jolciusia 15.09.09, 13:50 szukam osób aktualnie biorących chemię celowana przy her+++ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andysuper Re: her+++ 15.09.09, 18:49 moja mama aktualnie jest w trakcie brania herceptyny. Znosi to bardzo dobrze. chyba bardziej mecza ja dojazdy do kliniki niz samo podanie leku Odpowiedz Link
jolciusia Re: her+++ 16.09.09, 07:15 witam i dziękuję za odpowiedż ,czy mama bierze lek z chemią i co jaki czas Pozdrawim Odpowiedz Link
andysuper Re: her+++ 16.09.09, 16:50 mama najpierw miała chemię, pozniej naświetlania 6 tyg, a dopiero potem herceptyna.Mama jezdzi co 3 tyg. Podanie herceptyny wiąże się z przeprowadzaniem dodatkowych badań tzn wykonaniem echa serca. Podobno badanie bedzie powtarzane co jakis czas bo herceptyna moze niekorzystnie wpłynąć na serducho Odpowiedz Link
grzechuwroc Re: her+++ 16.09.09, 18:35 herceptyna moze byc podawana zarowno konkurencyjnie jak i sekwencyjnie w stosunku do chemioterapii. A jaki miala Twoja Mama schemat chemii? Moja miala AT. Potem herceptyna czyli sekwencyjnie. Wlasnie dostala pierwszy wlew i ma teraz te slynne objawy grypy, jeszcze 16 kursow przez rok. Sa badania ktore mowia ze da sie zwiekszyc skutecznosc herceptyny spozywajac duze ilosci czystej oliwy z oliwek bo dzialaja one synergistycznie, oliwa zwieksza niby moc herceptyny o 40 % ale trzeba ja spozywac codziennie przez rok leczenia. Odpowiedz Link
andysuper Re: her+++ 16.09.09, 19:31 dziekuje za te informacje o oliwie z oliwek. teraz musze jescze przekonac mame do konsumpcji oliwy. Moja mam jest po 4 wlewie herceptyny a ma miec 18 Odpowiedz Link
jolciusia Re: her+++ 17.09.09, 08:11 ja jestem zielona jeszcze wszystko przed nami czy konkurencyjna to znaczy brana z chemią, od czego to zależy, Odpowiedz Link
grzechuwroc Re: her+++ 17.09.09, 21:09 Tak konkurencyjna tzn podawana jednoczasowo z chemia (a konkretniej z docetaxelem). I jak wykazaly niektore proby kliniczne (BCIRG 006, NSABP B-31, NCCTG N9831, FinHER, PACS 04) wydaje sie to bardziej skuteczne w leczeniu niz podawanie jej po zakonczonej chemii. A wiec naciskaj na lekarzyne aby byla podawana w chemacie "AC -> TH" a nie "ACTH" Odpowiedz Link
grzechuwroc Re: her+++ 17.09.09, 21:15 P.S Posluchaj mnie wiem co mowie, sam jestem lekarzem co prawda dopiero na specjalizacji ale mozesz mi zaufac Odpowiedz Link
jolciusia Re: her+++ 18.09.09, 09:13 dziękuje za informację.Mam jeszczę mieć podany lek bewacyzumab. Czy to dobrze? Odpowiedz Link
grzechuwroc Re: her+++ 19.09.09, 02:31 To super dobrze. Rozumiem ze bierzesz udzial w probie klinicznej zwanej BETH ?? Odpowiedz Link
jolciusia Re: her+++ 20.09.09, 11:38 mam taką możliwość,ale jednoczesnie boję się o nałożone na siebie skutki uboczne Odpowiedz Link
grzechuwroc Re: her+++ 21.09.09, 09:33 Wiesz co to wszystko zalezy od stopnia zaawansowania jednak ja skusilbym sie na Twoim miejscu na ten avastin. Chemia, herceptyna plus ten avastin Odpowiedz Link
jolciusia Re: her+++ 21.09.09, 11:58 mam problem. mój wycięty guzek był powtórnie badany w centralnym laboratorium aby potwierdzić her2 . okazało się że teraz her wyszło negatywne .Czy to jest możliwe? czy to lepiej? Odpowiedz Link
grzechuwroc Re: her+++ 21.09.09, 18:39 Masz bardzo, bardzo niskie ryzyko nawrotu, z tym ze jezeli jest to jednak guz her2 to warto byloby wziasc chemie i herceptyne bo moze dac korzysci w postaci zniwelowania paru procentow prawdopodobienstwa, ale jezeli nie jest her2 - to nawet chemii nie ma sensu brac bo nawet 1 procenta zysku nie da, jedynie tamoxifen albo inhibitory aromatazy (bo masz receptory hormonalne pozytywne). Podsumowujac, musisz byc pewna co do stanu swojego her2, to kluczowa informacja w doborze dalszego leczenia Odpowiedz Link
jolciusia Re: her+++ 24.09.09, 12:28 bardzo dziękuję za odpowiedż. Wczoraj dowiedziałam się że her mam ujemny. badanie {fisz?}.chemi nie będzie. dostałam tamoxifen.Ciągle mam jednak wątpliwości czy mogą być aż takie różnice w badaniu. przecież to różne metody leczenia,co robić? Odpowiedz Link
grzechuwroc Re: her+++ 24.09.09, 15:14 Widocznie najpierw mialas "niejasny-posredni" stan receptora her2 (2 plusy w badaniu IHC). Taki stan weryfikuje sie badaniem fluorescencyjnej hybrydyzacji in situ (FISH) w centralnym laboratorium w Warszawie. To badanie jest zdecydowanie wazniejsze od badania pierwotnego gdyz ukazuje stan mozliwej faktycznej amplifikacji genu her2 na ramieniu dlugim chromosomu 17ego. Jezeli FISH nie wykazal amplifikacji to masz her2 ujemny i nie masz sie co wiecej martwic. Tamoxifen i do domu Odpowiedz Link
jolciusia Re: her+++ 25.09.09, 12:21 dziękuję za tak fachowe wyjaśnienia. A co to są inhibitory aromatazy? czy podanie ich zależy od receptorów hormonalnych obydwa mam po 80% Odpowiedz Link
grzechuwroc Re: her+++ 26.09.09, 15:48 Tak, zalezy od receptorow. Wlasciwie to zamiennik tamoxifenu. Ty na komorkach raka masz takie male receptorki antenki do ktorych przyczepiaja sie biegajace po Twoim organizmie male czasteczki estrogenu i progesteronu. Jest to sygnalem dla komorki aby sie dzielila. I teraz - jezeli jestes przed menopauza (czyli estrogeny wytwarzane sa cyklicznie w Twoich jajnikach) zalezy nam na tym aby po prostu zablokowac te receptorki antenki na komorkach raka poprzez tamoxifen i wtedy biegajace estrogeny nie beda mogly przekazac im sygnalu do podzialu (mozna takze dokonac usuniecia jajnikow czyli ablacji albo ich calkowitej nieodwracalnej supresji wtedy nie bedzie wogole wytwarzanego estrogenu w Twoim ciele ale tego nie polecam jezeli np jestes mloda). Jezeli jestes po menopauzie to jak napewno wiesz estrogeny nie sa juz wytwarzane w Twoich jajnikach a glownie w tkance tluszczowej w calym ciele przy udziale enzymu tzw "aromatazy" ktora zamienia roznego rodzaju kwasy tluszczowe z komorek tluszczowych w estrogeny. Wtedy blokujemy jej dzialanie (tej aromatazy) i juz, nie ma estrogenu. Odpowiedz Link
jolciusia Re: her+++ 28.09.09, 12:29 jak można wspomóc działanie leku ,czy ważna jest waga ciała,czy biorąc tabletki można pracować? Odpowiedz Link
grzechuwroc Re: her+++ 28.09.09, 23:43 tabletki bedziesz brala przez 5 lat, zatrzymaja Ci cykl menstruacyjny ale po skonczonej terapii powinien on powrocic (jesli jestes przed menopauza). Jezeli masz wysoki BMI to powinnas schudnac, jezeli nie to nie przybierac na wadze :) Nie mozesz jesc zbyt duzo tluszczow zwierzecych oraz omega 6 (olej slonecznikowy kukurydziany itd) sa one nie wskazane. Nie powinnas jesc oleju sojowego, terapie mozna podobno wspomoc melatonina poniewaz wzmacnia ona dzialanie tamoxifenu wedlug wielu przeprowadzonych badan Odpowiedz Link
jolciusia Re: her+++ 03.10.09, 08:51 Dziękuję bardzo. A czy brać coś osłonowego na wątrobę? Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link