Dodaj do ulubionych

Freeganizm

10.02.22, 17:40
Co o tym myślicie? Dla mnie jeszcze nie dawno było nierealne, obrzydliwe, ale przełamałam sie i powiem Wam, że przy tych cenach zaoszczędziłam na prawdę sporo, szczególnie na owocach i warzywach. Więcej osób zaczynam widywać i nie są to bezdomni czy głodni. Ludzie szukają oszczędności.
Obserwuj wątek
    • mysz1978 Re: Freeganizm 10.02.22, 19:27
      dla mnie nie do przejścia... Nie umiem tego racjonalnie wytłumaczyć, ale nie. I już.
      • smiechupara Re: Freeganizm 11.02.22, 13:28
        U mnie też nie do przejścia w kategoriach sposobu na oszczędzanie. Nie mówię nie w sytuacjach gdybym nie miała co do garnka włożyć,bo wtedy zmienia się i myślenie i potrzeby i cały mikroświat. Obecnie w lodówce swojej własnej muszę mieć pozamykane pokarmy,bo np. gdybym w cieście wyczuła inne zapachy to nie zjem.
        • milva24 Re: Freeganizm 11.02.22, 15:32
          Gdybym nie miała wyjścia to wolałabym lebiody, mleczu czy pokrzywy nazbierać (o tej porze to właściwie kłącza piłki wodnej) niż że śmietnika wyjadać nadgniłą sałatę.
          • milva24 Re: Freeganizm 11.02.22, 15:32
            Oczywiście pałki wodnej, nie piłki big_grin
            • mysz1978 Re: Freeganizm 11.02.22, 16:41
              ja zawsze zamykam wszystko szczelnie. Pamiętam jak teść uraczył mnie kiedyś ciastem (babką!) które wyjął z lodówki, a tam leżało na drewnianej desce, na której wcześniej kroił cebulę... Zimna cebulowa babka... Brrr...
    • twoja-siostra Re: Freeganizm 13.02.22, 17:10
      Ja również osobiście jestem na nie. Nie umiałabym się przełamać. Póki starcza mi na jedzenie nie widzę powodu zeby z tego korzystać. Mam dzieci, ja mam dodatkowo wrażliwy zoladek więc bałabym się coś z tego zjesc
    • tol8 Re: Freeganizm 17.02.22, 10:44
      Wyciągam z lodówek i od fundacji biorę często. Duże oszczędności są na tym.
      • twoja-siostra Re: Freeganizm 17.02.22, 14:38
        Z lodówek dla potrzebujących?
        • agpagp Re: Freeganizm 17.02.22, 17:02
          Ale jadłodzielnie nie powstały by pomagać potrzebującym. Idea jest taka żeby nie marnować jedzenia. Z lodówek korzystają ci którzy akurat są głodni czy to biedny czy bogaty.
          Ostatnio czytałam o jeszcze jednym zjawisku - restauracje żeby nie wyrzucać dań które nie zeszły robią coś w stylu tajemniczych boxów. Ty kupujesz za niewielką kwotę , podjeżdżasz odbierasz. Nie wiesz co w środku. Knajpa nie wyrzuca jedzenie. Dla mnie super inicjatywa.
          • twoja-siostra Re: Freeganizm 17.02.22, 22:02
            Bardzo możliwe, że taka właśnie jest idea, natomiast ja mam taki wewnętrzny opor- jeśli ja wezmę to jedzenie (a nie jestem biedna) to zabraknie dla bardziej potrzebujacych
          • kaga9 Re: Freeganizm 18.02.22, 13:30
            agpagp napisała:

> Ostatnio czytałam o jeszcze jednym zjawisku - restauracje żeby nie wyrzucać dań
            > które nie zeszły robią coś w stylu tajemniczych boxów. Ty kupujesz za niewielk
            > ą kwotę , podjeżdżasz odbierasz. Nie wiesz co w środku. Knajpa nie wyrzuca jedz
            > enie. Dla mnie super inicjatywa.

Tak, jest już nawet apka na telefon, nazywa się Too good to go, można sprawdzić, co ktoś w pobliżu ma do sprzedania (oczywiście jeśli ten obiekt jest do apki podczepiony).
    • agpagp Re: Freeganizm 17.02.22, 11:04
      Mam mieszane uczucia ale... chciałabym spróbować. Nie jestem przekonana czy z oszczędności czy też bardziej dla adrenaliny lub po prostu ideowo że żywności się nie marnuje ( większość z nas nie ma oporu by kupować jedzenie z krótkim terminem)
      • smiechupara Re: Freeganizm 17.02.22, 19:05
        Chyba dwie narracje tu mamy,pierwsza to grzebanie w koszach i wyciąganie banana spośród śmieci,druga to zapakowane jedzenie ułożone w koszu bio. Poza tym inna sprawa,iż fotki na fejsie upolowanego jedzenia przeraża ilością tegoż. Naprawdę ludzie to zjedzą,np. 8 wiader kapusty i poza tym jeszcze inne pokarmy obok tego. Czy część z tego nie powróci do kosza,tyle,że już raczej nikt niczego z tego nie odzyska?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka