Dodaj do ulubionych

Segregacja śmieci

02.02.12, 19:28
Do plastików mogę wrzucać butelki PET, opakowania po chemii gospodarczej, puszki aluminiowe i koniec.
Żadnych worków, reklamówek, opakowań foliowych, wymytych opakowań po zywności, bo smieci nie odbiorą...
Sąsiadka w domu obok ma inną firmę śmieciową i moze wyrzucać wszystko to co ja moge i nie mogę.
Na naszym lokalnym rynku sa tylko te 2 firmy i smieci ląduja na wspólnym wysypisku!
Jaki sens takiej, a nie innej segregacji ?
Na moje pytanie u źródła brak logicznej odpowiedzi sad
jak jest u Was?
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: Segregacja śmieci 02.02.12, 19:54
      Nie ma niczego. Tyle że zapowiadają, że za kilka miesięcy wszędzie będą podstawiane pojemniki i w mieście zacznie się segregacja : na mokre i suche.
      • b-b1 Re: Segregacja śmieci 02.02.12, 21:47
        Osobne worki na szkło, papier i plastik. Worki półprzezroczyste, zanim odbiorą sprawdzają , co jest w środku-jeśli coś "zakazanego"-worek zostaje nieodebrany. Do plastiku-wszystko plastikowe łącznie z reklamówkami i workami. Całe miasto obsługuje jedna firma z UM.
    • wiedzma800521 Re: Segregacja śmieci 02.02.12, 22:11
      > Na naszym lokalnym rynku sa tylko te 2 firmy i smieci ląduja na wspólnym wysypi
      > sku!
      > Jaki sens takiej, a nie innej segregacji ?
      Może się nie znam, ale śmieci-surowce wtórne segreguje się po to aby je przetworzyć a nie po to by trafiły na wysypisko.
      Podejrzewam że chodzi o sposób przetwarzania... ale się nie znam
      • zosia711 Re: Segregacja śmieci 03.02.12, 07:49
        Wiedzmo oczywiscie masz racje smile skrot myslowy. Zwykłe smieci z kubla ida na wysypisko, reszta do przetworni. Jednak z jednej i drugiej firmy do tej samej...
        • linn_linn Re: Segregacja śmieci 03.02.12, 08:03
          Czasem firma, ktora wywozi, przeprowadza wczesniej dodatkowa segregacje.
          • zuzanna56 Re: Segregacja śmieci 03.02.12, 08:30
            Firma wywozi nam "zwykłe" śmieci, my natomiast zbieramy osobno papier czy kartony, osobno butelki plastikowe i osobno szklane i to raz na jakiś czas wywozimy niedaleko domu do 3 specjalnych kontenerów.
            • linn_linn Re: Segregacja śmieci 03.02.12, 10:03
              Niekoniecznie. Musialabys sie zapoznac z calym procesem. Ja znam lepiej lepiej realia wloskie. Wszystko zalezy od tego, jakie sa umowy z odbiorcami, mozliwosci itp. Ja np. zbieram razem aluminium i szklo: na to mam specjalne torby plastikowe. Firma wywozaca sama oddziela aluminum od szkla. Jednoczesnie samochod zabiera oprocz tych workow papier i plastyk. Wyglada na to, ze segregacja nie ma sensu skoro wszystko jedzie razem. Okazuje sie, ze ma, gdyz potem jest posredni etap dodatkowej segregacji. Tak sa zorganizowani i tak dzialaja, a my tego nie widzimy.
              Ty stosuj sie do wytycznych, jakie otrzymujesz od odbiorcy smieci: nie do tego, co robi sasiadka.
    • blankaz Re: Segregacja śmieci 03.02.12, 09:02
      Kraków, śmieci odbiera MPO.
      Mamy normalny kubeł 180 l (2 dorosłych i 2 dzieci) + żółte worki na wszystko, co nadaje się do recyklingu - papier, szkło, metal, plastik itp. Worki są odbierane za darmo raz w miesiącu.
      • linn_linn Re: Segregacja śmieci 03.02.12, 10:04
        Wlasnie o to chodzi: inny odbiorca, inne zasady.
    • joanna_poz Re: Segregacja śmieci 03.02.12, 10:26
      dostajemy 4 worki :na plastik, szkło, makulaturę i aluminium.

do plastików mozemy wrzucac worki, reklamówki - nie możemy opakowań po jogurcie, śmietanie.

odbiór co 2 tyg. spod bramy domu za darmo.
      • czekolada72 Re: Segregacja śmieci 03.02.12, 10:35
        Pisalam juz o tym kilkakrotnie.
        Kraków.
        Mamy normalny kubel na odpady.
        Zas jakies 20 m dalej stoja 4 kubelki na konkretne odpady min osobne na : biale szkolo, kolorowe szklo, makulature , plastik+metal.
        Bardzo skkrupulatnie rozdzielam.
        Po czym podjezdza ciezarowka i zawartosc wszystkich 4 kubelkow laduje na niej razem wymieszana.
        Ja marze o tym, by ktos mi wyjasnil sens rozdzielania na 4 kubelki!
        Jakies lobby producentow, ktorzy naprodukowali na zapas kubelki i nie maja teraz co z nimi zrobic?
        • linn_linn Re: Segregacja śmieci 03.02.12, 11:41
          Dzwonilas do Biura Obslugi Klienta?
          www.mpo.krakow.pl/ekologia/segregacja/index.php
          Troche to enigmatycznie wyglada:
          www.mpo.krakow.pl/uslugi/segregacja/index.php
          "Wszystkie zebrane surowce (dodatkowo segregowane i doczyszczane przez pracowników) są przekazywane odbiorcom, z którymi posiadamy podpisane stosowne umowy."
          www.mpo.krakow.pl/zapytaj/index.php
          Mysle, ze taka segregacja troche ulatwia dalsza, ale moze jest inaczej.
          • czekolada72 Re: Segregacja śmieci 03.02.12, 16:48
            Ale chodzi o to, ze JA segreguje, i wyobrazam sobie, ze osobno zbierane jest szklo, osobno makulatura, co by wlasnie na miejscu ulatwic prace - a tu buch wsio i tak wymieszane, wiec moja segregacja jest, ze tak powiem, o kant tyłka rozbic...
            • linn_linn Re: Segregacja śmieci 03.02.12, 20:08
              Moze byc tak, ze jak zwalaja z samochodu, to najpierw spada szklo, potem aluminium itd. Jesli sie nie myle, to maja tasmy, wiec moze jakies ulatwienie to jest. Zapytaj ich o to wprost. smile
              • czekolada72 Re: Segregacja śmieci 03.02.12, 20:09
                Chyba az tak mi na tej info nie zalezy, by zrywac sie przed 6 i pedzic w pizamie do nich wink
            • quri3 Re: Segregacja śmieci 03.02.12, 21:04
              Za każdy pojemnik się płaci. Tak więc, im więcej "kubłów" tym lepiej dla przedsiębiorstwa oczyszczania miasta. Nie ma to nic wspólnego z sortowaniem śmieci. One i tak jadą do sortowni wg kategorii. W zasadzie to jest sens jedynie na sortowanie śmieci, które mają być powtórnie wykorzystane i takie, które idą na wysypisko. Cała reszta to marketing i kasiora dla firmy.
              • czekolada72 Re: Segregacja śmieci 04.02.12, 11:57
                quri3 napisał:

> Za każdy pojemnik się płaci. Tak więc, im więcej "kubłów" tym lepiej dla przeds
                > iębiorstwa oczyszczania miasta. Nie ma to nic wspólnego z sortowaniem śmieci. O
                > ne i tak jadą do sortowni wg kategorii. W zasadzie to jest sens jedynie na sort
                > owanie śmieci, które mają być powtórnie wykorzystane i takie, które idą na wysy
                > pisko. Cała reszta to marketing i kasiora dla firmy.

Ale jak? miasto placi samemu soboe? bo to ogolno... miekskie kubly, dla wszystkich.
                • quri3 Re: Segregacja śmieci 04.02.12, 12:49
                  Nie do końca. Spółka może być całkowicie prywatna lub z udziałem miasta. Poza tym istotne jest gdzie śmieci są dostarczane i jaka tam jest infrastruktura do ich segregacji i wstępnego przetworzenia. Poza tym miasto nie jest specjalnie zainteresowane tym, co się z tymi śmieciami dzieje. Dla miasta wizerunkowo jest ważne, że stoją pojemniki na papier, szkło i metale. Co dalej, jak są transportowane nikogo to nie obchodzi. Sam byłem świadkiem, jak spod jednego hipermarketu wywożono śmieci z takich pojemników. Przyjechał samochód z dźwigiem (pojemnik opróżnia się dołem, więc trzeba go podnieść), podnieśli pojemnik na plastik i wsypali do przyczepy, potem na szkło i do tej samej przyczepy. Tak więc jaki jest sens takiej segregacji? Chyba tylko taki, że metal, plastik i papier są oddzielone od odpadków "biologicznych" smile
                  • czekolada72 Re: Segregacja śmieci 04.02.12, 20:18
                    quri3 napisał:

Sam byłem świadkiem, jak spod jednego hipermarketu
                    > wywożono śmieci z takich pojemników. Przyjechał samochód z dźwigiem (pojemnik
                    > opróżnia się dołem, więc trzeba go podnieść), podnieśli pojemnik na plastik i w
                    > sypali do przyczepy, potem na szkło i do tej samej przyczepy. Tak więc jaki jes
                    > t sens takiej segregacji?

No wiec wlasnie to pisze - mam takie widoki na okraglo i nie widze sensu az takiej segregacji, skoro potem...
                    smile
            • momas Re: Segregacja śmieci 03.02.12, 21:52
              Czekolado TY segregujesz.Ale niestety nie wszyscy....
              To co w domu segregujemy to wstepna selekcja. ( a jestes pewna,ze samochod podjezdzjacy nie ma komór, co widac dopiero z gory?). W Warszawie - ok 30 procent takich niby posegregowanych odpadów - stanowily odpady zwykle. W innych miastach bylo podobnie. Te odpady ida do sortowni i tam sa oddzielane mechanicznie,recznie - w zaleznosci od typu sortowni. Firmy odbierajace smieci nie musza osobno jezdzic; inaczej zamiast jednego samochodu,musialoby podjezdzac kilka...

Fakt, jeszcze wiele musimy sie nauczyc w kwestii sortowania. No i sporo trzeba zrobic w kwestii instalacji utylizacji smieci czy recyklingu. Mamy slaba infrastrukture , pod tym wzgledem. Oraz niestety, czesc przedsiebiorcow,robi wszystko by ominac przepisy. (ale tu, chyba nie jestesmy wyjatkiem,jako Polska,niestety)
              Na razie zminilo sie prawo - do tej pory wlascicielem smieci bylas ty.W tej chwili bedzie gmina (tak jest we wszystkich krajach UE,oprocz Węgier obecnie). Ta zmiana jest korzystna z punktu widzenia gminy,bo daje jej wieksze mozliwosciutrzymaniaporzadku. To tak w skrocie, bokonsekwencji jest duzo duzo wiecejsmile
              • czekolada72 Re: Segregacja śmieci 04.02.12, 11:59
                momas napisała:

> Czekolado TY segregujesz.Ale niestety nie wszyscy....
                > To co w domu segregujemy to wstepna selekcja. ( a jestes pewna,ze samochod podj
                > ezdzjacy nie ma komór, co widac dopiero z gory?). W Warszawie - ok 30 procent t
                > akich niby posegregowanych odpadów - stanowily odpady zwykle. W innych miastach
                > bylo podobnie. Te odpady ida do sortowni i tam sa oddzielane mechanicznie,rec
                > znie - w zaleznosci od typu sortowni. Firmy odbierajace smieci nie musza osobno
                > jezdzic; inaczej zamiast jednego samochodu,musialoby podjezdzac kilka...
                >
                Nie, samochod nie ma osobnych komor, widzialam je(samochody) z gory.
                No a co by sie stalo gdyby podjezdzaly rozne samochody po rozny "towar" rotacyjnie?
                • agpagp Re: Segregacja śmieci 04.02.12, 20:32
                  > Nie, samochod nie ma osobnych komor, widzialam je(samochody) z gory.
                  > No a co by sie stalo gdyby podjezdzaly rozne samochody po rozny "towar" rotacyj
                  > nie?
                  Bo podjeżdżanie kolejnego samochodu to koszty - zwłaszcza paliwa. To co jest w pojemnikach ( szkło, plastik , papier) jest już wstępnie posegregowane. Ale firmy odbierające odpadki prowadzą kolejną segregację.Dla nich to i tak spore ułatwienie kiedy nie muszą od tych rzeczy oddzielać pieluch dziecięcych , kawałków kości z ostatniego obiadu, podartych ciuchów itd itp.
                  Mieszkam w osadzie leśnej. Każdy ma tu przydomowy kosz a dodatkowo gmina postawiła 2 kontenery - na plastik i szkło. Widziałam jak wywożono wszystko razem, jak wywożono tylko plastik ( zwłaszcza latem szybko się zapełnia) jak i kontener ze szkłem po prostu pakowali na pakę a w jego miejsce stawiali pusty.
    • zabol58 Re: Segregacja śmieci 04.02.12, 21:02
      Wysypisko sprzedaje odpady posegregowane jako surowiec. I odbiorcy tych surowców bardzo pilnują żeby makulatura była tylko makulaturą, a plastik plastikiem. Szkło musi być bardzo dokładnie posegregowanie, choćby najmniejszy dodatek kolorowego do białego i odwrotnie powoduje dużo niższą cenę surowca. Czy wierzycie, że każdy obywatel tak uczciwie wrzuca to co trzeba do tych pojemników? Same pojemniki mają znaczenie wizualne i edukacyjne w zakresie ochrony środowiska. Wysypisko samo segreguje bo wie najlepiej co za ile sprzedaje i co mu się opłaca odzyskać. Bo segregacja odpadów to biznes a nie ideologia.
    • linn_linn Re: Gdzie wyrzucac, czy trzeba myc itp. 23.04.13, 08:12
      wyborcza.pl/1,75248,13784922,Gdzie_wyrzucac_kartony_po_napojach__Czy_trzeba_myc.html
    • linn_linn Re: Gdzie wyrzucac, czy trzeba myc itd. 23.04.13, 08:17
      wyborcza.pl/1,75248,13784922,Gdzie_wyrzucac_kartony_po_napojach__Czy_trzeba_myc.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka