Dodaj do ulubionych

camping- wynajem namiotu

15.02.13, 16:46
Mam takie pytanie do osób jeżdżących na campingi- biura typu Eurocamp czy Vacansoleil w swojej ofercie mają wynajem mobilhomów oraz namiotów. My nie lubimy korzystać z pośrednictwa i będąc w zeszłym roku we Włoszech rezerwowaliśmy domki bezpośrednio przez strony internetowe kempingów. Nie widziałam jednak możliwości rezerwowania bezpośrednio przez stronę namiotów z wyposażeniem - są tylko pitches, które rozumiem jako puste parcele, stanowiska do wykorzystania na własny namiot czy samochód kempingowy. Czy orientujecie się czy jest możliwość rezerwowania namiotów z wyposażeniem?
Obserwuj wątek
    • sempre_dritto Re: camping- wynajem namiotu 15.02.13, 17:02
      no powiem, że byłem na iluś tam kempingach i wydaje mi sie, że wszystkie namioty jakie na nich były, to były namioty różnego rodzaju biur. Same kempingi chyba nie mają własnych .
      Choć głowy nie dam
    • Gość: vvv Re: camping- wynajem namiotu IP: *.ists.pl 15.02.13, 21:36
      Są we Włoszech kempingi, które posiadają własne namioty do wynajęcia, np. Michelangelo we Florencji, na którym jednak namiot ma chyba tylko wyrko na wyposażeniu. Podobnie jest na kempingu Roma w Rzymie a to dlatego, że zawiaduje nimi jedna firma. Być może jest to jakiś powszechniejszy standard - z wyposarzeniem domek albo przyczepa, a namiot tylko z łóżkiem ale to już trzeba się upewniać wertując kolejne strony.
    • Gość: SingSing74 Re: camping- wynajem namiotu IP: *.piekary.net 25.02.13, 23:01
      Faktycznie w większości namioty z wyposażeniem są oferowane przez operatorów wynajmujących teren od właścicieli kempingów. Korzystanie z pośrednictwa nie jest niczym złym, a nawet jest korzystniejsze cenowo. W zamian jednak za wyższe ceny mobilehome`y należące do kempingu są zazwyczaj lepiej usytuowane. Wracając jednak do namiotów to pozostają touroperatorzy (na większości kempingów) lub wynajęcie parceli i przyjazd z własnym namiotem (jeżeli masz w miarę duży bagażnik to nie widzę problemu). Wszystko ma swoje uroki.
      • agiq Re: camping- wynajem namiotu 27.02.13, 19:54
        dzięki wszystkim. Z bagażnikiem nie ma problem tylko już drugi rok z rzędu przymierzam się do zakupy sprzętu i...rezygnuję. Bo musimy kupić wszystko naraz: namiot, materace, śpiwory, jakieś składane krzesełka, stolik, lodowkę turystyczną i pewnie jeszcze tysiąc innych rzeczy...no i kończy się tak że wynajmujemy jednak domki :-) jak na razie bungalowy które same wynajmowalismy były tańsze niż przez biuro a ponadto na kempingach których akurat Eurocamp w ofercie nie miał. No i tylko tak patrząc na te wielkie i wypasione namioty miałam ochotę spróbować jednak namiot. Ale może w końcu kiedyś dorobimy się własnego wyposażenia kempingowego :-) Tylko wtedy będziemy musieli wynająć dodatkowe pomieszzcenie na cały sportowy sprzęt naszej 4-osobowej rodziny bo z roku na rok nam rzeczy przybywa....
        • Gość: ~jark Re: camping- wynajem namiotu IP: *.adsl.inetia.pl 27.02.13, 21:10
          Jak najbardziej polecam zakup "swojego"sprzetu ,namiot,spiwory,lodówka,stolik z krzesełkami,mała gazówka ...Jezdzimy tak od lat i nabrałem doswiadczenia w pakowaniu tego wszystkiego.Mam peugeota 308, 3 osoby,bez bagaznika dachowego.Bez rezerwacji,zawsze były wolne parcele/nie byłem w sierpniu/.
        • Gość: SingSing74 Re: camping- wynajem namiotu IP: *.piekary.net 28.02.13, 13:40
          Eurocamp ma bodajże w ofercie 160 kempingów, a Vacansoleil około 400 więc jest z czego wybierać (ja już mam plany na 4 lata do przodu :) . Jeździmy w "promocyjnych terminach", a wtedy ceny są bardzo przystępne. Jednak kiedy nasza pociecha pójdzie do szkoły przerzucimy się znowu na własny sprzęt, który został nam z podróży motocyklowych. Jedyne co będę musiał dokupić to większy namiot. Planuję kupić Quechua T6.2. Jest stosunkowo niewielki po spakowaniu ale jest wystarczająco duży i ma przedsionek, w którym można stanąć. W waszym przypadku jednorazowy wydatek rzeczywiście byłby spory ale można to zrobić na raty, np. robiąc sobie kempingowe prezenty z okazji urodzin czy świąt. Jak się zdecydujecie to piszcie. Mogę co nieco w tym temacie doradzić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka