Dodaj do ulubionych

Kalabria - jak dojechac

IP: 213.25.164.* 04.03.02, 19:19
Mam pytanie do szanownych bywalcow Wloch, a zwlaszcza kierowcow, - jak
optymalnie wytyczyc trase na kalabrie przy minimalnych kosztach, na ktorych
odcinkach mozna zrezygnowac z autostrady, a gdzie lepiej korzystac z platnych
drog. Czy po drodze sa motele typu Formula1 (zatrzymalem sie w takich w Francji
i Angli - polecam). Czy jechac wzdluz adriatyku, czy lepiej zachodnim
wybrzezem, a moze srodkiem?. Na zwiedzanie nastawiam sie w drodze powrotnej.
Obserwuj wątek
    • Gość: Lechu Re: Kalabria - jak dojechac IP: *.dip.t-dialin.net 05.03.02, 01:10
      Możesz przejechać całe Włochy po szosach równoległych do płatnych autostad. Ale
      jest to naprawdę wielki kawał drogi, bo Włochy są bardzo długie. Lepiej
      odżałować tych pieniędzy, bo na autostadzie spokojnie utrzymasz przeciętną 100
      km/h i przeskoczysz kraj w jeden dzień, przez co oszczędzisz na noclegach. Po
      szosach będzie dwa razy wolniej, wiele ciężarówek, tłok.
      Za Neapolem jest już za darmo, ale autostrada o wiele gorsza, droga męcząca
      (góry, góry, tunele, mosty, góry...) i zaskakująco długa. Tego ostatniego
      odcinka do Reggio di Calabria łatwo można nie docenić, a człowiek jest już
      bardzo umordowany.
      • Gość: sawa Re: Kalabria - jak dojechac IP: 213.25.164.* 21.03.02, 08:28
        dzięki za sugestie, ale w dalszym ciągu nie jestem zdecydowany czy kierować się
        na Rzym Neapol, czy też trzymać się wybrzeża Adriatyku ?
        • Gość: Lechu Re: Kalabria - jak dojechac IP: 192.168.111.* 21.03.02, 09:44
          Trasa przez Rzym i Neapol jest krótsza, dlatego ją jeżdżę.
          Kolega Włoch powiedział mi, że ta inna trasa jest bardzo malownicza. Mimo
          wszystko, moim celem było zawsze najpierw dojechanie na południe, toteż czas
          grał największą rolę. Jak wracałem, to pozwalałem sobie na parę dni włóczęgi
          przez Toskanię.

Tam chciałbym osiąść na starość, stąd szczególne zainteresowanie.
          • Gość: sawa Re: Kalabria - jak dojechac IP: 213.25.164.* 22.03.02, 14:42
            ponownie dziękuję za sugestie (faktycznie trasa Rzym - Neapol jest ok. 100 km
            krótsza).
            Przerażają mnie natomiast informacje z innych wątków, że drobne stłuczki z
            lokalnymi kierowcami to normalka :-((((((((
            Mam male doświadczenie w jeżdżeniu po Włoszech - zaledwie 2 x ( Bibione,
            Cesenatico)
            - pozdrawiam...
            • Gość: Lechu Re: Kalabria - jak dojechac IP: *.dip.t-dialin.net 24.03.02, 18:51
              Owszem, jak boisz się o samochód, to lepiej zostawaj go poza miastem, albo
              jeździj w czasie siesty, oczywiście z klimatyzacją ;-) W każdym wypadku unikaj
              jeżdżenia po 17:00.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka