alfa36 04.11.11, 09:44 Jest jakis sprawdzony zamiennik? Jesli z Lidla to jaki? Kupilam Mister Choc ale jakos mi nie smakuje. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agpagp Re: nutella- zamiennik 04.11.11, 11:27 zamiennik może to nie będzie ale może masło orzechowe by podeszło - u mnie córka już nie pamięta co to słoik pełen cukru Odpowiedz Link
johana75 Re: nutella- zamiennik 04.11.11, 11:57 Mojemu synowi smakuje (nawet bardziej) krem orzechowo-nugatowy z Aldi- Nusskati Ma nawet oko test bdb. Nie je go oczywiście codziennie Odpowiedz Link
zuzanna56 Re: nutella- zamiennik 04.11.11, 12:19 a do czego używacie jak jecie kupowałam raz w życiu do ciasta Odpowiedz Link
agpagp Re: nutella- zamiennik 04.11.11, 12:41 moja córka niby do chleba ale najczęściej kończyło się z łyżką w słoiku na kanapie - dlatego dla jej zdrowia postawiłam na masło orzechowe - nie jest w stanie zjeść więcej niż 3-4 łyżki. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: nutella- zamiennik 04.11.11, 13:36 Jako smarowidlo do piewczywa oraz do nalesnikow Odpowiedz Link
agattka_84 Re: nutella- zamiennik 04.11.11, 14:58 Masło orzechowe jest dobre w zestawie pszenne pieczywo i banan. Jest też b.smaczne na pieczywie w połączeniu z nutellą / dżemem (ale nie każdym - musi być kwaśny, np. porzeczkowy). Odpowiedz Link
agpagp Re: nutella- zamiennik 04.11.11, 16:08 dlatego mam kilka słoików galaretki porzeczkowej Odpowiedz Link
martha666 Re: nutella- zamiennik 04.11.11, 19:58 często kupuję ciasto francuskie , kroję w prostokąty smaruję nutellą lub zamiennikiem lidlowym, składam, dociskam boki widelcem i na kilka minut do piekarnika. szybko, nie za drogo i jest coś słodkiego do kawy. Odpowiedz Link
linn_linn Re: nutella- zamiennik 04.11.11, 13:07 Najlepszym zmiennikiem jest Crema Novi: drozsza niestety / nie wiem, czy jest w Polsce /. Nutella ma 13% orzechow, Crema Novi ponad 3 razy wiecej 45%. Odpowiedz Link
eny79 Re: nutella- zamiennik 04.11.11, 13:49 Ja kupuję krem z gorzkiej czekolady w Rossmanie. Cukier trzcinowy, 30% kakao i jeszcze kilka składników z upraw eko. Synowi bardzo smakuje. Jest tez wersja z mlekiem, ale młody uczulony wiec nie kupujemy. Chyba na forum Kuchnia ktoś niedawno podawał świetny przepis na domowa nutelle. Brzmiał bardzo ciekawie, moze kiedys spróbuję. Odpowiedz Link
linn_linn Re: nutella- zamiennik 04.11.11, 15:19 Jest jeszcze sliwkowa: zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/nutella-ze-sliwek/ Nie wiem, czy to najlepszy przepis, gdyz jest ich w necie duzo. Odpowiedz Link
re_ni73 Re: nutella- zamiennik 04.11.11, 15:44 My uwielbiamy tą nutelle śliwkową.Robiłam.Smakuje jak śliwka w gorzkiej czekoladzie(zresztą nazwa mówi wszystko).Mam ją do chleba ,naleśników,do przekładania piernika. Odpowiedz Link
agpagp Re: nutella- zamiennik 04.11.11, 16:16 fajny przepis ... może jeszcze gdzieś dostanę śliwki to spróbuję Odpowiedz Link
marajka Re: nutella- zamiennik 04.11.11, 16:20 Nie ma zamiennika Pewnie jakby był, to też by był drogi. Jedyne co jest w miarę podobne to krem orzechowy z Biedronki. Ale pewnie zaraz ktoś napisze o śliwkowych powidłach, wszak na kilometr czuć orzechami i czekoladą. I oczywiście napiszą, ze to niezdrowe, nie jedz! Odpowiedz Link
linn_linn Re: nutella- zamiennik 04.11.11, 16:26 Nie ma rzeczy zdrowych i niezdrowych. Wszystko zalezy od ILE i JAK CZESTO. Odpowiedz Link
konwalia-82 Re: nutella- zamiennik 04.11.11, 18:39 nie ma jak dla mnie a krem z lidla ma wade-spozyc do 5dni od otwarcia ;/ Odpowiedz Link
yoaha Re: nutella- zamiennik 04.11.11, 19:06 ja jestem wybredna jesli chodzi o krem zastępujący nutellę i mogę polecić ten biedronkowy w słoikach, są dwa rodzaje: czekoladowy i czekoladowo-mleczny w paski z kolei nie polecam kremu terravity z serii scooby doo, bardzo mi nie smakowal, mimo, ze czekolady w tabliczkach terravity uwielbiam Odpowiedz Link
iwoniaw Re: nutella- zamiennik 04.11.11, 20:05 Jak dla mnie nie ma zamiennika - wszystkie są wyjątkowo obrzydliwe i nie wiem dlaczego (liczne zamienniki innych słodyczy są przecież identyczne w smaku); kiedyś krem czekoladowy real quality dawał radę, ale w pewnej chwili zmienili producenta i też już jest nie do zjedzenia. Odpowiedz Link
mamajej Re: nutella- zamiennik 05.11.11, 15:06 do tej pory najlepszy zamiennik jaki kupiłam, to krem orzechowy z Tesco, w sensie z ichniejszym logo, bo nazwy nie pamiętam dokładnie, ale naprawdę niezły, produkowany w Niemczech. Nawet dzieci w rodzinie się nie skumały,że jedzą kanapki tym kremem, a nie z Nutellą Odpowiedz Link
marajka Re: nutella- zamiennik 09.11.11, 13:12 Ja właśnie odkryłam Nuttinę z Polo Marketu. 13% orzechów, tyle co Nutella, konsystencja podobna. Moze nie to samo, ale najbliżej. Odpowiedz Link
miniplusultra Re: nutella- zamiennik 09.11.11, 23:53 A może Nutella własnej roboty? Zapodaję link do wideo przepisu: kocham-gotowac.blogspot.com/2011/08/jak-zrobic-domowa-nutelle.html Odpowiedz Link
ophelia78 Re: nutella- zamiennik 10.11.11, 21:58 Światowa Organizacja Zdrowia postulowała, zeby Nutellę (i pochodne) umieścić na liście produktów tuczących i niezdrowych, obok frytek, pizzy i hamburgerów. Mówię zupełnie poważnie. Odpowiedz Link
linn_linn Re: nutella- zamiennik 11.11.11, 06:43 Nie ma rzeczy, ktore tucz czy odchudzaja: wazne jest ile i jak czesto jemy. A to, ze Nutella ma 530 kalorii w 100 g, widac z etykiety. Brawa dla Swiatowej Organizajcji Zdrowia, ze sie dopatrzyla tego szczegolu. Odpowiedz Link