Dodaj do ulubionych

Worki na odpady!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

13.03.14, 18:08
Żyłam w nieświadomości, bowiem ZK w Żołędowie nie daje odpowiedniej ilości worków szczególnie koloru brązowego, a co dziwne przydziela dwa na trzy osoby w gospodarstwie. Co z obowiązkiem wywożenia śmieci przez Gminę. Wiadomo, że wszyscy mamy domy, a co za tym idzie odpady biodegradowalne. To granda kolejne oszczędności , znowu w lasach pojawią się śmieci, trawa...Płacimy przecież nie małe pieniądze. Ludzie róbmy coś ..............A wystawiam np. 4 czerwone worki a ZK zostawia 1. Pozdrawiam serdecznie tych , którzy powołują do życia takie uchwały.
Obserwuj wątek
    • lesz1411 Re: Worki na odpady!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 13.03.14, 19:32
      witam. Zgodnie z tym , co uchwalili radni w grudniu 2013 r. - na odpady typu papier, metale, szkło, opakowania wielomateriałowe przysługuje : do 6 osób – 1 worek dla każdego rodzaju odpadu o pojemności 0,12 m3 (120 l) odbierane raz w miesiącu ( wielomateriałowe od maja raz na dwa tygodnie. Poniżej podaję link , gdzie są zawarte wszystkie informacje dotyczące gospodarki śmieciowej .
      Osobiście uważam że odbieranie odpadów biodegradowalnych powinno odbywać się już od marca co 2 tygodnie i dopuszczalna ilość powinna być większa. Już wielu mieszkańców zaczęło wiosenne prace w przydomowych ogródkach i już gromadzą się zielone odpady. Nie każdy ma możliwości wywozić to na PSZOK . Pozdrawiam . L.K.
      www.gok-osielsko.eu/sites/default/files/panorama/Panorama%20nr%20specjaly%201-2014.pdf
      • gandalf_siwy Re: Worki na odpady!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 28.03.14, 13:10
        Fakt faktem, uchwał Rady Gminy prawie nikt nie czyta. Ja też.

Moje uwagi dot. uchwały RG:
        1. Ilość odpadów w gospodarstwie domowym 1-osobowym i 6-osobowym jest diametralnie różna. A zatem uchwała mówiąca o przydzielaniu 1 worka każdego rodzaju to zwykły absurd.
        W moim gospodarstwie domowym przez okres miesiąca zawsze zapełniamy 2-3 worki na tworzywa sztuczne i często 2 worki na makulaturę.

2. Taka uchwała to nie tylko absurd, ale też zwykłe złodziejstwo.
        Nie pojmuję, dlaczego rodzina 5-, 6-osobowa ma taki sam limit worków jak osoba samotna a płaci za wywóz śmieci nieporównywalnie (5-, 6-krotnie) więcej.
        Jeżeli 1 worek każdego rodzaju to jedna opłata.

Szczęśliwie - przynajmniej w moim przypadku - realia są nieco inne niż uchwała. Zazwyczaj otrzymuję tyle worków, ile wystawiłem.
    • pokazhontaz Re: Worki na odpady!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 14.03.14, 13:01
      dd-65 napisał(a):

> A wystawiam np. 4 czerwone worki a ZK zostawia 1.

...a wystarczyło poczytać pismo, które na pewno dotarło do domostwa - wraz z nowym numerem konta, na które należy wpłacać opłaty. Nieznajomość prawa szkodzi.

PS. Natomiast w pełni zgadzam się z tym, że wylano dziecko z kąpielą ograniczając liczby worków. Ja po jednym koszeniu mam trawy więcej niż mi przysługuje limit worków. Uważam, że lepiej byłoby dostać na poczatku roku cały przysługujący przydział a nie limitować odbiór.
      • dd-65 Re: Worki na odpady!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 16.03.14, 16:21
        pokazhontaz napisała:

> dd-65 napisał(a):
        >
        > > A wystawiam np. 4 czerwone worki a ZK zostawia 1.
        >
        > ...a wystarczyło poczytać pismo, które na pewno dotarło do domostwa - wraz z no
        > wym numerem konta, na które należy wpłacać opłaty. Nieznajomość prawa szkodzi.
        >
        > PS. Natomiast w pełni zgadzam się z tym, że wylano dziecko z kąpielą ograniczaj
        > ąc liczby worków. Ja po jednym koszeniu mam trawy więcej niż mi przysługuje lim
        > it worków. Uważam, że lepiej byłoby dostać na poczatku roku cały przysługujący
        > przydział a nie limitować odbiór.
        Witam no własnie, wystarczyło przeczytać pismo! , którego nie otrzymałam.....................
        ale ilość worków brązowych uważam jest śmieszna. Problem pojawi się w momencie, gdy zaczniemy kosić trawę. Tak na marginesie to Rada Gminy podejmuje takie decyzje mając " własna kiesę na względzie", czy nas ktoś pyta o zdanie?, przeprowadza ankiety itp, po co na wsi sołtys?
        • pokazhontaz Re: Worki na odpady!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 18.03.14, 09:14
          dd-65 napisał(a):

> Witam no własnie, wystarczyło przeczytać pismo! , którego nie otrzymałam.......

Pisma roznosili sołtysowie (do mnie dotarło w ten sposób), a tym do których nie dotarli wysłano pocztą.

> ale ilość worków brązowych uważam jest śmieszna. Problem pojawi się w momencie,
          > gdy zaczniemy kosić trawę.

W zeszłym roku po jednym "sianokosie" miałam 5 worków, teraz w sezonie będę mogła wystawić 2 worki co 2 tygodnie - może się uda, bo niestety nie mam gdzie tego wysypać "żeby się uleżało".
    • bolekxlolek Re: Worki na odpady!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 15.03.14, 17:46
      Jak rozsypiesz trawę w lesie, na polu, łące (rozsypiesz w miarę cienką warstwą, a nie zwalisz na kupę) to im tylko wyjdzie na dobre. Co z przyrody wyszło, powinno do niej trafić z powrotem.
      • pokazhontaz Re: Worki na odpady!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 18.03.14, 09:16
        bolekxlolek napisał:

> Jak rozsypiesz trawę w lesie, na polu, łące (rozsypiesz w miarę cienką warstwą,
        > a nie zwalisz na kupę) to im tylko wyjdzie na dobre.

I znając życie akurat ktoś życzliwie poinformuje, że rozsypujesz smieci na "obcym gruncie".
        BTDT.
        • 1dajmonion Re: Worki na odpady!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 19.03.14, 10:51
          Pulvis es et in pulverem..., w odniesieniu do tego, zasada obiegu materii w przyrodzie jest na terenie Gminy powszechnie stosowana. A dlaczego nie odbywa się na swoich własnościach gruntowych np. poprzez kompostowanie ? Przedstawiony sposób pozbywania się odpadów biodegradalnych jest również zanętą na żerowanie w tych miejscach migrujących dzików.
          Uważam, że w odniesieniu do tych odpadów jest to zbyt duża masa organiczna, aby zgrabnie ją spakować do woreczków. Są to ilości wyrażone przynajmniej w setkach kilogramów, jak nie w tonach w ciągu roku z pojedynczej posesji, w skali osiedla mega...
          W dalszym ciągu jest to nierozwiązany problem... Albo pojawi się na rynku jakiś producent biohumusu który odbierze, albo PSZOK-i na ten rodzaj odpadu w każdym sołectwie lub podobne inne rozwiązania. Na PSZOK-u w Żołędowie wystarczy, że zajadą dwa samochody w ciągu dnia i kontener jest pełny, a reszta gdzie ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka