IP: *.152.146.71.dsl.dynamic.t-mobile.pl 17.09.14, 10:21
Witam, w związku z pierwszym wyjazdem samochodem do Hiszpanii (Andaluzja), zacząłem czytać forum w zakresie dojazdu. Sporo informacji już wynotowałem sobie, jednakże mam dylemat w sprawie wyboru trasy. Wyczytałem, że wzdłuż płatnej autostrady (AP-) idą drogi ekspresowe nie płatne oznaczone (A-). Wpisując w viamichelin czasowo faktycznie nie ma zbyt dużej różnicy czasowej. Czy faktycznie to tak "różowo" wygląda? Gdzieś na forum przeczytałem, że od granicy z Francją do Almeria płaci się ponad 70 euro w jedną stronę.
Obserwuj wątek
    • skara Re: Andaluzja 17.09.14, 10:48
      Wg mnie jeśli jedziesz wybrzeżem to od granicy z Francją do Alicante najłatwiej jeździć autostradami płatnymi (AP - autopistas) lub kawałkami dróg szybkiego ruchu (okolice Barcelony, Walencja - Alicante) oznaczonych jako A - autovias. Od Alicante do Almerii możesz przez Murcję jechać bezpłatną drogą szybkiego ruchu - autovia.
      • Gość: janek23 Re: Andaluzja IP: *.183.173.29.dsl.dynamic.t-mobile.pl 17.09.14, 13:25
        Dzięki serdeczne, z mapy wynika, że A-7 (autoviias) można troszkę wcześniej wbić się patrząc od strony Walencji. Czy przez to, że one są darmowe w stosunku do autopistas, czy są zatłoczone, inny komfort jazdy? Czy z góry można zakładać, że wszystkie autovia oznaczone literką A są bezpłatne? Jechałaś/eś już w ten sposób?
        • skara Re: Andaluzja 17.09.14, 13:50
          Ogólna zasada jest taka że:
          AP - autopistas są zawsze płatne
          A - autovias są bezpłatne.

Komfort ruchu wg mnie praktycznie taki sam, choć oczywiście drogi płatne są bardziej puste. Niepłatne drogi szybkiego ruchu są wygodne, szerokie, za wyjątkiem dni typowo świątecznych kiedy wiele osób korzysta z wolnego i jedzie na urlop.
          Moje zdanie jest takie żeby zawsze wybierać płatne autostrady a nie bezpłatne drogi tak zwane nacionales (oznaczone symbolem N), gdzie sa tysiące rond, zjazdów i średnia prędkość jazdy nie przekracza 60 km/h. Za to wszędzie tam gdzie równolegle do płatnych autopistach AP idą bezpłatne drogi szybkiego ruchu A warto wybierać bezpłatne A.

Jeśli jedziesz na GPS-ie możesz wybierać w wariantowaniu dróg odcinki bezpłatne po wcześniejszym podglądzie i upewnieniu się, że nie przerzuci Cię na nacionales. Nacionales to mordęga.
          • Gość: janek23 Re: Andaluzja IP: *.183.173.29.dsl.dynamic.t-mobile.pl 17.09.14, 17:23
            Dzięki, sprawa się wyjaśniła.
            • Gość: gg Re: Andaluzja IP: *.Red-83-34-251.dynamicIP.rima-tde.net 17.09.14, 18:06
              Autopista też jest bezpłatna, lecz są to krótkie odcinki niejako połączone z AUTOVIA. przykład A7/AP7 odcinek w Marbelli.
              Przejazd od granicy FR-ES do Malagi będzie cię kosztował 50-60?, 10? można zaoszczędzić jadąc nocą odcinek AP46 ponieważ w nocy jest bezpłatny. Znowu pominięcie go, zjeżdżając na A45 jest nie warte świeczki, bo z kolei jest tam zamontowany radar odcinkowy który mierzy ograniczoną prędkość do 80 km/h...na długości 8 km(są tam 3 tunele, było wiele wypadków)

Musisz przejechać aż do Valencji autostradą płatną, nie warto zjeżdżać na Autovia. po zapłaceniu kierujesz się na Murcia i aż do Malagi masz niepłatny odcinek
              goo.gl/maps/jGoEo ...według mnie to jest najlepsza trasa do MALAGI ( jechałem nią zresztą w sierpniu)
              • Gość: gg Re: Andaluzja IP: *.Red-83-34-251.dynamicIP.rima-tde.net 17.09.14, 18:59
                aaa...... VIA MIchelin podaje aktualne opłaty za autostrady,
                • Gość: janek23 Re: Andaluzja IP: *.183.173.29.dsl.dynamic.t-mobile.pl 17.09.14, 21:54
                  gg, bardzo dziękuję za kolejne cenne info, jeżeli dobrze zrozumiałem to te 50-60 euro płatne do Valencji? Na marginesie Francja pewno podobnie cenowo.
                  • Gość: gg Re: Andaluzja IP: *.Red-83-34-251.dynamicIP.rima-tde.net 17.09.14, 22:39
                    Francja mnie kosztowała 70€
                    Hiszpania tak, od granicy FR-ES do Walencji.
                    nie wiem gdzie dokładnie jedziesz ale trasa na Malagę tyle kosztuje.
                    Cała podróż mnie wyniosła 400€ w jedną stronę, paliwo plus opłaty plus jakaś kawa i posiłki (4os)
                • Gość: gg Re: Andaluzja IP: *.Red-83-34-251.dynamicIP.rima-tde.net 17.09.14, 22:45
                  poza tym od 1 pazdziernika są niższe opłaty na niektórych autostradach(temporada baja, tarifa normal)
                  www.autopistas.com/es/content/precios-y-peajes
                  www.autopistadelsol.com/ausol1-esp/prices.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka