Dodaj do ulubionych

grudniowe oszczedzanie

01.12.13, 14:16
Oj cienko bedzie, cieniutko... dlugi nie maleja.
Tradycyjnie planuje odlozyc chociaz kilkadziesiat zlotych. A moje planowane wydatki sa bardzo podobne jak w poprzednich miesiacach. Dodatkowy wydatek to wizyta u lekarza (prywatnie). Na swieta planuje przeznaczyc max 300zl (jedzenie, choinka, upominki), na Sylwestra nie wybieram sie poki co. Mam nadzieje, ze uda mi sie posprzedawac jakies niepotrzebne rzeczy i wtedy pieniadze z tego pojda na moja odkladana wizyte u fryzjera.

Obserwuj wątek
    • birkin-bag Re: grudniowe oszczedzanie 01.12.13, 16:19
      oszczędności będą tylko w przypadku dodatkowych dochodów. sporo wydamy na benzynę [koszt dojazdów na święta], lekarza i wymianę garderoby dziecka.

budżet świąteczny już odłożony, ale chciałabym też skorzystać z wyprzedaży

• refiko Re: grudniowe oszczedzanie 01.12.13, 18:09
        Ja jeszcze nie podsumowałem grudniowych dochodów i wydatków, ale chciałbym odłożyć chociaż z 1000zł. Część prezentów kupiona wcześniej, pozostało jeszcze do wydania z 200zł na upominki dla bliskich. Na imprezę noworoczną raczej się nie wybieramy bo nam się nie chce.
        Już dziś zaczynam myśleć o inwestycji w samochód. Będę musiał u blacharza - lakiernika zostawić z 1000zł + trochę wydatków eksploatacyjnych.
        • senioritaloca Re: grudniowe oszczedzanie 01.12.13, 19:10
          Nie potrzebuje za bardzo oszczedzac, ale chce zrobic czystki w spizarni i dokupic rzeczy z nowymi terminami przydatnosci.
          Chce tez zobaczyc ile wydaje na jedzenie.
          Zrbilam zakupy w Biedronce za 100 zl, spizarnie mam pelna i zamrazalnik takze. W tym tygodniu z zakupow jedzeniowych chce tylko dokupic mleko i moze wloszczyzne jezeli zabraknie.
    • radochna Re: grudniowe oszczedzanie 01.12.13, 21:18
      Witam. Poczytuje forum od kilku miesiecy i również dzięki temu w grudniu wyjdziemy na prostą. Splaciliśmy dług u mamy męża, kartę kredytową, kupiliśmy prezenty, kupiliśmy cwiartke swiniaka, lodowka pełna. Wiem, że czeka nas duży wydatek u dentysty i pójdą na to nasze premie świąteczne, które chciałam odłożyć, ale trudno się mówi. Wydaje się jednak, że może uda się odłożyć więcej niż 100 zł. Planuję też nie wydawać nic na święta z pensji, która dostanę 23 grudnia. Wiec styczeń powinien być łatwiejszy i wreszcie coś sensownie odłożymy zamiast jak do tej pory co roku po świętach do lutego ssac łapę.
    • d.d.00 Re: grudniowe oszczedzanie 01.12.13, 21:21
      Oj grudniu, gdyby nie święta to chciałabym, żebyś już się skończył.

W tym miesiącu czeka mnie rata za aparat ortodontyczny, wizyta syna u alergologa.
      Na same święta nie planuję wydać za wiele, prezenty porobione. Budżet podreperuje mi może trochę sprzedaż na allegro. Syn zaopatrzony w 9 mlek z Biedronki (efekt ostatniej promocji, wyszło 4 zł na mleku mniej tongue_out ), spokojnie wystarczy do końca miesiąca.Pieluchy też z głowy! Uff.
      Sylwester w domu więc też za dużo kasy nie pójdzie.
      Możliwe, że uda mi się coś odłożyć - pracodawca o mnie pamięta mimo urlopu wychowawczego - taki miły gest na święta smile
      • senioritaloca Re: grudniowe oszczedzanie 01.12.13, 21:54
        Zrobilam przeglad lodowki i w tym tygodniu powinnam dokupic 2 mleka, drozdze i ewentualnie przyprawe do piernika jezeli bede piec pierniczki na mikolaja. Powinnam sie zamknac w 10 zl. Zobaczymy co bedzie.
        • d.d.00 Re: grudniowe oszczedzanie 01.12.13, 21:55
          Jaki masz przepis na pierniczki?
    • roseanne Re: grudniowe oszczedzanie 01.12.13, 21:49
      prezenty kupione,
      nie jestem gospodarzem w czasie swiat, wiec mniej pracy - tylko moje bezgluty do przygotowania smile
      sylwek bedzie pewnie w domu lub przyjaciol

listopad jest dla mnie najgorszym miesiacem
    • ostojadusz Re: grudniowe oszczedzanie 01.12.13, 23:53
      Liczę, że uda mi się zaoszczędzić około 200zł. Tyle udało mi się w listopadzie, gdzie zakupiłam trochę dodatkowej garderoby i część prezentów. W piątek mikołajki, dwa prezenty do kupienia, jakieś małe upominki, skromne, ale oryginalne.
      Planuje też zaoszczędzić na żywności, mam pełną lodówkę i zamrażalnik, dokupowałabym ewentualnie mleko, jajka czy pieczywo. Dobrze byłoby, żeby udało się sprzedać trochę nienoszonych ubrań w ramach zimowych porządków w szafie.
    • czekolada72 Re: grudniowe oszczedzanie 02.12.13, 07:32
      Rozplanowane co do grosza, jeszcze pare tygodni ostrego rezimu.....
      • zuzula1976 Re: grudniowe oszczedzanie 02.12.13, 13:44
        Rzecz się stała niesłychana. Tfu tfu przez lewe ramię.
        Rachunki opłacone, auto zatankowane pod korek, a na koncie zostało mi około 1,5 tys.
        Miałam wprawdzie trochę dodatkowych wpływów, ale nawet gdyby ich nie było, to też byłaby "górka".
        Nie wiem jak to zrobiłam i nie wiem, co mam teraz zrobić, bo zwykle na takim etapie miesiąca miałam w portfelu jakieś drobne do środowej tygodiówki, a teraz taka kupka.
        Z wydatków "nadzwyczajnych" na grudzień mam lekarstwa za 250 zł, szczepienie i przegląd psa oraz trochę dziur w aucie do załatania, ale na to mam już zarobione pieniążki.
        Znaczną część świątecznych zakupów już zrobiłam.

Czuję się, jakbym zapomniała czegoś opłacić, jakiejś raty, albo rachunku.
        Heh.
        • kola-dka Re: grudniowe oszczedzanie 02.12.13, 14:38
          ja planuję w tym miesiącu trochę podreperowac garderobę swoją i dzieci na wyprzedażach
          wiec raczej niewiele oszczędzę
          ale mimo swiąt postaram sie zredukowac koszty ktore wydaję na zywnosc o ok 20%
    • beatrix_75 Re: grudniowe oszczedzanie 02.12.13, 15:12
      W grudniu jedynym realnym sposobem na oszczędnosci to :

--unikanie marketów , gdzie mozna zgłupiec do reszty wink ( prezenty , zabawki )
      --unikanie marketów ,bo jak sie zarazimy , to wydamy na leki ...
      --unikanie marketów ,robiąc sensowne zakupy spozywcze najlepiej w okolicznych mniejszych sklepach .Zakupy z listą w ręku .listę robimy odpowiednio wczesnie -realnie planujemy dania świateczne , by nie zostawało .
      smile
      • senioritaloca Re: grudniowe oszczedzanie 02.12.13, 15:19
        Bylam z dziecmi na spacerze i nie wydalam ani groszasmile Nie czesto sie to zdarza.
      • kanna Re: grudniowe oszczedzanie 06.12.13, 15:21
        Okoliczne małe sklepy są droższe niż markety uncertain A szkoda, nie znoszę marketów.
    • black_halo Re: grudniowe oszczedzanie 02.12.13, 22:07
      Grudzien i styczen to nie sa u mnie miesiace na oszczedzanie. Nie tylko swieta ale tez i 80% rodziny ma w tym czasie urodziny takze prezenty robi sie podwojne. Do tego wyjazd do Polski, bilety lotnicze sa w tym okresie okropnie drogie ale trudno przez dwa lata z rzedu koczowalam na lotnisku, w tym roku zdecydowalam sie leciec z Niemiec Lufthansa, przez co do biletu musze doliczyc jeszcze miedzynarodowy pociag. Czyli jednym slowem fortuna. Prezenty juz prawie wszystkie kupione. Na same swieta nie musze nic przygotowywac.
    • senioritaloca Re: grudniowe oszczedzanie 03.12.13, 19:47
      Dzisiaj kupilam tylko drozdze za 1,10 zl. Jutro musze dokupic dwa mleka.
      • radochna Re: grudniowe oszczedzanie 03.12.13, 22:14
        Do świąt chcę wydać jeszcze max 450 zł na życie, tzn. jedzenie, chemię, kosmetyki, przyjemności. Z kosmetyków i chemii kończą się nam tylko maszynki do golenia i mleczko do demakijazu. resztę mam. na jedzenie w tym tygodniu wydalam na razie 15,50 i do konca tyg wydam jeszcze max 5 zł. Swieta spędzamy w gościach. Na wigilię robię tylko rybę po grecku i śledzia. Na prezenty mam oddzielny budżet. Powinnam się wyrobić.
        • senioritaloca Re: grudniowe oszczedzanie 04.12.13, 00:15
          Co jecie za 20 zl w tygodniu?
          • linn_linn Re: grudniowe oszczedzanie 04.12.13, 07:59
            Prawdopodobnie korzystaja z zapasow lodowka-zamrazalnik-spizarnia. Jesli sie do tego porzadnie przylozyc, to wydatki biezace spadaja i to bardzo.
            • d.d.00 Re: grudniowe oszczedzanie 04.12.13, 09:40
              My też tak teraz robimy.
              Skończyły nam się warzywa a żeby specjalnie tylko po nie (wtedy na pewno kupilabym coś jeszcze) to otworzyłam ogórki i paprykę ze słoików i idą. W ogóle "nie ma" to mój nowy sposób na oszczędzanie wink
          • radochna Re: grudniowe oszczedzanie 04.12.13, 10:03
            Senoritaloca, czyżbym się nieprecyzyjnie wyraziła? Ja nie zamierzam wyżywić 4-osobowej rodziny (w tym 3latke i 9miesieczne niemowlę) za 20 zł w tym tygodniu. Tylko tyle wydać. Mam pełną lodówkę i zamrażarkę. Praktycznie nic nie muszę kupować w tym tygodniu. Z tego co zauważyłam Ty planujesz wydać połowę tej sumy. Ją za to mam problem z gospodarowaniem pieniędzmi. Idę do sklepu i kupuję, chociaż lodowka pełna.Byłam wczoraj w sklepie po chleb i smietanę a i tak wyszłam z dwoma dodatkowymi przydasiami. Ale walczę z tym.
    • johana75 Re: grudniowe oszczedzanie 04.12.13, 09:52
      Ja ostatnio nie oszczędzam. Moim zdaniem nie warto oszczędzać na jedzeniu w przypadku wydawana dużych kwot na remont mieszkania i tak tego bym nie zobaczyła na koncie , dlatego odpuszczam do czasu urządzenia nowego lokum. Ale podczytuje was wink I kibicuje!
      • moleslaw Re: grudniowe oszczedzanie 04.12.13, 10:39
        Grudzień , nie powinno być zle prezenty mamy , jeszcze tylko jednak książka dla syna i będziemy pod tym względem w pełni zaopatrzeni. Z listopada mamy dołek w jednym miesiącu 5 recept w tym trzy na córkę bo Pani doktor co wizytę zmienia leki jestem wściekła jak osa pod tym względem i to nas trochę stopuje z grudniem. Poza tym dzięki temu forum odkryłam blog godnezycie który mnie trochę dopinguje.
        Plany ? Nie narobić nowych długów to już będzie ok.
        botomiwystarczy.blogspot.com/search?updated-min=2013-01-01T00:00:00-08:00&updated-max=2014-01-01T00:00:00-08:00&max-results=1

czytaniejakoddychanie.blogspot.com/2012/04/czytanie-jak-oddychanie.html
        • slawista79 Re: grudniowe oszczedzanie 05.12.13, 20:39
          W grudniu chcieliśmy zaszaleć i odłożyłem tylko 3000 PLN natomiast chyba jestem chory bo nie potrafię wydawać pozostałej kwoty. Zawsze znajdę powód aby coś jeszcze dodatkowego odłożyć bo szkoda mi wydawać na pierdoły, niekonieczne rzeczy itp. Kurcze chcę przestać oszczędzać a nie potrafię. Nałogowo już chyba tak mam a w sumie nie muszę oszczędzać już.
        • senioritaloca Re: grudniowe oszczedzanie 06.12.13, 18:31
          Narazie sie udalo. Wydalam jakies 20 z tego 5 zl poszlo na zapas suchych drozdzy, ktory lubie miec pod reka bo chleb pieke dwa razy w tygodniu.
    • amandaas Re: grudniowe oszczedzanie 05.12.13, 23:25
      Anioł, jak Ty to planujesz zrobić z tymi 300zl na swieta? Bo u mnie byle choinka wychodzi min 200zł i trochę się zaczynam buntować na ten wydatek i szukam oszczedności. Niestety sztuczna nie wchodzi w grę.
      O prezentach nie wspomnę bo się wlos na głowie jeży mimo małej ilości osob do obdarowania, ale cóż, to już mój własny job prezentowy, zachciało mi się to cierpię smile
      • zuzula1976 Re: grudniowe oszczedzanie 06.12.13, 07:28
        Z grudniowego założenia 300 zł na 3 tygodnie przedświąteczne, wydałam 46 zł. Jutro pewnie zrobię większe zakupy, bo muszę kupić ze 2 kg mięsa na obiady i trochę zapasów nabiału.

Na święta mam już mięso na pieczenie i wszystkie chyba trwałe prodykty. Zostanie tylko dokupić karpia i jakieś owoce, ale bez dotychczasowego pędu, bo później połowa idzie do kosza.

I wogóle zaczęłam lepiej zarabiać na zleceniach, więc teraz mądrzejsza o Wasze rady i własne doświadczenia z ostatnich miesięcy, postanawiam odłożyć najwięcej jak się da, na czasy, gdy dobra passa minie (jak to w zleceniach).
      • wiatro-dmorza Re: grudniowe oszczedzanie 06.12.13, 10:11
        Choinki tanio sprzedają nadleśnictwa - 30 -50 zł u mnie opłaca się jechać spory kawałek, a jaka frajda jak dzieciaki same choinkę wybierają w lesie - potem pan ją ścina wielką piłą i długo stoi bo maksymalnie świeża.
        • nastka1979 Re: grudniowe oszczedzanie 06.12.13, 12:21
          Sprawdzałam w tym nadleśnictwie - u nas trzeba jechać ok. 100 km w 1 stronę, więc żaden zysk...
          • refiko Re: grudniowe oszczedzanie 06.12.13, 14:48
            Nie musi to byc nadleśnictwo. W większości leśnictw są szkółki. Ja w promieniu około 20km od swojej miejscowości mam o ile dobrze pamiętam 5 leśnictw, gdzie w każdym z nich moge kupić drzewko.
            • senioritaloca Re: grudniowe oszczedzanie 08.12.13, 20:45
              Znow zrobilam zakupy za okolo 130 zl. W tygodniu planuje wydac 10 do 20 zl na spozywke bo moze mi jajek zabraknac.
              Najchetniej nic bym nie wydala bo nawet mam zapas mleka. Zobaczymy czy sie uda.
              Poprzedni tydzien uwazam za udany.
    • d.d.00 Re: grudniowe oszczedzanie 08.12.13, 20:59
      Ale dzisiaj daliśmy plamę!
      Poszliśmy na jarmark świąteczny, było rozświetlenie choinki. Daliśmy się ponieść atmosferze - wypiłam grzańca, kupiliśmy drobiazg Małemu, kolczyki dla mnie i ...poszliśmy na obiad.
      Trzeba było na wsi w domu siedzieć :p
      Na szczęscie bardzo ruszyła mi sprzedaż na allegro i tym się usprawiedliwiam tongue_out
      • ale_to_ja Re: grudniowe oszczedzanie 08.12.13, 21:25
        d.d.00 napisała:

> Ale dzisiaj daliśmy plamę!
        > Poszliśmy na jarmark świąteczny, było rozświetlenie choinki. Daliśmy się ponieś
        > ć atmosferze - wypiłam grzańca, kupiliśmy drobiazg Małemu, kolczyki dla mnie i
        > ...poszliśmy na obiad.

A co do grobu zabierzesz tę kasę?
        Nie rozumiem takiego zachowania....
        Ale to moje zdanie smile
        • d.d.00 Re: grudniowe oszczedzanie 08.12.13, 21:29
          Do "grobu bym zabrała" gdybym nie wydała. tongue_out
          • zuzula1976 Re: grudniowe oszczedzanie 09.12.13, 08:20
            W piątek wydałam na spożywkę około 170 zł, ale część w rozpiskach zakwalifikuję do wydatków świątecznych. Mam mięso na obiady do samiuśkich świąt. Pasza dla zwierzaków się kończy, ale załatwię to hurtem w najbliższym czasie tak, żeby wystarczyło do stycznia.

Dam radę.

Mocne postanowienie - nie ruszać z konta tego, co się tam cudem od wypłaty ostało.

• beatrix_75 Re: grudniowe oszczedzanie 09.12.13, 09:37
              takie jednorazowe szaleństwo przedswiąteczne wskazane jest smile
              fajne wpsomnienia , poza tym za ta kasę pojedliscie , kupiliscie prezenty itp.
              Także coś za coś .
              A gadanie "do grobu nie zabierzesz ". Dla mnie z kolei jest bez sensu .
              Dyscyplina finansowa to sposób na to , by :
              1) miec na starosc
              2) by nasze dzieci cos miały .
              Więc na pewno ma to sens .Wydawanie wszystkiego do niczego dobrego nie prowadzi , chyba ,ze ktos tak lubi i nie przejmuje sie przyszłością ...
              • d.d.00 Re: grudniowe oszczedzanie 09.12.13, 09:43
                Bardzo trafne spostrzeżenie!
              • ale_to_ja Re: grudniowe oszczedzanie 09.12.13, 10:54
                beatrix_75 napisała:

> takie jednorazowe szaleństwo przedswiąteczne wskazane jest smile
                > fajne wpsomnienia , poza tym za ta kasę pojedliscie , kupiliscie prezenty itp.
                >
                > Także coś za coś .
                > A gadanie "do grobu nie zabierzesz ". Dla mnie z kolei jest bez sensu .
                > Więc na pewno ma to sens .Wydawanie wszystkiego do niczego dobrego nie prowadzi
                > , chyba ,ze ktos tak lubi i nie przejmuje sie przyszłością ...

Nie mówię o wydawaniu wszystkiego ale święta są 2 razy w roku a autorka nie wydała na tym jarmarku całych oszczędności tylko pewnie w okolicy 100- 150 zł.
                • zuzula1976 Re: grudniowe oszczedzanie 09.12.13, 11:27
                  Jeśli te 100-150 zł musi często wystarczyć na tydzień życia, to wcale mnie nie dziwi ten ból serca.
                  • d.d.00 Re: grudniowe oszczedzanie 09.12.13, 11:36
                    Nie, to nie jest kwota która musi wystarczyć nam na tydzień życia. Bardziej chodzi o to, że została wydana spontanicznie, bez planowania tego zajścia wcześniej. Aczkolwiek był to bardzo miły dzień pełen pozytywnych wrażeń.
                    • ale_to_ja Re: grudniowe oszczedzanie 09.12.13, 12:01
                      d.d.00 napisała:

. Bardziej cho
                      > dzi o to, że została wydana spontanicznie, bez planowania tego zajścia wcześnie
                      > j. Aczkolwiek był to bardzo miły dzień pełen pozytywnych wrażeń.

I z takich dni należy się cieszyć smile
                    • linn_linn Re: grudniowe oszczedzanie 09.12.13, 12:09
                      Oszczedza sie m.in. po to, aby czasem moc wydawac pieniadze spontanicznie.
                    • angazetka Re: grudniowe oszczedzanie 09.12.13, 12:49
                      No to czy warto się tym dręczyć? Nie tylko pieniądze się liczą w życiu, zwłaszcza jak nie biedujecie. Trzeba coś też z tego życia mieć.
                      • senioritaloca Re: grudniowe oszczedzanie 09.12.13, 13:01
                        No to czy warto się tym dręczyć? Nie tylko pieniądze się liczą w życiu, zwłaszcza jak nie biedujecie. Trzeba coś też z tego życia mieć.

Chce miec samochod z nowy z salonu. Doradzasz brac na niego kredyt?
                    • zuzula1976 Re: grudniowe oszczedzanie 09.12.13, 13:48
                      d.d.00 napisała:

> Nie, to nie jest kwota która musi wystarczyć nam na tydzień życia. Bardziej cho
                      > dzi o to, że została wydana spontanicznie, bez planowania tego zajścia wcześnie
                      > j. Aczkolwiek był to bardzo miły dzień pełen pozytywnych wrażeń.

Ciesz się więc, że stać Cię było na taki spontan, zwłaszcza, że nie skutkuje on jedzeniem klusek z serem do końca miesiąca. Pielęgnuj te miłe wspomnienia i dalej tak gospodaruj pieniędzmi, aby móc - bez wyrzutów i niemiłych ubocznych skutków - powtarzać takie wypady.
    • kazik143 Re: grudniowe oszczedzanie 12.12.13, 00:56
      Jak to fajnie w reklamie brzmi "oszczędzamy, jak mamy coś na koncie"- czy coś w tym stylu. Nie na wszystkim, niestety da się zaoszczędzić, jedzenie trzeba kupić, paliwo do auta też, ale parę groszy wystarczy, żeby wpłacać na ike, na przyszłość jak znalazł jak nam zabiorą środki z ofe.
      • beatrix_75 Re: grudniowe oszczedzanie 12.12.13, 10:40
        mnie ta reklama drazni niesamowicie , co to jets 3% ja sie pytam ?
        Kondrat fajnie grał w filmach , ale tutaj sie po prostu "sprzedał "mamonie ...
        Juz lepiej trzymac te pare groszy za przeproszeniem w skarpecie .
        • d.d.00 Re: grudniowe oszczedzanie 12.12.13, 10:50
          Może to co napisze wyda się śmieszne, ale mam koleżankę- mądra dziewucha, po studiach i z dobrą posiadą- która twierdzi, że nie ufa bankom, że bank obracając jej oszczędnościami zarabia na niej a ona dostaje ochlapy. Trzyma część swoich oszczędności w domu. I powiedziała mi to z pelna powagą! smile
          • beatrix_75 Re: grudniowe oszczedzanie 12.12.13, 10:57
            a to , co ona mówi to nieprawda ?
            • d.d.00 Re: grudniowe oszczedzanie 12.12.13, 11:04
              Prawda, święta prawda.
              Mimo wszystko to bym się bała kase w domu trzymać. Ciekawe, jak patrzy bank, gdy przychodzisz z 70 tys zł i mówisz "to mój wkład własny do kredytu, trzymałam go w skarpecie" smile ci skarbówka na to?
              • beatrix_75 Re: grudniowe oszczedzanie 12.12.13, 11:16
                wiesz, jezlei Twoja koleżanka "nie obnosi sie " z "bogactwem ", do tego meiszka w maire spokojnej dzielnicy , to raczej małe proawdopodobienstwo kradzieży .
                Państwo nas łupie ze wszystkich ston , a Ty sie przejmujesz , co powiedzą ?
                • d.d.00 Re: grudniowe oszczedzanie 12.12.13, 11:24
                  Nie przejmuje się, tylko sie zastanawiam głośno smile
                  Obie mieszkam na wsi, u rodziców, zbieram na wkład własny.raczej nikt się nie obnosi specjalnie. Sąsiedzi też nie z tych dociekliwych. Taka wsi spokojna, wsi wesoła tongue_out
                  • d.d.00 Re: grudniowe oszczedzanie 12.12.13, 11:29
                    d.d.00 napisała:

> Nie przejmuje się, tylko sie zastanawiam głośno smile
                    > Obie mieszkam na wsi, u rodziców, zbieram na wkład własny.raczej nikt się nie o
                    > bnosi specjalnie. Sąsiedzi też nie z tych dociekliwych. Taka wsi spokojna, wsi
                    > wesoła tongue_out

Po chińsku to napisałam.
                    JuŻ tłumaczę z polskiego na nasze tongue_out
                    Obie mieszkamy na wsi, nikt tu się z niczym nie obnosi, taka wsi spokojna, wsi wesoła.
                    Koleżanka mieszka u rodziców, zbiera na wkład własny.
                    • beatrix_75 Re: grudniowe oszczedzanie 12.12.13, 11:48
                      przy kwocie 70.000 moze ewentualnie przejsc sie po kilku bankach i zapytac , czy dostane indywidualne ( lepsze ) oprocentowanie , ale tez szału nie bedzie , no podatek zapłacić trzeba . No coś tam, zarobi
                      Przy zdecydowanie mniejszych kwotach zarabia bank , Ty nie .
                      • gabbia56 Re: grudniowe oszczedzanie 13.12.13, 01:51
                        Słuchajcie, a co powiecie o oszczędzaniu na ike, bo jak widzę co robią z naszymi emeryturami to aż boję się pomyśleć jak będę żyć, no, jak oczywiście dociągnę do wieku emerytalnego wink
                        • 70upartykrasnal Re: grudniowe oszczedzanie 17.12.13, 10:19
                          gabbia56 napisała:

> Słuchajcie, a co powiecie o oszczędzaniu na ike, bo jak widzę co robią z naszym
                          > i emeryturami to aż boję się pomyśleć jak będę żyć, no, jak oczywiście dociągnę
                          > do wieku emerytalnego wink

dostałam list z Zusu. Moja prognozowana emerutura to.....250 zł !!!
                          • gabbia56 Re: grudniowe oszczedzanie 18.12.13, 01:16
                            To możesz się cieszyć, bo ja wychowywałam dzieci i mam niewiele lat przepracowanych i dlatego moja prognoza jest jeszcze mniejsza, super co? W super kraju przyszło nam żyć....
                            • mazel_tov Re: grudniowe oszczedzanie 23.12.13, 09:45
                              Co masz do kraju? Nie odkladalaś do wspólnego, a chcesz korzystać? To tak nie działa. Było pracować, składki zbierać, a nie teraz psioczyć na system.
        • moleslaw Re: grudniowe oszczedzanie 23.12.13, 08:41
          beatrix_75 napisała:

> Kondrat fajnie grał w filmach , ale tutaj sie po prostu "sprzedał "mamonie ...
          > Juz lepiej trzymac te pare groszy za przeproszeniem w skarpecie .

Każdy z aktorów grając w filmie czy w reklamie zarabia , co najwyżej mniej się stara przy reklamie ale i tak zapewne większą kasę kosi. Nie ma czegoś takiego jak "sprzedał się" to można powiedzieć ewentualnie gdy ktoś reklamuje coś będące sprzeczne z tym co głosi i czego uczy. W innych przypadkach to praca jak każda inna. A że chciałabym mieć te zarobki nie przeczę wink
    • d.d.00 Piątek 13tego! 14.12.13, 20:31
      Bardzo drogo mnie ten piątek kosztował.
      najpierw odkleił mi się zamek na zębie w aparacie ortodontycznym (koszt wklejenia 80 zł) i telefon upadł mi jak kanapka, masłem w dół, w efekcie przednia szybka do wymiany, kosztu jeszcze nie oszacowałam - myślę, że 200 zł pomoże. Grrrr!
      • hugo43 Re: Piątek 13tego! 15.12.13, 08:53
        zalezy jaki telefonsmileza galaxy tab costam zaplacilam w serwisie samsunga ponad 700.a w malym punkcie napraw nie chcialam robic,bo otwarcie powiedzieli,ze uzywaja chinskich zamiennikow.oryginal tez pewnie z chin,no ale jakas gwarancja jest.a ja w listopadzie poplacilam wszystkie rachunki za grudzien i czekam na nowy rok.nawet nie mam checi na przeceny leciec,wszystko mamy,dzieci ubrane na dwa lata naprzod dzieki forum zakupy,wiec sie za swieta wezmesmile
        • beatrix_75 Re: Piątek 13tego! 15.12.13, 11:27
          no zalezy jaki aparat , im prostszy tym lepszy ,taka prawda .
          moja Nokia przezyła upadek z 1,4 m na kafelki już dwukrotnie
          kurde , niezniszczalna jest , poprzednia to samo ....ale podejerzwam ,ze smartfony z innej gliny zbudowane są ...wink

W kazdym razie rzeczywiscie pechowy miałas piątek .
          • mazel_tov Re: Piątek 13tego! 23.12.13, 09:47
            Mam etui za 50zl. iPhone upadał mi już wiele razy, nic mu nie jest.
    • linn_linn Re: uwaga na swiateczny marketing 17.12.13, 12:48
      wyborcza.pl/1,75478,15147812,Wrobieni_w_swiateczne_zakupy___marketingowcy_robia.html

"...Co powoduje, że w okresie przedświątecznym tracimy rozsądek? To książkowy przykład współpracy specjalistów od marketingu i sprzedawców. Pierwsi dbają o to, żebyśmy o Gwiazdce zaczęli myśleć dwa miesiące wcześniej. W centrach handlowych pojawiają się choinki i opakowania ze świątecznymi emblematami, ze sklepowych głośników sączą się grudniowe przeboje. Do działania przystępują też sprzedawcy. Ich bronią są promocje, dłuższe niż zwykle godziny otwarcia, gratisy dodawane do zakupów. I chociaż wydaje nam się, że postępujemy racjonalnie, to wpływ na zakupy aż w 90 proc. mają emocje. Z amerykańskich badań - również w Polsce - wynika, że dwie trzecie decyzji zapada bezpośrednio w sklepie..."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka