Dodaj do ulubionych

Nissan Almera N15 czy Toyota Corolla E11?

31.12.06, 16:28
Mam 13tys i interesują mnie auta 8-10 letnie.
Nie ukrywam, że to jest moje drugie zapytanie na forum,
wycofałem się z pomysłu zakupu 5 letniego Punto.

Wiem już co nieco o Corolli i stąd moje pytanie a właściwie pytania.
1. Czy Nissan Almera jest równie solidną konstrukcją?
2. Ciekawi mnie też ile taka Almerka 1.4 benzyna, pali w mieście?
3. Czy naprawy Nissana będą dużo kosztowniejsze od Corolli?
4. Czy na moim miejscu zaryzykowalibyście kupno Nissana?
Przyznaję, że Nissan podoba mi się zdecydowanie bardziej od strony wizualnej.

Będę wdzięczny za wszystkie uwagi i wskazówki.
Obserwuj wątek
    • wujaszek_joe Re: Nissan Almera N15 czy Toyota Corolla E11? 31.12.06, 17:02
      mam almerę (1997r ) prawie rok, kupiona z przebiegiem 140tyś, ma teraz 165tyś
      km. nadal ma pierwsze sprzęgło, tłumik, akumulator.
      na początku wymieniłem jakiś chyba sworzeń, uszczelnienie jakieś bo się olej
      "pocił" i amortyzatory tylne. jedyną awarią były zacierający się mechanizm
      wycieraczek, który mechanik przesmarował. myslę że to bardzo niewiele.
      silnik 1.4 ma 87koni, nie jest słaby, a pali mniej niż się spodziewałem czyli
      6.5-7.5/100km. ten drugi wynik to zima i raczej miejski tryb niz mieszany.
      oleju nie bierze nic. zawieszenie moze za twarde, jak dla mnie bardzo
      przewidywalne w zakrętach. lubie to auto i mysle ze dobrze wybrałem. dla wielu
      brzydkie lub banalne do bólu.
      nie wiem jak w corolli ale w almerze na starcie omija cie koszt wymiany rozrządu
      bo jest łańcuch. o i almera jest nieco tańsza.
      natomiast wadą moze być blacha. obejrzyj dokładnie progi, zajrzyj pod tapicerkę
      w bagazniku, od strony błotników.
      na rynku jest tak mało aut bez skomplikowanej przeszości, że lepiej szukać
      corolli i almery i kupić ten samochód, który będzie w lepszym stanie. acha, i
      nie bałbym się przebiegów rzędu 200tyś km, jezeli auto ma historię ok.

ale się napisałem. starałem sie byc obiektywny ale i tak wolę almerę:)
      moją zamieniłbym najchętniej na almerę GTI
      • kristal Re: Nissan Almera N15 czy Toyota Corolla E11? 31.12.06, 18:03
        Popieram w całości
        • skyddad Re: Nissan Almera N15 czy Toyota Corolla E11? 31.12.06, 20:31
          Oba sa niezawodne i bardzo dobre auta.Wlasnie przed chwila skaldalismysobie
          zyczneia noworoczne z Norymbergia.Oczywiscie zeszlismy na samochody.Zapytalem no
          toco jak to jest z tym rankigiem najbardziej lubianych aut i obecnie
          klupowanych.Odpowiedz byla jedna przecietny Niemiec jak ma kupowac to tylko
          wybiera z Toyoty ,Nissan ,Mazda a ci co maja forse interesuja sie tylko Lexusami.
          BMW kupuja czarni oczywiscie tansze modele i uzywane. Mercedesy ida isa w
          dalszym ciagu lubiane i szanowane ale stracily na tym snicie z Lexusem.
          Pzdr.Sky.
          • artiug4 Re: Nissan Almera N15 czy Toyota Corolla E11? 02.01.07, 00:06
            Popieram też mam nissana..tyle że starszy model
            zamierzam kupić almerę
          • koljax Re: Nissan Almera N15 czy Toyota Corolla E11? 04.01.07, 12:34
            skyddad napisał:

Odpowiedz byla jedna przecietny Niemiec jak ma kupowac to tylko
            > wybiera z Toyoty ,Nissan ,Mazda

To moze dotyczy tych z bylego NRD, bo ci pozostali (z ktorymi czasem mam okazje
            rozmawiac) to zdecydowanie wolą rodzime produkty takie jak VW czy audi (jesli
            ich nie stac na BMW czy MB) a np. toyota produkowana w Turcji czy we Francji to
            raczej ich nie interesuje...
      • primerasri akumulator 9 lat? to chyba lekka przesada 02.01.07, 03:28
        wujaszek_joe napisał:

> mam almerę (1997r ) prawie rok, kupiona z przebiegiem 140tyś, ma teraz 165tyś
        > km. nadal ma pierwsze sprzęgło, tłumik, akumulator.

No z tym akumulatorem to z pewnoscia przesada ale fakt, nissan tez jest
        niezawodny - mialem kiedys primere SRI - stara chyba 1998 albo nawet 1997 i
        przebieg kolo 200K km i poza linka gazu i padnieta klimatyzacja nic
        powazniejszego sie nie przytrafilo. Aha, jeszcze miala problem z przerywanym
        biegiem wycieraczek - nie parkowaly prawidlowo.

Z innej beczki ktos w rodzinie ma vectre 1996 przebieg kolo 300kkm i nadal na
        pierwszym sprzegle, autko "zagazowane" od okolo 130K km i jezdzi...oczywiscie
        bez pewnych usterek sie nie obylo...
        • wujaszek_joe Re: akumulator 9 lat? to chyba lekka przesada 02.01.07, 07:04
          sprzedający tak mi powiedział że akumulator jest pierwszy, zresztą jest firmy
          panasonic i opisany krzaczkami:)
    • marekur Re: Nissan Almera N15 czy Toyota Corolla E11? 03.01.07, 08:07
      Niestety na rynku wtórnym zarówno Corolli jak Almerek
      jest jak na lekarstwo.
      W Szczecinie w ogóle nikt tych aut nie sprzedaje.
      Widzę, że czekają mnie długie i mozolne poszukiwania.
      • wujaszek_joe Re: Nissan Almera N15 czy Toyota Corolla E11? 03.01.07, 08:28
        no, to jest większy problem niż wyszukanie sobie faworyta.
        odradzam komisy, szukaj ogłoszeń prywatnych osób (w gratce, otomoto, allegro
        chyba jedno na sto jest nie z komisu) masz blisko do niemiec, może tam zajrzyj?
        tam almera ma nominalnie 75km zamiast 87 ale to jakaś podatkowa sztuka
        japonczyków, auta mają podobno te same osiągi
        • maboo Re: Nissan Almera N15 czy Toyota Corolla E11? 03.01.07, 10:19
          75 KM ponieważ w Niemczech płacisz od mocy a nie od pojemności. Tak więc np.
          Civic 1.4 też był cięty do 75KM z 90. Mało prawdopodobne aby autko jeździło
          podobnie po wstawieniu jakiejś zwężki, kryzy, itp. Jest to generalnie problem
          rynku Niemieckiego z punktu widzenia Polaka, które jest jeszcze większy w
          przypadku moto, bo o ile samochody w wiekszości są wykastrowane za pomocą
          zwężek w układzie dolotowym, to moto mają często różne membrany, wałki itp
          graty których nie wystraczy wyjąć jak zwężkę tylko trzeba wymienić te elementy,
          a to się przestaje opłacać.

Co do samochodów to będę nieobiektywny (zreszta jak każdy) i moim skromnym
          zdanie może wartobyłoby się rozejrzeć za Civicem 6 generacji 1995-2000, bo jak
          interesujący Ciebie model Corolli jest według mnie ( i tutaj akurat również
          według większości) okrutnie brzydki (Kombi jest majstersztykiem paskudztwa),
          natomiast Almera (o ile to jest ta nowsza, współczesnie sprzedawana) jest
          bardzo nijaka - oczywiście moim skromnym zdaniem.

Kurczak
          • wujaszek_joe Re: Nissan Almera N15 czy Toyota Corolla E11? 03.01.07, 11:11
            no własnie, może tu na forum ktoś będzie wiedział czy nissan oszukał niemców czy
            faktycznie jakoś udławił silniki.
            www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.php?t=22018
            z tego wynika że silniki 1.4 nie różnią się mimo różnej mocy nominalnej
    • marekur Honda Civic 03.01.07, 17:18
      Szukałem Corolli i Almery a znalazłem Civica.
      Rocznik 97, niecałe 140tyś przejechane, silnik 1,5 V-Tec (90KM).
      Ma klimę, ABS, dwie poduszki i radio z CD.
      Jutro jadę go obejrzeć.

Warto dać te 12.500?
      Jeśli ktoś mógłby mi napisać co to jest V-TEC, będę wdzięczny.

• artiug4 Re: Honda Civic 03.01.07, 18:46
        jeśli przebieg jest rzeczywisty to warto tyle dać
      • wujaszek_joe Re: Honda Civic 03.01.07, 23:31
        wpisz sobie vtec do googli to dotrzesz do Świątyni V-teca:)
        zmienny układ rozrządu, silnik wydajniej pracuje bo więcej części w nim się
        reguluje. podobno nie ma się czym podniecać, za to się nie psuje. hondy mają
        swietne opinie o bezawaryjności, mogą być twarde i głośne. ryzyko, że właściciel
        to jakiś szpaner, co lubi palić gumy itd.
        przejedziesz to zobaczysz. podobno w niskich obrotach nie ma mocy, za to przy
        wysokich fajnie jedzie. nieużyteczne na codzień.
        to bardziej z czytania wzięte, kiedyś prowadzxiłem civic ale nie pamiętam czy
        była jakaś ekstra. dla mnie za niska przy wsiadaniu i nie w moim typie.
        jak sie przejedziesz i sie spodoba, jesli stan i historia budzi zaufanie to
        kupuj. na naszym płytkim rynku normalnych aut nie ma co szukać konkretnego
        modelu, chyba że jest to np seicento.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka