Dodaj do ulubionych

pytanie o relanium

11.08.04, 11:41
Witajcie,mam nadzieję,pomimo,że moja ciąża do zgrożonych nie należy,pomożecie
mi.Czytam to forum od jakiegoś czasu i jestem pod wrażeniem atmosfery jaka
panuje u was.Otóż mój problem dotyczy nerwicy.jestem obecnie w 21tc. i do tej
pory jakoś sobie radziłam. niestety teraz objawy
powróciły,bezsenność,kołatania serca,lęki.Dostałam relanium 2mg.I moje
pytanie do dziewczyn ,które brały,czy jeśli mam brać 2*dzienie będę mogła
normalnie funkcjonować,chodzić do pracy.Czy po prostu będę otępiała i
powinnam pójść na zwolnienie?proszę powiedzcie mi jak na was działało
relanium.Za wszelką pomoc z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie was i
dzieciaczki
aneta
Obserwuj wątek
    • perissa Re: pytanie o relanium 11.08.04, 20:11
      Witam Cię serdecznie. Moja odpowiedź będzie szczera. Po tabletce relanium 2mg
      na noc Twoja noc będzie bardzo spokojna, ogarnie Cię błogi sen, bezsenność
      zniknie. Rano wstaniesz "normalna" - raczej nie będziesz się
      czuć "przytłumiona", będziesz za to wypoczęta, bo po długim, spokojnym, kojącym
      śnie. Ale tabletka w ciągu dnia otępi Cię nieco. I w zależności od ciśnienia
      (pogody) i atmosfery dnia (czy będzie się działo coś ciekawego, co podniesie
      tzw. adrenalinę, czy też będzie nieciekawie - "codziennie") reagować możesz
      różnie - albo bezwzględnie będziesz czuła potrzebę drzemki i przestaniesz
      kontaktować marząc tylko o śnie, albo - gdy będzie się coś działo - dasz radę
      bez spania, ale na wszystko będziesz reagowała o wiele spokojniej i z
      dystansem. Nie ma się co oszukiwać - po relanium gorszy jest refleks
      (niewskazane prowadzenie samochodu), kojarzenie, cięższe jest "myślenie" i tak
      dalej. Ale w zamian relanium daje mnóstwo dobroczynnych efektów: nerwowość i
      napięcie znika, zmniejsza się intensywność zmiany nastrojów (nagła chęć płaczu,
      skłonność do depresji itp), mi osobiście dodaje pewnej pogody ducha - bo jestem
      spokojniejsza (a z natury jestem "wulkanem" co + hormony daje wybuchowy efekt i
      dość opłakany..). Ja biorę relanium akurat na patologiczne przedwczesne skurcze
      macicy (już druga taka skurczowa ciąża), ale i na bezsenność. Myślę sobie w
      duchu, że i na nerwicę, o której mój ginekolog nie wie. Generalnie polecam.
      Wyciszysz się i po prostu.. odpoczniesz. A czy dasz radę pracować - jeżeli
      jeszcze nie podjęłaś decyzji - może po prostu przetestuj?..
      W razie jeszcze jakichś pytań, pytaj śmiało. Pozdrawiam serdecznie - Perissa
      (14 t.c. i 2,5 roczny synek).
    • magenta174 Re: pytanie o relanium 11.08.04, 22:29
      Alexa! Jestem w 17 tyg. ciazy od okolo 10 lat choruje na nerwice z roznym
      nasileniem (wlasciwie to zespol leku napadowego), jest to moja druga ciaza
      poprzednia poronilam w ub. roku. Tez przez lata mialam silne napady paniki od
      kilku do kilkunastu razy na dzien, kolatania serca, zawroty glowy, dretwienia
      konczyn itp. W ub. roku po poronieniu bylam strzepkiem czlowieka zalapalam sie
      wtedy na terapie grupowa do Centrum Psychoterapii. Przez okres okolo 4 miesiecy
      chodzilam dzien w dzien na terapie dzienna. Przez 8 miesiecy bralam specjalne
      leki przepisane przez psychiatre. Bardzo duzo mi to pomoglo, poniewaz to byl
      okres kiedy czulam sie najlepiej w ciagu minionych lat. Jednak w czerwcu, zaraz
      na poczatku ciazy odstawilam leki ze wzgledu na dziecko. Do tej pory jestem pod
      opieka nie tylko lekarza ginekologa ale rowniez psychiatry - psychoterapeuty,
      zktorym spotykam sie raz w tygodniu. Na dzien dzisiejszy czuje sie dobrze ale
      nie najlepiej. Mysle (wlasciwie wiem od lekarza) ze relanium nie jest lekiem
      ktory leczy przyczyne twojej nerwicy, ontylko lagodzi objawy. Czy rozmawialas
      ze specjalista. Nerwica to nie grypa. A psychiatra napewno w porozumieniu z
      ginekologiem cos temu zaradzi. Wierz mi, napewno bedziesz mogla brac lek ktory
      dziala inaczej niz relanium. Inaczej tez bedzie on dzialal, nie bedziesz snieta
      Ja awaryjnie mam przepisana hydroksyzyne. Daj znac! Mag

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka