Dodaj do ulubionych

Grado, czy Caorle?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 01:38
Jadę 10 września do Toskanii. Po drodze chce sie zatrzymać na dzięń, dwa, na
d Adriatykiem. Gdzie jest najlepiej? W żadnej z tych miejscowości nie byłem.
A może Cavallino?
Obserwuj wątek
    • vojager29 Re: Grado, czy Caorle? 12.08.04, 07:23
      w tym okresie nie ma to juz zadnego znaczenia ale jesli juz musisz, wybralbym
      Caorle
    • aseretka Re: Grado, czy Caorle? 12.08.04, 07:45
      Ja też zdecydowałabym się na Caorle - urokliwe miasteczko nadmorskie z katedrą
      pochodzącą z 1048 r. Okrągła campanille ( wieża ) katedralna pochodzi przy tym
      jeszcze z czasów rzymskich. W katedrze przechowywane jest Pala d`Oro –
      bizantyjska praca złotnicza z przełomu XII i XIII wieku.
      W oddalonym od Caorle o 3 km Ca`Corniani znajduje się muzeum wina, gdzie można
      poznać poszczególne etapy produkcji tego trunku.
      Zostawiając samochód w Punta Sabrioni mozesz pojechać też stateczkem do
      Wenecji.
      Warto też podjechać do Roncade, gdzie znajduje się XIII-wieczny, doskonale
      zachowany zamek otoczony XVI-wieczny park romantycznym.
      • Gość: brus Re: Grado, czy Caorle? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.08.04, 11:45
        I to się nazywa kompetentna odpowiedź! Piękne dzięki. Pytałem trochę pod kątem
        plaży. Potrzebuję parę godzin pooglądać morze. Z tego punktu widzenia pewnie
        obie miejscowości są podobne?
        • vojager29 Re: Grado, czy Caorle? 12.08.04, 13:04
          tak jak wszystkie inne miejscowosci nadmorskie, Caorle ma bardzo mila i
          sympatycznna starowke i bardzo dluga ulice handlowa, jesli cie to interesuje
          ja oceniam miasta raczej po tym jak i gdzie mozna przyjemnie odpoczac, cos sie
          napic i zjesc
          zwiedzanie juz mnie troche nudzi
          przyjemnego pobytu w Caorle
    • marghe_72 Re: Grado, czy Caorle? 12.08.04, 15:00
      www.caorle.it/
      www.grado.it/
      :)
      Nie byłam w żadnej z tych miejscowosc zatem milcze:)
      m.
    • Gość: Maciek Re: Grado, czy Caorle? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 23:54
      Byłem w tym roku i w Grado i w Caorle.
      Grado jest starsze, bardziej szare i ma inną (ciekawszą) atmosfere niż Caorle,
      które jest bardziej odrestaurowane pod turystów. Jeżeli zależy tobie na plaży a
      nie na zabytkach to polecam Lignano albo Bibione pozbawione zabytków ale za to
      jaki piaseczek (wg mnie najładniejsze piaszczyste plaże w całej Italii!!!) a
      jeżeli znajdziesz troche czasu to nie zawadzi zobaczyc obie te miejscowości.
      (Może jedną w drodze TAM a drugą SPOWROTEM)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka