Dodaj do ulubionych

NEAPOL - Wezuwiusz, Pompeje

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.06, 07:47
Wybieram się tam na klika dni - czy możecie mi podpowiedzieć, jak z Neapolu
najlepiej dotrzeć na Wezuwiusz i do Pompei ? Lepszy jest pociąg, autobus, czy
może należy poszukac jakiejś zorganizowanej wycieczki?
Obserwuj wątek
    • ab_extra Re: NEAPOL - Wezuwiusz, Pompeje 25.04.06, 12:31
      Do Pompejów kolejką Circum Vesuviana (z dworca na Piazza Garibaldi). Na
      Wezuwiusza tą sama kolejką, tylko trzeba kilka przystanków wcześniej wysiąść w
      Ercolano (tam, gdzie ruiny Herculanum), przesiąść się w autobus a dalej z
      parkingu piechotą.
      • Gość: rogro Re: NEAPOL - Wezuwiusz, Pompeje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.06, 07:36
        Czy wiesz może, czy w Neapolu są karty miejskie, dające zniżki na komunikacje i
        do muzeów, i czy rzeczywiście sie opłacają?
        • ab_extra Re: NEAPOL - Wezuwiusz, Pompeje 28.04.06, 10:15
          Nie wiem jak z tymi kartami, ale widzę tu jeden problem: w samym Neapolu (nie
          mówię o otaczającej Zatokę aglomeracji) warto zapłacic jedynie za wstep do
          Muzeum Narodowego, gdzie są rzeczy rzeczywiście cenne, jednak nigdy nie wiadomo
          jaka część ekspozycji akurat jest dostępna (nieustanne remonty i prace
          konserwatorskie). Nie wydaje mi się, by warto było na Neapol poświęcać więcej
          niż jeden dzień. Nie wydaje mi się też słuszny pomysł, by w Neapolu zamieszkać.
          Atmosfera, zwłaszcza w centrum historycznym nie jest zbyt pociągająca.
          Radziłbym zamieszkać gdzieś na Półwyspie Sorrentyńskim. Masz stamtąd szybką i
          tanią komunikację wokół całej zatoki i na wyspy a także na południe. Zważ, że i
          dwa tygodnie może być mało na zobaczenie bez pośpiechu wszystkich ciekawych
          rzeczy znajdujących się w zasięgu godziny czy 1,5 jazdy: Neapol, Campi Flegrei,
          Herkulanum, Wezuwiusz, Pompeje, Sorrento, Capri, Ischia, Positano, Amalfi,
          Ravello... Uff... Ale komunikacja jest niezła, głównie dzięki kolejce Circum
          Vesuviana z odgałęzieniem do Sorrento, mrowiu promów i wodolotów i autobusom.
          • ab_extra Acha, wiesz skąd mogą byc problemy z tymi zniżkami 28.04.06, 10:18
            ? Bo tam jest w obrębie AGLOMERACJI bardzo wielu różnych przewoźników
            prywatnych. Bardzo wielw miast i miejscowaości, każda ze swoim własnym
            samorządem :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka