Dodaj do ulubionych

psie paszporty

23.03.06, 23:35
Chciałabym latem zabrać na urlop do Chrwacji oprócz dziecka również mojego
pieska - czy zdążę załatwić formalności ? co trzeba mieć urzędowo, czy
aktualny "psi paszport" wystarczy, czy nie będzię kłopotów np z jego
noclegiem w naszym pokoju. Jak tam i w innych krajach w ogóle traktują takie
zwierzaki - turystów? gdzie takie informacje znależć ? .Będę wdzięczna za
jakieś linki itp. Pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • nutencja1 Re: psie paszporty 24.03.06, 09:17
      podbijam. tez bardzo mnie ten temat interesuj
    • chorwatka1 Re: psie paszporty 24.03.06, 11:07
      Jeśli chodzi o zabranie pieska - to musicie zapytać właściciela apartamentu o możliwość zamieszkania z Wami Waszego pupila. Niektórzy właściciele się na to nie godzą.

A poniżej o przepisach:
      Osoby podróżujące przez Chorwację z psami, kotami i zwierzętami domowymi z rodziny łasicowatych lub czasowo przebywające na jej terenie, przed wjazdem do Chorwacji powinny zadbać, aby zwierzę było oznaczone odpowiednim mikrochipem lub wyraźnie wytatuowanym numerem, który musi być podany w międzynarodowym zaświadczeniu (certyfikat), które zostało wydane zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi Republiki Chorwacji. W przypadku pierwszego szczepienia przeciwko wściekliźnie, które odbywa się w wieku 3 miesięcy, od szczepienia do momentu wyjazdu musi upłynąć przynajmniej 6 miesięcy, nie więcej jednak niż rok. W przypadku kolejnych szczepień (boosters) od szczepienia do momentu wyjazdu nie powinien upłynąć rok. Zabroniony jest wwóz i czasowy pobyt na terenie Republiki Chorwacji niebezpiecznych psów rasy terrier typu bull, które nie są wpisane do Rejestru Międzynarodowego Związku Kynologicznego (FCI) (pit bull terrier) oraz ich krzyżówek.
      Informacje: Główny Urząd Ceł Republiki Chorwacji (Carinska uprava Republike Hrvatske), (tel. 01 6102 333). Internet: www.carina.hr
      • gizela6 Re: psie paszporty 24.03.06, 12:28
        Baaardzo dziękuję Ci Chorwatko :), może mi się uda ten urlop, będę próbować.
        Pozdrawiam.
        • Gość: czaroz Re: psie paszporty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.06, 13:03
          Zanim jednak sie zdecydujecie na zabranie pomyslcie czy to dobry pomysl
          Jedzie sie kilaknascie godzin , na miejscu goraco jak diabli - psy raczej nie
          lubia takiego klimatu . Slona woda w morzu moze wywolac podraznienia skory .
          Ja w zeszlym roku bardzo chcialem wziac swojego psiula ale w koncu zostal w
          domu . Naprawde zastanowcie sie dwa razy zanim podejmiecie decyzje :-)
          • Gość: blue.berry Re: psie paszporty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 16:51
            witam
            w kwestii formlanosci padla juz pelna odpowiedz
            ja jedynie moge dodac ze:
            raz wzielam mojego psa do chorwacji. na kawterze problemu nie bylo, wlasciciele
            sie zgodzili, nic nie doplacalam. jako tako problemow rowniez nie bylo -
            wszyscy bardzo pozytywnie sie odnosili do obecnosci psa (a nie jest maly wrecz
            przeciwnie:))). nie bylo klopotow zeby wejsc do knajpek czy restauracji, czesto
            pojawiala sie miska z woda. na promach nawet nie gonili nas z pomieszczen
            klimatyzowanych gdzie z psem nie mozna. czyli ogolnie mowiac - pelna kultura:))
            ale
            nie byly to wymarzone wakacje mojego psa:)
            bylo za goraco, woda byla za slona, brzegi za kamieniste. siedziec trzeba bylo
            tylko w cieniu a spacery uskuteczniac poznym popoludniem. zwiedzanie tez
            srednio wychodzilo.
            jesli pies dobrze znosi jazde samochodem, jesli dobrze znosi upaly, jesli jest
            w pelni sprawny i lubi baraszkowac po ostrych kamieniach to psa mozna zabrac,
            warto pamietac o tym ze zawsze trzeba mu bedzie zapewnic cien i wode do picia.
            ze weterynarz nie bedzie na kazdym kroku a jak bedzie to pewnie bardziej
            baedzie znal sie na owcach:))
            dlatego wrato zabrac jakies leki (typu na biegunke:)) oraz przeszkolic sie w
            wypadku rozciecia psiej lapy o kamienie lub co gorsza nadepniecia na jezowca.
            jesli bedziecie pozwalac psu kapac sie w morzu warto miec pozniej mozliwosc
            solidnego wyplukania go w slodkiej wodzie. no i nie nastawiac sie na intensywne
            zwiedzianie - to chyba dla kazdego psa bedzie za duzo:)
            moj w kazdym razie rok pozniej zostal w domu. a mysmy mieli troche wiecje
            swobody:)
            pozdrawiam
          • Gość: zoomla Re: psie paszporty IP: 212.160.172.* 24.03.06, 16:51
            Dokładnie - dwa razy pomyśl. Ostre skały, słona woda i wszędobylskie jeżowce, z
            którymi kontakt psiej łapy wiadomo jak się kończy .... mój pies też zostaje w
            domu na czas moich chorwackich wojaży. Po co mu ta długa i męcząca podróż skoro
            potem ma mieć limitowany dostęp do wodnych atrakcji ?

pozdrawiam
            • Gość: Jojo Re: psie paszporty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.06, 17:02
              A ja jestem ciekaw, jak tam sobie dają radę chorwackie psy...
              • Gość: cro-expert Re: psie paszporty IP: *.dialin.iskon.hr 24.03.06, 19:48
                włašnie, dobre pytanie!
                ja mam psa "golden retriver", žadnyh problemow, z slonom wodom i upalami
                lubi kapać sie w morzu i sam poszuka sobie cien
                jak pies dobrze wychowany možna go wszedzie zabrać
                • gizela6 Re: psie paszporty 26.03.06, 03:39
                  Dzięki Wam kochani za te cenne rady. Pozdrawiam :)
                • blue.berry Re: psie paszporty 26.03.06, 13:27
                  > jak pies dobrze wychowany možna go wszedzie zabrać
                  oczywiscie ze mozna. pytanie tylko po co?
                  pies ktory od urodzenia mieszka w takich warunkach pewnie jest do niech o wiele
                  lepiej przyzwyczajony niz pies przywieziony prosto z miasta;)))
                  zreszta jak napisalam - wazne jest glownie to jak pies znosi upaly i czy da
                  sobie rade na kamienistym wybrzezu. jedna daja, drugie nie. moj nie i dlatego
                  po pierwszym wyjezdzie do chorwacji postanowilismy na nastepny juz go nie
                  zabierac.

poza tym nie wiem jak w innych rejonach chorwacji ale w dalamcji nie ma zbyt
                  wielu psow. ja jezdze na wyspe brac i tam widzialam doslownie pare lokalnych
                  psow:))) reszta to byly psy przywiezione przez turystow:)

pozdrawiam
                • szytom4 Re: psie paszporty 20.04.06, 08:41
                  witaj cro-expert jadę z labradorem. Jakie masz rady dla mnie? Proszę jeśli masz
                  daj kontakty do dobrych miejsc noclegowych mogą być też pola namiotowe.
                  • Gość: cro-expert Re: psie paszporty IP: *.dialin.iskon.hr 20.04.06, 15:33
                    witaj,
                    trzeba uwažać na kleszcze(potrzebna ochrona)!
                    do každego kempingu wolno z psem
                    do kwatery-zaležy
                    na Istri polecam- Premanture
                    jest nowa wyszukiwarka(tilko Chorwacja)-slowo-apartmani albo kamping
                    na www.pogodak.hr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka