Dodaj do ulubionych

Gdzie do Chorwacji - po raz pierwszy

IP: *.bsk.vectranet.pl 18.02.07, 18:54
Po raz pierwszy wybieram się z rodziną do Chorwacji - samochodem, na ok. 10
dni. Proszę o podpowiedz, w jakim rejonie najbardziej warto się zatrzymać i
co należy zobaczyć KONIECZNIE! Planujemy opcję zwiedzanie + wypoczynek :).
Bardzo liczę na to, że dzięki Waszym informacjm dokładnie zaplanuję
wyjazd...z gory dzieki...
Obserwuj wątek
    • bah77 Re: Gdzie do Chorwacji - po raz pierwszy... 18.02.07, 19:52
      Zajrzyj więc tu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=3020448

bah77
    • Gość: koala Re: Gdzie do Chorwacji - po raz pierwszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.07, 21:00
      hej .my tez jedziemy pierwszy raz w tym roku do chorwacji do kompleksu
      solariskoło szybenika.po drodze jedziemy przez góry austryjackie/cudowne
      widoki/jeziora plitwickie/nie potrzeba komentarza cudo/a następnie w miejsce
      leniuchowania.jedziemy na początku lipca na dwa tygodnie jezeli macie ochote to
      mozemy wybrac sie razem.mój email bonsai_zg@poczta.onet.pl
    • Gość: koala Re: Gdzie do Chorwacji - po raz pierwszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.07, 21:03
      zobacz na najlepsze forum o chorwacji
      cro.pl/forum
      • Gość: madzia257 Re: Gdzie do Chorwacji - po raz pierwszy IP: *.kaczory.net.pl 18.02.07, 21:12
        Jeśli w gorach będzie mgła to nie ma co liczyć na ładne widoki...nam sie tak
        właśnie przytrafiło jak wracaliśmy w ostatnie wakacje z chorwacji...
        Życzę szczęścia i pozdrawiam
        • Gość: milka Re: Gdzie do Chorwacji - po raz pierwszy IP: *.bsk.vectranet.pl 19.02.07, 00:07
          Dzięki za odpowiedzi. Zbyt pośpiesznie zadałam pytanie :). Poczytałam więcej na
          Forum i juz (prawie) wszystko wiem. Mój wstepny wybór to Trogir...tylko jakos
          niewiele kwater znalazłam w tej miejscowosci. Gdzie najlepiej szukać? A może
          ktoś ma sprawdzone namiary?
          • bah77 Re: Gdzie do Chorwacji - po raz pierwszy... 19.02.07, 00:14
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=201&w=55630300&v=2&s=0

bah77
            • Gość: tom Re: Gdzie do Chorwacji - po raz pierwszy... IP: *.stella.net.pl 19.02.07, 18:20
              osobiście odradzałbym Trogir jako miejsce pobytu na czas całego urlopu, ale
              miasteczko bez wątpienia zasługuje na to, by je poznać i zwiedzić. Natomiast
              doradzam zatrzymać się o kilkanaście kilometrów od miasta: będzie czystsza woda,
              lepszy dostęp do plaż, mniej hałasu itp. Pomyśl np. o takich miejscach jak
              choćby Vinisce niedaleko Mariny, skąd można sobie organizować wypady czy to do
              Trogiru, czy do Splitu, Salony itp.
              • Gość: milka Re: Gdzie do Chorwacji - po raz pierwszy... IP: *.bsk.vectranet.pl 19.02.07, 22:16
                A jak wieczory w Vinisce? Jest gdzie pospacerować, winko wypić, itp...chodzi mi
                o klimat. I jeszcze jedno: czy warto zrobić wypad na wyspę Hvar i jak to
                najlepiej zaplanować?

• Gość: zbynek Re: Gdzie do Chorwacji - po raz pierwszy... IP: *.c247.petrotel.pl 19.02.07, 22:33
                  a ja polecam Primosten.
    • Gość: delegwan Re: Gdzie do Chorwacji - po raz pierwszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 23:44
      Spędziłem w Cro ok 70 dni w trakcie trzech pobytów. Prywatnym samochodem, co
      trzy dni zmieniałem miejsce pobytu, za każdym razem jechałem w ciemno. Chyba
      byłem wszędzie: góry, wyspy,miasta,góry, wyspy, miasta, promy, góry, wyspy,
      miasta, promy............. Po trzecim razie już tak nie zachwyca, ale po
      pierwszym byłem zauroczony. Moja rada jest taka: zrób jak Bolek i Lolek i
      zakręć globusem. A tak poważnie to czytaj Zbynka, Sasa i Croexperta, wiedzą co
      mówią. Życzę udanego pobytu i pozdrawiam. dozobaczeniawcro.
      • pelka22 Re: Gdzie do Chorwacji - po raz pierwszy 20.02.07, 11:13
        Osobiście polecam tą kwaterkę
        www.trogironline.com/matijas/
        Blisko do Trogiru, Splitu.
        Do plaży - niestety kamienistej jest kawałek ok. 5 minut ale właściciele są tak
        niesamowici, że warto. Czyściutko, porządnie. Jako miejsce wypadowe bardzo
        fajne miejsce. Mają łódeczkę, którą bezpłatnie mogą Was podwieźć na jakąś
        skałkę.
        • Gość: Lucy Re: Gdzie do Chorwacji - po raz pierwszy IP: *.mcon.pl 20.02.07, 15:08
          Radziłabym tak zaplanować wyjazd do Chorwacji aby mieć w zasięgu Dubrownik :-))
      • Gość: kasia Re: Gdzie do Chorwacji - po raz pierwszy IP: *.chello.pl 20.02.07, 20:58
        dodam jeszcze ze bardzo dobre rady udziela bah 77 wiec jego tez czytaj uwaznie. ja bylam w cro 6 razy a mimo to bah mnie czesto czyms interesujacym zaskoczy
    • Gość: Mich Re: Gdzie do Chorwacji - po raz pierwszy IP: *.bama.de 20.02.07, 15:26
      www.adria-travel.hr
      Poszukaj tutaj, to agencja prowadzona przez Chorwata który doskonale mówi po
      polsku - Vedran Lekic.My załatwialiśmy przez niego 2 lata temu i byliśmy na
      Ciovo koło Trogiru.Jak się z nim skontaktujesz powiedz mu że pozdrowienia z
      Podravki.Może będzie pamiętał.
      Kwatery nie za drogie, z klimą.Polecam
      • izabela116 Re: Gdzie do Chorwacji - po raz pierwszy 20.02.07, 18:21
        potwierdzam ! też korzystam z biura adriatravel ,żadnych problemów,ceny
        niewygórowane,apartamenty komfortowe,obsługa ,kontakt,formalności w języku
        polskim a ponadto wpłata zaliczki również w naszym banku .. co nie pozostaje
        bez znaczenia.
        • Gość: milka Re: Gdzie do Chorwacji - po raz pierwszy IP: *.bsk.vectranet.pl 20.02.07, 21:25
          No to mam - propozycji wiele! Tylko dalej pozostaje problem, co wybrać???
          Dzięki za odpowiedzi. Czy w takich małych miejscowosciach, jak Arbanija,
          Slatine jest co robić wieczorami, czy jest nastrój i klimat?
          • izabela116 Re: Gdzie do Chorwacji - po raz pierwszy 21.02.07, 14:32
            Arbanija to głównie domki,o rozrywki ciężko,Slatine podobnie chociaż tam jest
            troche knajpek przy porcie, ale ogólnie to małe aczkolwiek urokliwe mieścinki,
            klimat i nastrój jest zawsze jak jest dobre towarzystwo- to podstawa.
            Zdecydowanie najwiecej dzieje sie w Okrug Gornji,przy głównej plaży ..tam życie
            tetni do póżnych godzin nocnych..muzyczka,knajpki,bywają imprezki ..itd
            jest fajnie !
    • labin Re: Gdzie do Chorwacji - po raz pierwszy 24.02.07, 09:47
      witam ja jezdze do omosza niedaleko splitu trasa jest przepiekna ze zwiedzaniem
      plitwickich jezior przez piekne gory super widokami jezeli was to inretesuje
      napiscie odpowiem na wasze pytania
      • Gość: milka Re: Gdzie do Chorwacji - po raz pierwszy IP: *.bsk.vectranet.pl 24.02.07, 15:40
        Interesuje mnie wszystko!!!Którędy najlepiej jechać, gdzie i na jak długo
        zatrzymać się w okolicy Plitwickich Jezior?; czy mozna znaleźć kwaterę na jedną
        noc? I sama miejscowość Omisz, czy jest gdzie pochodzić wieczorem, jakie plaże,
        jak najlepiej znaleźć kwaterę, na co zwracać uwagę przy wyborze, a może masz
        jakieś sprawdzone? I czy warto wybrać się na którąś wyspę (czy nie szkoda
        czasu) stamtąd. O tyle :)). Z góry dzięki...
        • bah77 Re: Gdzie do Chorwacji - po raz pierwszy... 24.02.07, 17:15
          Milko, HR to kraj wprost wymarzony do samodzielnego zwiedzania objazdowego
          samochodem, a poza szczytem sezonu - w ciemno, bo:
          - wszędzie znajdziesz kwaterę na 1 noc;
          - jest mnóstwo ciekawych miejsc i miasteczek w tym bardzo podłużnym kraju.

Nawet nie napisałaś, dlaczego nie odpowiada Ci moja propozycja "Chorwacja w
          pigułce", która obejmowała zarówno zwiedzanie największych atrakcji, jak i
          odpoczynek w ciągu ok. 10 dni?

W/g mnie, widoki podczas jednej spokojnej, 2-tyg. wycieczki objazdowej po HR =
          ok. 4 wyjazdy pobytowe.

A po drodze jest jeszcze Słowenia - w/g mnie, najpiękniejszy słowiański kraj.

Gdy np. wybierzesz Omiś, to zrobisz pewnie 3 wycieczki:
          - Wąwóz Cetiny + wodospad Gabavica;
          - Split + twierdza Klis;
          - wjazd na Sv. Jure.

A przecież warto wybrać się także np. na piękną wyspę Hvar, albo do Dubrovnika,
          ale czy nie szkoda czasu, aby wracać stamtąd na nocleg do Omiśa?

Oczywiście, zrobisz po swojemu...

bah77
    • Gość: JJ Re: Gdzie do Chorwacji - po raz pierwszy IP: 195.16.91.* 24.02.07, 15:59
      Kazdy ma jakies ulubione miejsce. , ztych gzie bylam Omisz mi najmniej
      odpowiadal. Pierwszy raz nie ma co wybierac wyspy jako miejsce pobytu. Polecam
      to co mnie najbardziej zauroczylo . Pobyt w Orebiczu lub innym wybranym miejscu
      na Peljesaczu i zwiedzanie Korczuli , Dubrownika Mostaru ew. jesli to Cie
      interesuje Medjugore
      • Gość: milka Re: Gdzie do Chorwacji - po raz pierwszy IP: *.bsk.vectranet.pl 24.02.07, 21:54
        Wszystkie Wasze odpowiedzi są mi bardzo cenne, dokładnie je czytam i analizuję.
        Nie jest tak bahu 77, że cos mi nie odpowiada :)). Ginę w natłoku informacji;
        wszędzie chciałabym być :). I teraz mam 2 opcje: Riwiera Makarska (ale czy
        dojadę wtedy do Wodospadów Krka?) albo okolice Trogiru - ale wtedy daruję chyba
        sobie Dubrownik?? Ależ się zakręciłam.
        Aha...jedziemy w sierpniu i z Białegostoku (a to prawie koniec świata tylko z
        drugiej strony :))
        • proffet Re: Gdzie do Chorwacji - po raz pierwszy 24.02.07, 22:03
          Nie przejmuj się ja też jestem z okolic Białegostoku to wcale nie koniec
          świata.Do Chorwacji nie tak daleko. W tym roku my wybraliśmy Primosten
        • bah77 Re: Gdzie do Chorwacji - po raz pierwszy... 25.02.07, 00:10
          Milko, no tak, sierpień to chyba najgorszy okres, aby wszędzie być...

Ale spróbuj może np. tak zaplanować noclegi:

# Bratysława.
          # Ćiovo /5/.
          # Peljesac /5/.
          # Plitvice.
          # Żilina.

A więcej zobaczysz następnym razem. :-)

Pozdrawiam

bah77
          • Gość: tom Re: Gdzie do Chorwacji - po raz pierwszy... IP: *.stella.net.pl 25.02.07, 15:43
            weź też pod uwagę niegłupią chyba dla tego punktu wyjazdowego trasę: z
            Białegostoku cały czas krajową 19-ką do Barwinka, stamtąd przez Presov i Koszyce
            do Węgier. Od Miskolca zaczyna się autostrada, którą dojedziecie praktycznie aż
            do końca Balatonu, i jeszcze kawałek, w okolice Nagykanizszy. Zanocować można w
            okolicy miskolca, ale też bez większego problemu np. w Mezokoveds/Egerze. Można
            pociągnąć aż nad Balaton i tam przenocować, a znalezienie tam kwatery na jedną
            noc nie jest problemem - przez kilka lat sam to praktykowałem. Byłaby to dla
            waszej marszruty sprawa do przeskoczenia w jednym odcinku. po wypoczynku i
            noclegu pozostanie wam już tylko jakieś 500 km, licząc do środkowej Dalmacji
            • bah77 Re: Gdzie do Chorwacji - po raz pierwszy... 25.02.07, 18:45
              Trasa jest w obu przypadkach bardzo podobej długości, więc można i tak, i tak:

- Twoja trasa jest (w/g mnie) ~2 h dłuższa i prowadzi przez Budapeszt;
              - moja wymaga przejazdu przez W-wę...

bah77
              • Gość: milka Re: Gdzie do Chorwacji - po raz pierwszy... IP: *.bsk.vectranet.pl 25.02.07, 19:00
                Dzięki Wam za dobre rady. Szczerze mówiąc to trasę szczegółową będzie juz
                planował mój mąż, ale chcę mu dostarczyć jak najwięcej danych. Nad Balatonem i
                w Budapeszcie bylismy w ubiegłym roku, więc znamy te okolice. Myślę, że trzeba
                będzie przespać się po drodze (Słowacja?)i nad Plitvickimi Jeziorami, a potem
                juz Dalmacja...
                • zarost2 Re: Gdzie do Chorwacji - po raz pierwszy... 26.02.07, 12:44
                  Praktycznie każda wioska wpobliżu morza ma konobę i co najmniej jedną
                  dyskoetekę nad stromym klifem.Jeżeli pobyt ma być przywiązany do knajpek to
                  warto myśleć o miescie- nawet większym, ale bez przesady i raczej w środkowej
                  części dalmacji. Pewnie Trogir byłby fajnym miejscem... Ale na turystyczną
                  część wyjazdu lepiej wybrać wioskę, gdzie się wraca na noc. Np. trzy wycieczki:
                  Dubrownik, Hvar, Serbska niespodzianka... Gdy się umówić można wtedy zjeść
                  nawet w nocy...
                  • Gość: milka Re: Gdzie do Chorwacji - po raz pierwszy... IP: *.bsk.vectranet.pl 26.02.07, 14:37
                    KONOBA!! Ha!! Juz mi się podoba :). Oczywiście, że nie jadę tam, żeby chodzić
                    po knajpach, chodzi o nastrój...poradźcie więc, gdzie lepiej się zatrzymać:
                    Vinisce czy Podstrana? Myslę o 3 wycieczkach: wodospady Krka, wyspa Hvar,
                    Split. Jak na razie...
                    • Gość: Monia Re: Gdzie do Chorwacji - po raz pierwszy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 17:55
                      A ja proponowałabym Ci pojechac najpierw w okolice Makarskiej - z tamtąd możesz
                      wybrac się do Dubrovnika, na Hvar, po tygodniu bliżej Splitu - i z tamtąd
                      Trogir, wodospady Krka.
                      My podzieliliśmy jeden wyjazd na 2 regiony - z tym, że Cavtat (ze zwiedzaniem
                      Czarnogóry) no i Dubrovnik i okolice i drugi tydzień Primosten i zwiedzanie
                      Splitu, Trogir i Krka.
                      POlecam mozesz zobaczyc sporo. My byliśmy już w Cro 5 razy i całe wybrzeże
                      poznaliśy. W tym roku też się wybieramy ;)
          • frant48 Re: Gdzie do Chorwacji - po raz pierwszy... 26.02.07, 22:44
            Zgadzam się z Bah-em, że w Chorwacji nie należy siedzieć w jednym miejscu i
            jestem za kilkoma miejscami wypadowymi w zależności od zasobów czasowych.
            Osobiście wybrałbym wariant Baha powyżej z atrakcjami słoweńskimi.
            Jadąc przez Słowenię bardziej mi odpowiada trasa CZ, A, SLO, ale to zależy od
            miejsca startu w Polsce. Polecam w jedną stronę przejazd Jadranką, choć wolniej
            niż autostradą, ale widoki nono-stop.
            fran
            • Gość: zorro Re: Gdzie do Chorwacji - po raz pierwszy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 20:44
              a jak masz 35 stopni i słonko plus w zasadzie wszędzie małe lub duże
              korki ....... to faktycznie nic ino jeżdzić i zwiedzać :)
    • Gość: mirka69 Re: Gdzie do Chorwacji - po raz pierwszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 15:22
      byłam w Chorwacji 4 razy i wg mnie jest jedna recepta- im dalej na południe tym
      lepiej! dla mnie Chorwacja to teren od Splitu w dół
    • Gość: Ania Re: Gdzie do Chorwacji - po raz pierwszy IP: *.tvk.torun.pl 28.02.07, 16:57
      polecam półwysep Istria :)
      • jlesniewska1 Re: Gdzie do Chorwacji - po raz pierwszy 01.03.07, 17:50
        Ja byłam tydzien w Kleku przy granicy z Bośniąi Hercegowiną.Wszędzie blisko do
        Dubrownika na pobliskie wyspy Korciulę i Hvar.Do Mostaru na wycieczkę i
        Miedugorje .Klek jest dobrą bazą wypadową bo wszędzie blisko i wraca się na noc
        .Gdy wracałam po drodze zwiedzalismy Split,Trogir Krka i Plitwice z noclegami na
        jedną noc.Po drodze jeszcze inne małe miejscowosci.Jestem zadowolona z moich
        planów ,bo udało mi sie zwiedzić wszystko co zaplanowałam.W tym roku jadę na Istrię.
        • Gość: leon Re: Gdzie do Chorwacji - po raz pierwszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 21:41
          gdzie nie pojedziesz będzie fajnie
          • Gość: zej Re: Gdzie do Chorwacji - po raz pierwszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.07, 00:07
            Polecam bardzo Podgorę. Troszkę Chorwacji zwiedziłem, ale i tak zawsze ląduję w
            tej miejscowości. Nie jest za duża ani za mała. Plaże mi odpowiadają,
            wieczorami jest gdzie pospacerować, posiedzieć w knajpkach. I co bardzxo ważne,
            jest to bardzo fajne miejsce na wypady czy to do Dubrownika, czy Slitu, na
            Hvar, itd. Jesli chcesz wiedzieć coś więcej to mogę podać adres internetowy.
            Oczywiście komuś może to się nie podobać, ja piszę , że mi i mojej żence bardzo
            ta miejscowość odpowiada.
            • Gość: milka Re: Gdzie do Chorwacji - po raz pierwszy IP: *.bsk.vectranet.pl 30.03.07, 11:35
              Dzięki za rady. Z tego, co zdążyłam wyczytać jest tam (w Podgorze) raczej
              stromo i trzeba chodzic po schodach na plaże, a to stanowi dla nas przeszkodę :
              (. A poza tym troche daleko....na razie wybrałam Podstranę, ale nadal sledzę
              wszystkie wypowiedzi i mogę swój wybór zmienić.
              • Gość: zej Re: Gdzie do Chorwacji - po raz pierwszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.07, 18:17
                Jakaś pomyłka. Gdzie masz w Podgorze stromo, wolne zarty. Plaze nawet i dla
                dzieci wręzcz idealne. Zdecydowanie polecam. Jest płasko.
    • bozena644 Re: Gdzie do Chorwacji - po raz pierwszy 30.03.07, 21:08
      Witam!
      Chorwacko -Polska rodina zaprasza!
      Mamy apartamenty na wyspie Ciovo w miejscowosci Slatine.
      Zglos sie na priva i wszastkiego sie dowiesz.
      Pozdrawiam.
      Bozena
      • alesandra4 Re: Gdzie do Chorwacji - po raz pierwszy 31.03.07, 18:24
        Chętnie też skorzystam:) Termin przełom, lipiec/sierpień, dla 8-12 osób.Mój
        mail: alesandra4@gazeta.pl
        • Gość: zej Re: Gdzie do Chorwacji - po raz pierwszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.07, 00:18
          Gorąco Podgorę.

Podgora

Atrakcyjne kąpielisko u podnóża gór Biokovo, ok. 70 km na południe od Splitu.
          Przebudowana niedawno promenada z typowymi restauracjami, barami i tawernami.
          Łagodnie opadająca do morza żwirowa plaża idealnie nadaje się dla rodzin z
          dziećmi.

Brela

W odległości ok. 50 km na południe od Splitu. Jedno z najpiękniejszych
          kąpielisk środkowej Dalmacji, z białymi plażami żwirowymi i kryształowo czystą
          wodą oraz zacisznymi zatokami. W głębi lądu znajdują się góry Biokovo sięgające
          1762 m n.p.m. Ze względu na miejscami stromo schodzący do morza brzeg i dużą
          głębokość wody przy brzegu kąpieliska nie nadają się dla osób niepotrafiących
          pływać i dla małych dzieci.
    • malutki_kwiatusek Re: Gdzie do Chorwacji - po raz pierwszy 09.04.07, 23:55
      Polecam na Riwiere Makarska - tam jest najpiękniej!
      Stamtad mozna zwiedzic Split - okolo 100 km na polnoc oraz Dubrovnik - ok 150
      km na poludnie. W drodze powrotnej warto zwidziec Plitvickie Jeziora a w
      trakcie pobytu wybrac sie statkiem na wyspe Krk - takie imprezy sa tam
      organizowane przez tubylcow!
      Życze niezapomnianych wrazen w najcudowniejszym kraju na swiecie :)))))))))))
      • Gość: rek22 Re: Gdzie do Chorwacji - po raz pierwszy IP: *.83-142-152-38.Meissnera.betanet.pl 10.04.07, 09:06
        Podgora zdecydowanie polecam. Byłem 2 lata temu. Polecam wyjazd na górę św.
        Jerzego (sv.Jure) 1762 m.n.p.m w górach Biokovo. Wjezdzasz autem na sam
        szczyt.Nie zapomniane widoki. Przy dobrej widoczności widać brzegi Włoch. Poza
        tym blisko do Dubrovnika oraz można zachaczyć o Mostar- polecam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka