Dodaj do ulubionych

Rachunki za prąd - akwarium?

06.01.11, 09:09
Witam serdecznie. Już jakiś czas podczytuję was i chętnie korzystam z różnych rozwiązań i podpowiedzi. Mam jednak sporą wątpliwość i zastanawiam się czy ktos z was jest w stanie mi pomóc. Chcielibyśmy obniżyć koszty energii.
Obecnie rachunek jest brrrrrrrr po ok. 250 zł miesięcznie. To jest lekka masakra chyba..
Juz mówię jak sprawa wygląda. Mieszkanie spore użytkowych metów jest 110. Wszędzie żarówki energooszczędne. Staramy się dbać o to żeby nie paliły się jak nie ma potzrzeby. TV od jakiegoś czasu staramy się pilnować wyłączac "Standby". Mąż całe dnie miał włączyny komp. stacjonarny no i inna kwestia to akwarium - 120l.= 2 świetlówki +grzałka+pompka napowietrzająca+filtr zewnętrzny. Czy ktos z was orientuje się czy takie duze rachunki mogą być przez komp +akwarium tudzież pzrez akwarium tylko? czy moze nie ma to wplywu.. i gdzie indziej tzreba szukac? Moze ja na cos nie zwaracm uwagi a powinnam? Dziekuje z gory za wszelkie sugestie.
Obserwuj wątek
    • anusiiia1313 Re: Rachunki za prąd - akwarium? 06.01.11, 09:23
      My żarówki energooszczędne zamieniliśmy na jeszcze tańsze w użyciu żarówki LED (niestety ich cena jest wysoka, ale w rachunkach jest większa różnica niż po zwykłych energooszczędnych), jak mieliśmy energooszczędne, zawsze pamiętaliśmy, żeby ich nie włączać tylko na chwilkę i zaraz wyłączać i tak co chwilę, bo wtedy pobierają więcej energii zanim się odpowiednio nagrzeją.
      Co do akwarium, wiem że są też specjalne energooszczędne świetlówki, siostra ma.
      A komputer... no cóż laptop pobiera o wiele mniej.
      • nvv Re: Rachunki za prąd - akwarium? 06.01.11, 10:25
        > My żarówki energooszczędne zamieniliśmy na jeszcze tańsze w użyciu żarówki LED
        > (niestety ich cena jest wysoka, ale w rachunkach jest większa różnica niż po zw
        > ykłych energooszczędnych)

LED nie zawsze wychodzi taniej w użyciu (już pomijając koszta zakupu, a patrząc na lumeny/wat).

> jak mieliśmy energooszczędne, zawsze pamiętaliśmy, ż
        > eby ich nie włączać tylko na chwilkę i zaraz wyłączać i tak co chwilę, bo wtedy
        > pobierają więcej energii zanim się odpowiednio nagrzeją.

Należy unikać częstęgo włączania/wyłaczania świetlówek, bo częste wł./wył. (w przypadku typowych/tanich świetlówek kompaktowych) skraca jej żywotność (i może być główną przyczyną tego, że świetlówka "padnie" przedwcześnie). Większe zużycie prądu po włączaniu to mit.
    • hala24_2 Re: Rachunki za prąd - akwarium? 06.01.11, 09:25
      Cokolwiek włączysz to ciągnie energie, a sposobem na obniżenie rachunku na akwarium może być nie włączanie lamp na 24 godziny a najwyżej na kilka godzin dziennie lub wcale gdy akwarium jest w jasnym miejscu. Nie przypominam sobie by zmienił się specjalnie rachunek za prąd gdy kupiliśmy akwarium. Komp ciągnie a włączony 24godz na dobę skutecznie przyczynia się do wzrostu rachunku.
      • klusia.1 Re: Rachunki za prąd - akwarium? 06.01.11, 09:40
        Dzięki za wszelkie sugestie, co do lamp w akwarium to są zapalone jakies 8 godzin (mamy timer), ale może faktycznie jeszcze zmniejszymy, bo akwarium stoi obok okna balkonowego. Męża zatem pogonie o komputer, coby pilnowal. Na laptopa nie daje sie przekonac niestety, bo to gracz zapalony sad Woli jednak stacjonarke w domu i wielki monitor 21calowy. Ale jak nie ma go w domu wiekszą część dnia to postaram się pilnować, żeby komputer w tym czasie było wyłączony. W jednej lazience mamy normalne żaróweczki jeszcze, a w drugiej jest okno, więc światła używa się mało.
        A wiecei może ile pobierają prądu odświeżacze powietrza typu ambi pur? jeszcze to mnie zastanawia...
        • nvv Re: Rachunki za prąd - akwarium? 06.01.11, 10:51
          > A wiecei może ile pobierają prądu odświeżacze powietrza typu ambi pur? jeszcze
          > to mnie zastanawia...

Na każdym urządzeniu z tyłu, na etykietce, jest podane zużycie prądu. Jest to użycie maksymalne możliwe i w przypadku niektórych urządzeń zupełnie nieadekwatne do faktycznego zużycia w normalnym użytkowaniu, ale w przypadku niektórych jest bliskie normalnego faktycznego zużycia (i tak podejrzewam będzie z takim odświeżaczem, pewnie pobiera nie więcej niż kilka wat jeśli dobrze kojarze co to jest, czyli jego wpływ na Wasze 250zł/msc jest pomijalnie mały).

Na Waszym miejscu rozpisałbym sobie wszystkie ważniejsze (ważniejsze pod względem poboru prądu) sprzęty w domu, ich przecietny pobór mocy (tu będzie najtrudniej bez miernika i doświadczenia), czas pracy i dopracowywał tabelkę aż wyszłoby mi te ok. 250zł/msc
      • refiko Re: Rachunki za prąd - akwarium? 06.01.11, 09:41
        Najprościej będzie sprawdzić jaki mają pobór mocy wymienione przez ciebie sprzęty. Jako akwarysta amator, z doświadczenia mogę powiedzieć, że średniej wielkości akwarium 100-200l, to będzie zużycie prądu miesięcznie kilkadziesiąt złotych (20-30zł). Pompka i filtr pewnie chodzą całą dobę 24h na dobę. Zapewne mają łączny pobór mocy na poziomie 15-20W+3-5W. Grzałka powinna mieć pobór na poziomie 100-150W. Grzałka oczywiście może "pracować" bardzo mało czasu gdy w waszym mieszkaniu jest ciepło. Świetlówki licz 15-30W sztuka. Musiałabyś sprawdzić u siebie, wszystko zależy od klasy sprzętu.
        Swój rachunek traktuj raczej jako duży, choć mieszkając niedawno z rodzicami i jednym bratem miesięczny rachunek za prąd w mieszkaniu 55m mieścił się na poziomie ~400zł(2 miesiące).

Pozdrawiam
        • refiko Re: Rachunki za prąd - akwarium? 06.01.11, 09:49
          Komputer to już duży pobór mocy. Jeśli to w miarę "młody" komputer to jego pobór mocy podczas grania może sięgać jakiś 500W. Do tego dodaj monitor. Odświeżacz powietrza Ambi Pur podejrzewam, że nie "ciągnie" więcej jak 1W.
        • jk0308 Re: Rachunki za prąd - akwarium? 20.01.11, 11:16
          Co do akwarium to my nie korzystamy z grzałki. Odkąd jej nie mamy tem. w akw. 24-25. Filtr wyłączam na noc a swietlówka świeci tylko w dzień (nie zawsze).
    • linn_linn Re: Rachunki za prąd - akwarium? 06.01.11, 10:08
      Kilka dni temu czytalam artykul na temat tzw. stand by. Zrobiono badania / Politechnika w Mediolanie / roznych odbiornikow pradu i okazalo sie, ze 30% nie odpowiada normom: tzn. przy stand by zuzycie jest o wiele wyzsze niz powinno.
      Link do artykulu / po wlosku niestety /:
      www.repubblica.it/cronaca/2011/01/04/news/standby_costoso-10829807/?ref=HREC1-3

• usmiech144 Re: Rachunki za prąd - akwarium? 06.01.11, 10:41
        Nie orientuje się ile co ''ciągnie'' prądu ale u mnie telewizor chodzi dość długo, ciągle pieke w piecyku elektrycznym, do tego komputer i inne urządzenia plus akwarium 180l w którym chodzą dwa filtry(zewnętrzny i wewnętrzny), grzałka, napowietrzasz oraz 3 świetlówki (palą się ok 12 godzin dziennie plus na godzinę dodatkowe nocne). Ale rachunki nie zwiększyły mi się diametralnie po zakupie akwarium. Chyba musisz gdzie indziej poszukać przyczyny.
    • nvv Re: Rachunki za prąd - akwarium? 06.01.11, 10:39
      > Czy ktos z was orientuje się czy takie duze rachunki mogą być przez komp +akwarium tudzież
      > pzrez akwarium tylko? czy moze nie ma to wplywu.. i gdzie indziej tzreba szukac?

Wszystko ma jakiś wpływ, ale te Wasze 250zł/msc raczej nie ma dużego związku z akwarium ani oświetleniem ani nawet komputerem (no chyba, że np. liczycie jakieś seti@home)
      • klusia.1 Re: Rachunki za prąd - akwarium? 06.01.11, 11:45
        nvv napisał:

> można np. nabić latem duże zużycie (np. używając klimatyzacji w lipcu i s
        > ierpniu), a potem płacić duże rachunki w grudniu i styczniu. Apropo klimatyzacj
        > i, może właśnie klimatyzacja latem? Bojler elektryczny? Dogrzewanie piecykiem e
        > lektrycznym zimą? Osuszacz? TV plazmowy?
        >
        > Wracając do akwarium, to zależy od konkretnych rozwiązań, ale biorąc jakieś prz
        > eciętne:
        > 2x świetlówka = 2x18W, grzałka (pewnie z termostatem lub małej mocy) powiedzmy
        > średnio 7W, pompka z filtrem ~7W.
        > Więc: świetlówki 2x18W=34W przez 8h = 272Wh
        > Filtr i grzałka= 7W+7W=14W przez 24h = 334Wh
        > Razem= 272Wh+334Wh=606Wh=0.6kWh
        > 1kWh kosztuje ok. 47groszy, więc 0.6*47gr=0,282PLN
        >
        > Miesięcznie ok. 8zł. Twoje zużycie oczywiście pewnie będzie odbiegać od 8zł (+/
        > -): ale nawet jeśli są mocniejsze świetlówki i 4x mocniejsze grzanie, to wciąż
        > nie będzie to znaczący koszt wobec 250zł/msc.

No wiec tak:
        Grzałka u nas 75W
        Filtr 10W
        Napowietrzacz 2W
        Mam nadzieje, ze dobrze spisalam wszytsko wink Grzałka chodzic raczej musi, bo rybki mamy cieplolubne. Jak termostat byl ustawiony na 26-26st, to dostały pleśniawek sad
        NIe mamy Plazmy. Mamy kineskopowy i LCD, w lato faktycznie chodziły ciągle prawie wiatraki i to jeden taki dość wiekowy taki pseuro klimatyzatorek. Blok 10 letni więc ocieplony w domu mamy teraz ok. 20 st i jest OK niczym nie dogrzewamy - nawet grzejniki wyłączone czesto.
        Ale jak tak zaczęłam was czytać to pochodziłam trochę po domu i co się okazuje. Kilka "złodziei energii" znalazłam uncertain Ładowarka w sypialni wpięta i zapomniana (od nie wiem kiedy), kino domowe tylko wlasnie na wspomnianym "standby", wetknięty przedłużacz niepotrzebnie.
        Dziekuje serdecznie za wszytskie sugestie i trochę odetchnęłam z ulgą w tamecie akwarium smile Dzieci bardzo lubią (i ja tez). Sprobuję poszukać jeszcze. moze cos mi wpadnie w ręce.
        • klusia.1 Re: Rachunki za prąd - akwarium? 06.01.11, 11:53
          >BTW, czy przypadkiem te 250zł/msc to nie faktura tzw. "wyrownawcza", czy też każda kolejna faktura to też 500zł (jeśli macie faktury co 2 miesiące)?

No niestety:
          Wrzesien - 306
          październik -237
          Listopad - 244
          Grudzien - 275
          Styczeń - 273
          Luty - 231
          uncertain
          • nvv Re: Rachunki za prąd - akwarium? 06.01.11, 12:59
            > Wrzesien - 306
            > październik -237
            > Listopad - 244
            > Grudzien - 275
            > Styczeń - 273
            > Luty - 231

Polecam rozważyć kupno miernika (watomierza)
          • b-b1 Re: Rachunki za prąd - akwarium? 06.01.11, 13:01
            ..a nie masz przypadkiem bojlera, albo elektrycznego ogrzewacza wody?
            Z akwarium na pewno coś się nazbiera, ale to nie bedzie jakas duża kwota.
            U nas było to ok 90zł-ale akwarium 600litrów,lampy mniejsze i lampa o mocy 5000W przez 12 godzin i sześć różnego typu pomp i napowietrzaczy. Wasze jest małe i moce pomp również znikome..
            • b-b1 Ekspertyza. 06.01.11, 13:16
              Twoje rachunki naprawdę sa olbrzymie-teraz doczytałam, że to mieszkanie-a nie dom-czyli musi być coś nie tak. Mam dom 200m-czyli dodatkowo wszelkie urzadzenia zewnętrzne wysokiej mocy typu kosiarka, myjka, odkurzacz do liści, pompa rozprowadzająca ciepło w domu i rachunki mam 200zł miesięcznie(bez dwóch groszy). Komputer stacjonarny nie najnowszy jest na chodzie ok 16 godzin dziennie codziennie. (akwarium już nie posiadam).

Zastosuj się do zalecen nvv , a jeśli sama nie dasz rady-zamów ekspertyzę z elektrowni.
              My wzywaliśmy fachowców, kiedy po pierwszym roku uzytkowania domu rachunek koncowy przekroczył jakiekolwiek normy...Okazało się, że licznik wzkazuje ok 90% więcej niż było.
              Zasuwał jak szalony. Zmieniono nam licznik na nowy -i wg nowego robiliśmy/robimy opłaty.

• klusia.1 Re: Ekspertyza. 06.01.11, 13:55
                Wasze rady wszystkie bardzo cenne!! działamy.
                Jeszcze postaram się napisac wszystkie sprzęty domowe:

-Lodówka Bosch duża, ale klasa en. (chyba ..) A (10lat)
                -Zmywarka Bosch włączana średnio raz dziennie na temp. 50st. (65 używam tylko do czyszczenia 1xmiesiąc)
                -Mikrolfala Zelmerek włączana średnio dziennie na max 1,5 -2 min. (podgrzewam obiad dzieciom/mężowi)
                -Expres ciśnieniowy (1100W) włączany 2x dziennie
                -Piekarnik elektryczny używany kilka razy w tyg śr.
                -Mój laptop w zasadzie włączony ca.8-10 godzin dziennie
                -komputer męża juz pisalam
                -TV (2 TV na raz są włączane baaaardzo rzadko) +kino domowe
                - Pralka 4,5 roku ma Whirlpool też enegrooszcz. Piorę może i często (2 małych dzieci), ale na programie 60 min na 40st. Na 50-60st włączam tylko 1xtydzień.
                -Odkurzacz używany 1x tydzień (Rainbow).(NIe podsiadam dywanów więc szybciej i łatwiej kurz zagarnąć szczotką wink )
                Reszta to zapalanie światła/lampek, żelazka etc...
                NIe mamy żadnych dodatkowych piecyków/ogrzewaczy/ podgrzewaczy wody...

Od jutra testujemy z mężem. Dzieci idą do dziadków a my będziemy ćwiczyć. POtestujemy i zobaczymy.
                Jeszcze raz ogormne dzięki za tyle cennej wiedzy i wskazówek!!
                • b-b1 Re: Ekspertyza. 06.01.11, 14:51
                  klusia.1 napisała:

> Wasze rady wszystkie bardzo cenne!! działamy.
                  > Jeszcze postaram się napisac wszystkie sprzęty domowe:
                  >
                  > -Lodówka Bosch duża, ale klasa en. (chyba ..) A (10lat)
                  > -Zmywarka Bosch włączana średnio raz dziennie na temp. 50st. (65 używam tylko d
                  > o czyszczenia 1xmiesiąc)
                  > -Mikrolfala Zelmerek włączana średnio dziennie na max 1,5 -2 min. (podgrzewam o
                  > biad dzieciom/mężowi)
                  > -Expres ciśnieniowy (1100W) włączany 2x dziennie
                  > -Piekarnik elektryczny używany kilka razy w tyg śr.
                  > -Mój laptop w zasadzie włączony ca.8-10 godzin dziennie
                  > -komputer męża juz pisalam
                  > -TV (2 TV na raz są włączane baaaardzo rzadko) +kino domowe
                  > - Pralka 4,5 roku ma Whirlpool też enegrooszcz. Piorę może i często (2 małych d
                  > zieci), ale na programie 60 min na 40st. Na 50-60st włączam tylko 1xtydzień.
                  > -Odkurzacz używany 1x tydzień (Rainbow).(NIe podsiadam dywanów więc szybciej i
                  > łatwiej kurz zagarnąć szczotką wink )
                  > Reszta to zapalanie światła/lampek, żelazka etc...
                  > NIe mamy żadnych dodatkowych piecyków/ogrzewaczy/ podgrzewaczy wody...
                  >
                  > Od jutra testujemy z mężem. Dzieci idą do dziadków a my będziemy ćwiczyć. POtes
                  > tujemy i zobaczymy.
                  > Jeszcze raz ogormne dzięki za tyle cennej wiedzy i wskazówek!!

Mam prawie dokładnie takie urzadzenia jak Ty.
                  -lodówka starsza bosch,
                  -Zmywarka bosch
                  -mikrofala
                  -ekspres ciśnieniowy-używany kilkanaście razy dziennie
                  -piekarnik używam kilka razy w tygodniu

Laptop rzadko-1-2 godź dziennie

telewizor-po południu zawsze gdzies tam w tle dzieciaki ogladają..
                  -komputer-prawie 16h
                  -pralka-częściej niż u Ciebie
                  -odkurzacz-3 razy w tygodniu-mam sierściuchy-na pełnej mocy 2200

Dodatkowo-maszyna do szycia(róznie, ale bardzo często)
                  -przez 10 m-cy pompa rozprowadzająca ciepło w kaloryferach

I urzadzenią ogrodowe sporej mocy , dodatkowo jeszcze filtry do basenu dla dzieci(chodzą 2 m-ce po kilka godzin dziennie), brama garażowa i brama wjazdowa(tez na prąd).
              • nvv Re: Ekspertyza. 06.01.11, 14:16
                > Okazało się, że licznik wzkazuje ok 90% więcej niż było.

No, to u autorki też jest możliwość: starsze liczniki mają magnes hamujący tarczę, niektórzy majstrują przy liczniku, zwykle przy pomocy magnesu neodymowego aby pokazywał mniej, ale później taki licznik, już bez "pomocy" magnesu neodymowego, kręci się jeszcze szybciej.
                Nie chcę tutaj nikogo oskarżać
                • klusia.1 Re: Ekspertyza. 06.01.11, 14:23
                  >W przypadku mieszkania z dość ograniczoną ilością sprzętów można pewnie zarządzić w rodzinie wyłacznie absolutnie wszystkiego z gniazdek na kilkanaście minut i zostawienie jednego prostego urządzenia które pobiera w miarę stałą i jasno określoną moc (np. żarówka 100W) i policzenie ile w tym czasie pokaże licznik: w ciągu 10 minut powinien wykazać ok. 10/60 *0.1 kWh, czyli ok. 0,0166kWh. Przy okazji warto się upewnić, że po wyłączeniu wszystkiego licznik się nie kręci.

No właśnie taki test chcemy wykonać jutro na spokojnie. Dzieci wyekspediujemy do teściów i podziałamy.
                • b-b1 Re: Ekspertyza. 06.01.11, 14:41
                  nvv napisał:

> > Okazało się, że licznik wzkazuje ok 90% więcej niż było.
                  >
                  > No, to u autorki też jest możliwość: starsze liczniki mają magnes hamujący tarc
                  > zę, niektórzy majstrują przy liczniku, zwykle przy pomocy magnesu neodymowego a
                  > by pokazywał mniej, ale później taki licznik, już bez "pomocy" magnesu neodymow
                  > ego, kręci się jeszcze szybciej.
                  > Nie chcę tutaj nikogo oskarżać
    • joanna_poz Re: Rachunki za prąd - akwarium? 07.01.11, 13:33
      > Obecnie rachunek jest brrrrrrrr po ok. 250 zł miesięcznie. To jest lekka masakr
      > a chyba..
      > Juz mówię jak sprawa wygląda. Mieszkanie spore użytkowych metów jest 110.

niewatpliwie rachunek horendalny.
      mając dom o niewiele większej powierzchni niż Twoje mieszkanie sprawdziłam, że najwyższy rachunek jaki mieliśmy w zeszłym roku to 237 zł za 2 miesiące.
      • kolejna2 Re: Rachunki za prąd - akwarium? 18.01.11, 21:49
        witam, dziś otrzymałam nowe ksiązeczki za prąd i mam 235 zł na 2 miesiące...myślałam,że to dużo, ale jak poczytałam posty to chyba jest ok, mieszkanie 72 m, 5 osób, kilka laptopów, trochę prania, jedynie gotowanie na gaz,

jestem zdziwiona tak dużym miesięcznym kosztem....co u Państwa słychać z tym licznikiem...
        • linn_linn Re: Rachunki za prąd - akwarium? 19.01.11, 08:41
          Troche prania to raczej nie smile 5 osob to jest duzo prania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka