Dodaj do ulubionych

Program do oszczędzania

09.09.10, 15:55
Bardzo proszę podajcie mi jakiś program do oszczędzania. Przeglądałam stare wątki, ale jakoś nie natrafiłam. Dziękismile
Obserwuj wątek
    • pawelkata Re: Program do oszczędzania 13.09.10, 13:01
      Jakiej funkcjonalności poszukujesz w takim programie?

Najpopularniejszy jest Quicken, ale średnio wpasowuje się w polskie realia.

Dla mnie z kolei najlepszy jest samodzielnie stworzony arkusz kalkulacyjny Google Docs, a do śledzenia wydatków korzystam z Expenditure na iPhone'a.
      • adam1293 Re: Program do oszczędzania 29.09.10, 10:40
        Ja uzywam do chwili obecnej od wielu lat (teraz juz prawie od 10) Microsoft Money i sobie go chwale. Ale nie jest juz sprzedawany, i faktycznie jego nastepca jest wspomniany Quicken (mam zamiar go kupic) . Co do realnosci w Polsce - to fakt, niektore rzeczy nijak nie pasuja. Ale to na poziomie raczej "wyzszym" czyli jezeli chodzi o zapisywanie wydatkow to nawet tego nie zauwazysz. Albo ja po prostu jestem na zbyt malym stopniu finansowego rozwoju ze nie wiem jak dziala smile.
        Wada Quicken jest troche wyzsza cena w porownaniu do prostych polskich programow (najtanszy chyba za 60 USD) i jego absolutny brak w Polsce - trzeba kupowac w necie i sobie radzic.
        Microsoft Money nie miel jezyka polskiego, Quicken chyba tez nie bedzie mial. Ale byla takze wersja na plmtopa, z ktorej korzystalem (oczywiscie Windows, wiec Adroid be smile ).
        Ja przez lata radzilem sobie wlasnie w arkuszu, natomiast zaleta programow typu Quicken jest od razu mozliwosc sporzadzenia sobie wykresow i tabelek, prognoz (np. cash flow) i praca na pewnych schematach (widac np. przy wprowadzaniu jednostek funduszy inwestycyjnych). To po prostu duzy program, z wieloma opcjami. Ale nalezy sie zastanowic, czy jezeli na powaznie (i na lata) traktujesz kwestie zarzadzania finansami (celowo zarzadzania, bo to nie sa programy tylko do notowania wydatkow) nie skorzystac od razu z dobrych wzrocow - co jezeli np. za 2 lata zechcesz czegos wiecej? stracisz juz wprowadzone dane w tabelkach, import nie zawsze bedzie mozliwy.
        Reasumujac - w pelni popieram pawelkata (zreszta swietny blog ktory czytam regularnie), jezeli zaczynasz wazniejsze jest w ogole wpisywanie, gdzie - to sprawa wtorna.

Ja rowniez na tym forum juz dawno szukalem watku o programach, ale faktycznie nic nie ma.
        Pytanie do pawelkata - moze na blogu jakis opis programow? Taka mala seria moze z tego wyjsc, a na pewno sie przyda.
    • quri3 Re: Program do oszczędzania 29.09.10, 17:52
      proponuję zacząć przygodę z zapisywaniem wydatków z excel (MsOffice) lub calc (OpenOffice). Daje bardzo duże możliwości. Wystarczy to rozplanować, podzielić na miesiące, kategorie, dodać wydatki stałe, dochody, rozchody, saldo, itp. jak komu pasuje i co jest potrzebne. Jako, że to arkusz - robi się z tabelek wykresik i ma się już wizualizację np. wydatków na żywność w ogólnej liczbie wydatków lub w dochodzie. Wykres przecież może mieć charakter stały i może się aktualizować w miarę uzupełniania danych. Porównania kategoriami, miesiącami, itp. wszystko w jednym i za darmo (przynajmniej w przypadku openoffice - można też powalczyć z google docs, ale raz, że wymaga dostępu do netu, a dwa, że nie ma zbyt wielu opcji).
      • f.l.y Re: Program do oszczędzania 29.09.10, 17:57
        a zeszyt i ołówek nie wystarczy? wink
        • pawelkata Re: Program do oszczędzania 05.10.10, 10:44
          Powodzenia z robieniem analizy wydatków na papierze wink
          • naczelnikgw Re: Program do oszczędzania 20.12.13, 22:26
            ja do zarządzania domowym budżetem używam dobrego i sprawdzonego programu Finanse domowe
            UWAGA: program jest darmowy
          • leigh7 Re: Program do oszczędzania 21.12.13, 10:44
            Ja robię tabelki w zeszycie w kratkę i bardzo mi z tym dobrze. Wygodne, dostęp w sekundę, można nosić w torebce, wszystko w jednym miejscu.
            Nie muszę obliczać z tego różniczek, wystarczy mi sumowanie i procenty.
            • d.d.00 Re: Program do oszczędzania 21.12.13, 13:24
              Odkąd padł mi laptop i budżet domowy prowadzony od 2 lat przestał istnieć przeszłam też na zwykły zeszyt. Wielkie obliczenia nie są potrzebne, wystarczy kalkulator. I system kopertowy tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka