Gość: brus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 01:38 Jadę 10 września do Toskanii. Po drodze chce sie zatrzymać na dzięń, dwa, na d Adriatykiem. Gdzie jest najlepiej? W żadnej z tych miejscowości nie byłem. A może Cavallino? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vojager29 Re: Grado, czy Caorle? 12.08.04, 07:23 w tym okresie nie ma to juz zadnego znaczenia ale jesli juz musisz, wybralbym Caorle Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Grado, czy Caorle? 12.08.04, 07:45 Ja też zdecydowałabym się na Caorle - urokliwe miasteczko nadmorskie z katedrą pochodzącą z 1048 r. Okrągła campanille ( wieża ) katedralna pochodzi przy tym jeszcze z czasów rzymskich. W katedrze przechowywane jest Pala d`Oro – bizantyjska praca złotnicza z przełomu XII i XIII wieku. W oddalonym od Caorle o 3 km Ca`Corniani znajduje się muzeum wina, gdzie można poznać poszczególne etapy produkcji tego trunku. Zostawiając samochód w Punta Sabrioni mozesz pojechać też stateczkem do Wenecji. Warto też podjechać do Roncade, gdzie znajduje się XIII-wieczny, doskonale zachowany zamek otoczony XVI-wieczny park romantycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brus Re: Grado, czy Caorle? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.08.04, 11:45 I to się nazywa kompetentna odpowiedź! Piękne dzięki. Pytałem trochę pod kątem plaży. Potrzebuję parę godzin pooglądać morze. Z tego punktu widzenia pewnie obie miejscowości są podobne? Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: Grado, czy Caorle? 12.08.04, 13:04 tak jak wszystkie inne miejscowosci nadmorskie, Caorle ma bardzo mila i sympatycznna starowke i bardzo dluga ulice handlowa, jesli cie to interesuje ja oceniam miasta raczej po tym jak i gdzie mozna przyjemnie odpoczac, cos sie napic i zjesc zwiedzanie juz mnie troche nudzi przyjemnego pobytu w Caorle Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Grado, czy Caorle? 12.08.04, 15:00 www.caorle.it/ www.grado.it/ :) Nie byłam w żadnej z tych miejscowosc zatem milcze:) m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Grado, czy Caorle? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 23:54 Byłem w tym roku i w Grado i w Caorle. Grado jest starsze, bardziej szare i ma inną (ciekawszą) atmosfere niż Caorle, które jest bardziej odrestaurowane pod turystów. Jeżeli zależy tobie na plaży a nie na zabytkach to polecam Lignano albo Bibione pozbawione zabytków ale za to jaki piaseczek (wg mnie najładniejsze piaszczyste plaże w całej Italii!!!) a jeżeli znajdziesz troche czasu to nie zawadzi zobaczyc obie te miejscowości. (Może jedną w drodze TAM a drugą SPOWROTEM) Odpowiedz Link Zgłoś