Dodaj do ulubionych

Montenegro- Czarnogóra

IP: *.chello.pl 02.12.06, 17:00
Moi drodzy, po obejrzeniu przepięknych krajobrazów (wiem, że część zdjęć była
kręcona w Czechach, ale natura w Czarnogórze) w ostatnim Bondzie, zostałem
oczarowany i postanowiłem najbliższe wakacje tam spędzić. Dlatego mam do
wszystkich, którzy tam już byli prosbę o swoje wrażenia, o polecenie fajnego
miejsca (tak, żeby było i można się pobyczyć na plaży i pozwiedzać). Jeżeli
możeice podzielić się informacjami na ten temat będę wdzięczny.
Pozdrawiam
Berek
Obserwuj wątek
    • Gość: Pietrek Re: Montenegro- Czarnogóra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.06, 20:53
      Zrób rekonesans na forum www.cro.pl, jest tam sporo relacji także z Czarnogóry.
    • krowi_cycek Re: Montenegro- Czarnogóra 04.12.06, 13:27
      Rzeczywiscie zdjecia w Bondzie byly krecone w Czechach, np. to piekne
      miasteczko z rynkiem to Loket.

Co do Czarnogory... cale wybrzeze jest piekne. Moje ulubione miejsca to Budva i
      Kotor (moze dlatego ze oprocz lezenia na plazy i imprez lubie zwiedzanie).
      Mozna tez polecic Herceg Novi, Stary Bar czy okolice J. Szkoderskiego.
      Poza wybrzezem oczywiscie gory, przelom Tary.
      To jedno z piekniejszych miejsc na ziemi :)

Do poczytania: www.softlakecity.com/forum/

M.
      • Gość: Berek Re: Montenegro- Czarnogóra IP: *.chello.pl 04.12.06, 18:56
        Dzięki za podpowiedzi.
        Pozdrówka
        Berek
    • des4 Re: Montenegro- Czarnogóra 05.12.06, 11:10
      Gość portalu: Berek napisał(a):

> Moi drodzy, po obejrzeniu przepięknych krajobrazów (wiem, że część zdjęć była
      > kręcona w Czechach, ale natura w Czarnogórze) w ostatnim Bondzie, zostałem
      > oczarowany i postanowiłem najbliższe wakacje tam spędzić. Dlatego mam do
      > wszystkich, którzy tam już byli prosbę o swoje wrażenia, o polecenie fajnego
      > miejsca (tak, żeby było i można się pobyczyć na plaży i pozwiedzać). Jeżeli
      > możeice podzielić się informacjami na ten temat będę wdzięczny.

Muszę cię rozczarować, ale "czarnogórskie" sceny w Bondzie nie były kręcone w
      Czarnogórze. Jak zobaczyłem w tym filmie pociąg "czarnogórski" a'la TGV,
      luksusowy budynek kasyna, wielojezdniowe paromenady i sceny ze szpitala
      (kręcone nad jeziorem Como w Włoszech) to zdrowo się uśmiałem.

W rzeczywistości Czarnogóra to coś takiego jak przełom lat 80/90 u nas.

Zalety:
      - tanio, ceny zbliżone do polskich
      - dobry standard kwater,
      - wspaniałe widoki w górach i nad morzem,
      - czyste morze, piaszczyste plaże,
      - brak tłumów halaśliwych Niemców (plaga w Chorwacji)

Minusy:
      - słabo rozwinięta infrastruktura turystyczna,
      - śmieci gdzie popadnie, szczególnie w okolicach Ulcinj,
      - straszny tłok na większości z plaż (w sezonie),
      - trudny i męczący dojazd

Ogólnie kraj warty zobaczenia, jeśli pobudują lepszą infrastrukturę i drogi i
      przestaną śmiecić gdzie popadnie, będzie tam naprawdę fajnie...
    • noyle Re: Montenegro- Czarnogóra 17.12.06, 21:12
      Kraj super
      szczególnie góry
      pare info i fotki

www.jacek.czarnydunajec.pl/index.php?id=78&url=crna.html
      pozdrav
      jacek
      • Gość: Berek Re: Montenegro- Czarnogóra IP: *.chello.pl 18.12.06, 19:40
        Bardzo dziękuję za już i proszę o jeszcze.
        Pozdrawiam
        Berek
    • Gość: Berek Re: Montenegro- Czarnogóra IP: *.chello.pl 20.12.06, 21:23
      Podciągam ten wątek wyżej, bo mój poprzednik chyba nie czyta, tylko zakłada...
      Pozdrawiam
      Berek
      • lahcimm Re: Montenegro- Czarnogóra 04.01.07, 23:08
        Witaj !
        Polecam wyjazd do Czarnogóry, szczególnie warto po drodze zwiedzić BiH.
        Opis mojego wyjazdu z września 2005 roku
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=201&w=29992003&a=29992003
        pozdrawiam
        lahcimm

• Gość: unika Re: Montenegro- Czarnogóra IP: *.dynamic.chello.pl 28.12.14, 22:12
      ostatnie wakacje- Montenegro. po trudach trasy, docelowe miejsce- Bvlgarica koło Petrovaca. Plaża długa, żwirkowa, niestety dośc brudna i sporo wodorostów w wodzie i na plaży. Poza tym wielu wypoczywających Serbów z rodzinami , czyli głośno. Ceny wygórowane, bo w małych miasteczkach jest 1-2 sklepy, które w sezonie muszą zarobić. W większych miastach polecam kupowanie w markecie Franca- całkiem przyzwoite ceny, choć należy pamiętac o tym, że mleko, masło, sery i wędliny są bardzo drogie, za masło ok 3 euro, mleko 2. Drogie pomidory- w sezonie od 2 euro. Tanie papierosy, ok 1,2e. Niezadowolenie z naszej miejscowej plaży jeżdziliśmy 10 km na inną, mała, czystą, piękną i mało zaludnioną.
      Jedzenie smaczne, polecam vriesalice i pljeskawice- takie grilowane mielone w wielkiej bułce z dodatkami jakimi się chce.
      Warto zobaczyć- stary Bar, mury Budvy, cudny Kotor, w którym się zakochalismy...
      Każdy pokój ma zwykle mały aneks kuchenny. Warto zabrać ze sobą podstawowe produkty spożywcze, jeśli chcesz gotować. Jedzenie w restauracjach niestety drogie, na obiad dla 4 os rodziny trzeba wydać ok 30euro. Pizza smaczna, ale mała, jak zamówiłam dużą, dostaliśmy taką naszą średnią.
      Ceny spożywczych, które pamiętam: masło 3e, mleko 2, chleb 2, pomidory 2, piwo w litrowej butli 3(smaczne!!), pyszne wino Vranac 2011r 3e, makaron 2, ryż 2,5. Słodycze droższe o połowę, wędliny dwa razy co u nas. Polecam salami, wyraziste w smaku, i arbuzy- rewelacja, choc nigdy w kraju mi nie smakowały.
      Problem w porozumiewaniu się po angielsku w małych miasteczkach, w większych w restauracjach i sklepach już lepiej, ale to jak u nas;)
      Koniecznie zabrać buty do wody, które przydadzą się i na plaży, bo kamyczki dość duże i klapki się nie sprawdzają, a boso...dla twardzieli;)
      • Gość: df Re: Montenegro- Czarnogóra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.14, 21:00
        bzdura mleko kosztuje niecałe euro a wymagania odnosnie angielskiego nieuprawnione,trzeba było mówić po rosyjsku.Jednak i to jest zbedne.Jezyki sa calkowicie zrozumiale dla Polaków.Serbowie-głośno a jak rozróżniłaś tych serbów od czarnogórców.
        Tu masz ceny

> Mleko 0,8 euro
        > drożdżówka 0,5
        > winogrona 2,5(rynek)
        > piwo puszka 1,3
        > mały jogurt 0,5
        > woda 1,5 najtańsza 0,5
        > sok 2 litry w kartonie 1,6-2,5 euro
        > ceny z voli -market z przedmieść podgoricy,zresztą w sutomore są te same ceny.

Cheb kosztuje 0,7.Twoje wiktuały kosztują 3-4 euro plieskavica.

W budvie można zjeść na deptaku obiad za 5 euro.Sa dania dnia Rosół plus drugie do wyboru.

• sofia41 Re: Montenegro- Czarnogóra 31.12.14, 13:34
          Trzy sprawy a mianowicie:
          a) Serbowie i Niemcy glosni, Thia, ja odnosze wrazenie, ze glosniejszej i mniej kulturalnej nacji od naszej w Europie nie ma
          b) Smieci, wydaje mi sie, ze powinniscie do nich byc przyzwyczajeni. U nas w kraju nie jest czysciej
          c) Drogo w restauracji, obiad na 4 osoby 30 euro. Czlowieku, gdzie ty zyjesz.

Do autora watku, jedz, warto i bron Boze nie zabieraj ze soba zarcia z Polski. Tam wszystko jest. Najtaniej w okolicach Ulcinji no i nie martw sie gdzie krecili Bonda, zapewne najwiecej w studio na tle plansz, reszta z komputerowego mixu.
          • Gość: akus Re: Montenegro- Czarnogóra IP: *.54.125.218.polineo.pl 11.01.15, 12:50
            I zgadzam się z poprzedniczka ceny nie są wyższe od naszych poza parami wyjątkami jak masło czy owoce.
            Masło chyba dlatego ze Czarnogóry go nie jedzą ta tam do wszystkiego używają oliwy.
            ceny w restauracji zależą od miejscowości ale zjedz z całą rodziną za 120 w Zakopanym albo w Ustce.
            Mieszkam w Wiśle i zjedzenie tutaj obiadu poniżej 50 zł od osoby jest nie możliwe, dlatego 30 zł od osoby to super promocja.
            Ale i tam jeśli ktoś trochę pojeździ zje rybę z ziemniakami i surówka a do tego cudowna zupę rybna na 3 osoby za 20 euro.Moge polecić z czystym sumieniem knajpie nad Vielka Rekija (Karuce).Knajpka na pozór obszerna ale widoki i właściciele cudownie.
    • Gość: m pruszkow Re: Montenegro- Czarnogóra IP: 5.134.65.* 24.08.15, 14:41
      Czarnogora-wiekszego syfu nie widzialam-jak w rumunii,syf brud i smrod,nikomu nie polecam,wrocilam stamtad szybciej niz sie dalo,tyle pisze lazurowe wybrzeza itp..to wszystko klamstwo.
      Dobrze,ze nie zaklepalismy i oplacilismy kwater w tym niby pieknym kraju,bo bym zalowala do konca zycia,przejechalismy 3/4 czarnogory z mysla,ze dalej bedzie ladnie-masakra.
      Wrocilam z rodzina do chorwacji i 2 tyg.mielismy bajkowych wakacji polecam tjucepi,baska woda,pisak -jest tam pieknie i bajkowo'chetnie polece fajne kwatery.
      Czarnogora to jakas pomylka
      • Gość: małami Re: Montenegro- Czarnogóra IP: 46.22.167.* 24.08.15, 15:39
        Nooooo, ja też wróciłam tydzień temu z dwutygodniowych wczasów w Czarnogórze i co mogę powiedzieć, na pewno warto zobaczyć. Jednak wszyscy , ale to chyba wszyscy którzy znają Chorwację i choć raz plażowali np. w Breli , Tucepi, Baśkiej Vodzie, Baśce na KRK to plażami Czarnogóry poczują się bardzo mocno rozczarowani. Ceny z drobnymi wyjątkami jak masło , takie same lub bardzo porównywalne z naszymi, papierosy tanie, powiedziałabym że wyższe ceny w sklepach, a jak chodzi o jedzenie na mieście to chyba taniej niż u nas. Np. frytki od 1-2 euro w zależności której knajpie, grillowany kurczak, ale aż 300 g od 4-6 euro, kawa mrożona na plaży 1,5 euro itd. itp. Na pewno znaczna różnica w cenach tak jak wszyscy piszą w zależności od regionu , obiad- kawy -napoje w Ulcnij to powiedzmy 26 euro (4 osoby), dla porównania w Budvie praktycznie za to samo trzeba było już zapłacić 38. Leżaki w Ulcnij 6 euro , w Budvie , (ale na naprawdę pięknej plaży, za tańczącą baletnicą) 15 euro. Samo wybrzeże powiedziałabym , że z małymi wyjątkami jest po prostu brzydkie i strasznie zaniedbane, plaże brudne od śmieci, albo wali kanalizacją albo śmieciami . W sezonie tłumy , ale to dzikie tłumy ludzi, o 7 rano ludzie dymają zajmować miejsca na plaży, żeby znaleźć się blisko wody. Wieczorny spacer po "deptaku" wygląda jak na procesji w kościele :). Starówki w miastach piękne, klimatyczne tak jak w Chorwacji. Zupełnie nie radzą sobie ze śmieciami , wszędzie ale to wszędzie śmietniki wyglądają jak wysypiska śmieci. Jak byliśmy ogólnie jakaś jelitówka panowała , apteki pełne i wszyscy te same objawy- podobno to częste w tamtym rejonie. I jeżdżą jak wariaci, na rondzie parkują, jeżdżą pod prąd , nas osobiście jeden koleś by rozwalił na skrzyżowaniu i to tak, że raczej auto nadawałoby się do kasacji- zapomniał chyba kto ma pierwszeństwo, ale tam to norma , jedyne co to klakson i heja do przodu. A plaża piaszczysta na 13 km w Ulcnij to jak dla mnie istny syf, butelki i śmieci latające po brzegu, śmieci pływające w wodzie, dzieci srające do wody, leżaki parasole i wszystko upaprane od tego czarnego piachu. Standard apartamentów jak dla mnie dużo gorszy niż w Chorwacji może i dużo taniej, ale ...... Wszystko takie niedomyte niedoprane. Powiem tak nie żałuję, że byliśmy, ale raczej już tam nie wrócimy. A i nie lubią psów
        • Gość: 45 Re: Montenegro- Czarnogóra IP: *.adsl.net.t-com.hr 24.08.15, 21:07
          bez przesady.jestem teraz w chorwacji a w ubieglym roku bylem w czarnogorze.nie wiem dlaczego nie zauwazylem waszych problemow.Nie nastawilem sie tylko i wylacznie na morze i moze dlatego wyjazd udany.co do jelitowek ,to sa w kazdym kraju inna woda,inne bakterie.wystarczy podac z tydzien przed wyjazdem probiotyk i zachowac higienę.
        • trypel Re: Montenegro- Czarnogóra 26.08.15, 10:39
          Gość portalu: małami napisał(a):

>Wieczorny spacer po "deptaku" wygląda jak na procesji w kościele :).

z czescią Twoich uwag sie zgadzam, z innymi zupelnie nie.
          ale te tłumy wieczorem to tragedia
          fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3871844,2,1,deptak-w-Ulcinj.html
          uciekłem stamtad po 20 minutach (nie dlatego że 20 minut było fajne tylko dlatego że musiałem sie dostosować do tempa tłumu), potem siedlismy na kawie i nagle o 23.30 w ciągu 30 minut zrobiło sie pusto :)
    • ucho03 Re: Montenegro- Czarnogóra 10.03.16, 09:23
      Mam pytanie dlaczego ludzie zapominają J.Polskiego i piszą Montenegro że byli w Montenegro takie to plebejskie i puste
      przecież jest tłumaczenie na Polski no ale co niektórzy to juz chyba swiatowcy i zapominają języka.
      byłem w warsav,byłem w posen,byłem w breslau.żenuła
      • grekan Re: Montenegro- Czarnogóra 14.03.16, 00:24
        ..czepialbym sie raczej bledow ortograficznych, wulgaryzmow, ale w tym przypadku !? Jest O'k.
        • ucho03 Re: Montenegro- Czarnogóra 26.03.16, 11:23
          W sumie masz racje jest ok bo przecież w Polsce pełno jest dzieci jak słyszymy na plażach o imionach Dzesika,Alan ,no takie to Polskie więc nie czepiam sie już że polaczki jeżdzą do montenegro należy im się trochę być swiatowcem i znać język obcy
    • ojciec_2008 Re: Montenegro- Czarnogóra 12.03.16, 21:45
      Rezerwowaliscie noclegi w Czarnogórze przez stronę www.czarnogora.net?
      • Gość: adusoa Re: Montenegro- Czarnogóra IP: *.dynamic.chello.pl 25.03.16, 13:38
        Był ktoś w apartamentach mitter krivocapic baosici w czarnogorze
    • kurieralpejski Re: Montenegro- Czarnogóra 31.03.16, 18:21
      Ja osobiście lubię Ulcinj - zwłaszcza poza sezonem - i malutki Canj - mają piękną plażę Królowej, gdzie można dostać się tylko łódką. Właściwie to cała Czarnogóra jest niesamowita, także ta lądowa... maniapodrozowania.eu/wakacyjne-inspiracje-czarnogora/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka