Dodaj do ulubionych

Playa Granada Club Resort

19.06.17, 18:30
Cześć
Po udanych wczasach w Portugalii zdecydowaliśmy się uderzyć kawałek w stronę Andaluzji, tym razem do Motril i hotelu Playa Granada Club Resort, do niedawna jeszcze był to hotel sieci Robinson. Jedziemy z 9-latkiem, liczymy na eksplorację Andaluzji i poruszanie się samochodem. Może ktoś już był w tym hotelu w tym roku i mógłby podzielić się wrażeniami? Lecimy z Itaką od 7 lipca na 2 tygodnie, z góry dzięki za rady i wszelkie informacje np co można tam robić z takim 9 letnim chłopaczkiem :)
Obserwuj wątek
    • ja.s.i.u Re: Playa Granada Club Resort 19.06.17, 20:37
      Możecie albo poruszać się wzdłuż wybrzeża, albo usmażyć chłopaczka. Dziś w Sevilli jest 37 stopni. Tu masz temperatury z zeszłego roku: www.accuweather.com/de/es/seville/306733/july-weather/306733?monyr=7/1/2016

7 lipca 2016 - 31/23 (druga temperatura nad ranem, najniższa jaka była)
      8 lipca - ciut cieplej - 39/19
      9 lipca - jeszcze cieplej - 42/24.

Wiesz, co to jest 42 stopnie w cieniu! Powtarzam, w cieniu!

Czemu nie zdecydowałaś się chłopaczka wziąć na zwiedzanie wiosną (najpiękniej), czy późną jesienią. Przełom października/listopada to najfajniejszy okres w Andaluzji. Kup chłopaczkowi dmuchanego krokodyla, bo wydaje mi się, że nie namówisz go na zwiedzanie w takich temperaturach. Klima jest w samochodzie, a później? Angina? Jak chcesz zwiedzać, będzie.

No dobra, to jeszcze sobie zobacz temperatury z zeszłego roku w Kordobie: www.accuweather.com/de/es/cordoba/306728/month/306728?monyr=7/01/2016

I jeszcze Granada: www.accuweather.com/de/es/granada/306729/month/306729?monyr=7/01/2016

Masz nadzieję, że w tym roku będzie chłodniej? Ja bym nie liczył.
      • qbior Re: Playa Granada Club Resort 22.06.17, 22:25
        Dziękuję za tak szczegółowy wykład na temat temperatury jednak należy się dwója za odpowiedź nie na temat - nie pytałem o temperaturę i o porady dotyczące klimatyzacji i chorób gardła. Mimo wszystko dziękuję za ciekawą odpowiedź i pozdrawiam :)
      • qbior Re: Playa Granada Club Resort 23.07.17, 18:38
        chłopczyk przeżył, jest zadowolony, potwierdzam, że było gorąco ale spodziewaliśmy się tego :)
        pozdrawiam!
    • e_podmiejska Re: Playa Granada Club Resort 21.06.17, 23:13
      Też zdecydowała się na ten hotel, ale leciemy na 2 tyg. dopiero od 31 lipca (2 + córa 10 lat), czyli po Was. Nastawilismy się równiez na zwiedzanie wypożyczonym autem. Daj znać jak impreza się udała. Pozdrawiam :)
      • qbior Re: Playa Granada Club Resort 22.06.17, 22:26
        Jasne postaram się opisać, pozdrawiam
        • beataz4 Re: Playa Granada Club Resort 13.07.17, 14:00
          czy, zgodnie z obietnicą, możesz napisać, jak spędziliście czas, jak hotel, plaża?
          • qbior Re: Playa Granada Club Resort 23.07.17, 18:19
            Cześć, jesteśmy bardzo zadowoleni, hotel to tak właściwie duży kompleks pozwalający komfortowo spędzić czas, jest siłownia, mini club, oczywiście wieczorne animacje, coś w rodzaju teatru w budynku, również dyskoteka tzw night club. Pokoje są czyste i codziennie sprzątane, obsługa na recepcji bez problemu posługuje się językiem angielskim, na miejscu jest wypożyczalnia samochodów która może w trochę wyższej cenie niż z lotniska ale za to bez obciązania karty kredytowej działa sprawnie i bezproblemowo.
            Hotel jest położony pomiędzy przepiękną Salobreną z tzw białym starym miastem i zamkiem, oraz Motril - miastem bez atrakcji z dużym portem. Taksówka do obu miejscowości to koszt ok 10 euro w 1 stronę, z autobusów nie korzystaliśmy ale przystanek jest bezpośrednio pod hotelem.
            Rzeczywiście okolica hotelu nie jest zbyt atrakcyjna, bo brakuje tak lubianego przez turystów bulwaru przy plaży. Sama plaża jest również kamienista i szarobura, ale dość popularna wśród miejscowych, za to teren hotelowy z leżakami na trawie ciągnie się dosłownie do ok 10 metrów od morza, co akurat dla nas było idealnym rozwiązaniem, bo nie cierpię walki z piachem, a tu właściwie plaża jest można powiedzieć "trawiasta: :)
            Po wizytach w wielu hotelach 4* mogę go z czystym sumieniem polecić, najbardziej rodzinom z dziećmi i osobom dla których plaża ani okolica nie stanowi decydującego kryterium wyboru, za to jako miejsce wypadowe do zwiedziania Andaluzji jest bardzo atrakcyjny - 1h jazdy go Granady z Alhambrą, 2,5 h do Rondy i 2 h do Caminito del Rey (wypożyczenia auta z hotelu 150 euro na 3 dni).
            Jedzenie przyzwoite ale bez rewelacji, duży wybór ale ze smakiem potraw bywa różnie, każdy znajdzie coś dla siebie, alkohole lokalne, drinki smaczne. To czego brakowało to lodów między posiłkami.
            Podsumowując jesteśmy bardzo zadowoleni, bardziej może z pobytu w Andaluzji niż akurat z pobytu w tym miejscu które uważamy za dobry czterogwiazdkowy hotel.
            • beataz4 Re: Playa Granada Club Resort 24.07.17, 07:58
              Bardzo Ci dziękuję za informacje.
              Czy buty ochronne na plażę są konieczne - tzn, czy wejście skaliste, kamieniste nas nie odstraszy :)
              • qbior Re: Playa Granada Club Resort 27.07.17, 14:13
                specjalnych butów nie trzeba, klapki wystarczą ale na boso bym nie polecał ;)
                • beataz4 Re: Playa Granada Club Resort 27.07.17, 14:51
                  B. dziękuję, czy możesz mi jeszcze zdradzić (bo widzę, że z Itaką lecieliście), kiedy rezerwowaliście wyjazd, tzn first, last czy pomiędzy?
    • julitaole Re: Playa Granada Club Resort 17.07.17, 08:30
      Ciekawa jestem Państwa opinii co do tego hotelu, bo sama niebawem będę tam wypoczywać. Chętnie posłuchałabym o ofercie wycieczkowej, zwiedzaniu Andaluzji:) czekam na opinię :)
      • qbior Re: Playa Granada Club Resort 23.07.17, 18:20
        info powyżej
        • julitaole Re: Playa Granada Club Resort 25.07.17, 07:13
          Witam. Serdecznie dziękuję za obszerną i bardzo przydatną relację. Gratuluję udanych wakacji i wypoczynku. Jeśli jeszcze mogę pomęczyć :) to chciałabym jeszcze zapytać, czy wypoczywaliście Państwo z Itaką???to znaczy, czy orientujecie się jakie wycieczki fakultatywne zaproponował/lat rezydent/-ka....też planujemy kilka wypraw:), zatem poszukuję wiedzy w tym zakresie :) pozdrawiam
          • e_podmiejska Re: Playa Granada Club Resort 25.07.17, 11:57
            Też jeszcze jestem przed.... Informacje na temat wycieczek fakultatywnych Itaka zamieściła na stronie hotelu w zakładce "Wycieczki lokalne"
          • qbior Re: Playa Granada Club Resort 07.08.17, 19:04
            byliśmy na wczasach z Itaką ale jak to zwykle bywa wzięliśmy samochód na 3 dni i zwiedzaliśmy Andaluzję na własną rękę, z tego co widziałem to były Malaga, Caminito del Rey, Granada z Alhambrą i przejażdżka po wioskach gdzieś w górach Sierra Nevada, dużo osób pojechało na Gibraltar a wycieczkę do Maroka odwołano bo było zbyt mało chętnych, więc jest w czym wybierać, pozdrawiam
    • majed1 Re: Playa Granada Club Resort 23.07.17, 18:12
      Witam, jadę z żoną i 10 letnią córką do tego samego hotelu pod koniec sierpnia. Zamierzamy na własną rękę zwiedzic Grenadę, Almerię i Malagę. Czy udało sięWam wypożyczyć samochód za rozsądnę pieniądzę? Jeślimogę prosić o podzielenie się opinią. pzdr
      • qbior Re: Playa Granada Club Resort 23.07.17, 18:37
        rentacar-osi.de/en/
        to hotelowa wypożyczalnia, koszt za Clio to 150 euro na 3 dni, ja zarezerwowałem wcześniej przez internet, płatność i tak jest dopiero przy formalnościach, nie obciążają karty kredytowej, kontakt jest bezproblemowy, booster jest dla gości hotelowych wliczony w cenę. Oczywiście w tej samej cenie można mieć auto z lotniska w Maladze na 2 tygodnie, tutaj obciążą Waszą kartę kredytową, jest też trochę szczegółów dot paliwa, samego ubezpieczenia - nie chciało mi się w to bawić zwłaszcza że jechaliśmy wypocząć a nie codziennie wozić się samochodem, 3 dni w zupełności wystarczyło.

Byliśmy w Granadzie (1h) parking przy Alhambrze 17 euro na cały dzień i zwiedzanie Granady busem City Tour po 8 euro za dorosłego. Byliśmy też w Rondzie i Caminito del Rey więc o pozostałych Waszych kierunkach nie mogę się wypowiedzieć. W Granadzie jest mega gorąco więc zwiedzanie Pałacu Nasrydów najlepiej albo rano albo po południu jeśli oczywiście będą wolne miejsca. W samej Granadzie jest dużo cienia i uliczek ze zraszaczami więc spokojnie dacie radę.
    • e_podmiejska Re: Playa Granada Club Resort 24.07.17, 21:52
      Mam pytanko dot. Rondy, czy możesz podpowiedzieć, gdzie najlepiej zaparkować auto, aby było w miarę blisko do wszystkich atrakcji . A może też namiar na hotelową wypożyczalnię :) Czy na miejscu jest szansa na wypozyczenie auta? My ruszamy na 2 tyg. od 31.07 więc będzie to szczyt urlopowy.
      • e_podmiejska Re: Playa Granada Club Resort 24.07.17, 22:00
        PS gapa ze mnie adres wypożyczalni już zobaczyłam :)
      • qbior Re: Playa Granada Club Resort 26.07.17, 19:50
        Przy Avenida Martinez jest podziemny parking, Ronda jest dość mała i stamtąd idzie się w dół główną ulicą
        • e_podmiejska Re: Playa Granada Club Resort 27.07.17, 10:43
          dzięki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka