18.10.12, 22:03
Slownik podaje 3 znaczenia tego slowa:

1. Pozyczka. Odstapienie okreslonej wartosci w pieniadzu lub w towarach na warunkach zwrotu rownowartosci w ustalonym terminie; wynagrodzeniem za udzielenie kredytu jest procent.
Kredyt bankowy, handlowy, miedzynarodowy, rzadowy. Kredyt pieniezny, towarowy, wekslowy. Kredyt dlugoterminowy, krotkoterminowy. Kredyt bezprocentowy, oprocentowany. Kredyt na budownictwo indywidualne, mieszkaniowe, Otrzymac kredyt na budowe szklarni. Przeznaczyc kredyt na cos. Wykorzystac kredyt. Kredyt budzetowy: ustalona w budzecie suma wydatkow na okreslony cel, rozchodowana przez organy panstwowe. Kredyt hipoteczny: kredyt zabezpieczony na nieruchomosci nalezacej do kredytobiorcy. Kredyt hipoteczny: (zwykle dlugoterminowy) udzielany na inwestycje srodkow trwalych (budownictwo inwestycyjne oraz zakup maszyn i urzadzen). Kredyt konsumpcyjny: kredyt udzielany osobom fizycznym na zakupy ratalne. Kredyt panstwowy: pozyczka wewnetrzna lub zagraniczna zaciagnieta przez panstwo.
2. Rubryka naleznosci w ksiagach rachunkowych; konto dluznika.
3. Potocznie: kupno lub sprzedaz towarow bez pieniedzy, z zobowiazaniem uregulowania naleznosci w terminie pozniejszym. Brac, dawac, kupowac na kredyt. Otwierac, zamykac komus kredyt. Frazeologicznie: miec, stracic kredyt u kogos=miec, stracic czyjes zaufanie. Podkopac, poderwac czyjs kredyt=spowodowac utrate zaufania do kogos, wiary w kogos.
Obserwuj wątek
    • abmiros Re: Kredyt 18.10.12, 23:19
      Obserwuje debate prezydencka i na tle tego podjalem temat "Kredyt".

Obecnie w Stanach, a chyba i na calym swiecie, obserwujemy z ciekawoscia, Obama czy Rommney? Rommney czy Obama?.

Jestem za Obama.

Uczciwoscia Romney do piet nie dorasta Obamie. Jezeli Obama zostanie wybrany prezydentem, to dotrzyma slowa odnosnie swiadczen dla amerykanskiej klasy sredniej. Jezeli Romney zostanie wybrany prezydentem, bogaci wzbogaca sie, biedni zubozeja. Nie mam do niego zaufania. Rommney zmienia zdanie tak jak to jest wygodne temu milionerowi, i jak to jest wygodne milionerom ktorych on reprezentuje. Rommney poswieci wszystko dla swoich milionow.
      Obserwowalem jak republikanie, partia Romneya, obrzucali blotem siebie nawzajem, w czasie kiedy trzeba bylo wybrac republikanskiego kandydata na prezydenta. Ja im w tamtym okresie uwierzylem. Przekonali mnie nawzajem, ze to jest gromada oszustow podtykajacych ci zgodnie z aktualna amerykanska filozofia zyciowa kolejna karte kredytowa zeby w koncu wrobic cie w wysokie procenty i w wysokie kary. Nie mam do republikanow sladu zaufania. W obozie republikanskim gniezdzi sie obluda amerykanskich milionerow.

Po wyborach, a to juz niedlugo, obserwujmy jak bedzie sie przedstawiala sytuacja kredytowa amerykanskiej klasy sredniej, bo to jest glowny temat obecnej amerykanskiej sytuacji politycznej.

Jezeli obecnie zanalazles sie w Ameryce, nie daj sie wrobic w kredyt.

Jezeli obecnie znalazles sie w Ameryce, staraj sie byc tym ktory udziela kredytu, i udzielajac go starannie dowiedz sie, czy jest dobrze zabezpieczony.
      • scand Re: Kredyt 19.10.12, 10:49
        Kredyt, Obama no dobrze a jak odnieść się do tego filozoficznie ?
        • illmatar Re: Kredyt 19.10.12, 12:40
          Ja wiem, że miejsce filozoficzne. Ale walka o tron USA nie dotyczy filozofii w ścisłym rozumieniu. Dotyczy pieniędzy.
          Rommnay jest w lepszej pozycji, bo sprzedaje obietnice, nadzieje i złudzenia. Ludzie lubią nadzieję. Obama musi dużo więcej dać z siebie, żeby nie dopuścić do idiotyzmów w razie przegranej. Zaczynając od wojny, jaka prawdopodobnie zostanie wszczęta na Bliskim Wschodzie, a która Rommnaya pewnie skusi, bo to pobudza gospodarkę i ruch w kasie.

Interesy USA nie są interesami reszty świata.
          • scand Re: Kredyt 19.10.12, 15:36
            W sumie ciekawa jest ta jego religia mormońska, niewiele o niej wiem.
            Ciekawe czy odgrywa jakąś rolę w jego sposobie widzenia świata... ?
            • illmatar Re: Kredyt 19.10.12, 20:49
              Paskudnie powiem: tak samo jak każda inna religia u szczerego jej wyznawcy. Ale to polityk...
          • abmiros Re: Kredyt 20.10.12, 01:56
            illmatar napisała:
            > Interesy USA nie są interesami reszty świata.

Gdyby nam przyszlo wskazac "interesy reszty swiata", na co bysmy wskazali? Co jest w interesie reszty swiata? Chrzescijanstwo? Islam? Ateizm? Brak bolow? Rodzina? Facebook z jego przyjazniami idacymi w setki i tysiace? Kto bierze je powaznie?

Zgadzam sie z Twoja opinia, Ilmatar, na temat Obamy.

• illmatar Re: Kredyt 20.10.12, 11:51
              Nie da się ująć interesów reszty świata łącznie. Na razie mamy interesy narodowe, mocarstwowe i regionalne.
    • lidka449 Re: Kredyt 30.10.12, 23:22
      a może raczej komu bardziej przyznamy mandat zaufania ?
      wybory w USA są ważną sprawą nie tylko dla samych Amerykanów.
      co prawda nie mamy na wyniki żadnego wpływu,jednak po wyborach
      warto wiedzieć jaki będzie kierunek - z opcją przyjazną dla krajów Europy w tym również
      Polski.
    • vicotria Re: Kredyt 27.03.13, 19:37
      Gdy myślałam nad wzięciem kredytu, to byłam u wielu doradców, ale bardzo pomógł mi Kalkurator Kredytowy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka