Dodaj do ulubionych

co na wczasy w Bulgari?

25.06.12, 12:41
witam
może ktoś był i udzieli kilka dobrych rad?
co zabrać a czego nie warto? lecimy samolotem mamy 20kg/na osobę +5kg bagaż podręczny
Czy nastawiać się na ciepłą pogodę i brać typowe letnie ciuchy?czy są komary?wink
acha mamy AL. więc jedzenia/picia nic nie zabieramy
dziękuję za jakiekolwiek wskazówki smile
Obserwuj wątek
    • nina.t Re: co na wczasy w Bulgari? 25.06.12, 13:09
      byłam w Bułgarii 2 razy i komarów nie spotkałam wink

Zawsze warto zabrać 1 długie spodnie i bluzę/polar, na pewno będzie cieplej niż u nas, ale to jednak Europa, nie Afryka.

Co zabrać? t-shirty, koszulki, zwłaszcza bez rękawów, krótkie spodnie, dla pań jedna spódnica/sukienka, sandałki, klapki.
      Weźcie z Polski krem/balsam do opalania, bo na miejscu są dość drogie.
      Mimo, że macie AI myślę, że warto popróbować jedzenia w knajpach, bo jest ciekawe, a hotelowe posiłki bywają monotonne.

• trypel Re: co na wczasy w Bulgari? 25.06.12, 13:20
      gdzie konkretnie lecisz?
      róznica w klimacie pomiedzy Balczikiem a Sozopolem jest widoczna gołym okiem a ilość komarów u ujścia Kamcziji wpędza w kompleksy Mazury smile

Faktycznie w kołchozach turystycznych kosmetyki przeciwsłoneczne są drogie
      • nela12 Re: co na wczasy w Bulgari? 26.06.12, 10:10
        dziękuje
        no myśleliśmy o wyjściach do knajpek-miałam na myśli wiezienie jedzenia(tak znajomi zrobili jadąc autokarem) a wiadomo z dziećmi nie da się nic nie kupować ;D
        Zapomniałabym o kremach mam tylko jeden dla dzieci-więc muszę pokupować ! i na wszelki wypadek wezmę jednak coś na te komarywink są teraz takie plastry ,tylko nie wiem czy działają?smile
        • trypel Re: co na wczasy w Bulgari? 27.06.12, 06:31
          wiezienie jedzenia do kraju w którym jest ono tańsze jest trochę bez sensu

dlaczego z dziećmi nic nie można kupowac?
          • nela12 Re: co na wczasy w Bulgari? 27.06.12, 08:50
            Dlaczego z dziećmi nic nie można kupować?

Miałam na myśli że z dziećmi nie da się nic nie kupić-bo zawsze na coś naciągną smile
            A ja na wakacjach raczej nie oszczędzam ,bo zazwyczaj to są przeznaczone pieniądze na wydanie właśnie :0) haha
            ten aparat na komary to chyba jednak lepszy niż plastry bo myślę że będą się odklejać ? kremy na plaży+ woda...
            jeszcze raz dziękuję ,no i czekam tylko jeszcze dwa tygodnie...smile
            --
            • trypel Re: co na wczasy w Bulgari? 27.06.12, 08:57
              nie napisałaś gdzie trafiasz. Słoneczny Brzeg a takie Carewo to dwa różne swiaty
              • nela12 Słoneczny Brzeg 27.06.12, 11:59
                lecimy na Słoneczny Brzeg
                • trypel Re: Słoneczny Brzeg 27.06.12, 12:37
                  to masz:
                  drogie knajpy
                  drogą plażę (i brak możliwosci plazowania BEZ opłat - bo teoretycznie jest a w praktyce nie ma gdzie)
                  ceny kosmetyków 2x wyższe niż w reszcie kraju
                  komarów raczej brak
                  pare marketów z akceptowalnymi cenami żarcia
                  • dolmadakia Re: Słoneczny Brzeg 27.06.12, 13:19
                    trypel napisał:

> to masz:
                    > drogie knajpy
                    > drogą plażę (i brak możliwosci plazowania BEZ opłat - bo teoretycznie jest a w
                    > praktyce nie ma gdzie)
                    > ceny kosmetyków 2x wyższe niż w reszcie kraju
                    > komarów raczej brak
                    > pare marketów z akceptowalnymi cenami żarcia
                    >
                    > E,nie ma tak źle.Byłam rok temu i plażowac można bez opłat-mając swoje ręczniki i parasol zawsze jest gdzie się rozłożyć.Mnóstwo osób tak robi,zazwyczaj można bez większego chodzenia znaleźć taki kawałek bez płatnych łózek i parasoli.
                    Co do knajp to na uboczu zawsze się cos tańszego znajdzie i to z jedzeniem regionalnym,a nie tylko fast foody. Niedaleko jest Neseber,w którym ceny tez nie zbijają z nóg,aczkolwiek bez porównania z ubiegłymi latami,kiedy jeszcze BG nie była w Unii /eh,to były ceny!/
                    Mankamentem są tłumy ludzi.
                    • trypel Re: Słoneczny Brzeg 27.06.12, 13:32
                      porównując do Mielna faktycznie nie tak zle ale porównując do Balczika, Carewa to kołchoz turystyczny o europejskich cenach.

wyjezdzasz z miasta 20 km i ceny lecą 2 x w dól - i w knajpach i w usługach i w sklepach
                      • joanna_poz Re: Słoneczny Brzeg 28.06.12, 10:14
                        Trypel, widzę że w sprawie Bułgarii sporo wieszsmile
                        to pytanko ogolne bardzo - czy jest jakies ryzyko nietrafienia w ładną słoneczną pogodę w ostatnim tygodniu sierpnia?
                        bedziemy mogli gdzies polecieć dopiero w II połowie sierpnia i bierzemy pod uwagę Bułgarię, ale tak mi przyszło do głowy co z pogodą?
                        • trypel Re: Słoneczny Brzeg 28.06.12, 11:39
                          w czerwcu może padać, w lipcu sie zdarza ale w sierpniu zasadniczo nie powinno padać od Słonecznego Brzegu na południe. Powyżej ma prawo bo tam góry dochodzą do morza i na połnoc jest nieraz zupełnie inna pogoda.

II połowa sierpnia to bym stawiał na np Sozopol. Tam jest wiecej zieleni, nie tak kołchozowato jak w Słonecznym Brzegu czy Złotych Piaskach, mniej ludzi, bedzie już kupa owoców, w tym z tego co pamiętam figi a okolice Sozopola to zagłebie figowe smile pyszne konfitury z niedojrzałych fig.
    • ewa_2009 Re: co na wczasy w Bulgari? 26.06.12, 21:05
      Ja po Turcji, gdzie komary były w pokojach, bo w ogrodzie otaczającym hotel były oczka wodne, zabieram wszędzie aparat przeciw komarom (taki do kontaktu).
      • joanna_poz Re: co na wczasy w Bulgari? 28.06.12, 10:17
        z tymi komarami to jest jakas dziwna sprawa - bo w Turcji byłam 5 razy i ani razu nie trafiłam na jakąś inwazję komarów.
        więc nigdy nie zabieram specyfików antykomarowychsmile
    • krzysztofsf Biseptol :) 28.06.12, 11:10
      Kiedys by sie zabralo Biseptol na handel smile
      • nela12 Re: Biseptol :) 28.06.12, 12:34
        haha no tak...
        więc jednak mogę trafić pod koniec lipca na niepogodę smile trzeba zabrać coś cieplejszego
        a te konfitury to muszą być mmmm smile
        • trypel Re: Biseptol :) 28.06.12, 13:56
          niepogoda może wyglądać tak - płyniemy sobie jachtem z Warny do Kaliakry, nagle skiper mówi, bedzie burza, po 15 minutach nadlatuje wielka chmura, robi wielki deszcz, podmucha i za 30 minut spokój i słońce. Komentarz skipera po powrocie - ale deszczowy dzień smile
          • nela12 ;D 29.06.12, 08:31
    • jadis76 Re: co na wczasy w Bulgari? 28.06.12, 22:19
      bylam w Slonecznym Brzegu w ub roku
      bylo pięknie, cieplo, slońce...
      jeśli chodzi o plażę to potwierdzam, że z dziećmi tylko leżaki platne bo tylko to jest przy brzegu morza tak, żeby dzieci mogly się bawić w piasku i obok wody
      ręcznik i parasol możesz sobie rozlożyć za kilkoma rzędami leżaków, gdzie nawet wiatr od morza nie dociera
      koszt leżaków i parasola to o ile dobrze pamiętam ok 20 lewa
      na plaży z kolei spotkasz np osoby sprzedające owoce i 2 pojemniki truskawek dla dzieci musialam kupować codziennie
      dodatkowo mnóstwo atrakcji dla dzieci przy deptaku, a wieczorem często się wychodzi przejść
      ceny są moim zdaniem porównywalne do polskiego morza, ale nie licz, że tam jest jakoś super tanio
      my wydaliśmy sporo na jedzenie (poza hotelem) i atrakcje dla dzieci czyli lody, wesole miasteczka, dmuchane zamki etc
      tani jest tylko alkohol w knajpach
      aha, nie bylo ani jednego komara smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka