Dodaj do ulubionych

Majorka co warto przywieźć?

IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.12, 22:32
Spotkaliscie jakieś ciekawe pamiatki? Lokalne alkohole albo wyroby które warto kupić?
Obserwuj wątek
    • ohydny-troll Wartosc wzgledna 16.05.12, 22:46

Przestan nudzic infantylny Madziku. Warto, nie warto - dla roznych ludzi ma rozna
      wartosc. Dla mnie na przyklad nie warto zadawac tak ignoranckiego pytania.
      • Gość: madzik Re: Wartosc wzgledna IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.12, 23:14
        kazdy ma prawo pytac o co chce, do tego słuzy forum
        • ohydny-troll Re: Wartosc wzgledna 17.05.12, 01:09
          Oczywiscie, Madziku. I kazdy ma prawo odpowiadac tak jak uwaza za stosowne.
          Pytaj, pytaj co warto lub co sie oplaca. Handlowo lecisz?
          • Gość: madzik Re: Wartosc wzgledna IP: *.dynamic.chello.pl 17.05.12, 05:47
            nie nie handlowo, ale każdy kraj, kierunek ma coś o czym nie każdy wie, a jest lokalnym specjałem, tak jak np na Lanzarote wino la geria, tak jak na teneryfie miód i np likier bananowy, stąd moje pytanie :)
    • jot.be Re: Majorka co warto przywieźć? 17.05.12, 08:41
      Likiery ziołowe HIERBAS DE MALLORCA,
      w największym wyborze chyba w Valldemossie.
      Wina z Majorki są raczej kiepskie.
      Wyroby z drzewa oliwnego. Ceramika.

Pozdr
    • luleczek111 Re: Majorka co warto przywieźć? 17.05.12, 20:27
      Teoretycznie Sangria jest popularna-pyszna w restauracjach z owocami a strasznie paskudna z takich butelek w kształcie byka. Jakby ocet.
      Majorka słynie zpereł jak ktoś lubi, wszędzie można je kupić.
      Ogólnie cudowna wyspa-piękna!!!!!!!!!!!!!
    • manganna Re: Majorka co warto przywieźć? 18.05.12, 11:20
      hm, Majorka słynie z cermiki i szkła. Są 2 huty szkła, w których mozna popatrzec na proces produkcyjny, w Lafiore jest obok duży sklep, gdzie sa najróżniejsze wyroby ze szkła-możesz sobioe przywieźć np: fikuśną buteleczkę do oliwy.

Gdybym miała dużo kasy, puściłabymja w warsztatch ceramicznych wykonujących repliki prastarych azulejos, np: w Pollence, niestety to bylo nie na moja kieszeń.

Fakt-wyroby z drewna oliwnego są też przemiłą pamiatką, paczki z iołami, itp.

Wyspa-z dala od kurortów, po prostu codowna. POlecam zachodnią część z pasmem górskim Tramuntana.
    • Gość: Uir Re: Majorka co warto przywieźć? IP: *.itsa.net.pl 21.05.12, 14:46
      Warto specyficzne ciasto jakby francuskie z musem chyba z kaktusa? ENSAIMADES w kartonach sprzedawane wszędzie , ten lokalny wypiek Majorki w sklepie ElCorte Ingles w Barcelonie już kosztuje duży 12 Euro.
    • motylanoga71 Re: Majorka co warto przywieźć? 21.05.12, 15:38
      do powyzszych doda
      sztuczne perly i wyroby z nimi
      wina z balearow (nie sa takie zle)
      o likierach juz ktos pisal
      sobrasada (cos jak nasza "metka")
      sery owcze/kozie
      oliwa extra vergine
      mozna tez miejscowe buty/kapcie kupic, najlepiej na jakim targu.
    • Gość: madzik Re: Majorka co warto przywieźć? IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.12, 08:36
      dziękuję za wskazówki :) właśnie wrociłam. Liker ziołowy nie specjalnie mi smakował, ale polecm zdecydowanie likier migdalowy - specjalność majorki, coś pysznego :)
      • Gość: goscv Re: Majorka co warto przywieźć? IP: *.31.22.8.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.05.12, 10:06
        włąśnie wróciłaś? a powiedz jaka pogoda aktualnie na Majorce????? da rade się kąpać w morzu??
        • Gość: Magisek Re: Majorka co warto przywieźć? IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.12, 10:25
          temperaturę wody idealnie określiła nasza rezydentka.. :) "rześka" :) na poczatku pobytu ledwo dało sie wejśc, ale kilka dni poźniej juz bylo lepiej, ludzie wchodzili do wody, pływali na materacach, ale generalnie zbyt ciepła nie jest. Pogoda tydzien temu była średnia, pierwszego dnia cale niebo zachmurzone, potem slonce i kilka chmur a jednego dnia bardzo wiało i ciemne chmury, ale poznoej juz bezchmurne niebo i cieplutko, widocznie jakis zimny front był.. Majorja jest cudna, polecam, a gdzie sie konkretnie wybierasz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka