16.04.12, 19:23
Moja pralka właśnie odmówiła posłuszeństwasad
Możecie mi doradzić jaką wybrać? Chciałabym tradycyjną ładowaną od przodu na pewno ekonomiczną ale jaką? polećcie jakiś model jutro czeka mnie wyprawa po sklepach, na razie oglądam w necie ale ciężko coś wybrać.
Pomóżcie.
Obserwuj wątek
    • anyx27 Re: Pralka 16.04.12, 19:34
      To zależy, jakie masz potrzeby i oczekiwania, jak dużą rodzinę itd. Ja mam pralko-suszarkę Ariston Hotpoint, 9kg, 1400 obrotów, super cichą, z systemem aqua stop. Ma też programy specjalne typu ubranka niemowlęce, jeans, superszybki, tkaniny delikatne itd.
    • johana75 Re: Pralka 16.04.12, 20:05
      Jaką ładownośc potrzebujesz?
      Dla naszej trójki wybrałam 4,5 kg., bo nie lubie czekac az mi sie duzo prania zbierze, segreguje kolorami wiec w większej ładowności musiałabym za długo czekać.
      Moge ci polecic naszą niedrogą Simens, mam ja od 2 lat i dzisiaj kupiłabym taka samą, jest cicha ekonomiczna i w wersji SLIM. Klasa A+ ma kilka fajnych programów które zaspakajają nasze potrzeby w tym program krótki 30 min. Najczęściej i tak piorę na eco lub odplamianiu.
      www.ceneo.pl/1655461
      • linn_linn Re: Pralka 17.04.12, 09:27
        Jesli pralka, to Bosch albo Siemens / co na jedno wychodzi /.
        Ja wciaz dziekuje sprzedawcy za rade, aby kupic pralke wieksza od moich zwyklych potrzeb. W wiekszej mozna uprac mniej, a jesli potrzeba i wiecej. Odwrotnie sie nie da. Mam od prawie 3 lat 7-kilogramowego Siemensa.
        • johana75 Re: Pralka 17.04.12, 10:49
          Wiadomo ze w większej upierze się większe rzeczy, ale piorąc w pralce np. 7 kilogramowej ciągle pół wsadu nie zużyjemy 50% wody i 50% prądu tylko będzie to oszczędność typu 20-30% i pisze tutaj też o pralkach z automatyką wagową. Tak samo jest jeśli chcemy uprać coś szybciej wtedy zużywamy na ten program więcej prądu i wody.
          Więc jeśli chcemy prać ekonomicznie to i tak powinniśmy prać zawsze przy max. wsadzie na dany program., bo inaczej nasza pralka klasy A ++ nie będzie juz tak ekonomiczna.
          Do takich wniosków doszedł Siftung Wahrentest jesli chodzi o ekonomiczne pranie ubrań.
          • linn_linn Re: Pralka 17.04.12, 11:47
            Mozna uprac mniej, jesli zachodzi taka koniecznosc. Ja tego nie robie. Praktycznie nowa pralka zmniejszyla mi ilosc pran: na poprzednie 3-4 wlaczam teraz prake 2 razy. Ja jestem zadowolona.
          • b-b1 Re: Pralka 17.04.12, 12:57
            johana75 napisała:

> Wiadomo ze w większej upierze się większe rzeczy, ale piorąc w pralce np. 7 kil
            > ogramowej ciągle pół wsadu nie zużyjemy 50% wody i 50% prądu tylko będzie to os
            > zczędność typu 20-30% i pisze tutaj też o pralkach z automatyką wagową. Tak sam
            > o jest jeśli chcemy uprać coś szybciej wtedy zużywamy na ten program więcej prą
            > du i wody.
            > Więc jeśli chcemy prać ekonomicznie to i tak powinniśmy prać zawsze przy max. w
            > sadzie na dany program., bo inaczej nasza pralka klasy A ++ nie będzie juz tak
            > ekonomiczna.
            > Do takich wniosków doszedł Siftung Wahrentest jesli chodzi o ekonomiczne pranie
            > ubrań.
            W mojej pralce program na 7kg uruchamiany jest poprzez włączenie dodatkowego guzika(odplamianie)-zwiększa się wtedy czas i ilość zużytej wody. Na każdym innym programie (różne temp i różne typy materiałów) wsad wg instrukcji ma być mniejszy(od 2kg-4kg). Z tego wynika, że piorąc mniej nie korzystam z funkcji 1/2 wsadu, tylko korzystam z funkcji odpowiedniej wg producenta do jak najmniejszego zużycia prądu i wody, a dodatkowo mogę wyprać coś większego.
            • johana75 Re: Pralka 17.04.12, 20:54
              Na każdym innym
              > programie (różne temp i różne typy materiałów) wsad wg instrukcji ma być mniej
              > szy(od 2kg-4kg). Z tego wynika, że piorąc mniej nie korzystam z funkcji 1/2 wsa
              > du, tylko korzystam z funkcji odpowiedniej wg producenta do jak najmniejszego
              > zużycia prądu i wody, a dodatkowo mogę wyprać coś większego.
              Dokładnie to samo napisałam
              > > Więc jeśli chcemy prać ekonomicznie to i tak powinniśmy prać zawsze przy
              > max. w
              > > sadzie na dany program
              , bo inaczej nasza pralka klasy A ++ nie będzie ju
              > z tak
              > > ekonomicznie

oczywiście że do prania wełny jest inna max. pojemność niz do prania bawełny.
              Możesz wyprać cos większego (ekonomicznie) tylko wtedy gdy uzywasz odpowiedniego programu. Chociaż jedne programy sa bardziej, a inne mniej ekonomiczne, a klasa pralki jest podawana do programu ECO i tylko w tym programie nasze pralki maja odpowiednie klasy,używając innych programów może to już rożnie wypadać z ta klasa energetyczności.
        • nvv Re: Pralka 17.04.12, 11:23
          > Ja wciaz dziekuje sprzedawcy za rade, aby kupic pralke wieksza od moich zwyklyc
          > h potrzeb. W wiekszej mozna uprac mniej, a jesli potrzeba i wiecej.
          > Odwrotnie sie nie da.

No nie da się, ale można nastawić 2 prania.

Twoja rada (nie mówię, że zła, ale warto popatrzeć też na jej minusy) jest trochę jak: warto kupić większe auto, nawet jeśli na co dzień nie potrzebujemy tak dużego, bo możemy w nim przewieźć więcej. Ale ten kij ma też drugi koniec: każda podróż będzie droższa, a w przypadku większej pralki, każde pranie z niepełną pralką będzie mniej ekonomiczne (więcej prądu i wody) niż w pralce która jest dopasowana wielkością do naszych codziennych potrzeb. Automatyka wagowa trochę pomaga, ale cudów
          • linn_linn Re: Pralka 17.04.12, 11:48
            Szczegolnie wygodnie jest prac np. duza koldre na 2 razy.
            • jagoda85 Re: Pralka 17.04.12, 18:14
              Z tą kołdrą to do końca nie masz racji. Mam 5 kilogramową Candy i swobodnie piorę w niej kołdry 200/200 cm.
              • linn_linn Re: Pralka 17.04.12, 19:56
                Ja mam wieksza / 220 /. Poza tym wazna jest nie tylko wielkosc w cm, ale i grubosc.
                • anyx27 Re: Pralka 17.04.12, 20:44
                  No dokładnie. Ja piorę też odpinane "wierzchy" z materaców - nasz ma 180x200. Pościel i ręczniki wymieniam co tydzień, a co 2-3 tyg. piorę wszystkie koce, wierzchy z materaców, częściowe pokrycie kanapy, raz w miesiącu wszystkie "wnętrza" typu poduszki, kołdry. Nie wyobrażam sobie prać tego wszystkiego w pralce 4 czy 5 kg, bo chyba bym cały czas tylko prała....
      • kugorki Re: Pralka 17.04.12, 10:30
        ja mam bosha i jakbym musiała wymieniać to pewnie znowu na bosha, narazie wymieniliśmy grzałkę-wtedy fachowiec mówił, że są niektóre modele, które są składane w Chinach-wtedy mają bardzo podobny nr modelu, ale końcówkę wskazującą na kraj składania i wtedy te chińskie mają klejone bębny i w zasadzie jak się zepsują to są do wyrzucenia. na pewno warto poczytać sporo na ten temat w necie...
        • konwalia-82 Re: Pralka 17.04.12, 12:03
          mam siemensa już 6 lat, pompa buczy juz 2 i nadal działa(koszt 350zł+wymiana, więc niech buczy), jak się popsuje kupię coś z suszarką
          • ula27121 Re: Pralka 17.04.12, 14:25
            My mamy od 6 lat AEG ( ale ładowaną od góry). 2 małych dzieci, chodzi co najmniej 1 raz dziennie, cicha, żadne awarii. Polecili nam ludzie w sklepie, którzy chcieli taką bo ich rodzice mieli...nie żałuję. Ale nie miałam tez żadnej inne do tej porysmile Nie mam porównania.
            • hugo43 Re: Pralka 17.04.12, 19:47
              ja jak juz padnie nam candy,to sie tez na aeg nastawiam.
    • bwportal.pl Re: Pralka 19.04.12, 11:09
      Ja po moim doświadczeniu z Electroluxem, który zaczął sypać się tuż po gwarancji polecam pralkę w wysokiej klasie oszczędności (A) i z długą gwarancją. Widziałem kiedyś, że Amica daje 5 lat gwarancji. Czasami Bosch ma promocje i daje 5-letnią gwarancję.
      • idalia-judit Re: Pralka 19.04.12, 19:49
        mam Boscha, 7 kg, klasa A+, i jestem bardzo zadowolona.
    • beverly1985 Re: Pralka 19.04.12, 22:29
      Polecam takie z 30-stu i 15-stu minutowym praniem (no, to 15-minutowe to raczej "odswiezanie")- szybko, czysto, w miarę ekonomicznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka