Dodaj do ulubionych

przeciwciala - pytanie

05.09.05, 15:09
Czesc dziewczyny,
jestem po dwoch poronieniach we wczesnej ciazy. Dostalam wlasnie wyniki badan, ogonie sa
ok.
Jedna rzecz o ktorej nie wiem co myslec to przeciwciala przeciwjadrowe. Wynik wyszedl 160
przy normie >160 i komentarzem: wynik lekko dodatni, nie ma znaczenia jesli nie
zaobserwowano objawow klinicznych.
Czy moje poronienia to wlasnie objawy kliniczne, czy ktos wie? Czy to jest cos niepokojacego?
Pewnie na te wszystkie pytania dostane odpowiedz na najblizszej wizycie, ale to jeszcze sporo
czasu... Mozecie mi to jakos wyjasnic?

Obserwuj wątek
    • budeczka Re: przeciwciala - pytanie 06.09.05, 07:56
      Myślę, że mogą być przyczyną poronień, tym bardziej, że wszystkie przeciwciała
      lubią "skakać" i ich poziom w czasie ciąży może się podwyższać.
      Też jestem po dwóch poronieniach i też mam dodatnie przeciwjądrowe (pozostałe
      ok). Obecnie jestem w 9 tygodniu ciąży i od siódmego dnia po owulacji biorę
      heparynę i acard. Pierwsze usg było ok, za 10 dni mam nastepne, to krytyczne,
      które zawsze było wyrokiem. Ale wierzę w moc heparyny i wierzę, że teraz się
      udasmile Czego Tobie też serdecznie zyczę.! Musisz znaleźć sobie lekarza, który
      miał juz takie przypadki i wie co i jak.
      Mój gin wytłumaczył mi działanie wszystkich przeciwciał. W ogólnym zarysie:
      kosmki zarodka przyczepionego do sciany macicy są zanurzone we krwi, przez
      którą jest odżywiany, dotleniany itd. Przeciwciała powodują, że we krwi robią
      się skrzepy, które uniemozliwiają tę wymianę i prowadzą do obumarcia zarodka.
      Leki rozrzedzające krew (heparyna i acard) zapobiegają powstawaniu skrzepów,
      powodują lepsze ukrwienie.
      Pozdrawiam
      • pascalle Re: przeciwciala - pytanie 06.09.05, 09:07
        Dziekuje za odpowiedz. Troche jestem teraz spokojniejsza. Nie wiem jeszcze co powie o tym
        wszystkim moj lekarz, ale poki co mam do niego zaufanie i wierze, ze tak zostanie.
        Gratuluje ciazy!!! Mam nadzieje, ze i ja niedlugo bede sie nia cieszyc... I oby kolejne USG pokazalo,
        ze z Twoim Dzidziusiem jest wszystko tak, jak w podrecznikach pisza smile
        Usciski!
        • maja744 Re: przeciwciala - pytanie 06.09.05, 16:37
          Dziewczyny jakie p/c oprocz jadrowych robilyscie jeszcze?

mi lekarz kazal zrobic tylko bialko C i S,
          a mi sie jeszcze "zachcialo" p/c antykardiolipinowe i koagulant tocznia
          • budeczka Re: przeciwciala - pytanie 07.09.05, 07:48
            Ja robiłam kardiolipidowe i przeciwjądrowe. Jak te drugie wyszły dodatnie, to
            lekarz kazał zrobić antykoagulant tocznia. Mam ujemny, ale gdyby był + to
            brałabym jeszcze encorton (steryd). Nie wiem, czy dobrze kojarzę, ale białka
            chyba są podwyższone przy trombofilii - przy tym też bierze się heparynę.
            Ja białek nie badałam, tym bardziej, że i tak innego leczenia nie spowodowałyby.

Pascalle, dzieki za życzenia (tfu tfu żeby nie zapeszyćsmile). Tobie tez
            powodzenia!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka