Dodaj do ulubionych

Tanie rozrywki

02.03.11, 18:55
Witajcie

Sytuacja w moich finansach zmusza mnie do lekkiego zaciśnięcia pasa i świadomych wydatków.
To, na co wydawałam pieniądze najmniej rozsądnie to szeroko rozumiana rozrywka. Pytanie do Was, którzy oszczędzacie z powodzeniem - jak zaoszczędzić na rozrywce, jednocześnie nie zamykając się w czterech ścianach domu czy na domówkach ze znajomymi przy najtańszym piwie? Oczywiście przerysowuję, ale...
Pierwsze pomysły, które przychodzą mi do głowy:
1. Książki z biblioteki (choć na pewno nie powstrzymam się od kupna niektórych pozycji)
2. Kino i pizza- środy z Orange - w rodzinie jest taki numer, sms kosztuje 20 gr, a kupuje się dwa bilety w cenie jednego, można też pokazać sms w pizza hut i dostać dwie pizze w cenie jednej
3. Filmy kupowane przez SMS za kilka złotych ma się dostęp do filmu na np. 24 h (można umówić się ze znajomymi, którzy mają większy telewizor na wieczory z filmem, wtedy na zmianę można opłacać film)

Ale co z teatrem, czasem chciałoby się pójść na basen, wyjść do restauracji... Co polecacie? Jak najtaniej spędzić miło czas, żeby nie czuć się winnym myśląc o stanie konta?
Obserwuj wątek
    • astrum-on-line Re: Tanie rozrywki 02.03.11, 19:09
      Można próbować kupić tańsze bilety do teatru czy opery. Nie wiem czy wszędzie tak jest, ale często cena zależy od miejsca siedzenia. Tyle, że nie widzi się na przykład całej sceny.
      Można próbować wygrywać zaproszenia w konkursach, na przykład w radiu, prasie.
      Większość muzeów ma dzień wolny, stałe ekspozycje są za darmo.
      Do kina można chodzić też z erapremia, jak ktoś ma w erze telefon.
      • zonaniezona1 Re: Tanie rozrywki 02.03.11, 19:16
        www.iplex.pl/
        • nelamela Re: Tanie rozrywki 02.03.11, 20:38
          Zona jak dziala ten iplex?Jest calkowicie bezplatny i bezpieczny?Czy placi sie jakis abonament?Swego czasu pamietam ze byla jakas afera z witryna do ogladania filmow(wysylano jakies rachunki za odbior filmow)...
          • zonaniezona1 Re: Tanie rozrywki 02.03.11, 21:01
            Mnie normalnie działa. Nic się nie płaci - sponsorują filmy sponsorzy. W sobotę średnio się czułam i obejrzłam sobie tam ze 3 filmy leżąc w łozeczku.... Bardzo lubię ten portal.
      • czekolada72 Re: Tanie rozrywki 03.03.11, 08:55
        Muzea - miewaja dni bezpłatne - najlepiej posprawdzac w necie co i kiedy.
    • jagoda_pl Re: Tanie rozrywki 02.03.11, 20:58
      Zakupy grupowe (Groupon, Gruper i inni).
    • olesia301 Re: Tanie rozrywki 02.03.11, 21:00
      Można szukać z dużym wyprzedzeniem ofert rozrywek.My kupiliśmy bilety do opery w przedsprzedaży w lutym na czerwiec za pół ceny.
    • ewe_g Re: Tanie rozrywki 02.03.11, 21:46
      Dla mnie rozrywką są wycieczki rowerowe, piesze. Nie po to, żeby zaraz zaliczyć kolejne knajpy, ale po to, żeby poznać okolicę. A właśnie kilka miesięcy temu przeprowadziłam się w miejsce, o którym nic nie wiedziałam, a w okolicy Park Narodowy.
      Jest taki program na TVN style "Pogromcy długów" czy coś takiego - obejrzałam ze dwa odcinki i choć on nie jest dla mnie wiarygodny to właśnie jedno z zadań - jakim było "szukanie darmowych rozrywek" podobało mi się. Tam była zima więc z darmowych były między innymi: - łyżwy (nie wiem, czy to u nas darmowe), sanki, lepienie bałwana.
      Jeśli mieszka się w dużym mieście warto poszukać na necie, informacji o ciekawostkach w swoim mieście, albo zainwestować w przewodnik i odkryć je na nowo.
    • czu-jka Re: Tanie rozrywki 04.03.11, 12:42
      Witam Was serdecznie
      Ja mam kilka sposobów:
      -darmowe strony internetowe z filmami i serialami: www.iplex.pl., www.serialeonline.pl
      -darmowe ksiązki, muzyka: www.chomikuj.pl
      -biblioteki i tania prasa-kolorowe magazyny z miesięcznym opóźnieniem a 50%taniej lub więcej
      -w dużych miastach są tańsze dni w kinach (np. tanie wtorki w Heliosie)-50%taniej
      -basen (8-12 zł za godzinę a relaks super), spacer, rower-darmowysmile
      -filharmonia (miejsca stojące-50% taniej), ale zawsze zwalania się miejsce i wszyscy siedzą
      -czasami kawa, piwo-koszt w okolicach 10 zł, ale bardzo przyjemnie.
      -w klubach osiedlowych często są tanie oferty aerobiku lub innych form rozrywki, naprawdę fajnie. miło można spedzić czas, wydatek-30-50 zł miesięcznie. a czasami taniej, tylko za salę
      Mam nadzieję, ze znajdziecie coś dla siebie.
    • sylwiam_m Re: Tanie rozrywki 04.03.11, 13:03
      Jeżeli lubisz muzykę klasyczną to wejściówka do Filharmonii kosztuje od 5 do 20 złotych.Grają też koncerty specjalne np muzyka filmowa,tanga itp.Na akademiach muz.są często darmowe b.ciekawe koncerty.Nie grają studenci tylko sławy dla studentów.
    • ladyjm Re: Tanie rozrywki 04.03.11, 21:45
      ja mam karte Multisport, ktora umozliwia wchodzenie do praktycznie wszystkich fitness klubow, basenow, silowni, na joge itp w moim miescie. koszt ok 90 zl. dodam, ze mi sie oplaca bo ja faktycznie chodze cwiczyc 3-4 razy w tygodniu.
      • annie_83 Re: Tanie rozrywki 05.03.11, 11:38
        ladyjm napisała:

> ja mam karte Multisport, ktora umozliwia wchodzenie do praktycznie wszystkich f
        > itness klubow, basenow, silowni, na joge itp w moim miescie. koszt ok 90 zl. do
        > dam, ze mi sie oplaca bo ja faktycznie chodze cwiczyc 3-4 razy w tygodniu

Koszt tej karty zależy od poziomu dopłaty pracodawcy. Ja za swoją płacę 30 zł.
        • aga90210 Re: Tanie rozrywki 10.03.11, 20:01
          Jak nie masz zadnej dopłaty to kosztuje wlaśnie ok. 100 zl.
    • marajka Re: Tanie rozrywki 05.03.11, 16:48
      Środy z Orange, pic na wodę. Dopłata 5 zł, czyli w sumie pół biletu za darmo. Filmy w domu można sobie wypożyczać, wymieniać ze znajomymi, wszak nikt ich nie ściąga, nawet z zapłatą.

Tanie rozrywki:
      - kina studyjne, w krakowskiej Agrafce w poniedziałki można zobaczyć niektóre filmy za 5 zł
      - wejściówki do teatru, spektakle w PWST
      - basen rano
      - rower, rolki
      - różne pokazy filmów, wykłady, spotkania z ciekawymi ludźmi organizowane przez domy kultury, koła naukowe itp.
      • anka.2 Re: Tanie rozrywki 07.03.11, 22:14
        Nie rozumiem jaka dopłata 5 zł? Wysyłam sms za 20 gr i dostaję kod. Płacę za jeden bilet a drugi dostaje gratis. Już dwa razy tak byłam.
        • marajka Re: Tanie rozrywki 10.03.11, 21:17
          Też byłam, SMS, kod, 2 bilety w cenie jednego + 5 zł.
      • araceli Re: Tanie rozrywki 08.03.11, 09:12
        marajka napisała:
        > Środy z Orange, pic na wodę. Dopłata 5 zł, czyli w sumie pół biletu za darmo.
        > Filmy w domu można sobie wypożyczać, wymieniać ze znajomymi, wszak nikt ich nie
        > ściąga, nawet z zapłatą.

Jakie 5zł? Za kupno biletu przez net jest 0,50zł ale i tak zniżkowych tak się nie da wink
    • ula27121 Re: Tanie rozrywki 08.03.11, 13:00
      Ja bym poszukała Miejskich Domów Kultury, Miejskich Ośrodków Kultury i śledziła strony bibliotek. W tych pierwszych wiadomo, spotkania, filmy imprezy za grosze a często niszowe, bardzo ciekawe. Biblioteki natomiast to moje ostatnie odkrycie. Masa wydarzeń, spotkań z ciekawymi ludźmi, czytanie bajek dla dzieci, filmy, koncerty....szok!!!
    • gocha221 Re: Tanie rozrywki 10.03.11, 20:40
      Ja z kupowania książek nie chcialam rezygnować i nie zrezygnowałam, ale staram sie szukac najtańszych ofert, kupuję używane. Czasem opłaca się zamówić wspólnie z kimś, by koszt przesyłki mniej bolał lub zamówić hurtowo, kilka sztuk od razu.

Jeśli chodzi o inne formy, to mąż z pracy dostaje kilka biletów do kina za darmo, a ja dla nas dwojga mam karte benefit - czyli tanie lub darmowe fitnessy i baseny.
      Może warto o taka kartę powalczyć w pracy lub popytać, czy ktoś ze znajomych nie mógłby Was dopisać do systemu. Świetna sprawa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka