gggaaaddd 11.02.10, 21:04 Witam. Jakie mniej więcej macie rachunki za prąd? U mnie ok. 60-70 zł miesięcznie (dwie osoby) i tak się zastanawiam czy to dużo czy mało? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aleksandra8500 Re: rachunki 11.02.10, 21:21 u mnie rachunki za prąd to - ok.140zł na dwie osoby dorosle i 3 latka, mieszkanie ok. 60 m , i nie mam pojęcia dlaczego tak dużo, ale faktem jest to że jakoś tak dwa miesiace nie musze placic nic, moze wtedy ta nadplata się wyrównuje? Odpowiedz Link
miska_malcova Re: rachunki 11.02.10, 21:22 Za 2 osoby płaciliśmy co miesiąc ponad 160 zł. Teraz od grudnia jesteśmy we trójkę i aż się boję dostać rachunek Non stop chodzi czajnik (wyparzanie butelek), pralka i podgrzewacz do butelek. Odpowiedz Link
babeth Re: rachunki 11.02.10, 21:34 Jak byliśmy we dwójkę to płaciliśmy 50 zł miesięcznie- ale bardzo mało przebywaliśmy w domu. W zeszłym roku przy 4 osobach płaciliśmy średnio 100 zł miesięcznie. Dzisiaj przyszedł nowy rachunek - 260 zł co daje 130 zł miesięcznie- musimy przeanalizować czy tak wzrosło nam zużycie czy też podwyżka wynika z ogólnego wzrostu cen prądu. Za gaz np mamy rachunki na ten rok o blisko 20 procent niższe i nie zakupiliśmy żadnego dodatkowego sprzętu, który powodowałby wyższe zużycie prądu na rzecz niższego zużycia gazu. Odpowiedz Link
nvv Re: rachunki 11.02.10, 21:31 Wg mnie 60-70zł/miesiąc za 2 osoby to tak średnio/przeciętnie. Przeciętny rachunek polskiego gospodarstwa domowego 2 lata temu oscylował wokół 80zł/miesiąc: forsal.pl/grafika/107202,15458,dostales_rachunek_za_prad_to_zobacz_za_co_naprawde_placisz.html Z uwagi na podwyżki cen prądu przeciętny rachunek jest teraz może trochę większy (a może nie, a może nawet mniejszy z powodu oszczędności wywołanych kryzysem i modą na energooszczędne oświetlenie?), ale też przeciętnie jest chyba więcej niż 2 domowników. Odpowiedz Link
akaja_2004 Re: rachunki 11.02.10, 23:28 ja tez , 4 osoby i 380 złotych , ale nie mam gazu tylko wszystko na prąd Odpowiedz Link
wiatro-dmorza Re: rachunki 23.08.14, 08:16 4 osoby brak gazu wszystko na prąd - zima -350 lato - 300. Mam 2 taryfy i dość rygorystycznie używam wszystkich prądożerców w tej tańszej. Również prądem ogrzewam wodę. Odpowiedz Link
tola792 Re: rachunki 12.02.10, 09:38 Ja myśle,że masz mało, my mamy na 60m - 2 osoby + dziecko ale w dzień nas nie ma w domu bo jesteśmy w pacy i mamy 120 miesięcznie rachunki - trójmiasto. Odpowiedz Link
gggaaaddd Re: rachunki 12.02.10, 10:35 Dzięki za odpowiedzi, a już myślałam, że mam duże rachunki, a jestem w średniej. Odpowiedz Link
ewusia13 Re: rachunki 12.02.10, 10:53 200 zł/ 2 m-ce 2 osoby dorosłe, 6-latka i niemowlę mieszkanie 70m2 Odpowiedz Link
agpagp Re: rachunki 12.02.10, 11:16 to ja powalę wszystkich 450 zł za dwa miesiące - 5 osób. Nas dobija woda podgrzewana prądem . Odpowiedz Link
wiatro-dmorza Re: rachunki 23.08.14, 08:17 no tak licząc to ja mam 600-700 zł za 2 miesiące. Odpowiedz Link
yoko0202 ok 250 zł/2 mies. 2 osoby 12.02.10, 12:52 staram się gasić niepotrzebne światła, wyjmować ładowarki z kontaktu itp.; od jakiegoś czasu zaczęłam robić pranie bardziej przemyślane [a prania mamy sporo, bo 2 zwierzaki w domu więc brudzą jak cholera - kapy, koce na łóżkach itp itd) - tzn. mniej zabrudzone rzeczy wstawiam na króciutkie pranie, kiedyś wszystko leciało na godzinne. nie mam żarówek energooszczędnych mam starą lodówkę, podejrzewam że zżera sporo. mam nadzieję, że w przyszłości jak zainwestuję z kilka żarówek energooszcz. i nową lodówkę, to rachunki troszkę spadną. Odpowiedz Link
aleksandra8500 Re: ok 250 zł/2 mies. 2 osoby 12.02.10, 13:00 A co do pralek... to może ktoś ma Candy ? ja akurta mam ten model z suszarką ale nie korzystam z niej zbyt często, moze ktoś wie jak tam ustawić program krótszy niż 1, 5 godziny ehhh , jest opcja prania ręcznego na 60 minut ale brudzniejszych rzeczy nie wypiera, a tak reszta jak leci czy na 30 stponi czy na 40 lub 60 to włacza mi się głupia pralka na 1, 5 h ehhh Odpowiedz Link
nvv Re: ok 250 zł/2 mies. 2 osoby 12.02.10, 13:44 Nie mam Candy, nie doradzę wprost na Twoje pytanie, ale zwrócę tylko uwagę, że zwykle ekonomiczniej jest aby pralka prała dłużej ale w niższej temperaturze. Obracanie bębnem (nawet przez 3 godziny) pobiera bardzo mało prądu. Podgrzanie wody prądem pobiera bardzo dużo prądu. Tak na oko to w przeciętnym praniu w pralce ok. 80-90% energii idzie na podgrzanie wody, a nawet więcej jeśli ktoś pierze w wyższych temperaturach niż 40-50C. Więc jednym ze sposobów zaoszczędzenia pieniędzy (przy bardzo nieznacznym tylko pogorszeniu efektów prania) jest zmniejszyć temp. prania np. z 40C na 30C, najlepiej z wydłużeniem czasu prania (wtedy efekt prania może być bardzo zbliżony do prania w 40C, a rachunki z prania wyraźnie mniejsze). Plusem prania w niższej temp. jest też dłuższe zachowanie kolorów ubrań. Jednym z moich eksperymentalnych sposobów na zaoszczędzenie na praniu jest podgrzanie wody w czajniku na gaz (nawet do wrzątku) i dolanie jej do zaczętego niedawno prania przez szufladę na proszek Odpowiedz Link
wiatro-dmorza Re: ok 250 zł/2 mies. 2 osoby 14.02.10, 17:58 nvv - popieram, minimalizm może mieć podłoże nie tylko oszczędnościowe, ale i ekologiczne lub far trade, mnie takie podejście bardzo odpowiada. Sama piorę w trybie eko - dłużej na niższej temp. Racunek za prąd to przeciętnie 360 przy 4 os, gazu nie mamy, wodę grzejemy prądem. Latem na działce wystawiałam miskę z wodą na słońce - to dopiero ekooszczędzanie ekstremalne, ale tam nie było jak wody podgrzać. Odpowiedz Link
jagoda85 Re: ok 250 zł/2 mies. 2 osoby 14.02.10, 18:50 360 zł za prąd miesięcznie, czy co 2 miesiące? Odpowiedz Link
thseeds Re: ok 250 zł/2 mies. 2 osoby 02.05.14, 18:03 podeślij FV z tą częścią gdzie są tabelki ze zużyciem to podeślemy Ci najkorzystniejsze rozwiązania ... przy takich rachunkach będzie już widać oszczędności ... embroker@embroker.pl Odpowiedz Link
woman-in-the-city u mnie stał się cud:) 13.02.10, 11:35 Przyszło do mnie rozliczenie półroczne za prąd i mamy pierwszy raz w życiu nadpłatę w wysokosci 230 zł, to jest miły...szok. Owszem od dłuzszego czasu bardzo oszczędzalismy prąd, a o tym jak pisałam w innych wątkach o prądzie(było ich sporo). Płacilismy średnio 130 zł miesiecznie za model 2+1 z tym, ze ja jestem w domu z małym i wiadomo prądu zużywa się więcej. Teraz nie tylko ,ze nie odczujemy podwyżki to płacic bedziemy ciut mniej i to dopiero od kwietnia W kwietniu bedzie do zapłaty 50 zł, w maju 120 zł i potem podobnie, bardzo się z tego cieszę, ze tylko tyle. Owszem, gdy pracowalismy z męzem i bylismy tylko we dwójkę rachunki nie tylko za prąd były małe, no ale wychodzilismy rano do pracy, poźnym wieczorem wracalismy i nie miał kto energii elektrycznej zużywac. Odpowiedz Link
gggaaaddd Re: u mnie stał się cud:) 13.02.10, 17:51 Witam. Gratuluję. Ja zamierzam wprowadzić program "mniejsze zużycie prądu" (gasić niepotrzebnie zapalone żarówki czy pilnować, aby ładowarka po naładowaniu telefonu nie "tkwiła" w gniazdku). Może uda się zmniejszyć zużycie prądu. Odpowiedz Link
gad.forumowy Re: rachunki 13.02.10, 18:19 O zużyciu energii elektrycznej było już razy wiele, więc powtórzę. Najwięcej zużywa to co jest włączone najdłużej (a nie to co ma najwyższą moc). W przeciętnym domu najwięcej energii pochłania zwykle komputer, telewizor i oświetlenie. W komputerze chce się mieć dobrą kartę graficzną, szybki procesor i duży dysk, a taka wypasiona zabawka z dużym monitorem pobiera 200 - 250W mocy. Zalecam zmianę na komputery na platformie Nvidia ION, które pobierają ok. 20W (kupiłem, zmierzyłem). Nie należy przesadzać z przekątną telewizora a cały sprzęt elektroniczny odłączać od zasilania (np. listwami z wyłącznikami). Oświetlenie to trudny temat. Nie każdy lubi widmo świetlówek, więc do czytania polecam kupić sobie lampkę halogenową. Te 20 - 40W to jeszcze znośna moc. A np. pralka ma moc grzałki 1700W. Tylko że na pranie (40 st.) idzie 0,7 kWh (zmierzone), podczas gdy komputer włączony przez 10 godzin pobierze ok. 2 kWh. Odpowiedz Link
alpepe Re: rachunki 14.02.10, 19:44 a co sądzisz o lampce do czytania z listwą ledów? Mam taką, fajne światło, chyba pobiera mało prądu. Odpowiedz Link
i_b13 Re: rachunki 14.02.10, 21:35 350 do 470 najwyższy, ale to się i tak nie liczy, bo wiszę na sąsiedzie i on dzieli w zależności od rachunku na 4 do siebie podpięte domy. Fakt, że zawsze płacę najwięcej. Ale nie dyskutuję, bo mnie odetnie i co wtedy zrobię. Wytrzymam jeszcze te dwa, trzy miesiące zanim podepną nas do sieci. Odpowiedz Link
tinga1 Re: rachunki 20.02.10, 22:37 Średnio 120 -130 zł co 2 miesiące. Średnio 215 kwh Odpowiedz Link
sonia3334 Re: rachunki za prąd 28.04.14, 18:35 Mam problem przez cały rok płaciłam co drugi miesiąc po 105zł, teraz dostalam rozliczenie i okazalo się że mam dopłacić 360zł. jestem zszokowana gdyż w mieszkaniu (blok)z urządzeń mam tylko lodówkę i telewizor,żarówki energooszczędne,pranie bardzo rzadko bo jestem sama i czasami ładuję telefon.Żadnych urządzeń typu grzejniki,bojlery,mikrofalówki,piecyk na gaz,co zrobić,bo w żaden sposób nie zgadzam się z płatnością rachunku wziętego bóg wie skąd....dzwoniąc do energetyki powiedziano mi że tak ma być,od 10 lat mieszkam sama i nigdy nie miałam dopłaty i to takiej wysokiej.doradźcie mi co zrobić.... Odpowiedz Link
koronka2012 Re: rachunki za prąd 28.04.14, 19:39 Ceny poszły w górę, mimo podobnego zużycia kwotowo może być więcej. ja dostałam rachunek na 315 za 2 miesiące, dopłaty nie liczę a ani nie gotuję, ani nie piorę zbyt często. 105 zł to jest kwota szokująco niska. Odpowiedz Link
angazetka Re: rachunki za prąd 28.04.14, 20:06 Sprawdź, czy ktoś nie ciągnie twego prądu na lewo U mnie tak było - po odcięciu pijawki rachunki spadły o połowę. Odpowiedz Link
hellusia Re: rachunki za prąd 28.04.14, 22:38 PRZYSZLO NOWE ROZLICZENIE dawniej 95zl/miesiac teraz mamy nadpłatę za pół rku 100zł i prognozy na 76zł/mc rodzina 2+2 wszystko co dalo sie wymieniliśmy na LEDy Odpowiedz Link
energiadirect Re: rachunki za prąd 22.08.14, 13:59 na naszej www.energiadirect.pl, znajdziesz artykuł reklamować rachunek za energię, może się przyda. Odpowiedz Link
tonik777 Re: rachunki 29.04.14, 09:28 Tylko, że u nas nie ma gazu, więc wszelkie gotowania idą na prądzie. A jak u Ciebie - masz do tego jeszcze gaz? To sporo zmienia. Podobnie jak ogrzewanie. W niektórych miejscach jest elektryczne, więc wtedy tego prądu idzie dużo więcej. Odpowiedz Link
nives1 Re: rachunki 01.05.14, 22:12 Ok 100 pln miesiecznie - rodzina 2+2 , duży dom. Uważam ze to mało, bo pralka potrafi u mnie chodzić nawet 8 razy w tygodniu, zmywarka ze 2 razy dziennie. Odpowiedz Link
tol8 Re: rachunki 02.05.14, 12:10 140 w lecie, 300-400 w zimie (ogrzewanie) ale my grzejemy wodę prądem, mamy płytę zamiast kuchenki gazowej i 4 osoby w domu Odpowiedz Link
czarne-jagody Re: rachunki 04.05.14, 13:10 Dostaliśmy prognozę za pół roku, rachunki na kwotę 370 pln, 320 i 314 pln. Dom 150m, 4 osoby, płyta ceramiczna. Nie wiem czy to wysokie rachunki czy nie. Odpowiedz Link
edytas Re: rachunki 15.05.14, 07:57 97 zł 2 + 1 (4 lata), ale wszystko na prąd (brak kuchenki gazowej tylko na prąd...) Odpowiedz Link
nyankasia Re: rachunki 02.07.14, 23:39 Jestem w szoku to co czytam. Wy naprawdę malutko płacicie, w porównaniu z tym co jest teraz u nas. Moja mama płaci za miesiąc. I za ten wyszło jej prawie 700 zł. Tak, za miesiąc. Jest nas w tej chwili 8 osób. W domu jest 6 telewizorów (każdy musi mieć swój...), 2 komputery, 3 laptopy. Zmywarki nie mamy, na gaz mamy wodę. Ech. I pranie jest robione 2-3 razy dziennie, bo jest tego naprawdę dużo. Nie wiem jak pomóc mamie. Sama jak korzystam z laptopa, to go ładuję, a potem odłączam, nie siedzę pod ładowarką, tv rzadko oglądam, ładowarki telefonowe od razu odłączam. Ale reszta? Telewizory grają cały czas, komputery też dużo zużywają, laptopy trzymają pod ładowarką, do tego te prania. I nikt się nie dopłaca. Ja się jeszcze uczę, ale reszta to mają swoje wydatki i nie wyrabiają. Za głowę się można złapać! Dobrze, że tato pracuje za granicą i babcia się dużo dokłada mamie, więc jakoś wyrabiamy. Ale jak jest kasa to max 2 tygodnie (często już po tygodniu nie ma), a potwm to jemy najtańsze rzeczy, bo kasy brakuje. Nie myślałam nigdy o tym, ale moja rodzina jest mistrzem w antyoszczędzaniu. A mnie nikt nie słuxha, bo jestem najmłodsza. Co robić? Odpowiedz Link
anaiss Re: rachunki 15.07.14, 11:02 70 zł miesięcznie, jest to średnia z całego roku. 1 osoba (zmywarka, pralka, piekarnik, płyta, lodówka, 1 laptop, 1 radio), wszystkie sprzęty nie starsze niż dwa lata. Odpowiedz Link
super-mikunia Re: rachunki 22.08.14, 16:00 Obecnie dostaliśmy rachunki na pół roku za okres 02-08.2014 r. na średnią sumę miesięczną 380 zł. *dom 140 m2 *2+1 (6 lat) *dom jest ogrzewany na prąd (pompa ciepła - sprężarka i był to i-y okres grzewczy, woda ciepła z pompy) *w tym okresie nie mieliśmy kuchni (czyli brak zmywarki, okapu, piekarnika, mikrofali, plyty - dojdzie w II półroczu rozliczeniowym) z osprzetu kuchennego w użuciu stałym była: elektryczna kuchenka (staarego typu) i elektryczny czajnik (jedynie) * jeden TV włączany po 19 z reguły i do 1 *komp stacjonarny we wkacje prawie cały dzień * laptop po 14 do rana.. Odpowiedz Link
chill Re: rachunki 22.08.14, 18:28 około 90zł na 2 miesiące. @ osoby. TV włączam okazyjnie. Ale za to mam piekarnik elektryczny i płytę indukcyjną w częstym użyciu... Odpowiedz Link