Gość: zdzichu IP: 212.59.227.* 21.06.17, 23:16 Czy już wiadomo jak jest z omijaniem autostrady w Słowenii, bo prawdopodobnie ma być niebawem otwarty kolejny odcinek autostrady od PTUJ do granicy z Chorwacją Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wislok1 Re: droga do chorwacji 22.06.17, 00:06 Dopóki jest nieotwarty, jest po staremu !!! Jak otworzą, to się dowiemy... Na razie zaleca się spokój... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niro Re: droga do chorwacji IP: *.dynamic-ww-12.vectranet.pl 23.06.17, 09:53 Jechałem trasą z Ptuj do Gornji-Macelj przed tygodniem. Jest to więc ostatni odcinek E59 budowanej autostrady do granicy z Chorwacją . Z zaawansowania prac wynika że nie ma szans aby w tym roku słoweńcy dokończyli budowę tej drogi. To około 14 km trasy w górzystym terenie , a oni nawet niwelacji nie zrobili . Zatem sądzę , że sukcesem będzie jeżeli dokończą budowę przed turystycznym sezonem w roku 2018 - tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek.59.pl Re: droga do chorwacji IP: *.adsl.inetia.pl 23.06.17, 12:47 Z tego co doczytałem tu i ówdzie to autostrada ma być oddana do użytku, ale do Podlehnik ("wisłok" pewnie uściśli, ew. poprawi jakiś mój błąd), a nie do granicy z Chorwacją. Pytanie jest tylko kiedy: jeszcze latem czy dopiero po sezonie? Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: droga do chorwacji 23.06.17, 17:42 No, właśnie tak, ma być najpierw oddany do użytku odcinek do Podlehnik... Na pewno skończą go w tym roku, a całość do granicy z Chorwacją w przyszłym roku... Ale dokładnie kiedy - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek.59.pl Re: droga do chorwacji IP: *.dynamic.chello.pl 23.06.17, 19:37 No właśnie. Ja też nic więcej nie wykryłem. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: droga do chorwacji 23.06.17, 20:41 Sami nie wiedzą, sam odbiór techniczny może trwać kilka miesięcy licząc ewentualne doróbki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niro Re: droga do chorwacji IP: *.dynamic-ww-12.vectranet.pl 23.06.17, 21:47 Już pisałem ale powtórzę : nie ma takiej technicznej możliwości aby w tym sezonie urlopowym Słoweńcy oddali do użytku choć kilometr trasy od węzła Ptuj w kierunku południowym ! Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: droga do chorwacji 24.06.17, 00:16 Wierzę Zapewne otworzą odcinek przed Bożym Narodzeniem do Podlehnik, żeby się zmieścić w czasie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2018 r. Re: droga do chorwacji IP: *.dynamic.chello.pl 26.06.17, 17:50 zdzichu napisał(a): Czy już wiadomo jak jest z omijaniem autostrady w Słowenii, bo prawdopodobnie ma być niebawem otwarty kolejny odcinek autostrady od PTUJ do granicy z Chorwacją Koniec roku 2018 < = planowane zakończenie ! Podlehnik - Gruškovje - konstrukcja rozpoczęła się w 2015 roku i ma potrwać do końca 2018 roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: her Bezpłatnymi drogami na Chorwacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.17, 23:12 Czy można dojechać z PL na Chorwacje drogami bezpłatnymi? Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Bezpłatnymi drogami na Chorwacje 27.06.17, 23:47 Nie można ! Każda droga kosztuje, chyba że ty benzynę dostajesz na stacjach benzynowych za darmo !!! Można omijać autostrady i nie kupować winietek... Niby zaoszczędzi się kilkadziesiąt euro.... Ale to raczej jest idiotyczna oszczędność, po w jedną stronę pojedziesz 2 razy dłużej niż autostradami i spalisz więcej benzyny na 100 kilometrów niż jadąc autostradami !!! Szczegóły w mapach google, można tam sobie ustawiać różne warianty ! Odpowiedz Link Zgłoś
mm_pisze Re: Bezpłatnymi drogami na Chorwacje 27.07.17, 20:38 Mam zapisane przebiegi z kilku lat - ponad 500 tysięcy kilometrów - kilkoma autami. Autostrady są stosunkowo najbardziej paliwożerne, ze względu na prędkości. Najmniej pali się jadąc 90-100 km/h. Więc może lepiej napisać, że dojedziesz wolniej i taniej? Na wakacje jeżdżę przeważnie do Włoch i ostatnio omijam Bolonię krajówkami, bo korki prawie zawsze. Co do Słowenii to też kilka razy omijałem autostradę i sobie zawsze chwaliłem ten wybieg oszczędnościowy. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Bezpłatnymi drogami na Chorwacje 27.07.17, 22:14 Bzdury kosmiczne... Jak jest totalnie zakorkowana autostrada, to na 100% są też totalnie zakorkowane drogi w pobliżu autostrady... Sprawdzone i przetestowane osobiście !!! Trzeba wybierać drogi alternatywne wcześniej !!! Co do paliwa, to jadąc zwykle zwykłymi drogami ze średnią prędkością 50 km/h mam zużycie 6,5 l/100 km A jadąc autostradami z średnią prędkością 130 mam zużycie 5,9 !!!! Omijanie autostrady w Słowenii to większe zużycie paliwa i strata 3/4 godziny czasu Jedyny zysk to 15 euro, w dwie strony 30 euro... Na czysto można zaoszczędzić jakieś 25 euro... Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Bezpłatnymi drogami na Chorwacje 27.07.17, 22:52 90-100 km/h jedzie się w Austrii i w Niemczech na ich drogach krajowych poza terenem zabudowanym... W wioskach i miasteczkach oraz miastach czasem trudno jechać 50, a więcej to już jest pewny mandat ... Średnia prędkość wyjdzie kiepska, bo teren jest tam raczej zabudowany... W miastach światła, korki, nie da się poszaleć.... To samo jest we Włoszech.... No, tam jest znacznie gorzej, bo Niemiec czy Austriak, jak wolno 100, to jedzie 100... A Italiano jedzie 70 i ogląda widoczki...A za nim sznur aut.... Średnia prędkość poza autostradami wyjdzie w Italii 50, nie więcej..... W Austrii i w Niemczech maksymalnie 60.... Odpowiedz Link Zgłoś
mm_pisze Re: Bezpłatnymi drogami na Chorwacje 28.07.17, 07:26 Tak, ale nieładnie jest pisać, że jechanie przepisowo bocznymi drogami jest idiotyczną oszczędnością. Bo to niezbyt miłe i do tego to nieprawda. Korki trzeba objeżdżać, patrz Brno, Bolonia w kierunku na Ankonę czy Słoweńska autostrada. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Bezpłatnymi drogami na Chorwacje 28.07.17, 07:52 Jest to prawda, co napisałem... Oszczędność jest prawie żadna, traci się tylko czas oraz auto spali więcej paliwa.... Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Bezpłatnymi drogami na Chorwacje 28.07.17, 08:31 Oczywiście jak komuś się nie śpieszy i jedzie tak, żeby po drodze zwiedzać ciekawe miejsca, to jazda bocznymi drogami ma sens.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lano Re: Bezpłatnymi drogami na Chorwacje IP: *.dynamic.chello.pl 28.06.17, 09:49 her napisał(a): Czy można dojechać z PL na Chorwacje drogami bezpłatnymi? = TAK ! Tak jeździliśmy do Chorwacji w obu kierunkach > drogami bezpłatnymi PS Tak jeszcze jeździ wielu rodaków + CZ, SK i H oraz niektórzy D Odpowiedz Link Zgłoś
tol8 Re: Bezpłatnymi drogami na Chorwacje 28.07.17, 23:41 O kurde, 14h 900km. Dziękuję bardzo. Winiety i autostrady w dwie strony wyniosły nas 428zł. Odpowiedz Link Zgłoś