Dodaj do ulubionych

Faliraki...co,gdzie,jak?

IP: *.elgrom.laz.digi.pl 23.07.09, 13:08
Witam szanownych Forumowiczow :)
Za tydzien wybieram sie do wspomnianej miejscowosci i mam w zwiazku z tym
kilka pytan.
Moglby ktos polecic jakies restauracje/bary/budki_z_jedzeniem, w ktorych bede
mial pewnosc, ze jedzenie bedzie dobre i po wizycie tam nie spedze nastepnego
dnia na sedesie? ;) Jednym slowem: gdzie daja dobrze zjesc?
Druga sprawa... plaze. Bedziemy mieszkac w hotelu Matina, na poludniowym
krancu Faliraki. Gdzie tutaj znajde w miare ladna plaze? Plaza nudystow raczej
odpada ;) Skaliste wybrzeze tez chyba chcielibysmy ominac.
No i na koniec - aquapark. Warto sie tam wybrac? Jesli pojdziemy na np 10h, to
ile z tego czasu spedzimy w kolejkach do zjezdzalni? ;)

Bede wdzieczny za wszelki info. Nie ukrywam, ze najbardziej zalezy mi na
punkcie pierwszym :)
Obserwuj wątek
    • Gość: zeus Re: Faliraki...co,gdzie,jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.09, 08:15
      Troszke sobie pochodzicie.
      Oprucz restauracji i baru w samym hotelu (jedzenie calkiem calkiem) najblizsze
      tawerny sa przy plazy i drodze do centrum. Do sklepow jest blizej.
      Godna uwagi jest tawerna przy drodze do centrum.
      Mimo ze w niej nie bylismy czesto widzielismy biesiadujace noca liczne greckie
      rodziny.
      Generalnie unikajcie jadlodajni w centrum.
      Szukajcie lokali gdzie poznymi wieczorami jadaja Grecy.
      Mozna sprawdzic tawerne przy basenie w hotelu Gondola.
      Hotel ten bedziecie mijali idac na plaze.
      W samym hotelu tez nie nocowalismy ale korzystalismy z ich tawerny bo bylo
      smacznie a ceny konkurencylne.
      To byl jednak 2006 rok i moglo sie wszystko zmienic.
      O jakichs sensacjach zoladkowych nie ma nowy.
      To nie ten rejon.
      Co do plazy to najblizsza jest plaza mala polozona miedzy portem a plaza N.
      Piasek i lagodne zejscie do morza.
      Dno czesciowo pokrywaja skalki reszta to piasek.
      Nie ma sensu zapuszczac sie dalej.
      Z Matiny jest najblizej do zatoki Anthony Ouinn-a.
      Trzeba obejsc podluzna gore na poludnie od hotelu.
      Mozna tez na nia wejsc bo warto. Ladne widoki.
      W parku wodnym nie bylismy.
      Moge tylko poradzic by unikac wizyt w dni wolne od pracy.
      Moze byc zageszczenie.

• Gość: gona Re: Faliraki...co,gdzie,jak? IP: 90.156.121.* 25.07.09, 11:00
        W Faliraki znajdziesz i mc donaldsa i pizze hut,nieopodal plaży.
        A jeśli chodzi o aquapark to kolejek nie ma,średnie
        zagęszczenie,warto się do niego wybrać bo wrażenia niezapomniane!
        • Gość: QkamCoSieDzieje Re: Faliraki...co,gdzie,jak? IP: *.elgrom.laz.digi.pl 25.07.09, 12:14
          Dziekuje za informacje. Wszelkiego rodzaju amerykanskich fastfoodow wolalbym
          jednak unikac :) Chodzilo mi bardziej o restauracje, w ktorych podaja tradycyjne
          greckie potrawy. Ale dzieki.
      • Gość: QkamCoSieDzieje Re: Faliraki...co,gdzie,jak? IP: *.elgrom.laz.digi.pl 25.07.09, 12:26
        Dziekuje za tak obszerna i wyczerpujaca odpowiedz, na pewno bedzie pomocna :)
        Mam jeszcze tylko jedno pytanie - gdzie jest najblizszy przystanek komunikacji
        autobusowej w strone Rodos?
        • Gość: zeus Re: Faliraki...co,gdzie,jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.09, 12:58
          Po wyjsciu z hotelu Przejdziesz ponad 200 m do krzyzowki.
          Skrecajac w prawo lagodnie( skrecajac ostro w prawo trafisz w poblize plazy N )
          dojdziesz do morza i centrum miasta.
          W lewo cirka 700 m trafisz do glownej drogi ktora laczy polnoc z poludniem wyspy.
          Tam powinien byc przystanek.
          • Gość: zeus Re: Faliraki...co,gdzie,jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.09, 20:09
            Korekta.
            Oczywiscie z Matiny najblizej do zatoki jest wzgledem innych hoteli.
            Do przejscia jest dystans ok. 2,3 km.
            Koniecznie trzeba go pokonac bo to jedno z piekniejszych miejsc w Grecji.
            Tam krecono zdjecia do filmu Dziala Nawarony.
            Pamietajcie o kremach z filtrem.
            • Gość: QkamCoSieDzieje Re: Faliraki...co,gdzie,jak? IP: *.elgrom.laz.digi.pl 27.07.09, 19:58
              Mniej wiecej wiem jak wyglada okolica hotelu (google maps juz dawno
              przestudiowane :) ). Zatoke A.Quinna na pewno odwiedzimy, zwlaszcza, ze jak sam
              wspomniales jest dosc blisko od naszego hotelu.

Jeszcze raz dziekuje za porady :)
              • Gość: bielszczanin Re: Faliraki...co,gdzie,jak? IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.07.10, 21:29
                napiszczcie tak szczerze od serca, czy warto jechać na Rodos do miejscowości Faliraki? Czytam tu też troche niepochlebnych opinii o tej miejscowości, że to jedna wielka imprezownia i, nie ukrywam lubię też się zabawić i wyjść gdzieś wieczorem na jakąś imprezę ale może nie żebym na plaży słyszał tylko huki i wrzaski tak jak to było na Majorce np. Poza tym na Faliraki podobno nie ma zbyt ładnych krajobrazów. Na jaką więc wyspę warto jechać żeby w miarę w spokoju móc się zabawić i żeby ba plaży były piękne krajobrazy? Chyba taki ideał nie istnieje....
                • Gość: wakacje2009 Re: Faliraki...co,gdzie,jak? IP: 195.205.151.* 16.07.10, 14:23
                  Witam,
                  4 lata temu byłam w Faliraki. Jest jedna , główna ulica na której
                  jest mnóstwo klubów, dyskotek, knajp. Wszędzie pełno głośnych,
                  młodych Angoli. Jeżeli Twój hotel jest oddalony od tej ulicy i nie
                  mieszkają tam młodzi Anglicy , to ta "imprezownia " nie powinna Ci
                  przeszkadzać. Na pewno Faliraki ma b.ładną, szeroką plażę, łagodne
                  zejście do morza, duzy aquapark, wesołe miasteczko. Blisko stamtąd
                  autobusem do miasta Rodos. Trzeba na miejscu wypożyczyć samochód i
                  nawet 1 dzień wystarczy na szybkie zwiedzenie wyspy. .
                  Teraz wróciłam z Krety z miejscowości Analipsi i Malia. Kompletnie
                  dwie różne miejscowości. Pierwsza dla ludzi szukających spokojnego
                  wypoczynku a druga to takie drugie Faliraki, gdzie pełno jest
                  mlodych Anglików szalejących na quadach. Plaża w Malii jest poprawna,
                  choć niektórzy uznają ją za piękną bo jest piaszczysta i stosunkowo
                  długa. Kreta może byc ciekawsza widokowo.
                  • corelll Re: Faliraki...co,gdzie,jak? 16.07.10, 14:35
                    ja wczoraj wróciłam z faliraki - polecam:)
                • Gość: alla Re: Faliraki...co,gdzie,jak? IP: *.chello.pl 16.07.10, 20:07
                  byłam w Faliraki w zeszłym roku, w hotelu lymberia. Sam hotel oddalony 10-15
                  minut spacerkiem od centrm a zatem cisza i spokój. to były jedne z najlepszych
                  wakacji. do morza 10 minut, w hotelu spokoj a po chwili spaceru impreza na maxa
                  - ja polecam :)
                • Gość: Greko Re: Faliraki...co,gdzie,jak? IP: *.adsl.inetia.pl 17.07.10, 19:50
                  Ja byłem na Rodos było ok znajdziesz też ładne widoki polecam wycieczkę na Simi
                  www.symigreece.com/photos/490-01/07/10.htm , tylko bez pośrednika bilety
                  kupisz przed odpłynięciem albo w internecie np.
                  www.ferriesingreece.com/booking-ferries.htm ,
    • Gość: radek Re: Faliraki...co,gdzie,jak? IP: *.master.pl 18.07.10, 09:12
      na rodosie byłem 5 lat temu ale myslę ze wciąż bardzo warto! bylem w Faliraki-to typowa letni imprezownia z niezla plaza, doskonale skomunikowana ze stolica-Rodos i z watym zobaczenia Lindos-naprawde polecam te wycieeczki-zwyklym autokatem liniowym, jezdrzą czeto i tanio-polecam tez wycieczke na Simi-ta warto kupic na na plazy-zadnych wycieczek u rezydenta! przeplacisz. Jesli chodzi o jedzenie-mnostwo knajp i tawern-jedzenie ok, jesli chodzi o park wodny-niewarto, jest taam istna patelnia, wejscie drogie i zadna rewelka-za ta kase lepiej kupic wycieczke motorowka wzdluz wybrzeza np-warto tez ppjezdic po plazach rodos-kalitea i inne, niektore skaalisste plaze sa naprawde fascynujacee
      pozzdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka