Dodaj do ulubionych

Oświetlenie LED

24.02.10, 13:33
Z ciekawości kupiłem 3 lampy LED - jedną do oprawy z gwintem E14, jedną E27 i jedną jako zamiennik żarówki do mocowania G4 w lampce halogenowej.
Pierwsza przyszła lampa LED z gwintem E14. Po wkręceniu jej do oprawy okazało się, że świeci bardzo jasno, dużo jaśniej niż świetlówka kompaktowa o tej samej mocy (8W). Kolejną zaletą lampy jest to, że zapala się od razu i świeci natychmiast pełnym strumieniem świetlnym. Pomimo, że wybrałem lampę o barwie ciepłej, większość osób określi światło jako zimne i ostre. Najpoważniejsza wada wyszła chwilę później - lampa daje widoczny efekt stroboskopowy, chociaż przebywając w tak oświetlonym pomieszczeniu kilka godzin nie odczuwałem jakichkolwiek skutków (zmęczenia wzroku).
Lampę do mocowania G4 zastosowałem w lampce biurkowej. Efektu stroboskopowego nie było, świeciła trochę słabiej niż żarówka 40W. Problem w tym, że po dwóch godzinach z lampy zaczęło się dymić. Musiałem przerobić lampkę i transformator zastąpić zasilaczem prądu stałego - problem ustąpił.
Później nadeszła przesyłka z lampą wyposażoną w gwint E27. Ma ona moc znamionową 13W, a świeci dużo jaśniej niż świetlówka kompaktowa o mocy 21W. Ucieszył mnie brak efektu stroboskopowego, zaś pozostałe właściwości są identyczne jak w przypadku lampy E14.
Konkluzja:
Lampy LED to oświetlenie przyszłości. Dają bardzo jasne światło o akceptowalnym widmie, pobierają mniej energii niż świetlówki kompaktowe, od razu świecą pełnym strumieniem świetlnym, są trwalsze (będą działały 10 lat i dłużej) i nie szkodzi im częste włączanie i wyłączanie.
Najpoważniejszą wadą jest cena tych lamp. Te E27 z dużą ilością diod kosztują ok. 130 zł, a E14 są niewiele tańsze (ok. 80 zł). Nie każdemu spodoba się zimna barwa światła, można też trafić na lampę dającą efekt stroboskopowy.
Zakup lamp LED będzie uzasadniony do nowo budowanych obiektów lub jako zamienniki tradycyjnych żarówek. Jeżeli jednak mamy już zastosowane świetlówki kompaktowe ich celowa wymiana na LED jest praktycznie nieopłacalna. Co innego w przypadku uszkodzenia świetlówki kompaktowej - jej wymiana na LED będzie korzystna.
Obserwuj wątek
    • krzysztofsf Re: Oświetlenie LED 24.02.10, 19:31
      Lampy LED traca "jasnosc" w trakcie eksploatacji.
      Tak wiec po 5 latach juz beda swiecic znacznie slabiej niz po zalozeniu - tyle
      co do 10 lat przewidywanej trwalosci. Oszem, maja tyle swiecic, ale trzeba
      bedzie je przenosic w miejsca gdzie aktualna moc bedzie wystarczajaca.

Mozes zpodac link do rodzajow jakie sobie zamowiles?

Ja testuje jedno z malym gwintem w lazience przy lustrze (obok nieprawomyslna
      analogowa 25 w) i moc ma zblizona, ale snop swiatla skierowany na sufit, a nie
      na twarz przegladajacego sie w lustrze.

Widzoielem 3 razy drozszy model, gdzie diody byly nie na dnie zarowki, a
      pojedynczo rozmieszczone wokol elementu umieszczonego wewnatrz szklanej banki,
      imitujac rownomierne rozchodzenie sie swiatla na boki ze zwyklej zarowki. Nie
      kupielm bo zyrantow nie mialem wink
      • joankb Re: Oświetlenie LED 24.02.10, 21:36
        Ja mam GU10, w miejsce halogenowej, w łazience. Dużej różnicy w barwie światła
        nie ma, moc wystarcza mniejsza niż halogenowej.
        I te z gwintami GU są niewiele droższe od halogenowych.
        Może czeka nas wymiana opraw, a nie upieranie się przy tradycyjnym E27?
        • krzysztofsf Re: Oświetlenie LED 24.02.10, 23:40
          joankb napisała:

> Ja mam GU10, w miejsce halogenowej, w łazience. Dużej różnicy w barwie światła
          > nie ma, moc wystarcza mniejsza niż halogenowej.
          > I te z gwintami GU są niewiele droższe od halogenowych.
          > Może czeka nas wymiana opraw, a nie upieranie się przy tradycyjnym E27?

Te mocniejsz nie odbiegaja specjalnie zuzyciem pradu od typowych zarowek
          energooszczednych

www.lightmarket.pl/produkt-21-LED_SUPER_FLUX_230V_19,5W_E27_128LED_CIEPLA_SPECTRUM-12446324582341-79.html
          www.lightmarket.pl/produkt-21-OSRAM_DULUX_EL_CLASSIC_20W_827_E27-8357-9.html
    • nvv Re: Oświetlenie LED 17.03.10, 12:40
      Nie chcę wdawać się w dyskusje, ale chcę doprecyzować/dodać trochę informacji dla osób które rozważąją wymianę oświetlenia:

Lampy LED tracą jasność w trakcie eksploatacji, to prawda, ale świetlówki też tracą jasność w trakcie eksploatacji.

Diody są zwykle przewidziane na ok. 50 tyś. godzin pracy (świetlówki na ok. 5-20tyś), ale w praktyce dużo zależy od konkretnego wykonania "żarówki"
      • alba.alba Re: Oświetlenie LED 27.03.10, 16:09
        Nvv, świetny z ciebie specjalista.
      • mama_dorota Re: Oświetlenie LED 25.02.11, 13:30
        A jakie oświetlenie jest tak naprawdę zdrowe i ekonomiczne? Nie piszcie, proszę, że słoneczne, bo to żadne odkrycie, a znów, jak to na forach dyskusja zejdzie na promieniowanie UV itd.

Przed 10 laty kupiliśmy do całego mieszkania świetlówki, a potem się okazało, że raczej bez względu na cenę to światło jest po prostu wstrętne, nawet drażniące, czytając czy odrabiając lekcje ma się po pewnym czasie "piasek w oczach" od ich migotania. Od pewnego czasu w takich właśnie miejscach mamy zwykłe żarówki i choć próbujemy żyć oszczędnie, to nad stołem, gdzie większość życia się toczy mamy 75W (wcześniej 100W, ale teraz już kupić nie można Zzzz), a w lampkach przy łózkach 25 lub 40W, a także w łazience, bo tam rzadko się światło świeci dłużej, więc energooszczędna chyba nie ma sensu. W kuchni, przedpokoju, pośrodku salonu i w pokoju dzieci świetlówki.

LED-owych nawet nie mieliśmy ochoty wypróbować po tych doświadczeniach.

Można jakoś w tym temacie pogodzić oszczędność z komfortem dla oczu?
        • wiatro-dmorza Re: Oświetlenie LED 10.02.12, 14:19
          Mam podobne przemyślenia.
          Tanie ledy zepsuły mi się po 2 tyg ! na szczęście miałam paragon, jeden drogi osram ledowy świeci od 2 miesięcy, ale tylko doświetla przedpokój.
          Świetlówek nie cierpię. Kupiłam kiedyś do lampy w salonie, ale w miarę psucia się świetlówek wymieniam na tradycyjne.
          Kupiłam spory zapas za grosze jak jeszcze były. Teraz można kupić na all, albo na bazarkach.
          Moim zdaniem to co się zaoszczędzi na prądzie wyda się przy zakupie świetlówki,a potem u okulisty.
          • kugorki Re: Oświetlenie LED 10.02.12, 16:55
            My właśnie wyminieliśmy większość żarówek na świetłowki, sporo kupiliśmy w ikei-ceny nie są wygórowane. Mam wrażliwy wzrok-w pracy mam klasyczne świetłowki (szkoła...) i ich światło mnie męczy (przez ich mruganie), ale w domu jest spokój.

Ostatnio jednak często czytam o wadach świetlówek. Bardzo proszę, kto może niech się odniesie do poniższcyh informacji:
            -świetlówka energo. żeby była faktycznie oszczędna musi świecić conajmniej 20 minut
            -produkcja świetlówek zużywa więcej energii niż tradycyjnych żarówek. Ta różnica nie zwróci się w trakcie zmniejszenia zużycia energii przy stosowaniu świetlówek
            -w technologii wykorzystuje się rtęć, która staje się groźna przy zwykłym stłuczeniu w domu (wyrzucać można jedynie w spcjalnych miejscach).
            • nvv Re: Oświetlenie LED 10.02.12, 18:54
              Och, ten temat mnie dobija, przede wszystkim z powodu ogromu mitów które uparcie krążą, nawet wśród bardzo inteligentnych i wykształconych ludzi
              • taka_sobie_dziunia Re: Oświetlenie LED 11.02.12, 11:44
                Czepiam sie ...... od kiedy 1g to 1000mg?! .... a moze rtec mierzy? warzy? liczy? sie inaczej?
                • falllen_angel Re: Oświetlenie LED 11.02.12, 15:53
                  taka_sobie_dziunia napisała:

> Czepiam sie ...... od kiedy 1g to 1000mg?!

A ile dziunia? Jak myślisz?

W.
                  • taka_sobie_dziunia Re: Oświetlenie LED 12.02.12, 13:21
                    Widzisz .... dziunia piszac to, chyba na zywiol poszla i bezmyslna byla. Pomyslala jak Ciebie przeczytala sad tez waRZy napisala sad przepraszam
              • taka_sobie_dziunia Re: Oświetlenie LED 12.02.12, 13:19
                PRZEPRASZAM
              • kugorki Re: Oświetlenie LED 12.02.12, 13:26
                ja właśnie szukając wiedzy na ten temat nie trafiam na obiektywne źródła, stąd szukam informacji, bo póki co nie wiem, co jest mitem, a co nie.

Dzięki!
              • f_kuba Re: Oświetlenie LED 06.06.12, 13:44
                stosowac oświetlenie LED ale dobrych producentów
                gdzie wskaznik oddawania barw jest na poziomie 80 i wiecej.
                jesli bedzie nizszy wtedy mecza sie oczy, wszystko w tym oświetleniu wyglada kiepsko.
                www.febri.pl/index.php/id_393.html
    • saczek1 Re: Oświetlenie LED 06.08.14, 20:41
      A możecie polecić jakieś marki LED albo odradzić jakich nie kupować ?
    • nom73 Re: Oświetlenie LED 08.08.14, 23:53
      lukaszkruszyna napisał(a):

> Duży wybór oświetleniowych rzeczy mają na portalu www.premiumlux.pl.

A ja nie polecam w/w portalu, lepiej nie wchodzić na tą stronę (wirusy).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka