Dodaj do ulubionych

tanie gotowanie

21.09.04, 10:45
proponuje zamieszczć tu przepisy na tanie dania smile
Obserwuj wątek
    • jasiowa_mama Re: tanie gotowanie 05.11.04, 13:21
      no właśnie szukałam tego wątku żeby załozyć ten sam temat-uprzedziłaś mnie
      dorotkosmile
      • jasmina251 Re: tanie gotowanie 07.11.04, 19:24
        czekana tanie przepisy i co????
    • szani38 Re: tanie gotowanie 09.11.04, 21:16
      to ja moze zaczne z przepisem smile
      Lazanki typowe pewnie to nie sa, ale danie bardzo szybkie i do tego bardzo
      smaczne smile
      Glowka kapusty, paczka makaronu, kawalek boczku (ja daje ok. 10 dag)albo jakas
      kielbaska (jak nie ma akurat w sklepie dosc chudego), cebulka, przyprawy (ja
      tam daje tylko jakas "Podrawka"czy inne takie i pieprz.
      Kapuste szatkuje i lekko podlewam woda i na ogien, w czasie, kiedy
      kapusta "mieknie" na ogniu, kroje boczek i cabulke, podsmazam boczek, potem
      dodaje do tego cebulke i jak juz kapusta miekka sie robi wrzucam to co
      podsmazone do kapuchy, dorzucam przypraw i jeszcze chwilke razem sie gotuje
      (czy moze dusi? bo wody ma byc malutko) Miedzy czasie gotuje sie osobno
      makaron. Jak kapucha miekka i doprawiona,to zdejmuje z ognia, dorzucam
      ugotowany makaron, mieszam i na talerze smile
      Danie smaczne, bardzo szybkie (ok.30-45 min - w zaleznosci, czy kapusta mloda)
      no i najwazniejsze, danie tanie.
      Pozdrawiam
    • jasmina251 Re: tanie gotowanie 12.11.04, 21:00
      a mże 3 dniowy chlebek obtoczyć w jajeczku z solą i odrobiną mleczka i na
      tłuszcz
      bardzo smaczne
      niedrogie
      oszczędność chlebka
      • lidqa Re: tanie gotowanie 16.11.04, 11:43
        placki ziemniaczane, kopytka zapiekanki z makaronu ....... a wogole to tu
        macie link sys21.de/viewtopic.php?t=952&highlight=tanie
      • straus07 Re: tanie gotowanie 22.03.05, 15:59
        moje dzieci sie tym zajadaja.

Sposob znajomych na zwiekszenie objetosciowe jajecznicy: 2-3 kromki tostowego
        pieczywa rozmoczyc z mlekiem i dodac do jajek.
    • linkaa3 Re: tanie gotowanie 23.11.04, 11:52
      Witajcie,

Ja tu pierwszy raz. Jestem Linka i tez oszczedzam smile

Polecam www.pesto.art.pl - duzo tanich przepisow i naprawde dobrych. Korzystam
      intensywnie - moja kuchnia zrobila sie smaczniejsza, cieplejsza, bardziej
      domowa. Duzo mniej kosztowna, bo unikam 'gotowcow' jak ognia. A na smak
      glutaminianu sodu robi mi sie niedobrze, czyli zyjemy zdrowiej i o ile taniej.

Dochodze do wniosku, ze oszczedzanie, ale nie skapienie, to metoda na zdrowe
      fizycznie i psychiczne zycie w naszym swiecie pelnym konsumpcjonizmu.

Pozdrawiam,
      L.
      • gonia333 Re: tanie gotowanie 17.02.05, 13:06
        Świetna strona. Właśnie piekę pasztet sojowy z tej strony. Z podwójnego
        przepisu wychodzi cała blacha. Potem mam zamiar część zamrozić.
        Pozdrawiam
        Gosia
    • linkaa3 Re: tanie gotowanie 23.11.04, 11:54
      Jeszcze raz ja - polecam - forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
      f=77&w=17887825
    • kachax Re: tanie gotowanie 23.03.05, 17:12
      A ja mam prośbę, o jakieś przepisy które nie będą zawierać kapusty, grochu,
      fasoli, no tych wszystkich smacznych rzeczy ale ktore strasznie rozdymają.
      Mam zespół jelita nadwrażliwego, to takie dziadostwo które je eiliminuje.
      Na zesłanie idą też wszystkie ukochane smażonki.

CO ja w takim razie mam jeść?!

P.S> Szlag mnie od tego trafia...no bo gdzie nie pojdziecie, do byle
      jadlodajni, to gotowana....to tam jest tylko zupa. No i może kompot. A reszta
      to smażone, smażone i smażone... sad
      • ninka25 Re: tanie gotowanie 23.03.05, 18:19
        Kachax!
        To może ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem? Żeby zrobił się bardziej kremowy,
        jak się ugotuje, odcedzam i zagotowuję ze śmietaną. Mnie na żołądek nie
        szkodzi, może Tobie też nie będzie?
        Proponuję jeszcze wszelkiego rodzaju kasze - są lekkostrawne. Kasza gryczana z
        masełkiem, mniam.
        Albo zwykłe pure z ziemniaków z mlekiem i masłem.
        Do tego może być kawałek pieczonego indyka, pierś kurza pieczona w ziołach albo
        czym tam popadnie, albo w ogóle coś pieczonego. Pamiętaj żeby przed pieczeniem
        posmarować marynatą - nie wyschnie, zrobi się skorupka i pychotka jest wtedy smile

Nie wiem jak stoisz z surówkami przy tym jelicie tylko sad
    • solek_2 Re: tanie gotowanie 24.03.05, 07:48
      Witam!
      Piszę na tym forum pierwszy raz, ale muszę się "podzielić" tym co ostatnio doś często gotuję. Ponieważ ilość wychodzi ogromna, a materiał nie drogo, uznałam, że przepis nadaje się do tego wątku. Tyle, że nakład pracy duży i przygotowanie wieloetapowe.
      Są to pyzy, ale nie takie normalne tylko z ciasta na kopytka, nadziewane mięsem.
      Kupuję kurczaka (ok. 8- 10 zł) i gotuję z niego i jarzyn rosół. Po ugotowaniu, mięso odławiam. Rosół jemy jeden dzień, na drugi może być pomidorowawink
      Mięsko obieram z kości i mielę maszynką. Dodaję do tego cebulkę i różne przyprawy, w zależności od smaku. To jest farsz. Robię ciasto jak na kopytka i nadziewam tym farszem kluchy. Ja robię coś na kształt płaskich placków, wtedy łatwiej odgrzać. Wrzucam na wodę i gotowe.
      Wariacji na ten temat jest mnóstwo. Można jeść ze skwarkami, z sosem, z surówką z niczym. Odgrzewać na patelni, na wodzie, nadmiar zamrozić. Do farszu można dodać kiszonej kapusty, wtedy kluchów wyjdzie jeszcze więcej:0. Ja zwykle tę robotę dzielę na dwa dni. Najpierw rosół i farsz plus ugotowanie i przeciśnięcie ziemniaków. Lepienie i gotowanie zostawiam na drugi dzień.
      Przepis zgoła nie świąteczny, ale może po?
      Pozdrawiam
      • tessa17 Re: tanie gotowanie 24.03.05, 08:46
        No, to i ja cos tu dorzucęsmile Też tanie, ale dobre... nawet bardzo dobre. Do
        domowego jadłospisu wprowadził to mój mąz. Tak się składa, ze mąż jest
        Algierczykiem, świetnie gotuje, a co najważniejsze, to wszystko jest bardzo
        tanie i inne niz to, co znamy z naszej kuchni. No, ale wracam do tematu. Podam
        przepis na cos szybkiego, niedrogo. Mąż mówi na to "fritomlet" smile.Najpierw
        trzeba przygotować troche frytek( tyle, aby pokryły 1 warstwą dno patelni,
        którą mamy w domu. Rozbełtac 2-3 jajka (całe) z przyprawami (sól, pieprz,
        mielona czerwona papryka, moze byc troche jakiejs Vegety ( co mamy), jak ktos
        lubi może byc odrobina zmiażdżonego czosnku . Na patelni mocno rozgrzac trochę
        oleju, przesmażyć na szklisto troche cebulki pokrojonej w kostke, połozyć
        frytki,zalać frytki rozbełtanym jajkiem, posypać drobno pokrojona zielona
        pietruszką i smażyc. Kiedy omlet nie bedzie juz przyklejony do dna i jajko
        bedzie sciete na tej stronie, którą widzimy należy( uwaga, to jest sztuka!!!)
        położyc duzy talerz na patelnię, odwrócic patelnie tak aby przełożyc omlet z
        patelni na talerz, a później delikatnie go zsunąć i upiec z drugiej strony. I
        to wszystko. Można jeść z majonezem, ketchupem, jakims dipem... co kto lubi.
    • haika Re: tanie gotowanie 24.03.05, 11:32
      Kopiuję z wątku "co z tymi przepisami":

To i ja dodam kilka przepisów, proporcje podaję tak jak ja gotuje dla 2 osób,
      ale zawsze zostaje i dla trzeciego i czwartego głodnego, albo na kolację:

POTRAWKA Z KURCZAKA

Jeśli gotujemy rosół na sporej części kurczaka, wyciągamy to mięsko z rosołu,
      (jesli nie mamy mięsa z rosołu wystarczy mięso z 1 piersi i jednego udka)-
      oddzielamy od kości, tniemy na kawałki, lekko podsmażamy na tłuszczu, dorzucamy
      ze 4 pieczarki pokrojone w plasterki, pół pora - w krążki, 1 - 2 marchewki
      starte na tarce (na dużych oczkach), 2-3 ząbki czosnku - smazymy, podlewamy
      wodą lub kostką rosołową, przyprawiamy według uznania i dusimy chwilę - robi
      się szybko bo mięso jest już ugotowane. Zaprawiamy mąką rozmieszaną ze
      śmietaną - mały kubeczek wystarczy. Do tego ryż i wszystko posypujemy natką
      pietruszki - bardzo lubimy to danko.

Generalnie sposób na zwiększenie ilości potrawy typu gulasz przez dodanie
      sporej ilości warzyw uważam za dobry. Właściwie to do każdego gulaszu coś tam
      dorzucam.wink

RISOTTO PO NASZEMU

- Ryż - ale nie taki w torebkach - 2 szklanki
      - pęczek włoszczyzny
      - 4 ząbki czosnku
      - mięso - jeśli chcemy z mięsem - mielone (20 - 30 dkg) lub jakies resztki -
      wędlin lub mięsa z poprzedniego dnia) ale bez mięsa też jest pycha
      - 1 średnia cebula
      - jeśli mamy - 4 suszone grzybki lub z 5 pieczarek
      - przyprawy - dowolne

Włoszczyznę obieramy i tak:
      - marchewkę, seler i pietruszkę - trzemy na tarce na dużych oczkach - tzw.
      wiórki
      - pora tniemy wzdłuż na 4 częsci i w poprzek drobno
      - cebulę w cieniutkie pólplasterki
      - czosnek - miażdżymy lub na plasterki
      - pieczarki na plasterki (grzyby suszone kruszymy drobno)
      Na głebokiej patelni (najlepszy wok) podsmażamy mięsko, dorzucamy warzywa,
      przyprawy, smazymy razem kilkaminut, dorzucamy ryż (suchy!!!), mieszamy,
      jeszcze zminutkę smażymy, po czym zalewamy wodą lub kostką rosołową, tyle tylko
      aby wszystko pokryła i dusimy najlepiej pod przykryciem, mieszamy aby ryż nie
      przywarł. Braki wody uzupełniamy, aż ryż będzie miękki.. Po ok. 20 minutach
      danie jest gotowe. I teraz na koniec - można je już podać, a mozna wymieszać ze
      startym żółtym serem, którego jakiś mizerny kawałek zalega w lodówce. Danie
      tanie i jaka wyżerka!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka