Dodaj do ulubionych

jak czesto pranie?

21.08.06, 17:11
hej
jak czesto pierzecie ubrania? podajcie tez liczbe osob
my jestesmy 2+1 (niemowle)
jego ubranka - recznie
nasze raz na tydzien 1 pralka - biale (reczniki + inne)
co 2 tygodnie ciemne
raz na miesiac - posciel
gdy cos w miedzyczasie potrzebne - recznie
firanek nie mamysmile

asia
Obserwuj wątek
    • iziak80 Re: jak czesto pranie? 21.08.06, 21:11
      O matko, ja wiecznie piorę. Jest nas dwójka do tego Bartek, jego ciuchy już też
      piorę razem z naszymi. Mój mąż jest wysoki, więc te jego ciuchy to namioty tongue_out.
      Mamy małą, 4 -kg pralkę, wiec pranie wstawiam średnio co dwa, trzy dni. Pościel
      co dwa tygodnie
      • roxanna1336 Re: jak czesto pranie? 22.08.06, 09:49
        ja plus 4 dzieci = pranie codziennie . Piore w pralce frani , i płuczę w automacie .
        • ewaktw Re: jak czesto pranie? 22.08.06, 11:03
          Nas jest dwoje + dziecko i piorę około 3-4 pralek tygodniowo. Jedna to zawsze
          ręczniki kąpielowe, pozostałe to nasze ubrania - jak się nazbiera pralka
          kolorowych czy jasnych ubrań, to ją włączam - co 2 dni mniej więcej. Ale ja nie
          mam zwyczaju "nabijać" pralki ciuchami, pranie się ładniej wypierze i wypłucze
          kiedy ma trochę luzu w środku.
          Aha, no i zależy też czy piorę pościel, firanki czy tego typu rzeczy, bo to
          dodatkowe pralki w ciągu miesiąca.
          • kas2 Re: jak czesto pranie? 22.08.06, 12:59
            2+2 pranie codzinnie
            • mamuskawiki Re: jak czesto pranie? 22.08.06, 14:01
              nas dwoje i jedno dziecko w wieku 2lata8mies. pranie w lecie co dwa tygodnie po
              dwie pralki z ubraniami, raz na 3 tygodnie ręczniki, i raz w miesiącu pościel.
              • madzia1708 Re: jak czesto pranie? 22.08.06, 14:04
                kucze musicie miec dużo ciuchów smile
                U mnie 4 pralki tygodniowo smile My + Kacperek (3 latka)
        • reni_78 Re: jak czesto pranie? 04.10.06, 08:52
          dwie dorosłe + dwulatek
          frania, płukanie ręczne
          raz w tygodniu (sobota) hurtowo, z wymianą wody i dwoma suszarkami pokojowymi
    • mjermak Re: jak czesto pranie? 23.08.06, 22:37
      Posciel raz w tygodniu. Reszta na bierzaco, prawie codziennie w pralce na cyklu
      mini (jak jest mala ilosc)(ja , maz, tesc, 4 letnie dziecko). Uzywamy plynow do
      prania, ktore sa wydajniejsze niz proszki.
      • iwonesik Re: jak czesto pranie? 24.08.06, 20:30
        Raz w tygodniu pralka, dodatkowo codziennie pranie ręczne bluzek.
        • kadarkaa Re: jak czesto pranie? 26.08.06, 03:26
          2 osoby. Raz na tydzień ciemne, raz na dwa tygodnie jasne, raz na 3 tygodnie
          pościel, ręczniki, ściereczki kuchenne i dywaniki łazienkowe (wychodzą 2
          pralki). Co 2-3 miesiące "przykrywka", czyli kołdra lub koc. Czasem recznie
          jakaś bielizna czy ostatnio kostium kąpielowy.
    • blackmolly Re: jak czesto pranie? 02.09.06, 11:35
      W tej chwili przy trzech osobach w domu robię pranie raz na dwa tygodnie. Wiąże się to z tym, że nie mam na razie podłączonej na stałe pralki i trzeba ją specjalnie wyciągać, podłączać i pilnować. I do remontu tak będzie, czyli do marca co najmniej. Kiedyś pranie robiłam co tydzień, dziś czekam dłużej, aby cała pralka była zapełniona. I wtedy hurtem dwa-trzy prania pod rząd. Aha, sposób na oszczędzanie - kupuję płyny do prania. Są o wiele wydajniejsze niż proszek i nie trzeba używać już płyniu do płukania, bo te do prania nadają piękny zapach. Poza tym nie niszczą ubrań i czarne rzeczy nie blakną.
      • mamalesia Re: jak czesto pranie? 02.09.06, 12:03
        2 dorosłe + 3latek. Raz w tygodniu - posciel i ręczniki, z trzy pralki ciuchów
        w miedzyczasie. Raz w miesiącu 3 koce i kołderki. Raz w tygodniu firanki, ale
        na ich pubkcie mam świra. Z tego wynika, ze piorę na okrągło. Za cząsto
    • julia246 Re: jak czesto pranie? 04.09.06, 16:58
      Ja piorę 2-3 prania w tygodniu 2-oje dorosłych i jedno dziecko.
      Dodam że pralkę mam pojemną-6kg. praniasmile))
    • 0golone_jajka Re: jak czesto pranie? 07.09.06, 10:13
      2+2, średnio wychodzi przynajmniej 1 pranie dziennie
    • grey-pippin Re: jak czesto pranie? 08.09.06, 03:42
      3 razy w tygodniu ciuchy (2 doroslych + dziecko 1,5 roku)
      do tego raz na tydzien cos innego czyli reczniki lub posciel itp.
    • neomia Re: jak czesto pranie? 08.09.06, 11:45
      Nas jest 2+2 i pranie codziennie lub co drugi dzień.
      • sywlia Re: jak czesto pranie? 08.09.06, 16:05
        u nas co najmniej 2 razy w tygodniu, ale zdaża się czesciej. Jest nas trójeczka
        (ja, mąż i synek 16 miesiecy)
    • truscaveczka My też jesteśmy 2+1 13.09.06, 07:08
      Pranie jasne - dwa w tygodniu, ciemne - dwa w tygodniu, dziecięce normalnie
      piorę razem z naszymi, proszek ostatnio Persil Sensitive, ale że słabo dopiera,
      wracam do tańszych smile + płyn do płukania Silan cytrusowy (musi być uniwersalny,
      żeby mi mąż jak perfumeria dla pań nie woniał wink)
      Pościel raz w miesiącu, firanki co 3 miesiące.
      Dużo czy mało?
      • beba3 Re: My też jesteśmy 2+1 25.09.06, 17:47
        Powaznie pierzecie posciel raz w miesiacu?
        Moze ja faktycznie przeginam bo _zmieniam_ posciel co tydzien, no i oczywiscie
        ja piore. A ze jest na 2+2 to nie moge jej zchomikowac a jak najszybciej
        uprac...
        Ktos jeszcze pierze tak czesto posciel? Reczniki?
        Zmieniam ubrania moim dzieciom codziennie. Od bielizny po jansy. Jak zamocza,
        zabrudza to czesciej.
        Jak Wy to robice ze tak malo macie rzeczy do prania?
        • asia.asz Re: My też jesteśmy 2+1 25.09.06, 17:57
          zmieniam raz na miesiac i nie widze potrzeby (u nas) zmieniac czesciej, posciel nie jest brudna po tygodniusmile
          reczniki zmieniam raz na tydzien, czasem czesciej. dziecka rzeczy piore recznie, i powiem dodatkowo ze odkad jest w zlobku zrobilo sie tego rzeczywiscie duzo wiecej.
          ps. czemu zmieniasz np. jeansy po dniu chodzenia jesli nie sa ubrudzone. ja wyznaje zasade ze w donku mozna nawet 2, 3 dni chodzic w tych samych rzeczach jesli nie pobrudza sie (prysznic biore codziennie, coby sie ktos pytalsmile
          • beba3 Re: My też jesteśmy 2+1 25.09.06, 19:05
            A bo Twoje dziecie do zlobka chodzi czyli w jakim wieku? Moje 3 i pol i 5 i pol
            i kolana 5 minut po wyjsciu na dwor sa brudne...
            Fanie bylo podczas upalow: wlasciwe pralam tylko bielizne bo nawet w koszulkach
            bylo za goraco! wink
            Tez bierzemy prysznic codziennie rano a wieczorem 'mycie czastkowe' wink maz, a
            ja prysznic...
            Moze sie bardziej pocimy albo ja jednak przeginam z tym zmienianiem i praniem.
            Wlasciwe to cigle jestem zawalona lachami...i marudze na stosy rzeczy do
            prania, skladania, prasowania... A ciuchy rzadna rewelacja...
            Musze sie chyba wyluzowac! wink
            • stypkaa Re: My też jesteśmy 2+1 26.09.06, 15:58
              Jezu!! Dziewczyno i Ty to jeszcze wszystko prasujesz?? O Matko smile Szczerze
              podziwiam.
              Ja piorę tak: pranie białe i kolorowe średnio co drugi dzień, czasem jak sie
              więcej uzbiera to np. w sobotę 2-3 prania, jedno za drugim.
              Ręczniki raz na tydzień wszystkie. Pościel raz na 2-3 tygodnie, czasem nawet i
              4, jak mi się nie chce.
              Mały jest codziennie przebierany w czyste ubrania, no chyba,że np. spodnie są
              czyste (co przy 1,5 rocznym dziecku rzadko się zdarza) to chodzi w nich też i
              drugiego dnia.
              Nie PRASUJĘ niczego, oprócz koszul męża i swoich bluzek do pracy i spodni w
              kant. Resztę prasuję przed założeniem, ale tylko jeśli to naprawdę konieczne.
              Ale na pewno nigdy nie prasowałam i nie będe ręczników i pościeli. Chyba bym na
              głowę upadła wink) I bez tego mam pełne ręce roboty w domu, z dzieckiem, po pracy.
              Aha, no i prysznic codziennie (dziecko kąpiel, bo tak jest wygodniej na razie),
              czasem nawet 2 razy dziennie. Nie wyobrażam sobie inaczej wink
        • truscaveczka Re: My też jesteśmy 2+1 26.09.06, 10:48
          > Moze ja faktycznie przeginam bo _zmieniam_ posciel co tydzien, no i oczywiscie
          > ja piore. A ze jest na 2+2 to nie moge jej zchomikowac a jak najszybciej
          > uprac...
          Przeginasz. Kładziesz się spać umyta, nie?

> Zmieniam ubrania moim dzieciom codziennie. Od bielizny po jansy. Jak zamocza,
          > zabrudza to czesciej.
          Ja zmieniam te do raczkowania, chociaż dresiki to nawet co drugi dzień. A
          spacerowe są przecież czyste jeśli dziecko jeździ wózkiem smile Zmieniam po 3-4 dniach.
          Swoje ciuchy też tak często pierzesz?

A swoją drogą, mam teściową, która też zmienia pościel co tydzień, co dwa pierze
          firanki (!), myje podłogi dwa razy dziennie... Ale jak ją spytałam, co czytała
          ostatnio, to powiedziała, ze nie ma czasu, bo musi sprzątać.
          No to ja dziękuję za maxi-porządek za taką cenę.
          • grey-pippin Re: My też jesteśmy 2+1 26.09.06, 15:11
            >Ja zmieniam te do raczkowania, chociaż dresiki to nawet co drugi dzień. A
            >spacerowe są przecież czyste jeśli dziecko jeździ wózkiem smile Zmieniam po 3-4
            >dniach.
            >Swoje ciuchy też tak często pierzesz?

Dziecka ciuchy wszystkie po jednym dniu ida do prania w lecie, a w zimie
            warstwa spodnia codziennie a wierzchnia zaleznie od stanu zabrudzenia, czasem
            uda sie cos wlozyc po raz drugi, swoje ciuchy i M. traktuje tak samo, w lecie
            wszystko idzie do prania, a w zimie zalezy co, np. rozpinany sweter ktory
            zakladam na cos innego moge wyprac i po tygodniu, ale koszulke tak jak i
            bielizne piore codziennie, spodnie piore raz na 2-3 wlozenia i nie wydaje mi
            sie to przesada
            • martad73 u nas 2+2 26.09.06, 18:04
              Posciel raz na 3 tygodnie,biełe rzeczy raz w tygodniu, kolorowe - 2- 3 pralki w
              tygodniu. Ręczniki co tydzień, ewentualnie, raz na dwa tygodnie dwie pralki.
              Generalnie dni prania to u mnie piątek, sobota. Mam duży strych, mam gdzie
              rozwiesic, a teraz tak cieplutko to suszarka ogrodowa też wytrzymuje obiążenie
              sobotnie. Dzieciaki zmieniają wszystko codziennie, ja i mąż spodniasmile warstwa
              codziennie, a spodnie najczęściej wystarcza jeśli upiorę po 3-4 założeniach
              (nie biorę pod uwagę białych lub bardzo jasnych). Bluzki najczęściej
              codziennie, nieraz sweterki zakładam dwa razy.
              pozdr
              Marta
          • jagoda85 Re: My też jesteśmy 2+1 27.09.06, 16:13
            Boże, czy mieszkanie dla mnie, czy ja dla mieszkania? Oto jest pytanie.
            • nanadomi Re: My też jesteśmy 2+1 28.09.06, 14:04
              dwoje dzieci,piore co drugi dzień. w jednym prasuje a na drugi dzień zdnowu sie
              suszy. koszmarsad
              • bedada Re: My też jesteśmy 2+1 03.10.06, 23:19
                Ja też 2+1+pies smile Piorę codziennie,czasami dwa razy dziennie. Ale mam małą
                pralkę(pojemność 3 kg).Pojemnik na pranie jest ciągle pełny.
    • zolzietta Re: jak czesto pranie? 04.10.06, 11:10
      Pierzemy raz na 2 tygodnie jasne, raz na tydzień ciemne rzeczy. Raz na 2
      tygodnie ręczniki - czekamy aż zapełni się pralka. Pościel w zależności od
      potrzeb - raz na miesiąc.
      • zosia711 Re: jak czesto pranie? 04.10.06, 12:40
        2 + 2 min jedno pranie dziennie.
    • angelinaam Re: jak czesto pranie? 10.10.06, 21:56
      2 osoby dorosłe + dwulatka
      codziennie 1 pralka załadowana na maksa
    • ppo A jak często mycie? 11.10.06, 00:34
      To przecież też kosztuje, nie?
    • asiul_78 Re: codziennie 11.10.06, 08:30

• anik801 Re: jak czesto pranie? 12.10.06, 14:24
      2+1(córka 3lata).Pralka chodzi 3-4razy na tydzień.Pościel zmieniam i piorę co
      tydzień(naszą i córki).Większość ubrań piorę w pralce.Firanki ręcznie i
      niektóre ciuchy też ręcznie.Koce raz w miesiącu w pralce.
      • brookie 2+1 18.10.06, 15:08
        Boze, ja piore codziennie! Ciuchy syna i meza, reczniki,troche moich rzeczy
        (reszta recznie), sciereczki kuchenne, itd. Posciel raz w tygodniu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka