Dodaj do ulubionych

Polska-Rzym-Sycylia czy od razu Sycylia

13.04.14, 17:19
Witam serdecznie,

Wraz ze znajomymi planujemy pojechać na wakacje do Włoch. Nasz pierwotny pomysł to: przelot z Polski(Poznań) do Rzymu, zwiedzanie 3 dni. Następnie chcieliśmy lecieć na Sycylię i tam spędzić 4-5 dni (okolice Palermo).

Jednakże zastanawiam się czy nie lepszym pomysłem będzie pominięcie Rzymu i spędzenie wakacji na Sycylii.
Ewentualnie skorzystanie z opcji wycieczek fakultatywnych i skoncentrowaniu się na zwiedzeniu wysypy.

Co sądzicie o takim pomyśle?
Obserwuj wątek
    • zagubieniwrzymie Re: Polska-Rzym-Sycylia czy od razu Sycylia 13.04.14, 17:53
      To zależy czy chcecie zwiedzać i leżeć na plaży czy tylko leżeć na plaży :-)
      W sumie na Sycylii też jest co zwiedzać...no ale Rzym to Rzym :-):-)
      • Gość: proSicilia Re: Polska-Rzym-Sycylia czy od razu Sycylia IP: *.dynamic.vectranet.pl 13.04.14, 21:40
        Precz z rozumieniem Italii jako kraju zabytkowo-narciarskiego! Sycylia to tak samo południowa kraina jak Andaluzja czy Kreta. Natomiast polskie podejście jest takie - lato na Krecie, Włochy to tylko narty i Rzym. A Cefalu piękne.
        • www.travellerka.blogspot.com Re: Polska-Rzym-Sycylia czy od razu Sycylia 01.07.14, 15:22
          Na przełomie maja i czerwca 2014 r., na własnej skórze sprawdziłam połączenie Rzymu i Sycylii w jednej podróży i szczerze mogę polecić takie rozwiązanie :-) Leciałam Ryanairem z Modlina do Trapani, następnie przez 11 dni, wynajętym samochodem zwiedzałam zachód, północ i wschód Sycylii, by ostatecznie przenieść się z Catanii do Rzymu na 5 dni. Wszystkie bilety wyniosły mnie tylko 340 zł od osoby :-)
          Sycylia jest piękną, bogatą w malownicze krajobrazy, cudowne, turkusowe zatoczki, ale i w fascynujące, tajemnicze miasteczka i ważne zabytki wyspą. A Rzym to wiadomo - raj dla miłośników sztuki, historii, architektury, itd.itp. :-) Nie ma się nad czym zastanawiać! Moją, pełną zdjęć, relację powoli tworzę tutaj: travellerka.blogspot.com/search/label/sycylia Zapraszam serdecznie w wolnej chwili na bloga.

Pozdrawiam
          Travellerka
    • ma.ci.ej Sycylia 14.04.14, 09:36
      Rzym jest piękny, ale...
      Na Sycylii naprawdę jest co robić. Zamiast Rzymu proponuję Syrakuzy. Zabytków może trochę mniej, ale za to jakie. A 8 dni na Sycylię to wcale nie za dużo. Etna, Taormina, południowy-wschód (Syrakuzy, Noto), no i okolice Palermo.
      A jakby czasu wystarczyło, to jeszcze wyspy Liparyjskie.
      Rzym następnym razem.
    • Gość: podróżniczka Re: Polska-Rzym-Sycylia czy od razu Sycylia IP: *.84.gwa.telkab.pl 21.04.14, 22:17
      Sycylia jest przepiękna ale Rzym też, tydzień za krótko.
    • salesperson Re: Polska-Rzym-Sycylia czy od razu Sycylia 04.11.19, 22:01
      hej, jeśli chciałbyś połączyć wypoczynek na plaży i zwiedzanie to z całego serca polecam Sycylię. Jest to wyspa która posiada najpiękniejsze plaże we Włoszech. Ostatnio spędziłem sporo godzin aby opisać najbardziej popularne plaże na Sycylii które znajdziesz pod tym linkiem: sycylia.pl/plaze/

Jeśli natomiast chciałbyś jednak spędzić wakacje bliżej Polski ale nadal na południu Włoch to polecam Neapol. W przewodniku po Neapolu dla turystów neapol.pl/ opisałem główne miasta okolic Neapolu takie jak Sorrento, Amalfi, Positano gdzie można spędzić cudowne wakacje łącząc plażowanie z aktywnym zwiedzaniem. Mam nadzieję że choć trochę pomogłem:)
      • Gość: death to spamers Gniot spamerski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.19, 13:54
        S.pierdalaj!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka