pulcino3 Re: robicie przetwory? 24.08.15, 21:52 9 litrowych słoików z przecierem pomidorowym, 4 duże słoiki z buraczkami na zupę i 4 z ćwikłą Odpowiedz Link
misiald Re: robicie przetwory? 26.08.15, 14:17 Jak robisz buraki na zupę? mogę prosić przepis? Odpowiedz Link
pulcino3 Re: robicie przetwory? 26.08.15, 21:36 5 kg buraków- gotuję, ścieram na tarce z grubymi oczkami dodaję: 2 łyżki soli, 1/4 szklanki cukru i 1/4 szklanki octu 10%. Wkładam do słoików i 20 minut pasteryzuję/ liczę od momentu jak woda zacznie wrzeć. Odpowiedz Link
agnzimka Re: robicie przetwory? 26.08.15, 02:20 czekowiśnia, dżem brzoskwiniowy i sos boloński sporo z zeszłego roku zostało może jeszcze skuszę się na ogórki watykańskie i cukinię na słodko Odpowiedz Link
agnzimka Re: robicie przetwory? 28.08.15, 09:37 zpierwszegotloczenia.pl/przepis/sos-bolonski-na-zime Odpowiedz Link
monika887 Re: robicie przetwory? 28.08.15, 22:07 Dzięki bardzo. Ja z przetworów wolę właśnie te które można wykorzystać jako obiad. W zeszlym roku wyszedł mi dobry sos słodko-kwaśny, w tym roku powtórka. Odpowiedz Link
agnzimka Re: robicie przetwory? 29.08.15, 11:09 robiłam też 3 lata temu, ale nie miał brania jeszcze mam jeden słoik-sierotkę Odpowiedz Link
pulcino3 Re: robicie przetwory? 27.08.15, 23:10 10 słoików litrowych jabłek na szarlotkę. Odpowiedz Link
linn_linn Re: robicie przetwory? 02.09.15, 10:30 Ja nie robie: na pewno nie w tym roku. Przez ostatnie 2 miesiace temperatura wahala sie od 33 do 40 stopni. Zrobie w styczniu dzem z pomaranczy ) Odpowiedz Link
dorota_11 Re: robicie przetwory? 02.09.15, 13:00 Dżem pomarańczowy kochana zrób w październiku - mozna zuzyć dynię Odpowiedz Link
linn_linn Re: robicie przetwory? 02.09.15, 15:46 Mieszkam w kraju cytrusowym Dynia to dynia, a cytrusy to calkiem inna sprawa. Odpowiedz Link
agni71 Re: robicie przetwory? 02.09.15, 16:23 dokładnie, a cytrusy najlepsze w styczniu, ja tez zawsze robię dżem pomarańczowy, taki ze sklepu nie umywa się Odpowiedz Link
agni71 Re: sos pomidorowy 04.09.15, 18:12 wczoraj zrobiłam pierwszą porcję, jest taki pyszny (jeden słoiczek od razu do jedzenia przeznaczyłam), że dzisiaj poleciałam po pomidory i jutro znów sie biorę do roboty. Sos jest bardzo smaczny, podam przepis, może ktos skorzysta: 3 kg podłużnych pomidorów sparzam i obieram ze skórki, kroję na kawałki i gotuje ok. 30 minut (pomidory muszą być miękkie). Następnie przecieram je na sitku, aby pozbyć sie pestek. Przecier wkładam do głębokiej patelni, dodaję trochę (nie za dużo) soli, pieprzu świeżo zmielonego, 3 łyżeczki suszonego oregano, 3 łyżeczki suszonej bazylii, łyżkę cukru, ocet balsamiczny (w przepisie są 4 łyżki, ale wczoraj dałam dwie, bo nie chciałam sosu zbyt kwaśnego). Następnie na średnim ogniu odparowuję sos, od czasu do czasu mieszając, w sumie przez ok. godzinę. Można odparowywać na dużym ogniu, wtedy ciut krócej. Generalnie sosu robi się o połowę mniej niż na początku. W oryginalnym przepisie trzeba jeszcze w słoikach pogotować 10 minut, ale strasznie tego nie lubię, więc tylko, jak dżemy, zapakowałam do sparzonych, gorących, suchych słoików, i postawiłam do góry dnem, żeby zassały. Sos jest bardzo smaczny jako dodatek do makaronu z mięsem mielonym, jako sos do pizzy, albo na zimno, do wędliny. Odpowiedz Link
linn_linn Re: sos pomidorowy 05.09.15, 07:13 A te sa moje: forum.gazeta.pl/forum/w,77,27308255,27308434,Re_Sosy_na_zime.html Odpowiedz Link
coralin Re: sos pomidorowy 13.09.15, 11:39 Ja robię przecier solo, tylko lekko posolony. Najgorszą pracą jest sparzanie i obieranie ze skórki, bo następnie kroję byle jak i gotuję, nie potrzeba przecierać , bo odmiana z której korzystam ma mało niewyczuwalnych pestek. Odpowiedz Link
linn_linn Re: sos pomidorowy 14.09.15, 07:40 Wlasnie dlatego pomocna jest maszynka. Ja mam taka: www.netcasa.it/passapomodoro-solemio/pid/5268 Dzieki niej przetwarzam jednorazowo okolo 30 kg pomidorow / z podanej informacji wynika, ze przetwarza 100 kg na godzine /. Odpowiedz Link
pulcino3 Re: robicie przetwory? 12.09.15, 19:10 Dziś znów jabłka na szarlotkę i papryka w occie, jeszcze pomidory czekają na przetworzenie, ale już więcej mi się nie chciało dziś robić.. Odpowiedz Link
linn_linn Re: robicie przetwory? 17.09.15, 09:21 wyborcza.pl/1,135424,18819179,czy-przetwory-sa-zdrowe-odpowiedzi-szukaj-w-srode-w-magazynie.html Odpowiedz Link
mama_dorota Re: robicie przetwory? 25.09.19, 09:01 Robię, gdy ktoś mnie obdarzy większą ilością warzyw lub owoców albo coś mi obrodzi. Nie kupuję surowców na przetwory, bo wtedy to traci sens ekonomiczny. W tym roku zrobiłam: - kilkanaście słoików ogórków kiszonych i jeszcze ze 20 zrobiła mi mama - kilkanaście słoików przecieru z pomidorów - kilkanaście słoików różnych powideł (mirabelki, węgierki, czarny bez) Rok temu koleżanka dała mi sporo cukinii wraz z przepisem na keczup, więc zrobiłam i mam na kilka lat. Odpowiedz Link
chynia Re: robicie przetwory? 30.09.19, 12:34 Nawet kupując ma sens ,bo jesienią są dużo tańsze np papryka niż zimą.Przerabiam co mam ,ale np paprykę kupuję, bo mi nie urośnie.Robię buraki z papryką w dużych ilościach i mam spokój przez całą zimę, inne sałatki też robię , potem skracam czas przygotowania obiadu (buraki trzeba długo gotować). Z burakami szczególnie nie lubię robić ,bo całe ręce mam jakbym kogoś zamordowała a i czasem na kuchnię też coś pryśnie.Rozkładam się z całym bajzlem w jeden dzień ,a potem mam spokój. Odpowiedz Link
mama_dorota Re: robicie przetwory? 30.09.19, 14:14 chynia napisała: > Nawet kupując ma sens ,bo jesienią są dużo tańsze np papryka niż zimą.Przerabia > m co mam ,ale np paprykę kupuję, bo mi nie urośnie.Robię buraki z papryką w duż > ych ilościach i mam spokój przez całą zimę, inne sałatki też robię , potem skra > cam czas przygotowania obiadu (buraki trzeba długo gotować). Z burakami szczeg > ólnie nie lubię robić ,bo całe ręce mam jakbym kogoś zamordowała a i czasem na > kuchnię też coś pryśnie.Rozkładam się z całym bajzlem w jeden dzień ,a potem m > am spokój. Ale zimą możesz kupić. Pisalam o sensie ekonomicznym, bo nad zdrowotnym można jeszcze się pochylić. Odpowiedz Link
chynia Re: robicie przetwory? 01.10.19, 20:00 No o ekonomicznym mówię ,bo np papryka jesienią jest po 3-4 zł ,a zimą 14, owoce też tańsze. Odpowiedz Link
mama_dorota Re: robicie przetwory? 02.10.19, 07:56 Dla mnie papryka jest smaczna tylko na surowo. nie znoszę jej w przetworach. Przetwory gotowe zimą są tańsze, niż surowe produkty. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: robicie przetwory? 16.10.19, 12:13 Dla Ciebie. Dla innego niestrawne sa ogorki kiszone albo korniszony. Nie da sie porownac jarzyn surowych do przetworow, to cos zupelnie innego smakowo. Ja robie sporo przetworow, co roku. Generalnie staram sie maksymalnie wykorzystac zasoby wlasnego ogrodka, to co dostane w prezencie oraz to co uda sie zebrac na lakach czy w lesie. W tym roku, idac od wiosny, mnostwo syropu mniszkowego, syrop z kwiatow czarnego bzu. Bardzo duzo ususzylam zielska rozmaitego. Mirabelki - kompoty i dzemy, mnostwo, bo dzewo bardzo obficie owocowalo. Z czerwonej porzeczki - kolejne mnostwo - bo zaproponowano nam, bysmy sobie zebrali ile dusza zapragnie. Rozmaite salatki , po kilka sloikow. Rozmaite warianty ogorkow, tez po kilka sloikow. Grzyby - suszone, mrozone, marynowane, a nawet - kiszone! Prztworow w tym roku z czarnego bzu nie robilam, bo 1. zostalo z zeszłego, 2. scielam jego kwiaty Odpowiedz Link
seidthe1 Re: robicie przetwory? 16.10.19, 12:02 Robię! W tym roku syrop z czarnego bzu, dżem i mus jabłkowy oraz grzyby mrożone i suszone. Syrop z czarnego bzu nie raz ratował córę i mnie przed przeziębieniem Odpowiedz Link