gad.forumowy
24.02.10, 13:33
Z ciekawości kupiłem 3 lampy LED - jedną do oprawy z gwintem E14, jedną E27 i jedną jako zamiennik żarówki do mocowania G4 w lampce halogenowej.
Pierwsza przyszła lampa LED z gwintem E14. Po wkręceniu jej do oprawy okazało się, że świeci bardzo jasno, dużo jaśniej niż świetlówka kompaktowa o tej samej mocy (8W). Kolejną zaletą lampy jest to, że zapala się od razu i świeci natychmiast pełnym strumieniem świetlnym. Pomimo, że wybrałem lampę o barwie ciepłej, większość osób określi światło jako zimne i ostre. Najpoważniejsza wada wyszła chwilę później - lampa daje widoczny efekt stroboskopowy, chociaż przebywając w tak oświetlonym pomieszczeniu kilka godzin nie odczuwałem jakichkolwiek skutków (zmęczenia wzroku).
Lampę do mocowania G4 zastosowałem w lampce biurkowej. Efektu stroboskopowego nie było, świeciła trochę słabiej niż żarówka 40W. Problem w tym, że po dwóch godzinach z lampy zaczęło się dymić. Musiałem przerobić lampkę i transformator zastąpić zasilaczem prądu stałego - problem ustąpił.
Później nadeszła przesyłka z lampą wyposażoną w gwint E27. Ma ona moc znamionową 13W, a świeci dużo jaśniej niż świetlówka kompaktowa o mocy 21W. Ucieszył mnie brak efektu stroboskopowego, zaś pozostałe właściwości są identyczne jak w przypadku lampy E14.
Konkluzja:
Lampy LED to oświetlenie przyszłości. Dają bardzo jasne światło o akceptowalnym widmie, pobierają mniej energii niż świetlówki kompaktowe, od razu świecą pełnym strumieniem świetlnym, są trwalsze (będą działały 10 lat i dłużej) i nie szkodzi im częste włączanie i wyłączanie.
Najpoważniejszą wadą jest cena tych lamp. Te E27 z dużą ilością diod kosztują ok. 130 zł, a E14 są niewiele tańsze (ok. 80 zł). Nie każdemu spodoba się zimna barwa światła, można też trafić na lampę dającą efekt stroboskopowy.
Zakup lamp LED będzie uzasadniony do nowo budowanych obiektów lub jako zamienniki tradycyjnych żarówek. Jeżeli jednak mamy już zastosowane świetlówki kompaktowe ich celowa wymiana na LED jest praktycznie nieopłacalna. Co innego w przypadku uszkodzenia świetlówki kompaktowej - jej wymiana na LED będzie korzystna.