IP: *.31.radom.pilicka.pl 15.09.06, 20:01
Mam pytanie do osób, które były w Pizie i okolicach.
Jak wyglądają plaże, jak długo zajmuje dojazd z centrum na wybrzeże i ile
kosztuje taki przejazd? Poza tym: co można zobaczyć/zwiedzić na tym obszasze
w około tydzień. :)
Obserwuj wątek
    • www.italia-italia.pl Re: piza ?? 15.09.06, 21:07
      Nie napisała Pani czym planuje się poruszać. Z informacji o koszty dojazdu
      raczej wynika, że nie samochodem, ale nie jest to do końca jasne. Tak więc
      trudno określić jak wielki krąg może Pani zakreślić.
      Jeśli bez samochodu to najlepiej pociągiem. Ceny na pociągi tzw. regionalne
      zblizone są do cen w Polsce.
      Jeśli chodzi o misjscowości mniejsze to najbliżej jest Lukka, nieduże
      miasteczko z urokliwym rynkiem i piękną katedrą. Nie często odwiedzana Voltera,
      do której raczej pociągi nie dochodzą, miasto na wzgórzu, które się osypuje.
      Pistoia mnie osobiście nie przypadła do gustu - co żadkie we Włoszech, ale może
      dlatego, że był zimny i szary, choć majowy dzień. Również Livorno szczególnego
      uroku nie posiada. A z hitów, gdzie wszyscy jadą, to Siena żywcem wyjęta ze
      średniowiecza i San Giminiano - miasto wież są warte odwiedzenia.
      Jeśli zaś nie przerażają Pani tłumy - to Florencja z katedrą, kościołem Santa
      Croce, Santa Maria Novella i dziesiątkami pałaców.
      Warto jednak rozsądnie podzielić ten czas, wszystkiego nie da sie zobaczyć...
      • oxygen100 Re: piza ?? 20.09.06, 08:17
        Viareggio. Plaze szerokie piaszczyste baza turystyczna bdb., ale ogolnie bez
        rewelacji
        • Gość: yavanna Re: piza ?? IP: 158.75.205.* 20.09.06, 11:09
          Najbliższa plaża - w Marina di Pisa, 20 minut od Pizy, 1,60 euro za autobus w
          jedną stronę.Woda ciepła,piaseczek mięciutki,wejście za darmo,żyć nie umierać;)
          Innych nie miałam czasu zwiedzić,niestety.
          • radioaktywny Re: piza ?? 20.09.06, 16:25
            No cóz w Marina di Pisa wejście jest za darmo, ale to wszystko co masz tam za
            darmo. Plaże wąskie, zastawione odpłatnymi leżakami i parasolami, pozostaje
            niewiele miejsca, nawet do spaceru.
            Byłem tam wiele lat temu, gdy nie było tyle ogrodzeń na plazy, wówczas
            faktycznie było miło, piasek drobny, biały, i piekne, duże jak dłoń muszle.
            Byłem tam ponownie w zeszłym roku, po jedym dniu odjechałem zniesmaczony.
            • yavanna86 Re: piza ?? 20.09.06, 18:39
              we wrześniu tłok mniejszy niż nad polskim morzem albo miałam szczęście:)
    • ewa553 Re: piza ?? 21.09.06, 08:56
      Mieszkalam dwa lata temu przez tydzien w Pizie. Na 4 dni mialam za 80 Euro
      (!!!) wypozyczonego Smarta, ktorym robilismy wycieczki w okolice (wlasnie
      Lukka) i nad morze do Marina di Pisa. W Marinie mi sie nie podobalo.
      Plaze, a raczej lezaki jak wszedzie drogie, plaza ladna, ale woda nieciekawa: w
      miejscach strzezonych woda raczej plytka, nieszczegolna. Za walem/falochronem z
      kamieni chyba nawet plywac nie wolno, zreszta to dla naprawde wytrawnych
      plywakow. Bylismy we Florecji dwa razy pociagiem. Pociag tani i jedzie chyba
      tylko godzine. Nie warto tam autem, odpada szukanie parkingu, placenie itd.
      Uwazam ze auto na 3-4 dni to dobry pomysl na zwiedzenie okolic, reszta tylko
      pociagiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka