Dodaj do ulubionych

Karpathos w czerwcu

14.03.03, 14:16
Wybieram sie na urlop w drugiej polowie czerwca. Szukam: spokoju, plazy i
slonca, no i chce cos zobaczyc (zeby calkiem odlezyn nie dostac). Mysle
wlasnie o tej malej wysepce. Co o tym sadzicie ? Co mozna tam, lub na
okolicznych wyspach zobaczyc ? CZy sa tam jakies plaze (na zdjeciu w katalogu
jakies malutkie sa, ale wole sie zapytac :))) Aha- bede miala samochod do
dyspozycji.
Pozdrowka i czekam na Wasze opinie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Polo Re: Karpathos w czerwcu IP: *.danzas.com 14.03.03, 17:07
      Karpathos jest bardzo sympatyczna wyspą. Byłem tam 2 lata temu lecąc przez
      Kretę i stamtąd promem. Wyspa ma kilka bardzo miłych plaż. Do większości z nich
      trzeba dojechać po stromych drogach. Nie jest na nich pusto, ale też nie jest
      strasznie tłoczno. Największe atrakcje wyspy to: jazda samochodem (raczej
      terenowym) po wąskich drogach, gdzie po jednej stronie jest przepaść, a po
      drugiej skała - czesm trudno się wyminąć!, wioska Olympos, która trochę
      przypomina Santorini, ale jest bardziej autentyczna - mniej wygłaskana, małe
      plaże otoczone wysokimi skałami oraz windsurfing. Uważam, że wyspa jest
      naprawdę bardzo ładna i wystarczająca, aby nie szukać atrakcji na innych
      okolicznych wyspach. Stolica Pigadia ma również ładną plażę oraz miłe knajpki.
      Naprawdę polecam!
    • Gość: elmo Re: Karpathos w czerwcu IP: 212.205.209.* 15.03.03, 18:31
      Karpathos to dziura zabita dechami. Samochod potrzebny jest na pol dnia (
      objechac mozna wyspe kilkakrotnie wzdloz i wszerz). Ogolnie jest ladnie ale
      poza opalaniem nie ma specjalnie nic do zwiedzania. Dobre miejsce dla kogos
      szukajacego spokoju.
      • Gość: Bebiak Do Gulnary1 - bez związku z wątkiem, sorry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.03, 23:57
        Cześć! Ja nie byłam na Karpathos dotychczas, ale szalenie mi miło Cię powitać
        na forum o Grecji. Wierz mi, że strasznie się cieszę, że się tam wybierasz. O
        Karpathos marzę od lat, w lipcu 2001 byłam o krok (nawet w porcie), ale durny
        splot wydarzeń spowodował, że nie wyszłam na wyspę :((( i nadal Karpathos jest
        w sferze moich marzeń. Jeśli Ci to coś pomoże to napiszę, że moi greccy
        przyjaciele spędzali tam dwa tygodnie w sierpniu w ubiegłym roku i byli tą
        wyspą zachwyceni. Od tamtej pory marzą, żeby mnie tam zabrać. Ja osobiście nie
        umiem napisać niczego (poza tym, że marzę, marzę) no bo skoro nie byłam...
        Pozdrawiam Cię cieplutko.
        PS. Coś "tam" skrobnęłam do Ciebie...
    • Gość: Polo Re: Karpathos w czerwcu IP: 217.153.87.* 16.03.03, 11:21
      Zależy kto czego szuka. Nie zgodzę się, że można w półdnia zjeździć wyspę, bo
      chociażby ze względu na brak dróg asfaltowych w północnej części wyspy - nie da
      się tego zrobić. Natomiast jeśli ktoś chce zwiedzać ruiny, muzea i inne takie
      rzeczy, to rzeczywiście kiepsko z tym. Na Karpathos "zwiedza się" widoki i
      klimaty raczej. Jeszcze raz gorąco polecam.
    • gulnara1 Re: Karpathos w czerwcu 16.03.03, 21:35
      Witam i baaaaaardzo ale to baaaaaardzo dziekuje Wam za opinie i informacje.
      Bebiak - jak mi milo, ze sie odezwalas :)).
      Ja bardzo pilnie przegladalam forum i zaczynam sie zastanawiac na innymi
      wyspami, gdzie jest wiecej do zwiedzania i zobaczenia. Mysle o Rodos - pewnie
      powiecie, ze komercja ;)), ale opinie forumowiczow byly zachecajace:)))
      A na Karpathos jeszcze sie wybiore - w koncu niejedno lato przede mna!
      Jeszcze raz wielkie dzieki za info
      pozdr
      • Gość: jeff Re: Karpathos w czerwcu IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.03.03, 23:07
        A ktoz Ci broni polaczyc jedno z drugim.
        Rodos - Karpathos to jest rzut beretem,a scislej 4 godziny promem,a po drodze
        masz jeszcze calkiem urokliwa Chalki.
        Wyspa ma rzeczywiscie bardzo sympatyczny klimat zarowno zdrowotny jak i
        towarzyski,ale na jakies rewelacyjne piszczyste plaze raczej nie licz.
        Jest za to jedna kamienista - Apella,ale usytuowana w takiej scenerii,ze
        nielatwo znajdziesz podobna w calej Grecji.
        Jak dotad jedyna plaza na Dodekanezach na ktorej udalo nam sie wylegiwac
        calkowicie samotnie,byc moze dlatego ze bylo to w drugiej polowie pazdziernika.
        No i poza tym rewelacyjny kurczak w sosie cytrynowym,ale to juz w Pigadii.
        Generalnie bardzo fajna wyspa,spedzilismy tam trzy tygodnie,zamiast dwoch
        bowiem sztorm uwiezil nas na dluzej....ale bynajmniej nie narzekalismy.
        • Gość: Bebiak Re: Karpathos w czerwcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.03, 00:12
          A... myślę, że Jeff zupełnie prawidłowo rozumuje :))) To przyzwoity pomysł -
          łączenie wysp jest w porządku. Ja tak Kretę chciałam połączyć z Chalki i
          Karpathos, połączyłam i wyszło mi dodatkowo (zamiast Karpathos) Rodos. Rozważ
          to Gulnara, może w ramach pobytu na Rodos jakieś 3-4 dni na Karpathos...
          Pozdrówka. Dla Ciebie Jeff teżżż (miło Cię znów słyszeć)
          • Gość: elmo Re: Karpathos - Rodos bardzo dobre polaczenie IP: *.otenet.gr 19.03.03, 10:12
            Polecam wszystkim Rodos ze wzgledu na wspaniale widoki oraz na ilosc zabytkow.
            Mozna rzeczywiscie bardzo latwo polaczyc pobyt na Rodos z wypadem na Karpathos.
            Tylko 4 godziny promem. W sezonie tz od maja promy plywaja codziennie.
            Czerwiec jest najlepszym miesiacem na spedzanie wakacji w Grecji. Nie jest az
            tak strasznie goraco natomiast nie proponuje w czerwcu kapieli w morzu. Woda
            nie jest az tak strasznie ciepla wrecz zimna (lodowata).
            Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka