl uklad elektryczny. Prosciutki diesel mial cala baterie bezpiecznikow i przekaznikow, podczas gdy konkurencja w tych czasach obchodzila sie 6, 8 sztukami. Konkurencja dzialala, moj pasat czasem lekko dymil. Elektryka w tym bolidzie (pod deska)to byl makaron godny samochodow o dekade mlodszych, z cala masa elektryki i elektroniki. Pozycje przez wlacznik swiatel przez bezpiecznik 12, przy lewym kierunku przez bezpiecznik 20, przy prawym kierunku przez bezpiecznik 21, a gdy wlaczone jest radio to przez bezpiecznik x+2 :) Nieco przesadzam, ale bylo to strasznie zagmatwane. Moze od lat 80tych vw nie zmienil projektanta ekstremalnie skomplikowanych ukladow elektrycznych? Moze gosc uwaza, ze, jak w Tytusie, Romku i A'Tomku, wage elektryki w samochodzie ocenia sie na wadze, a nie funkcjonalnosci? Link Zgłoś
megaizyda Re: Robi wrazenie 27.03.06, 17:02 powód jest jeden i prosty - na kazdym wyprodyukowanym golfie traca pieniądze - trezba zatem zaproejktowac gruchota jeszcze tańszego w produkcji i w cenie konkurencyjnej w stosunku do focusow, civiców etc. ----------------------------------------- bez gwiaSSSSSdy nie ma jaSSSSdy! czyli hasło debila... habudzik za czesto bije konia na widok mesia! Link Zgłoś
dr.wal2 Re: Robi wrazenie 27.03.06, 17:35 motoryzacja.interia.pl/news?inf=731969 Bez wzgledu na to co sadzimy o przyszlej sylwetce Golfa ,-czeste zmiany stylistyki zbijaja cene tych poprzednich,tak jest z wszystkimi markami aut ktore co rok to prorok w stylistyce. Volvo trzyma swa kanciata sylwetke od lat 1970-tych z lekkimi face lyftingami ci dziesiec lat - i trzyma cene swych "uzywek" . Link Zgłoś
followme.pl Re: Robi wrazenie 27.03.06, 23:26 Zdjęcia na forum www.followme.pl/Forum/viewforum.php?f=2 Zdecydowanie widać brak racjonalności w poczynaniach VW, a to w biznesie kosztuje. Link Zgłoś
waskes29 Re: Robi wrazenie 28.03.06, 09:28 followme.pl napisał: > Zdjęcia na forum > www.followme.pl/Forum/viewforum.php?f=2 > Zdecydowanie widać brak racjonalności w poczynaniach VW, a to w biznesie > kosztuje. > To znaczy jakiej racjonalnosci?Czemu tu wszyscy wytykaja jakies urojone bledy firmie ktira w tej chwili kontroluje ponad 1/5 rynku Europy notujac znaczne wzrosty sprzedazy no chyba ze to jest ten nieracjonalizm. Narazie caly ten szum z golfem opiera sie na jakis niepotwierdzonych spekulacjach prasy zreszta denentowanych przez VW a nawet jesli tak bedzie to rochodzi sie o to ze nowy golfa pojawic sie ma rok wczesniej niz to bylo planowane iscie nieracjonalne zachowanioe firmy .Mozna by rzec ze bardzo ryzykowne i niezrozuiale decyzje. A nawiasem mowiac to nawet dobrze mi aktualny model podoba sie srednio i jesli zastopi go ta druga wersja na zdjeciach to jak najbardziej jestem za. Link Zgłoś
edek40 Re: Robi wrazenie 28.03.06, 10:33 Najwiekszym i konsekwentnie powielanym bledem vw sa aspiracje. Otoz ludowoz ma aspiracje, aby ich produkty byly klasyfikowane pol polki wyzej niz odpowiednik konkurencji. Moim zdaniem zabrali sie do tego w glupi sposob. Zamiast robic samochody troche lepsze, troche wieksze, oferujace wiecej po prostu zaczeli sie cenic. Szczegolnie widoczne jest to w ostatnim, poza Niemcami, bastionie czyli Polsce. Tu polityka od zawsze jest taka sama. Kupujesz samochod za te same pieniadze co bogaty Niemiec, ale z gorszym wyposazeniem. Zas dokompletowanie wyposazenia zbliza cene auta do pasata, ktory tez jest oczywiscie gorzej wyposazony. W Europie nie pozwalaja sobie na takie numery. Samochody sie sprzedaja, choc sa drogie. Ale caly czas mam w pamieci naprawde powazne klopoty mercedesa, ktory tak sie zapetlil w robieniu aut najlepszych na swiecie, ze nie dal rady utrzymac jakosci. Fakt, mercedes na te klopoty pracuje dluzej niz vw. Ale poczekajmy. Pycha to straszna rzecz. Link Zgłoś