Dodaj do ulubionych

Bądź IN: Barcelona

11.02.11, 16:46
Barcelona - zdecydowanie jeden z popularniejszych kierunków wypadów Polaków. Po części dlatego, że jest sporo połączeń tanimi liniami do Barcy z różnych miast (nie tylko stolica). Super miejsce na romantyczny weekend, na szalony i imprezowy wypad z przyjaciółmi. Piękne miasto, które po prostu trzeba zobaczyć :-)

Pozdro, Ola
Obserwuj wątek
    • Gość: Harry Callahan Bądź IN: Barcelona IP: *.EggDr0p.no-lo.Tumban.con.sus.nukes.ProcesosIRC.org 11.02.11, 19:43
      "Żadnych zabytków, historii, nudnego zwiedzania."

Czyli - przewodnik dla przecietnego obecnego imbecyla?

Proponuje jeszcze, zeby nie trzeba go bylo czytac, jako ze tacy, ktorzy szukaja klubow i plazy, a nie "nudnych zabytkow i historii", zwykle nie lubia czytac wiecej niz trzech (czteroliterowych) slow naraz.
      • Gość: af-bcn H.Arts - Torres Mapfre najwyższe ? po 9 innych... IP: *.57.73.239.static.user.ono.com 15.02.11, 00:34
        najwyższe w Barcelonie ,
        ale nie w Hiszpanii
        Bez komentarza.

es.wikipedia.org/wiki/Anexo:Rascacielos_de_Espa%C3%B1a
        • Gość: zawiedziony Re: H.Arts - Torres Mapfre najwyższe ? po 9 innyc IP: *.home.aster.pl 15.02.11, 15:57
          :) No właśnie - ale na wstępie o hotelu arts możemy przeczytać, że ta śmiała teoria powstała na podstawie "szeroko zakrojonych badań". Nic dodać nic ująć, ta pozycja to kompletna kompromitacja autorów i Agory jako wydawnictwa.
          Badania w zakresie, który budynek w danym kraju jest najwyższy polecam na przyszłość od odwiedzenia wikipedii. Tak na dobry początek (czas badań - 2 minuty:)) Takiego przerostu formy nad treścią nie widziałem od dawna. Nie, przepraszam - to nie jest przerost formy nad treścią, tylko czysta ignorancja.
          pl.wikipedia.org/wiki/Lista_najwy%C5%BCszych_budynk%C3%B3w_w_Europie
          Jednak po lekturze "przewodnika" można dojść do wniosku, że został napisany przed odlotem z Barcelony - na lotnisku i na kacu.
    • Gość: marinik Bądź IN: Barcelona IP: *.smrw.lodz.pl 12.02.11, 14:55
      Tak sie sklada, ze na poczatku marca wybieram sie do Barcelony - wyprawa organizowana wlasnym sumptem. Postudiowalem kilka przewodnikow, ale ucieszylem sie, ze oto sie cos nowego pojawia. Kupilem. Litosciiiiii !!!!! Do kogo to wydawnictwo jest skierowane? Ciekaw jestem KTO moze zwiedzac Barcelone wykozystujac taki przewodnik. I jakich wrazen doswiadczy. Autorzy chcieli zapewne byc pewnie nietuzinkowi, pokazac inne podejscie do pokazywania miasta. W moim odczuciu - stworzono GNIOTA. Serie GNIOTOW? Nie bede sprawdzal - jeden tom wystarczy.
    • Gość: zawiedziony Bądź IN: Barcelona IP: *.home.aster.pl 13.02.11, 14:44
      Niestety zakupiłem przewodnik IN Barcelona. I mocno się zawiodłem. Po pierwsze, ciężko tą pozycję nazwać przewodnikiem. To raczej dość ubogi katalog sklepów, barów i restauracji, hoteli...i naprawdę bardzo kiepski wybór miejsc związanych ze sztuką. Nic o mieście (nie licząc 2 stronicowego wstępu) - po prostu porażka.
      • Gość: Destino.Barcelona Re: Bądź IN: Barcelona IP: 90.163.172.* 23.02.12, 22:47
        Mieszkam od ponad roku w Barcelonie. Przewodnik kupiłam, bo myślałam, że może odkryje jakieś tajemnice przede mną. Niestety.
        Jeśli ktoś planuje spędzenie kilku dni w Barcelonie i ma trochę czasu wolnego, kilka informacji o stolicy Katalonii
        nunoagabarcelona.blogspot.com/
    • Gość: zawiedziony Bądź IN: Barcelona IP: *.home.aster.pl 14.02.11, 14:31
      Uzupełniając wcześniejszy komentarz może posłużę się jednym przykładem - słowo Gaudi nie pojawia się ani raz w przewodniku. Opis miasta jako taki nie istnieje, mapki są bardzo ubogie, a wybór miejsc do odwiedzenia mogę skwitować jednym zdaniem - przewodnik od snobów dla snobów. To nie jest przewodnik, tylko sprawozdanie z 2-dniowej wycieczki do Barcelony. Wycieczki kogoś, kto bardziej jest zainteresowany tanim blichtrem i kosmopolityczną twarzą miasta, niż jego autentycznym charakterem i kulturową atrakcyjnością.
      Nie wiem jak Agora mogła wydać taką pozycję - wydawnictwo, które chce mieć jakąkolwiek renomę nie powinno dopuścić takiego chłamu do druku!!! Ale wydaje mi się, że zabieg był celowy - ilość tekstu w tej książce to około 20 stron w języku polskim (wydanie jest dwujęzyczne).
      Naprawdę żałuję, że nie przeglądnąłem tego "przewodnika" przed wręczeniem pani w kiosku 17 zł. To jest czyste zdzierstwo, do tego wyrachowane.
      • karnacja Wydawnicza bieda z nędzą 16.02.11, 13:21
        Pobieżne prześliznięcie sie wzrokiem po reklamowanym gniocie "turystycznym"
        odstrasza swoim niechlujstwem i egzaltacją od nabycia tego ptasiego guana.
        Przyklad: " Z naszych zakrojonych na szeroką skalę badań wynika, że hotel Arts
        to najwyższy budynek w Hiszpanii".

Oh, really? Badajcie jeszcze szerzej niechlujni redaktorzy/korektorzy. Wypuściliście
        niechlujną biedę z nedzą informacyjną. Do Waszych ubogich informacji bezpłatnie dodam,
        że hotel Arts należy do sieci Ritz-Carlton której właścicielem jest amerykańska sieć Marriott.

Wstydź się Olu polecać nawóz ptasi czytelnikom tego forum.
        • niunia-dziunia79 Re: Wydawnicza bieda z nędzą 17.02.11, 09:41
          Ja niestety też go kupiłam...:( Na szczęście mam jeszcze dwa prawdziwe przewodniki no i to forum:))))))
    • Gość: bcn Re: Bądź IN: Barcelona IP: *.56.21.95.dynamic.jazztel.es 19.02.11, 18:02
      tutaj garsc uzytecznych informacji:
      www.forum-barcelona.pl
      • Gość: Destino.Barcelona Re: Bądź IN: Barcelona IP: 90.163.172.* 23.02.12, 23:10
        Zapraszam też tutaj: nunoagabarcelona.blogspot.com/
        • grzegorz.pekala Re: Bądź IN: Barcelona 12.03.12, 14:03
          Ciekawe materiały o Barcelonie są też tutaj: www.yougo.pl/przewodnik/22/przewodnik-po-barcelonie-wideo
          W tym trzy filmy, jeden jako mini-przewodnik po Barcelonie, a dwa z wydarzeń w tym mieście

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka