Dodaj do ulubionych

droga do czarnogory/ koszta

IP: *.elblag.dialog.net.pl 02.04.06, 12:31
bardzo prosze o jakies sugestie co do drogi autem osobowym do czarnejgory
chodzi mi o koszta dodatkowe takie jak autostrady i inne oplaty lub gdzie
to moge znalesc
Obserwuj wątek
    • Gość: Dig_Dug Re: droga do czarnogory/ koszta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.06, 17:09
      Czechy nie wiem ile autostrady, slowacja 20 zl 14 dni. Austria jakies 35 zl na
      10 dni, wegry 2000 forintow na 4 dni, chorwacja to do zagrzebia od strony
      wegierskiej jakies 20 zl, a potem z zagrzebia do splitu kolo 85 zl (chorwacja i
      slowenia platna na bramkach) slowenia jakies 20 zl cie wyjdzie. A reszta to
      paliwo w zaleznosci ile km i jakie spalanie :) Ktore oplaty cie lapna, to
      zalezy ktoredy pojedziesz i na ile, bo wracajac austria po 14 dniach znowu
      kupujesz winiete na 10 dni. Prom przez zatoke kotorska naprawde groszowe sprawy
      1-2 E od osoby i z 5 E od auta (nie pamietam dokladnie). WAZNE !!! musisz miec
      zielona karte ze soba, taka jak dawniej byla wszedzie, bo Czarnogorcy nie
      patrza na to ze masz tablice i kaza ci dokupic za 15 E ubezpieczenie. Reszta
      ktojow po drodze, nie pyta o zielona karte, bo tablice mowia, ze masz OC
      oplacone.
      • marcinc3 Re: droga do czarnogory/ koszta 03.04.06, 08:12
        slicznie dziekuje a jeszcze jaka waluta czy euro wszwdzie zaplace na bramkach
        za autostrady[chodzi mi o kraje bylej jugoslawi] i wegry?
      • Gość: Kir Re: droga do czarnogory/ koszta IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 03.04.06, 15:02
        Jazda do Czarnogóry przez Austrię to nieporozumienie, zwłaszcza jak ma być
        tanio. Najprościej jechać przez Słowację Węgry i tu wybrac drogę: czy przez BiH
        czy przez Serbię (autostrady)
        A Zielona Karta obowiązkowo - bo inaczej bedziesz kupował na granicy za ciężkie
        pieniądze.
        • marcinc3 Re: droga do czarnogory/ koszta 04.04.06, 09:02
          dziekuje wszystkim
        • Gość: Dig_Dug Re: droga do czarnogory/ koszta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 21:12
          Mowa trawa - kolega zainteresowany dojazdem, nie napisal skad jest, a opcja
          czechy/austria jest oplacalny dla ludzi np. na Wroclawia lub okolic i na zachod
          od Wroclawia. Opcja slowacja/wegry dla ludzi na wschod od katowic. Poza tym
          jezeli komus nie zalezy na oplatach, a chce zajechac nawet dluzsza i drozsza
          droga, ale szybciej, to tez mu wolno. Nie ma co pisac, ze porazka.

Ja jezdze w jedna strone przez Slowacje i Wegry bo noca szybko przejade, ale
          jak wracam i w Wegrzech mialbym byc na popoludnie, gdzie sa korki, to wole
          jechac austria i slowacje, a jestem szybciej w domu, tylko ze drozej o
          kilkadziesiat zlotych. A tak to w obu opcjach jazda przez Chorwacje, zwlaszcza
          ze jest autostrada i chwila moment jestes za Splitem.

Poza tym, jak ty chcesz jechac na wybrzeze Czarnogory (bo pewnie o nie chodzi)
          przez Serbie ?? Przeciez to jazda na okolo kilkaset kilometrow. A bosnia i
          Hercegowina ? - wez sie tam wpakuj w srodku dnia bez autostrad :D powodzenia.
          • Gość: Kir Re: droga do czarnogory/ koszta IP: 194.146.219.* 05.04.06, 22:57
            >czechy/austria jest oplacalny dla ludzi np. na Wroclawia lub okolic i na zachod

nie prawda. Nadkładasz drogi i to sporo. Jak jedziesz w piatek lub niedzielę na
            Austriackich autostradach są korki i tylko zapłacisz ok 38plz a Austrie
            przejedziesz ze średnią prędkością 40km/h, Nie masz możliwości tankowania
            tańszego paliwa na Slowacji w w Bośni, w końsu przebrniesz przez kawałek Słoweni
            i przejedziesz przez całą długośc autostrach chorwackich płaca w jedną stronę
            ok 100-110plz z czego w piątek, sobotę i niedzielę spędzisz 3-4 godziny na
            korkach w tunelach na autostradzie. No i skończysz drogą autostradowa podróż
            nad Splitem skąd masz 250 km do Herceg-Novi. Tą drogę większość pokonuje
            magistralą adriatycką gdzie w sezonie stoi w korkach w Splicie, Makarskiej i
            Omniszu. Potem kolejka na prom przez zatokę kotorską (moim zdaniem jak stanie
            jest dłuższe niż 1h to nie warto czekać tylko jechać dookoła) i powolna jazda
            wzdłuż wybrzeża Czarnogóry

Trasa przez Austrię ma sens tylko jeżeli jedziesz nie dalej niż do Splitu
            a i tak jest droga choć wygodna.

>Wegrzech mialbym byc na popoludnie, gdzie sa korki

Gdzie na Węgrzech są korki? Chyba tylko w Budapeszcie i na drogach wzdłuż
            Balatonu. Te kawałki trzeba po prostu omijać.

> Poza tym, jak ty chcesz jechac na wybrzeze Czarnogory
            > przez Serbie ?? Przeciez to jazda na okolo kilkaset kilometrow.

Właśnie jak ktos jest ze wschodu Polski to waro mu jechać przez Budapeszt
            i dalej autostradą do Suboticy i albo z Novi Sadu albo z Belgradu czy
            Kragujevacu do Podgoricy a z tamtąd już krok do jeziora Szkoderskiego i tunel
            nad same morze do Sutomore z kąd kilka minut do Baru, czy w drugą stronę do
            Petrovacza czy nieco dalej do Budwy. Omija się korki w okolicy zatoki
            kotorskiej (w ubiegłym roku mój rekord to 2 godziny stania), można pominąć
            Budve gdzie są korki i nie przejeżdza się przez czesto korkujce się Sutomore.

> A bosnia i
            > Hercegowina ? - wez sie tam wpakuj w srodku dnia bez autostrad :D powodzenia.

Ja jeżdze przez Bośnie regularnie. Owszem prędkość przejadu nie jest duża,
            zwłaszcza trasa Jajce-BanjaLuka i Sarajevo Zenica. Za to drogi przez Bośnie na
            zachód od drogi Jajce-Bugojno są puste.

• marcinc3 Re: droga do czarnogory/ koszta 06.04.06, 08:10
            jestem z elblaga warminsko mazurskie to chyba bez roznicy
    • beniu11 Re: droga do czarnogory/ koszta 04.04.06, 10:10
      Myślę że pod tym adresem coś znajdziesz www.cro.pl Pozdrawiam.
      • marcinc3 Re: droga do czarnogory/ koszta 05.04.06, 08:44
        dziekuje rownierz swietna strona

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka