15.09.09, 13:50
szukam osób aktualnie biorących chemię celowana przy her+++
Obserwuj wątek
    • andysuper Re: her+++ 15.09.09, 18:49
      moja mama aktualnie jest w trakcie brania herceptyny. Znosi to
      bardzo dobrze. chyba bardziej mecza ja dojazdy do kliniki niz samo
      podanie leku
    • jolciusia Re: her+++ 16.09.09, 07:15
      witam i dziękuję za odpowiedż ,czy mama bierze lek z chemią i co jaki czas Pozdrawim
      • andysuper Re: her+++ 16.09.09, 16:50
        mama najpierw miała chemię, pozniej naświetlania 6 tyg, a dopiero
        potem herceptyna.Mama jezdzi co 3 tyg. Podanie herceptyny wiąże się
        z przeprowadzaniem dodatkowych badań tzn wykonaniem echa serca.
        Podobno badanie bedzie powtarzane co jakis czas bo herceptyna moze
        niekorzystnie wpłynąć na serducho
        • grzechuwroc Re: her+++ 16.09.09, 18:35
          herceptyna moze byc podawana zarowno konkurencyjnie jak i
          sekwencyjnie w stosunku do chemioterapii. A jaki miala Twoja Mama
          schemat chemii? Moja miala AT. Potem herceptyna czyli sekwencyjnie.
          Wlasnie dostala pierwszy wlew i ma teraz te slynne objawy grypy,
          jeszcze 16 kursow przez rok. Sa badania ktore mowia ze da sie
          zwiekszyc skutecznosc herceptyny spozywajac duze ilosci czystej
          oliwy z oliwek bo dzialaja one synergistycznie, oliwa zwieksza niby
          moc herceptyny o 40 % ale trzeba ja spozywac codziennie przez rok
          leczenia.
          • andysuper Re: her+++ 16.09.09, 19:31
            dziekuje za te informacje o oliwie z oliwek. teraz musze jescze
            przekonac mame do konsumpcji oliwy. Moja mam jest po 4 wlewie
            herceptyny a ma miec 18
    • jolciusia Re: her+++ 17.09.09, 08:11
      ja jestem zielona jeszcze wszystko przed nami czy konkurencyjna to znaczy brana
      z chemią, od czego to zależy,
      • grzechuwroc Re: her+++ 17.09.09, 21:09
        Tak konkurencyjna tzn podawana jednoczasowo z chemia (a konkretniej
        z docetaxelem). I jak wykazaly niektore proby kliniczne (BCIRG 006,
        NSABP B-31, NCCTG N9831, FinHER, PACS 04) wydaje sie to bardziej
        skuteczne w leczeniu niz podawanie jej po zakonczonej chemii. A wiec
        naciskaj na lekarzyne aby byla podawana w chemacie "AC -> TH" a
        nie "ACTH"
    • grzechuwroc Re: her+++ 17.09.09, 21:15
      P.S
      Posluchaj mnie wiem co mowie, sam jestem lekarzem co prawda dopiero
      na specjalizacji ale mozesz mi zaufac
      • jolciusia Re: her+++ 18.09.09, 09:13
        dziękuje za informację.Mam jeszczę mieć podany lek bewacyzumab. Czy to dobrze?
        • grzechuwroc Re: her+++ 19.09.09, 02:31
          To super dobrze. Rozumiem ze bierzesz udzial w probie klinicznej
          zwanej BETH ??
          • jolciusia Re: her+++ 20.09.09, 11:38
            mam taką możliwość,ale jednoczesnie boję się o nałożone na siebie skutki uboczne
            • jolciusia Re: her+++ 20.09.09, 11:43
              proszę napisz co o tym sądzisz. Pozdrawiam.
              • grzechuwroc Re: her+++ 21.09.09, 09:33
                Wiesz co to wszystko zalezy od stopnia zaawansowania jednak ja
                skusilbym sie na Twoim miejscu na ten avastin. Chemia, herceptyna
                plus ten avastin
                • jolciusia Re: her+++ 21.09.09, 11:58
                  mam problem. mój wycięty guzek był powtórnie badany w centralnym laboratorium
                  aby potwierdzić her2 . okazało się że teraz her wyszło negatywne .Czy to jest
                  możliwe? czy to lepiej?
                • jolciusia Re: her+++ 21.09.09, 14:08
                  ps.hormonozależny 5mm węzły czyste.
                  • grzechuwroc Re: her+++ 21.09.09, 18:39
                    Masz bardzo, bardzo niskie ryzyko nawrotu, z tym ze jezeli jest to
                    jednak guz her2 to warto byloby wziasc chemie i herceptyne bo moze
                    dac korzysci w postaci zniwelowania paru procentow
                    prawdopodobienstwa, ale jezeli nie jest her2 - to nawet chemii nie
                    ma sensu brac bo nawet 1 procenta zysku nie da, jedynie tamoxifen
                    albo inhibitory aromatazy (bo masz receptory hormonalne pozytywne).
                    Podsumowujac, musisz byc pewna co do stanu swojego her2, to kluczowa
                    informacja w doborze dalszego leczenia
                    • jolciusia Re: her+++ 24.09.09, 12:28
                      bardzo dziękuję za odpowiedż. Wczoraj dowiedziałam się że her mam ujemny.
                      badanie {fisz?}.chemi nie będzie. dostałam tamoxifen.Ciągle mam jednak
                      wątpliwości czy mogą być aż takie różnice w badaniu. przecież to różne metody
                      leczenia,co robić?
                      • grzechuwroc Re: her+++ 24.09.09, 15:14
                        Widocznie najpierw mialas "niejasny-posredni" stan receptora her2 (2
                        plusy w badaniu IHC). Taki stan weryfikuje sie badaniem
                        fluorescencyjnej hybrydyzacji in situ (FISH) w centralnym
                        laboratorium w Warszawie. To badanie jest zdecydowanie wazniejsze od
                        badania pierwotnego gdyz ukazuje stan mozliwej faktycznej
                        amplifikacji genu her2 na ramieniu dlugim chromosomu 17ego. Jezeli
                        FISH nie wykazal amplifikacji to masz her2 ujemny i nie masz sie co
                        wiecej martwic. Tamoxifen i do domu
                        • jolciusia Re: her+++ 25.09.09, 12:21
                          dziękuję za tak fachowe wyjaśnienia. A co to są inhibitory aromatazy? czy
                          podanie ich zależy od receptorów hormonalnych obydwa mam po 80%
                          • grzechuwroc Re: her+++ 26.09.09, 15:48
                            Tak, zalezy od receptorow. Wlasciwie to zamiennik tamoxifenu.
                            Ty na komorkach raka masz takie male receptorki antenki do ktorych
                            przyczepiaja sie biegajace po Twoim organizmie male czasteczki
                            estrogenu i progesteronu. Jest to sygnalem dla komorki aby sie
                            dzielila. I teraz - jezeli jestes przed menopauza (czyli estrogeny
                            wytwarzane sa cyklicznie w Twoich jajnikach) zalezy nam na tym aby
                            po prostu zablokowac te receptorki antenki na komorkach raka poprzez
                            tamoxifen i wtedy biegajace estrogeny nie beda mogly przekazac im
                            sygnalu do podzialu (mozna takze dokonac usuniecia jajnikow czyli
                            ablacji albo ich calkowitej nieodwracalnej supresji wtedy nie bedzie
                            wogole wytwarzanego estrogenu w Twoim ciele ale tego nie polecam
                            jezeli np jestes mloda).
                            Jezeli jestes po menopauzie to jak napewno wiesz estrogeny nie sa
                            juz wytwarzane w Twoich jajnikach a glownie w tkance tluszczowej w
                            calym ciele przy udziale enzymu tzw "aromatazy" ktora zamienia
                            roznego rodzaju kwasy tluszczowe z komorek tluszczowych w estrogeny.
                            Wtedy blokujemy jej dzialanie (tej aromatazy) i juz, nie ma
                            estrogenu.
                            • jolciusia Re: her+++ 28.09.09, 12:29
                              jak można wspomóc działanie leku ,czy ważna jest waga ciała,czy biorąc tabletki
                              można pracować?
                              • grzechuwroc Re: her+++ 28.09.09, 23:43
                                tabletki bedziesz brala przez 5 lat, zatrzymaja Ci cykl
                                menstruacyjny ale po skonczonej terapii powinien on powrocic (jesli
                                jestes przed menopauza). Jezeli masz wysoki BMI to powinnas
                                schudnac, jezeli nie to nie przybierac na wadze :) Nie mozesz jesc
                                zbyt duzo tluszczow zwierzecych oraz omega 6 (olej slonecznikowy
                                kukurydziany itd) sa one nie wskazane. Nie powinnas jesc oleju
                                sojowego, terapie mozna podobno wspomoc melatonina poniewaz wzmacnia
                                ona dzialanie tamoxifenu wedlug wielu przeprowadzonych badan
                                • jolciusia Re: her+++ 03.10.09, 08:51
                                  Dziękuję bardzo. A czy brać coś osłonowego na wątrobę? Pozdrawiam serdecznie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka