abmiros 10.04.10, 22:53 borrka1 na forum Wiadomosci: "Zamienie poczucie humoru na powod do smiechu". Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abmiros Od falszywego medrca zachowaj nas Panie,jeden za s 11.04.10, 19:15 Od falszywego medrca zachowaj nas Panie,jeden za stu glupcow stanie. (Z lacinskiego Morosophi moriones pessimi, uczeni glupcy sa najgorsi. (Slownik Cytatow Lacinskich, Lewandowski-Wos,WL Krakow 2002) Odpowiedz Link
pele999 Re: Od falszywego medrca zachowaj nas Panie,jeden 11.04.10, 22:58 Abmirosie , gdzie Twoje forum ? Odpowiedz Link
abmiros Re: Od falszywego medrca zachowaj nas Panie,jeden 13.04.10, 13:31 pele999 napisał: > Abmirosie , gdzie Twoje forum ? Skasowalem. Klasyczna filozofia to slepy zaulek, a pomyslu jak z niego wyjsc nie mam. Odpowiedz Link
abmiros Coz warta jest demokracja bez ujawniania prawdy? 13.04.10, 13:39 Zbliżamy się do interesującego problemu: cóż warta jest demokracje bez ujawniania prawdy choćby nie wiem jak bolesnej? anty65, 12-04: Odpowiedz Link
abmiros ZABRANIA SIĘ ZABRANIAĆ! 13.04.10, 13:43 totus.tytus 11.04.10, 15:23 ZABRANIA SIĘ ZABRANIAĆ! Odpowiedz Link
zbigniew31 Re: Od falszywego medrca zachowaj nas Panie,jeden 13.04.10, 14:48 abmiros napisał: > pele999 napisał: > > > Abmirosie , gdzie Twoje forum ? > > Skasowalem. Klasyczna filozofia to slepy zaulek, a pomyslu jak z > niego wyjsc nie mam. Szkoda mi tego forum z jednej strony , bo czytałem tam często i podobały mi się Twoje wpisy pod kątem merytorycznym , a też zamieszczałeś wiele interesujących informacji , zapamiętałem o teorii względności - jak te zagadnienia interpretować można i jak przekładają się na światopogląd ...przynajmniej mój.) . Z innej strony cieszę się , bo można Ciebie tu Abmirosie widzieć , mam nadzieję , że równie rzetelnie będziesz nas tu oświecał ... Odpowiedz Link
abmiros Re: Od falszywego medrca zachowaj nas Panie,jeden 13.04.10, 15:45 Oddano mi na przechowanie psa, szpic w Ameryce nazywany american husky. Z miesiecznego wyczesywania tej psiej welny mozna zrobic meski swetr. Batdzo komunikatywna bestia, codziennie oswieca mnie jak cieszyc sie zyciem, scigac wiewiorki i dokopywac sie do kretow ktore wywachuje pod ziemia; a generalnie, co dla zycia znaczy to, co wpisane jest w nas wszystkich poza nasza ludzka swiadomoscia. Odpowiedz Link
zbigniew31 Re: Od falszywego medrca zachowaj nas Panie,jeden 13.04.10, 21:19 abmiros napisał: > ... a generalnie, co dla zycia znaczy to, co > wpisane jest w nas wszystkich poza nasza ludzka swiadomoscia. asumpt dodatni , optymizm , co popycha nas do działania , choć to nie ma logicznego sensu . Odpowiedz Link
abmiros Re: Od falszywego medrca zachowaj nas Panie,jeden 14.04.10, 03:15 nikka00 14.04.10, 03:03 Odpowiedz Link
abmiros Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham psy 14.04.10, 19:18 bercik38 14.04.10, 19:04 Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham psy. Odpowiedz Link
zbigniew31 Re: Chcesz ukryc twarz, wyjdz nago. 14.04.10, 22:03 to ciekawa sentencja , zupełnie jak język binarny , albo metaforycznie -zakryte/odkryte . kontekst niosą te stany o sobie wzajemnie i tylko optymistyczna nastawienie skłania do wyrażania się ..) Odpowiedz Link
abmiros Potrafią się pozabijać z glupoty bez Waszej pomocy 15.04.10, 04:38 Zyrynowski z Dumy bierze odpowiedzialnosc za nie zamkniecie lotniska. mm-18 14.04.10, 19:50 komentuje to nastepujaco: Żyrynowski, lubię Cię, ale bez przesady! Potrafią się pozabijać z glupoty bez Waszej pomocy. Odpowiedz Link
abmiros Nie wiedialem. ze w Katedrze sw. Jana jest krypta 16.04.10, 20:55 nessie-jp 16.04.10, 19:45 Bo Krypta Prezydencka, w której chowano prezydentów wolnej Polski, znajduje się w warszawskiej Katedrze Św. Jana. Nie chowa się prezydenta w przedpokoju cudzej krypty Odpowiedz Link
abmiros Czy tylko pod krzyzem. 24.04.10, 04:01 sclavus 22.04.10, 18:04 Czy tylko pod krzyżem, tylko pod tym znakiem, będzie Polak mógł z Polką a Polka z Polakiem???? Odpowiedz Link
scand Re: Cytaty z Schopenhauera 07.05.10, 10:21 pl.wikiquote.org/wiki/Arthur_Schopenhauer Odpowiedz Link
trebald Re: Cytaty z Schopenhauera 07.05.10, 11:22 "Życie jak wahadło podąża od prawej do lewej strony, od cierpienia do nudy" - w samej rzeczy - baaardzo pesymistyczne Odpowiedz Link
abmiros Re: Cytaty z Schopenhauera 07.05.10, 16:00 trebald napisał: > "Życie jak wahadło podąża od prawej do lewej strony, od cierpienia do nudy" - > w samej rzeczy - baaardzo pesymistyczne Na szczescie jest seks i rodzicielstwo. W koncu nie jest tak zle. Odpowiedz Link
abmiros "Obyś nie spotkał przyjaciela, gdy będziesz wchodz 12.05.10, 20:06 Cała Prawda o Somleńsku!! kecaj61 12.05.10, 14:04 Cała Prawda o Somleńsku!! "Obyś nie spotkał przyjaciela, gdy będziesz wchodził na górę powodzenia" Mark Twain Odpowiedz Link
abmiros Dziennikarze - czwarta władza. 27.05.10, 04:49 Dziennikarze - czwarta władza. Jeśli uznać za wspólne cechy władzy sprzedajność i niekompetencję. (Komentarze do artykułu „Fikcja wielkiej powodzi we Wrocławiu”. 27.05.10, 00:12 nikodem_73) Odpowiedz Link
abmiros Mój Boże! Aż strach się bać! 06.06.10, 05:20 rita.1 04.06.10, 22:22 Mój Boże! Aż strach się bać! "... Odpowiedz Link
witekjs Re: nasza polityka i wiara 07.06.10, 21:19 My, bez polityki, nie potrafimy nawet się przeżegnać. — Zbigniew Jerzyna Odpowiedz Link
scand Re:świat idealny i więzienie 10.06.10, 09:43 Ze słuchu (może niedokładnie) -Ci co chcą zbudować świat idealny budują więzienie- Janusz Korwin Mikke Odpowiedz Link
scand Re:świat idealny i więzienie 20.04.11, 12:14 > -Ci co chcą zbudować świat idealny budują więzienie- > Janusz Korwin Mikke Nowy wymysł grup lewicowych - "mowa nienawiści" - czego NIE WOLNO nienawidzić o tym decydują ONI Odpowiedz Link
witekjs Aforyzmy wybrane ze zbioru 'Fałszywki'Z.Śmigielski 12.04.12, 22:40 Aforyzmy wybrane ze zbioru 'Fałszywki' - Zbysław Śmigielski Możliwości człowieka stanowią sumę jego ograniczeń. Najbardziej krwiożerczym nałogiem ludzkim jest nałóg słuszności. Czym jest prawda? To łatwe: tym, w co najmilej uwierzyć. Przed trybunałem historii też można iść w zaparte. Chorych z urojenia jest obecnie mniej aniżeli z urojenia zdrowych. Odkąd wynaleziono określenie „kryterium", wszystko stało się nagle niejasne. Kontekst winien być jak łysina — błyskotliwy i niczego do wyrwania. Wielkość człowieka najdobitniej objawia się w rzeczach małych. Erudycja — to jakby osioł wypluwał siano przeżute przez innego osła. Skromność to cnota tych, którzy za jej brak musieliby zapłacić więcej. Nie ma na świecie takiego nieszczęścia, którego by kochająca żona nie potrafiła sprowadzić na męża. Ileż poglądów myślący człowiek wyznaje bezmyślnie. Z łgarstwem jak z butami, za wygodne chętnie płacimy. Do wielkich zbrodni zdolny jest każdy naród, na szczęście nie każdy człowiek. Władza służy tym, których stać na to. Te lepsze miejsca są zwykle zajęte przez gorszych. Cóż za poniżenie — widzieć, że gorsi są lepszymi. Odnieść z czegoś korzyść — to oskarżenie. Nie odnieść korzyści - to obelga. Kto nie wątpi — nie rozumie. Jakiż to popularny zawód — błazen. Kulturę można skazać na śmierć, ale wykonać wyroku nie można. Humanitaryzm to ewolucja z mutacją, ale bez selekcji. Miłość jest jak księżyc, po pełni zanika. Mężczyźni nie żądają od kobiet zrozumienia, mężowie tak. Nie było zejścia z drzewa, po prostu złamała się gałąź. Dobry Bóg przeważnie chce tego samego, co my. Opaska pozbawiła Temidę własnego punktu widzenia. Jak uczyć się na błędach, skoro ich unikamy? /.../ www.racjonalista.pl/kk.php/s,5632#p495 Odpowiedz Link