Gość: oktawian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.08, 21:29 Jadę w czerwcu do hotelu Santa Lucia na Sycylii z Itaką, proszę wszystkich którzy byli w tym hotelu o obiektywne opinie, wrażenia, spostrzeżenia! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ania Re: Santa Lucia - Cefalu - kto był ? IP: *.mofnet.gov.pl 15.04.08, 09:02 Mnie tez ten hotel interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Santa Lucia - Cefalu - kto był ? 15.04.08, 13:10 Byłam.. 11 lat temu Było ok :) Co chciecie wiedziec? Postaram się przypomniec sobie co nieco :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: otawian Re: Santa Lucia - Cefalu - kto był ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.08, 19:43 Aniu! Interesuje Cię ten hotel, czy to znaczy że również się tam wybierasz? Czy tylko się zastanawiasz? Odpowiedz Link Zgłoś
asia123heh Re: Santa Lucia - Cefalu - kto był ? 17.04.08, 22:26 ja byłam w sierpniu, właśnie z Itaką. generalnie nie mam zastrzeżeń :) jedyny minus to jakieś 20 minut do miasta. hmm i monotonne śniadania ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oktawian Re: Santa Lucia - Cefalu - kto był ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.08, 23:14 Asiu123! Miałbym kilka pytań z tego tematu, tym bardziej że byłaś z Itaką! Móje GG 2009432, może zechcesz popisać chwilę, z regóły wieczorem jestem w necie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwuś Re: Santa Lucia - Cefalu - kto był ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.08, 20:47 Jestem również zainteresowany tym hotelem, jadę tam na przełomie sierpnia i września również z Itaki! Ale wygląda na to że bardzo mało osób w nim było, bo jakoś mało opinii! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Santa Lucia - Cefalu - kto był ? IP: *.wro.vectranet.pl 26.04.08, 20:20 Aktualnie 24 opinie na wakacje.pl - hotele. Poza tym sa serwisy niemieckie czy angielskie :). Ale moze jeszcze ktos tu trafi i napisze cos ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Santa Lucia - Cefalu - kto był ? IP: *.wro.vectranet.pl 15.05.08, 19:17 a ja odnowie wątek, bo moze juz ktos byl w tym roku ? W koncu sezon sie zaczal od weekendu majowego :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arise Re: Santa Lucia - Cefalu - kto był ? IP: 217.202.160.* 16.05.08, 11:34 Ja byłam :) Dokładny opis hotelu znajduje sie na moim blogu sycylia- przewodnik.blog.onet.pl Hotel wyremontowany, w dobrej lokalizacji. Podobnie jak już tutaj pisano, jedyny minus to monotonne jedzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: Santa Lucia - Cefalu - kto był ? IP: *.chello.pl 16.05.08, 22:11 a ja będę jutro :) po powrocie podzielę się wrażeniami ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: różowa pantera Re: Santa Lucia - Cefalu - kto był ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.08, 08:51 wróciłem z Santa Lucia- pytajcie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Santa Lucia - Cefalu - kto był ? IP: *.mofnet.gov.pl 26.05.08, 11:37 Z jakiego biura byles i czy jedne biura maja lepsze pokoje, inne gorsze ? Jakie atrakcje w hotelu i poblizu - np. kort tenisowy, jak basen, czy pociągi uciążliwe (aha, czy stacja blisko), kawiarnie, restauracje, sklepy z pamiątkami - co polecasz w pobliżu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: różowa pantera Re: Santa Lucia - Cefalu - kto był ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.08, 15:33 Witaj. Byłem z biurem Itaka.Przy zakwaterowaniu w recepcji pokoje już były poprzydzielane.Osoby z naszej grupy były "rozrzucone" po całym hotelu.Nam akurat trafił się pokój z dużym tarasem i ślicznym widokiem na morze i miasto.Ale można trafić gorzej( pokój z widokiem na drogę ew. bez balkonu).Hotel ma swój kort tenisowy( nie korzystaliśmy)i całkiem przyzwoity basen.Pociągi są naprawdę ciche i nie są uciążliwe.Stacja jest w Cefalu ( ok. 25 min. spaceru).Hotel ma swoje 2 bary: snack bar ( lody,ciasta,kanapki,pizza,kawa itp.) oraz Blu Bar( napoje,drinki- od ok.5,6 euro).Od hotelu schodzi się do morza i promenady schodami ( 102 stopnie :) ).Promenadą spacerkiem ok. 20-25 min. do Cefalu.Miasteczko jest bardzo urokliwe - mnóstwo małych sklepików,kawiarni,restauracji.Warto samemu wieczorami spacerować po uliczkach i odkrywać fajne miejsca.Na końcu promenady przy wejściu do miasta jest rewelacyjna lodziarnia( lody na Sycylii są przepyszne!). Kilka przydatnych linków ; strona hotelu : www.lesabbiedoro.it/santalucia/default.htm strony Cefalu : www.cefaluonline.com/cefaluonline/default.asp? lg=en www.cefalu.it/index.php?lingua=en o jedzeniu :))) : www.bestofsicily.com/food.htm pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oktawian Re: Santa Lucia - Cefalu - kto był ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.08, 22:40 Jakie były temperatury w tym okresie w Cefalu i czy już są warunki do opalania? Czy w tym okresie można kąpać się tam w morzu, jaka tem.wody? Czy w wypadku trafienia na pokój bez balkonu można wynegocjować pokój z balkonem? Jak wyglądają pokoje, czy są zgodne z opisem i zdjęciami katalogu Itaki? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Santa Lucia - Cefalu - kto był ? 27.05.08, 08:34 Dzisiaj jest tak: www.ilmeteo.it/meteo/Cefal%F9 Myslalam, ze cieplej. U mnie 34°C, a mieszkam sporo na polnoc. Odpowiedz Link Zgłoś
mediterraneo1978 Re: Santa Lucia - Cefalu - kto był ? 27.05.08, 15:29 No, np. Tarent czy Foggia czy Amendolara prawie zawsze w dzien wiosna i latem mialy wyzsze temp. niz np. Palermo. Odwrotnie noca. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Santa Lucia - Cefalu - kto był ? 27.05.08, 16:22 Akurat w Palermo jet dzisiaj 35°C, a w Cefalu jednak chlodniej. Nie ma sie co martwic, gdyz od czwartku wracaja deszcze i bedzie chlodniej. :))) Paranoja... Odpowiedz Link Zgłoś
mediterraneo1978 Re: Santa Lucia - Cefalu - kto był ? 27.05.08, 18:16 Tak, w Palermo czasem jednak - wyjatkowo - bywa najgorecej na Sycylii. Czyli zalezy jak scirocco powieje. I faktycznie cos sie dziwnego z tym klimatem robi skoro na przyklad rok temu na pocz. czerwca w pd. Wloszech lał deszcz, pod koniec czerwca ponad 40 bylo... A napiszcie jeszcze o wrazeniach z Cefalu :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Santa Lucia - Cefalu - kto był ? 05.06.08, 07:47 A dzisiaj w Palermo jest dosc chlodno, ponizej 23°C / jak na Palermo i czerwiec /: www.ilmeteo.it/meteo/Palermo Niestety pogoda zalamala sie i na poludniu: do wtorku bedzie kiepsko. W Cefalu minimalnie cieplej. Co to sie porobilo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: różowa pantera Re: Santa Lucia - Cefalu - kto był ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.08, 11:47 temperatury oscylowały w granicach 24-30 stopni.warunki do opalania super:)w pierwszym tygodniu pobytu woda przypominała Bałtyk:)ale w drugim spokojnie mozna bylo już się kąpać.Czasami mocno wieje. Nie wiem jak z negocjacjami w sprawie zamiany pokoju,może to wynikać z "obłożenia "miejsc w hotelu.W ostatni dzień pobytu trzeba opuścić pokoje do godz.10.30.Wyjazd z hotelu na lotnisko jest o godz.23.jest jeden pokoj na zlożenie bagazu.Można wykupic sobie pokoj do końca dnia-kosztuje to 50 euro.Kilka osób z naszej grupy chciało wykupić tą opcję ale nie bylo wolnych pokoji.Pokoje są dosyć duże,na wyposażeniu sejf(bezplatny),lodówka,telewizor,klima.Nie odbiegaja od opisu w katalogu. jeszcze parę informacji: ceny wycieczek fakultatywnych oferowanych przez Itakę : Palermo,Monreale - 38 euro(+wstępy,bez posiłku) czwartek Etna,Taormina - 55 euro(+wstepy,bez posilku) poniedziałek Wyspy Liparyjskie - 60 euro(+wstepy,bez posiłku)środa Sycylia nieznana - 45 euro (posilek w cenie)piatek Erice,Segesta - 42 euro(+wstępy,bez posiłku)sobota Agrygent - 49 euro ( +wstępy,bez posiłku)niedziela napoje do kolacji platne : cola,fanta,sprite,male piwo - 2 euro duze piwo - 4 euro woda mineralna mala- 1 euro wino (0,37)- 7 euro wino (0,7)- od 13 euro wino domowe(1 litr)- 7 euro zakupy mozna robic w pobliskim supermarkecie(po wyjsciu z hotelu na główną drogę,skręcamy w lewo i spacerem ok.10-15 minut) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oktawian Re: Santa Lucia - Cefalu - kto był ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.08, 18:19 Dziękuję- różowa pantera- za wyczerpujące odpowiedzi! Czy możesz jeszcze napisać co to jest ta "Sycylia nieznana"i czy warto na to jechać? Czy podróż jest uciążliwa, i jak duża grupa jest z Itaki w tym hotelu? Na forum "wakacje"pl. czytałem o lekceważącym stosunku obsługu restauracji do polaków - czy to prawda? Czy tylko fantazja rozczarowanych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: różowa pantera Re: Santa Lucia - Cefalu - kto był ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.08, 19:01 Sycylia nieznana to wycieczka do Parku delle Madonne w górach Madonne,potem objazd po malych miasteczkach na prowincji,degustacje lokalnych specjałow itp.osoby,ktore wrocily z tej wycieczki(z ktorymi rozmawialismy) byly srednio zachwycone. na pewno warto zaliczyc Etnę i Taorminę.Dodatkowe koszty tej wycieczki to wyjazd na 3000 m( kolejka +jeepy) pod krater( autokar dojezdza do ok.1200),kosztuje to dodatkowe 50 euro. dosyc uciazliwy jest powrot,tak jak pisalem pokoje trzeba opuścić o godz.10.30 a wyjazd na lotnisko jest o godz.23.Po drodze autokar zabiera turystow z innych hoteli,na lotnisku jest ok.01.30,wylot ok.02.30,ladowanie w w-wie ok.05.00(jezeli nie ma żadnych opóźnień). Można wykupić(jeżeli są wolne pokoje)pobyt do wieczora,kosztuje to 50 euro. Jest jeden pokój przeznaczony na złożenie bagażu,można tam się przebrać,skorzystać z łazienki itd.Podczas naszego wylotu "koczowało " tam ok. 14 osób. Kolacje sa serwowane do stolikow( oprocz zupy i przystawek- w formie bufetu).Pierwsze kelner zbiera zamowienia na napoje,potem podaja 1 danie czyli pasty:)potem drugie i na koncu deser.Trzeba przyznac ze troche to czasami trwalo( 1-1,5 godz.).Wszystko zalezy w jakim sektorze was usadza i na jakich traficie kelnerow.niektorzy byli "sprawniejsi" i szybciej podawali dania.Nie zauwazylismy by gorzej traktowali Polakow W niedziele jest wieczor sycylijski i wszystkie dania w formie bufetu.w czwartki kolacja -gala.W pozostale dni zamawia sie z menu dania na dzien nastepny.Zawsze są dwie pasty do wyboru a na drugie danie mięso(kurczak,indyk,pieczeń,carpaccio) lub ryba (łosoś,sola,lampuga,miecznik) do wyboru. Desery skromne: owoc,ciastko,tort lodowy,w czwartek tiramisu:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyy Re: Santa Lucia - Cefalu - kto był ? IP: *.wro.vectranet.pl 28.05.08, 22:58 Ciekawe że np. na forum wakacji - tzn. opinie o hotelu np. jak ktos byl w sierpniu to sa dobre, a we wrzesniu zle. Jak myslicie - Wlosi po najwyzszym sezonie czyli sierpniu juz bardziej olewatorsko podchodza ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: Santa Lucia - Cefalu - kto był ? IP: *.chello.pl 03.06.08, 19:16 różowa pantera - chyba byliśmy w tym samym czasie w Cefalu ;) wyczerpujący opis hotelu i całej wycieczki. potwierdzam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: różowa pantera Re: Santa Lucia - Cefalu - kto był ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.08, 10:05 pozdrawiam meg:)jak wrażenia z pobytu? jeżeli ktoś chce przed wyjazdem "złapać" klimat miasteczka Cefalu to polecam obejrzenie filmu G.Tornatore "Cinema Paradiso".Gro scen była kręcona właśnie w Cefalu ( świetnie to widać od ok. 84 minuty filmu:)) Odpowiedz Link Zgłoś
mediterraneo1978 Re: Santa Lucia - Cefalu - kto był ? 04.06.08, 13:03 Specjalnie m.in. z tego powodu sobie ten film kupiłem :). Ale nie widac az tak duzo. Tornatore nakrecil tez film "Mediterraneo" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: różowa pantera Re: Santa Lucia - Cefalu - kto był ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.08, 13:43 troche widac,nawet wiecej niż trochę :) a miłośnikom Sycylii polecam jeszcze dwa filmy Tornatore:"Malena" i "Sprzedawca marzeń" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oktawian Re: Santa Lucia - Cefalu - kto był ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.08, 19:42 A ja lecę w sobotę do Cefalu, czy moje wrażenia z pobytu będą podobne napiszę po powrocie! A może jest ktoś kto też leci w sobotę, może się odezwie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: różowa pantera Re: Santa Lucia - Cefalu - kto był ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.08, 09:16 oktawian,ale ci zazdroszczę!udanego pobytu i dużo wrażeń.pamietaj żeby koniecznie wybrać się na La Rocce - górę,która wznosi się nad Cefalu-super widoki:) Link o Sycylii www.stylistka.pl/chwila-dla-ciebie/podroze/odkrywanie- sycylii ale oczywiscie najlepiej samemu odkrywac różne zakątki :) Adam Zagajewski To Sycylia Nocą płynęliśmy wzdłuż cienistych, zagadkowych brzegów – wielkie liście wzgórz poruszały się w oddali leniwie jak sny olbrzyma. Fale uderzały o drewno łodzi, ciepły wiatr całował żagle, gwiazdy bezładnie próbowały opowiedzieć historię świata. To Sycylia, szepnął ktoś, trójkątna wyspa, oddech sowy, chusteczka umarłych. [wiersz z tomiku „Ziemia ognista”] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: Santa Lucia - Cefalu - kto był ? IP: *.chello.pl 05.06.08, 19:18 wrażenia bardzo bardzo pozytywne :] może w przyszłym roku uda się pojechać na dłużej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: różowa pantera Re: Santa Lucia - Cefalu - kto był ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.08, 14:41 byloby super znowu tam wrócić i to na dłużej:)ja wróciłem zauroczony.... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mediterraneo1978 Re: Santa Lucia - Cefalu - kto był ? 04.06.08, 13:13 Sorki, to Salvatores nakrecil ten ostatni film - na malej greckiej wysepce :) Odpowiedz Link Zgłoś
kudlata13 Re: Santa Lucia - Cefalu - kto był ? 04.06.08, 22:07 "Wielki Błękit"Bessona-zobaczcie koniecznie!! , częściowo kręcony w Taorminie jest ten klimat...:) Odpowiedz Link Zgłoś