Dodaj do ulubionych

prezent na chrzciny

14.03.06, 22:10
Drogie Mamy, nie mam doswiadczenia w kwestii kupowania prezentu na taka
okazje i poszukuje podpowiedzi.
Bedziemy z M rodzicami chrzestnymi chlopca i dziewczynki w wieku 7 i 6 lat no
i chrzciny maja sie odbyc za 3 tygodnie...mozecie mi cos zasugerowac lub
podac namiary na jakies fora/strony gdzie ten temat jest walkowany.
Wielkie dzieki.
Obserwuj wątek
    • edytkus Re: prezent na chrzciny 15.03.06, 00:43
      Oh takie duze dzieci i nie lada wydatek. U Polakow czy Amerykanow? Wiem ze ojciec chrzestny kupuje
      krzyzyk z lancuszkiem (u Was podwojnie), matka chrzestna ubrania do chrztu (i to takie ktore
      odpowiadaja matce a w przypadku takich duzych dzieci pewnie i im samym), do tego powinniscie
      ofiarowac jak zwykle prezent pieniezny (chrzestni zazwyczaj daja wiecej niz tylko na pokrycie talerza).
      Ale co do krzyzykow i ubran zapytaj rodzicow dzieci, moze wola kupic wszystko sami, maja juz albo
      np. dziadkowie sie zaoferowali. Jesli tak, to mozesz ofiarowac tylko gotowke ale mile bedzie widziany
      tez dodatek w stylu kolczykow czy wiekszego lancuszka dla chlopca (odpadnie Ci kupno nastpenego na
      bierzmowanie). Najlepeij jednak zapytaj rodzicow dzieci, bo szczerze mowiac z chrztem tak duzych
      dzieci spotykam sie po raz pierwszy (moim zdaniem to lepszy wiek niz niemowlectwo).
      • kashunda Re: prezent na chrzciny 15.03.06, 04:50
        Ja na chrzest chrzesniaka,kupilam mu kompletne ubranko do chrztu +akcesoria
        (biala szatka,gromnica),oczywiscie mama dziecka wybrala wedlug swojego
        gustu.Poniewaz koszt ubranka(w tym przypadku)nie byl duzy,dodatkowo
        ofiarowalam "prezent pieniezny"jak to ladnie okreslila Edytkus.Generalnie
        chrzesntni ofiarowuja pieniadze i jakis upominek typu biblia dla
        dzieci,lancuszek z krzyzykiem itp.Moja mala dostala od chrzestego pieniadze i
        sliczny obrazek z Matka Boza ,ktory zawiesilismy w jej pokoiku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka