Gość: marek IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 11.04.03, 17:40 Czy ktoś może napisać coś o MERCURY VILLAGER 93-96 jakie to auto jakie ma wady a jakie zalety. halmark@v.pl Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: driver1 Re: CO WIECIE NA TEMAT VILLAGERA IP: *.cal.net 11.04.03, 18:57 Gość portalu: marek napisał(a): > Czy ktoś może napisać coś o MERCURY VILLAGER 93-96 jakie to auto jakie ma > wady a jakie zalety. halmark@v.pl mam villager 1995 kupilem w 1999 fajny samochod, troche mniejszcy niz inne minivany v6, dobry silnik Wymienilem: -FGR valve (zawor) w zasadzie nie musialem tego robic ale mnie denerwowal halas (byla dziura, nieszczelnosc) -pompe paliwowa Ogolnie mowiac: plusy: -prowadzi sie b dobrze (jak nissan maxima) -b dobra widocznosc (z wyjatkiem lusterek) -wygodne siedzenia i pozycja (z tylu mniej miejsca) - pali umiarkowanie ok 20MPG mixed driving minusy -wind noise (halas od wiatru), przy wyzszych predkosciach Jeden z lepszych minivanow, chyba najlepszy za ta cene jak masz szczegolowe pytania to pisz Link Zgłoś
Gość: verte Re: CO WIECIE NA TEMAT VILLAGERA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.03, 19:56 Kojarzę ale słabo.Jaki to miało odpowiednik u Forda? Link Zgłoś
Gość: marek Re: CO WIECIE NA TEMAT VILLAGERA IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 11.04.03, 20:14 mam teraz windstara 95 3,8l i mam go dosyć jak nie skrzynia automatyczna to uszczelka pod głowicą albo ABS itd itp, miałem przed nim dodge 92 3,0l był lepszy mechanicznie i to dużo lepszy teraz chcę spróbować VILLAGERA bo komfort w amerykanach jest najlepszy. pozdrawiam proszę o więcej szczegółów- czy jest niezawodny w końcu to trochę japończyk! Link Zgłoś
Gość: driver1 Re: CO WIECIE NA TEMAT VILLAGERA IP: *.cal.net 11.04.03, 22:29 Gość portalu: marek napisał(a): > mam teraz windstara 95 3,8l i mam go dosyć jak nie skrzynia automatyczna to > uszczelka pod głowicą albo ABS itd itp, miałem przed nim dodge 92 3,0l był > lepszy mechanicznie i to dużo lepszy teraz chcę spróbować VILLAGERA bo komfort > w amerykanach jest najlepszy. pozdrawiam proszę o więcej szczegółów- czy jest > niezawodny w końcu to trochę japończyk! Mercury ("maly brat" Forda w USA) Villager jest identyczny jak Nissan Quest. Villager my duzo czesci z Nissan Maxima. Silnik V6 jest uwazany za najlepszy w swojej klasie. Villager jest napewno lepszy niz Windstar czy Dodge/Plymouth minivany. Windstar cierpi na chorobe "Forda-USA" niska jakosc i duzo problemow technicznych, szybko sie rozpada i traci na wartosci. Dodge minivan ma dluga tradycje i jest lepszy ale tez ma swoje problemy np ze skrzynia biegow i kiepski dealer service w USA. Toyota Previa/Sienna i Honda Odyssey to najlepsze minivany ale tez najdrozsze. Villager jest "japonskim" minivanem i jest gdzies posrodku pomiedzy Honda, Toyota i Ford-Windstar, Dodge Gdybym mial jeszcze raz kupowac minivana z ograniczonym budgetem to chyba znowu kupilbym Villager/Quest. Jezeli pieniadze sa drugorzedne to Honda lub Toyota. Link Zgłoś
Gość: marek Re: CO WIECIE NA TEMAT VILLAGERA IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 11.04.03, 22:41 dziękuję za informacje, chodzi o to żeby nie bać się pojechać dalej niż 10 km od domu, no może przesadziłem, ale np poza granice RP, a jak z kosztami części eksploatacyjnych, a może na LPG? co z drobiazgami lampkami na descs rozdzielczej i innymi straszydłami - w windstarze zawsze coś się świeci albo gaśnie nie wiadomo dlaczego. pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: pawel Re: CO WIECIE NA TEMAT VILLAGERA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.03, 23:00 Jak dla mnie (191 cm) to jest za mało dla kierowcy. Poza tym jest trochę mułowaty. Toyota Sienna jest super, bardzo wygodna i prowadzi się jak osobowe. 3 litrowy silnik jest bardzo cichy i żwawy. ( teraz wyszedł nowy model www.toyota.ca ) Link Zgłoś
Gość: driver1 Re: CO WIECIE NA TEMAT VILLAGERA IP: *.cal.net 11.04.03, 23:47 Gość portalu: marek napisał(a): > dziękuję za informacje, chodzi o to żeby nie bać się pojechać dalej niż 10 km > od domu, no może przesadziłem, ale np poza granice RP, a jak z kosztami części > eksploatacyjnych, a może na LPG? co z drobiazgami lampkami na descs > rozdzielczej i innymi straszydłami - w windstarze zawsze coś się świeci albo > gaśnie nie wiadomo dlaczego. pozdrawiam Z naprawami to chyba zalezy od kraju w USA w ciagu 4 lat jedyna czesc,ktora wymagal naprawy to byla pompa paliwowa. Caly koszt okolo $400, okolo $250 za pompe i $150 za wymiane. Czyli drogo! Dlatego lepiej kupic samochod, ktory sie nie psuje. Kupilem Villager prywatnie z przebiegiem 50k miles W ciagy 4 lat przejechalem okolo 50k miles (80,000 km), kilkakrotnie po 1500km nonstop i poza pompa, ktora nawalia przed domem wszystko bez zarzutu. A jest co sie psuc bo samochod jest naladowamy "options" , np 2 AC z przod i z tylu etc., silnik wcisniety pod maske. Samemu trudno cos zrobic w tych nowych minivanach. Silnik jak w kazdym minivanie nie daje tego samego przyspieszenia jak w osobowym ale wystarcza na wszystko lacznie z plynnym wlaczaniem na autostradzie. Honda ma mocniejszy silnik, i Toyata podobno tez. Windstar ma tez wielki 3.8l silinik ale co z tego? Jak masz forse to polecam sprobowac Honde Odyssey i Toyote Sienna. Dla mnie osobiscie minivan byl odkryciem, wole minivan od luksusowych osobowych. Duzo miejsca, jak maly domek na kolkach. Bardzo dobry samochod wycieczkowy, dobra widocznosc jak z autobusu, bezpieczny etc. Idealny samochod dla rodziny Link Zgłoś
Gość: marek Re: CO WIECIE NA TEMAT VILLAGERA IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 12.04.03, 12:57 dzięki za odpisanie-rozumiem że Jesteś zadowolony z Villagera i mam nadzieję, że jest znacznie lepszym autem niż mój windstar, dlatego będę starał się zamienić go na villagera- wiąże się to także z kasą.przypuszczam, że nie ma on takich wad jak windstar z uszczelkami, skrzynią o których wiedzą już wszyscy użytkownicy i nie tylko.pozdrawiam Link Zgłoś