slodziutka.slodzia 18.10.09, 10:25 Hej dziewczyny Czy wiecie coś na temat ulgi na dziecko w 2010. Czy za rok 2009 bedzie jeszcze można sobie odliczyć tą ulgę. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
only_marcopol Re: ulga na dziecko 18.10.09, 16:29 a dlaczego miałoby jej nie być ?? nic nie słyszałam o tym żeby ją mieli wycofać Odpowiedz Link
perlitek Re: ulga na dziecko 18.10.09, 20:16 będzie ale mniejsza o ok. 60 zł niż w zeszłym roku i jeśli dziecko urodziło się np. w czerwcu to tylko za 6 miesięcy można odliczyć. Coś jeszcze było mówione o przychodzie na członka rodziny, chyba że musi być poniżej 1000 ileś tam na osobę to można odliczać ale nie wiem czy to przeszło. Odpowiedz Link
only_marcopol Re: ulga na dziecko 19.10.09, 14:31 perlitek napisała: > będzie ale mniejsza o ok. 60 zł niż w zeszłym roku i jeśli dziecko > urodziło się np. w czerwcu to tylko za 6 miesięcy można odliczyć. > Coś jeszcze było mówione o przychodzie na członka rodziny, chyba że > musi być poniżej 1000 ileś tam na osobę to można odliczać ale nie > wiem czy to przeszło. tez czytałam ale to chyba tylko takie zamiary były bo narazie nic o tym nie ma oficjalnie wiadomo czyli jest ulga o te kilkadziesiąt złoty nizsza i jedyna róznica to to ze własnie dziecko musi byc cąły rok wychowywane i rodzina zastepcza tez dostaje Odpowiedz Link
aurinko Re: ulga na dziecko 19.10.09, 14:37 Ulga rodzinna zmniejszy się ze 1173,70 zł do 1112,04 zł za każde dziecko. Trzeba będzie w formularz PIT wpisać pesel dziecka. Odpowiedz Link
wrzesniowamama07 Re: ulga na dziecko 22.10.09, 12:02 jest jeszcze jedna nowość - żeby skorzystać z ulgi, trzeba będzie samemu wypełnić PIT. Nie ma żadnych progów. I pewnie w 2010 też nie będzie. Tu jest fajnie wyjaśnione: ebobas.pl/artykuly/czytaj/302/mama-i-tata/zmiany-w-rozliczeniu-ulgi-rodzinnej-za-rok-2009- Odpowiedz Link
eps Re: ulga na dziecko 22.10.09, 13:48 i oczywiście proporcjonalnie do czasu wychowania dziecka. kiedys mozna było cała ulgę. teraz jak dziecko urodzi sie w czerwcu to tylko połowę, jak w grudniu to 1/12 ulgi. Odpowiedz Link
fields1 Re: ulga na dziecko 22.10.09, 15:47 > i oczywiście proporcjonalnie do czasu wychowania dziecka. > kiedys mozna było cała ulgę. teraz jak dziecko urodzi sie w czerwcu to tylko > połowę, jak w grudniu to 1/12 ulgi. Sku[...]two, czy te ciule z rządu nie rozumieją, że w czasie ciąży często ponosi się większe koszty niż po urodzeniu dziecka. Co za ograniczone tłuki. Odpowiedz Link
niutaki Re: ulga na dziecko 22.10.09, 13:50 wrzesniowamama07 napisała: > jest jeszcze jedna nowość - żeby skorzystać z ulgi, trzeba będzie > samemu wypełnić PIT jak to samemu? a jak za mnie robi to ksiegowa to co? Odpowiedz Link
only_marcopol Re: ulga na dziecko 22.10.09, 14:03 niutaki napisała: > wrzesniowamama07 napisała: > > > jest jeszcze jedna nowość - żeby skorzystać z ulgi, trzeba będzie > > samemu wypełnić PIT > jak to samemu? a jak za mnie robi to ksiegowa to co? o matko, ale to przecież chodzi o to ze nie moze zakład pracy tego zrobić za ciebie a nie ksiegowa Odpowiedz Link
niutaki Re: ulga na dziecko 22.10.09, 14:22 a to przepraszam, niekumata jestem, ale jeszcze nigdy zaklad pracy tego za mnie nie robil, w zyciu. O matko. Odpowiedz Link
only_marcopol Re: ulga na dziecko 22.10.09, 14:38 niutaki napisała: > a to przepraszam, niekumata jestem, ale jeszcze nigdy zaklad pracy tego za mnie > nie robil, w zyciu. O matko. zakład pracy z regułu rozlicza jak nie ma odliczeń i rozlicza się samemu - w zeszłym roku mógł jedynie rozliczac jak była ulga na dziecko a w tym juz nie - pewnie nigdy zakład nie rozliczał cie bo moze rozliczasz sie z meżem np Odpowiedz Link