16.08.06, 12:19
Zamierzam kupić duży solidny samochód, taki którym będę mógł pojeżdzić 2-3
lata bez zastanawiania się co za chwile siądzie lub odpadnie. Za te same
pieniądze można znależć Opla Omegę kombi '95 Forda Mondeo kombi '97 i BMW
525 '95 też jako kombi. Podpowiedzcie proszę który z nich warto wybrać, chcę
mieć solidne auto do jeżdżenia i omijania warsztatów szerokim łukiem.
Najbardziej podoba mi się BMW, ale czy Będę Miał Wydatki?
Obserwuj wątek
    • gsigirl Re: BMW? 16.08.06, 12:57
      wiec tak. Mondeo
      • dr.rocco Re: BMW? 16.08.06, 14:04
        Gosciu nie masz pojecia o BMW , wiec nie pisz glupot. Do starych bmw czesci nie
        sa drogie , i nie jest to wyznacznik bogactwa tak stary samochod.
        • computerland1 Re: BMW? 16.08.06, 14:38
          mialem mondeo, teraz mam bmw, wiec moze co nie co pomoge.
          mondeo 1.6 kombi 1997 - zadnej korozji, poza klockami, itp nic sie nie psulo.
          mialem od lipca do lutego, wiec moze nie jest miarodajny czas, ale zawsze...
          kombi bardzo pojemne, w sumie super autko. tyle ze dla mnie do miasta za duzy...
          teraz mam bmw 320, moze nie kombi, ale bmw. czesci troche drozsze, ale nie
          wierz, ze o 50%, bo to bzdura. i jesli chcesz miec fajne bmw, to bierz minimum
          2.0 - silniczek 6-cylindrowy. a jak ktos poleca 1.8 do bmw, to nigdy go nie
          mial. omegi nie znam.

pzdr

abc.
        • gsigirl Re: BMW? 16.08.06, 17:14
          po pierwsze, to jestm dziewczyną :) a po drugie, częsci sa drogie bo mialam E36
          i 1.8is to chyba wiem! za byle pie.. placilam okolo 50 % wiecej niz moj
          ojciec np. do golfa 3, lub moj tesciu do mondeo! a pozatym jego mondeo,
          sprowadzane z holandi z 3 lata temu, serwisowane tam, tu w garazu stoi caly
          czas, zadbane, to i tak szkorbut wpieprza :/ dziury w progach wielskości
          pięsci.. a ja chyvba cos o tym wiem , bo z wyksztalcenia i z zawodu, jestem
          lakiernikiem samochodowym :) Jak ktos che BMW zeby sobie pojezdic to po co ma
          kpowac z silnikiem 2.5 ? wystarzcy maly! a juz silniki 524 td i 525 tds to
          porazka calkowita... poprsotu do 95 roku wady fabryczne. zajmuje sie tym
          zawodowo wiec takie jest moja zdanie...
          co do kosztów naprawy, wiem jak chlopaki na warsztacie obok robią , i jak
          wiele warsztatów robi!! przykład : przyjezdza golf 3 , zmieniają uszczelke pod
          silnikiem. koszt robocizny : 40 zł, 30 min pracy. przyjezdza BMW E34, bądz E36,
          ta sam,a robota, tyle samo czsu, koszt : 70 zł... no coment...
          • typson Re: BMW? 16.08.06, 17:36
            co do silnikow - w 524 td - nie tyle poracha co wrazliwy na przegrzanie.
            w 525 tds - zupelnie inna sytuacja - wszystko OK

a 525i - silnik M50B25 ma 192 konie i raczej ciezko mowic tu o tym, ze auto jest
            wołowate. Bardzo zacny motor, godny polecenia.

BMW jest drogie z wielu innych powodow. Ma duzo wiecej czesci niz przecietnie
            auto posiada. Skomplikowane aluminiowe zawieszenia, sporo czujnikow i innej
            masciosprzetu w silniku. Np w bmw nie ma tarcz sprzegla ze sprezynami tylko jest
            kolo dwumasowe. A jego koszt to jakies 2k pln. I takich roznic konstrukcyjnych,
            ktore powoduja taka a nie inna cene jest sporo
          • dr.buzz Re: BMW? 08.11.13, 13:02
            Nie chce mi sie nawet calosci Twojej wypowiedzi komentowac, bo to byzdur stek...ale co do ostatniego fragmentu mam pytanie - co to jest uszczelka od silnikiem? chodzi ci o uszczelke miski olejowej? :D
            • galtomone Re: BMW? 08.11.13, 14:21
              Watpie, ze otrzymasz odp. zwazywszy na date, kiedy to zostalo napisane ;-)
      • habudzik Re: BMW? 16.08.06, 17:34
        gsigirl napisała:

BMW - temat rzeka :) ale z doswiadczenia powiem Ci tak. nawet sie
        > tak bardzo nie psuje, ale jak sie juz zepsuje, to zapraszam do banku po
        > pozyczke hehe naprawy srednio o 50% drozsze, poniewaz jak w warsztacie widzą
        > klienta podjezdzającego BMW to zdzierają ile mogą, wychodząc z założenia ze jak
        >
        > ma BMW to go stac :)

No jesli to ASO BMW to tak z zasady wszyscy BMW podjeżdżają a jesli mowisz o
        warsztatach niezależnych to podobno są tak sakrameco tanie że nawet części za
        darmoche wymieniają , a i same części w niezaleznych sa tak tanie ja w sklepie
        "Wszystko po 5 Zł. " . Słyszałem ze potrafiom tam wymienic silnik i powiedziec
        klientowi ".... atam dobra za darmoche było ..." Takie to one sa te niezalezne .
        • gsigirl Re: BMW? 17.08.06, 09:51
          heheh ja mieszkam na podkarpaciu. akurat teraz, jest tyle pracy przy
          samochodach ( wszystko, lakiernictwo, mechanika, elektryka, hydraulika) ze
          naprawde sobie cenią prace. niewiem, moze w warszawie jest jakis zaklad co 5
          metrów i walczą z konkurencją tak, ze jak sie kupuje u nich czesci to
          wymieniają za darmo hehe poprostu zalezy co, bo np. za wymiane oleju tez nie
          placisz za usługe, tylko za olej jak kupujesz na jakims warsztacie. ale to
          jedna z niewielu wymian wliczana w cene częsci. nie odradzam nikomu BMW,
          poprostu jeżeli ktoś chce auto, żeby jezdzic duzo i to po miescie , to taki
          samochod sie nadaje moim zdaniem. jest duzy (parkowanie) , duzo pali . no ale w
          BMW sie mozna pokazac, prawda ?? :):) wybór pozostawiam Tobie :)
          • gsigirl Re: BMW? 17.08.06, 09:58
            a pozatym, ze tak dodoam, BMW E34 jest ochydne według mnie
            • computerland1 Re: BMW? 17.08.06, 10:38
              zgodze sie z typsonem. bmw sa drozsze z powodu skomplikowanych konstrukcji. ale
              jesli sie normalnie jezdzie (nie jak dres - gaz, hamulec, gaz, reczny, itp), to
              to naprawde sa autka godne polecenia. e36 szczegolnie:)
              • grey_wolf Re: BMW? 19.08.06, 14:08
                Dzięki! Zamierzam jeżdzić normalnie, zresztą to ma być auto firmowo-rodzinne,
                stąd kombi. Na szczęście też mieszkam na Podkarpaciu i do miast (szczególnie
                dużych) mam daleko, problem parkowania odpada. Jak myślicie czy lepiej kupić
                zciągane czy salonowe (przyp. polskie nawierzchnie :)) ?
                • ramonka27 Re: BMW? 19.08.06, 14:50
                  Hmmm
                  Ja również posiadam BMW tyle że inne. Jeździ się dość dobrze, wygodne, dobre
                  przyspieszenie, jak nie będziesz katował to nie spala aż tak dużo. Natomiast ja
                  zastanowiłbym się nad E39, bo E34 to trochę za stare jak na mój gust.
                  Co do pochodzenia, to jasne, że sprowadzone ale nie przez kogoś tylko przez
                  siebie. Wiesz co kupujesz.
                  POWODZENIA
    • fuiio Re: BMW? 07.11.13, 09:55
      czasami warto poczekac te pare lat na kogos sensownego. A w miedzyczasie zebrac srodki jezdzac mzk.
      • nazimno Tamten post byl z 2006. 07.11.13, 10:51

• galtomone Re: Tamten post byl z 2006. 07.11.13, 11:10
          O teraz zauwazylem :-(
          Po ch... odkopujemy takie stare watki???
    • galtomone Re: BMW? 07.11.13, 10:23
      Z tych roczników to poleciłbym Ci Avensis I 2.0 kombi.
      Nie rzuca na kolna wyglądem, osiągami, ale jest tanie w zakupie, mniejsza szanse na kontrole policji niz w BMW :-).
      Atuo dopracowane mechanicznie, ma wszystko co potrzeba (znajdziesz i automat i automatyczna klime, i pelna elektryke i wspomaganie, itd...).
      Z czesciami nie ma problemu.
      Jezdzilem taka przez 4 lata (kupilem uzywana od I wlasciciela) przez 4 lata. Jedyny wydatek to wymiana klockow hamulcowych.
      Nawet opony (z powodu rozmiaru) dla takiej Ave beda tansze niz do BMW...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka