Gość: sq IP: *.client.comcast.net 23.11.04, 06:17 mam ponownie pytanie ad w/w wizy. czy orientujecie sie ile kosztuje oraz ile trwa przedluzenie sobie H1B na nastepne 3lata? thx Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mojito Koszty przedluzenia wizy H-1B. 23.11.04, 08:31 Czesc, do konca ubieglego tygodnia oplata za zlozenie Form I-129 wynosila $185. Podczas tego weekendu Kongres uchwalil nowe oplaty za H-1B. Wynosza one dodatkowo $ 1,500 training fee ($750 dla malych przedsiebiorstw) i $500 anti-fraud fee. Jedyna szansa aby uniknac tych oplat jest zlozenie podania przed podpisem ustawy przez prezydenta. Ma to nastapic w pierwszym tygodniu grudnia. Jest rowniez opcja premium processing (Form I-907). Kosztuje to dodatkowo $ 1,000 i skraca czas rozpatrzenia podania do 15 dni. Normalne rozpatrzenie I-129 w zaleznosci od miejsca zlozenia trwa srednio okolo szesciu miesiecy bez RFE (Request for Evidence) lub osiem z RFE. Pozdrowienia, mojito. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: squoo Re: Koszty przedluzenia wizy H-1B. IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 26.11.04, 18:45 dzieki za re: mam jeszcze tylko jedna niejasnosc.. co to jest training fee i anti-fraud fee? czy skoro moj pracodawca staral sie o wize dla mnie kiedys (ktora przyznali notabene w premium process) i od dwoch lat u niego tu siedze, i skoro dalej chce mnie tu trzymac, ma placic wszystkie te oplaty czy tylko za Form? wize mam do Nov2oo5. thx Odpowiedz Link Zgłoś
mojito Re: Koszty przedluzenia wizy H-1B. 27.11.04, 04:40 Nowe oplaty ktore wkrotce wejda w zycie beda zawarte w: "The H-1B Visa Reform Act of 2004". Fraud fee - "Fraud Prevention and Detection Fee". Oplata $500 bedzie pobierana od "an initial petition for an H-1B". A wiec w Twoim przypadku przedluzenia wizy USCIS moze odstapic od tej oplaty. Suma ta jest dzielona rowno pomiedzy Department of State, Department of Labor i Department of Homeland Security. Training fee - oplata przekazywana do DOL (D.of Labor) "to provide job training for industries and economic sectors that are projected to experience significant growth". Oplate pobiera sie od kazdego podania. Jezeli pracodawca zatrudnia nie wiecej niz 25 pracownikow na pelny etat to oplata wynosi $750. Jezeli wiecej to $1500. W dalszym ciagu bedzie obowiazywala pracodawce Form ETA 9035 (US Department of Labor - Employment and Training Administration). Instrukcje do jej wypelnienia podane sa w Form 9035CP (Cover pages). USCIS ma infolinie tylko dla pracodawcow: 1 800 357 2099 i pod tym numerem odpowiedza pracodawcy na pytania zwiazane z wiza H-1B. Pozdrowienia, mojito. Odpowiedz Link Zgłoś