fleuret 12.04.06, 07:39 "Wielkim błędem marksistów i całego XIXw. było wierzyć, że maszerując prosto przed siebie można wzbić się w powietrze". Czy z perspektywy pięciu lat nowego wieku i tysiąclecia można stwierdzić co było najwieksza pomyłką XXw.? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
scand Re: okiem filozofa 12.04.06, 09:13 > Czy z perspektywy pięciu lat nowego > wieku i tysiąclecia można stwierdzić co było najwieksza pomyłką XXw.? Ja bym stawiał na wojny europejskie - XX wiek - stulecie wojen, które wywarły wielki wpływ - szczególnie I wojna była absurdalna ( chociaż nam dała akurat niepodległość, ale to był niezamierzony skutek uboczny . Koncepcja że można coś osiągnąć przemocą nie sprawdziła się a Europa na skutek wewnętrznego skłócenia wiele straciła. Odpowiedz Link
malvvina Re: okiem filozofa 12.04.06, 09:50 okiem filozofa nie przyszlo nikomu do glowy aby podsumowac jako "pomylke" czy niepowodzenie idei rousseau platona czy innego bergsona. Idee filozoficzne stanowia tzw dorobek ludzkosci. Krytyka czy konstatowanie bankructwa upadku jakies teorii nalezy do takich dziedzin jak ekonomia polityka czy socjologia. Filozofia zachowuje wszystko Analiza dotyczy samej idei a nie mozliwosci lub nie jej realizacji czy udowodnienia prawdziwosci. Odpowiedz Link
scand Re: okiem filozofa 12.04.06, 10:15 Niepotrzebnie, odpowiedź na to pytanie mieści się bowiem w nurcie myśli filozoficznej Odpowiedz Link
scand Re: okiem filozofa 12.04.06, 10:13 > ... Filozofia zachowuje wszystko Bardzo mi sie to podoba, co nie zmienia faktu że możemy przechowywać też idee które są tymczasowo (??) oznaczone jako "porażki" Odpowiedz Link
iza42 Re: okiem filozofa 12.04.06, 11:00 najwieksza pomylka 20 tego wieku to przekonanie ,ze zadaniem filozofii jest wymierzanie sprawiedliwosci dziejowej poprzez kontynuacjie ideologii marksistowskiej w formie stalinizmu . Oprocz tego nazism i wszystkie zbrodnie wojenne, wynalezienie srodkow masowej zaglady. Odpowiedz Link
zbigniew31 Re: okiem filozofa 12.04.06, 17:03 Moim zdaniem pomyłką/złem nie tylko XXw. Jest kult konsumpcji , człowiek konsumuje szczególnie w tym czasie poprzez zużyci , i tak zużywa religię , naturę , przedmioty i drugiego człowieka , całe działanie sprowadza do zaspokajania potrzeb , wszystko jest towarem , który najlepiej sprzedają media , a to wszystko w imię nieograniczonej wolności , jakby człowiek nie zauważał , że nie jest sam i można by tu wyszczególniać towarzystwo człowieka , jednak klamrą spinającą wszystko jest Bóg więc wystarczy to słowo . Najlepszą analogię tegoż znajduję w RM . Odpowiedz Link
zbigniew31 Re: okiem filozofa 12.04.06, 17:33 malvvina napisała: > analogie czego ??? Konsumpcji . Odpowiedz Link
fleuret Re: okiem filozofa 13.04.06, 07:14 zbigniew31 napisał: > > > Moim zdaniem pomyłką/złem nie tylko XXw. Jest kult konsumpcji , człowiek > konsumuje szczególnie w tym czasie poprzez zużyci , i tak zużywa religię , > naturę , przedmioty i drugiego człowieka , całe działanie sprowadza do > zaspokajania potrzeb , wszystko jest towarem , który najlepiej sprzedają media > , > a to wszystko w imię nieograniczonej wolności , jakby człowiek nie zauważał , ż > e > nie jest sam i można by tu wyszczególniać towarzystwo człowieka , jednak klamrą > spinającą wszystko jest Bóg więc wystarczy to słowo . > Najlepszą analogię tegoż znajduję w RM . To co napisałeś kojarzy mi się z tytułem filmu A. Wajdy "Wszystko na sprzedaż" Okazuje się, ze sprzedać można nie tylko siebie (niekoniecznie w tym negatywnym sensie), ale nawet śmierć. Odpowiedz Link
oldpiernik Re: okiem filozofa 18.04.06, 11:34 Może jednak myśl. Przekonanie, że rozwój techniki, technologii, przekłada się wprost na uczłowieczenie ludzkości. OLDTECHNO :-[ Odpowiedz Link
scand Re: okiem filozofa 18.04.06, 12:35 "Uczłowieczyć" ludzkość - któż to potrafi ... Odpowiedz Link
scand Re: okiem filozofa 18.03.25, 20:20 >Człowiek? - To brzmi śmiesznie.... ;0) Teraz tak może mówi AI ( ale między sobą) Odpowiedz Link
scand Re: okiem filozofa 03.04.25, 20:06 >był taki jeden, nazywał sie Karol Wojtyła 20 lat od śmierci - czas leci jak szalony - ale ... dokąd ?? Odpowiedz Link