Dodaj do ulubionych

półwysep Gargano

IP: *.chello.pl 06.09.03, 19:18
Półwysep Gargano znam tylko z przepięknych zdjęć, które znalazłam w
internecie.
Może ktoś spędził urlop na Gargano lub w jego okolicach proszę o opinnie i
informacje:
- jakie są możliwości noclegu (wykupić w Polsce czy na miejscu, jeżeli tak to
gdzie)
- koszty takiego pobytu (ceny: noclegu, wyżywienia, zwiedzania, wynajęcia
samochódu)

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: eve Re: półwysep Gargano IP: 212.14.8.* 08.09.03, 08:12
      Byłam na Gargano dwukrotnie /zawsze pierwsz tygodnie września/i mam nadzieję
      jeszcze powrócić.Ten region Italii podobnie jak cała Apulia zachwycił mnie
      szczególnie.Ośrodki wypoczynkowe i campingi rozlokowane są gł.w Vieste/urocze/
      oraz Peschichi i we wszystkich piaszcystych zatoczkach pomiędzy tymi
      miastami.Ja byłam dwukrotnie w ośrodku
      "Rezydencja Sfinale"-jest w niemieckim katalogu Neckermanna,ulokowanym w
      połowie drogi między tymi miasteczkami na Baia di Manacora.Będąc na Gargano nie
      sposób nie popłynąć na Wyspy Tremiti.Zawsze przedtem myślałam że ta błękitna
      woda na fotografiach to jakaś sztuczka fotografów dopóki sama nie zrobiłam
      zdjęć pięknych zatoczek i "unoszących " się nad wodą stateczków.Godny polecenia
      jest też rejs ze zwiedzaniem grot pomiędzy Vieste i manfredonią,a potem
      przejechanie tego samego odcinka samochodem zapierającą dech w
      piersiach "strada litoranea".Trzeba koniecznie odwiedzić leżące w głębi lądu
      miasteczka Monte s'Angelo i San Giovani Rotondo miejsce kultu ojca Pio.
      • Gość: Linn Re: półwysep Gargano IP: *.dialup.tiscali.it 08.09.03, 09:42
        Wiecej informacji w starszych watkach.
        • kvik Re: półwysep Gargano 08.09.03, 10:13
          woda na baltyku tez moze na zdjeciach wyjsc na niebiesko i to bez specjalnych
          filtrow
          • Gość: eve Re: półwysep Gargano IP: 212.14.8.* 08.09.03, 12:10
            Byłam wczoraj nad morzem w Pobierowie,piękny spacer,ale woda była szaro-zielona
            i koszmarnie zimna/15 stopni/.i zatęskniliśmy za Adriatykiem.Mniej złośliwości
            kviku a więcej konkretów bo to forum zrobiło się lekko nudnawe.pzdr.
            • kvik Re: półwysep Gargano 08.09.03, 13:23
              czyz nie mozna pisac o turystyce z lekkim humorem ??

co ty widzisz zlosliwego w niebieskim baltyku ?

jestem rokrocznie na lazurowym a wiec niebieskim wybrzezu i jeszcze nigdy nie
              widzialem tam pieknego lazuru czyli niebieskiej wody, przy odrobinie wyobrazni
              mozna i tam to zobaczyc

apropos niebieskiego baltyku to wcale nie zadna zlosliwosc, bylem w tym roku
              na zachodnim wybrzezu danii w mm henne strand i na cypelku w skagen, sliczne
              miejsca, cudowne i bardzo szerokie do 1 km plaze z pieknym, jasnozoltym
              piaskiem i wspanialymi wydmami i gdzie mozna czuc sie niemalze samotnie, gdzie
              nie ma tloku, gdzie dzieci a i dorosli zupelnie swobodnie moga
              uprawiac "sporty plazowe", gdzie jest co prawda pelno niemcow ale na szczescie
              nie tych rozwrzeszczanych tylko tych zupelnie normalnych, kulturalnych sasiadow
              i widzialem niebieska wode i to nie tylko w wyobrazni ale na jawie w
              rzeczywistosci
              niebo bylo tak niebieskie, powietrze tak czyste z temperatura powietrza okolo
              +30 stopni celcjusza, ze to wszystko razem dalo niebieska wode
              apropos danii jesli chodzi o letni wypoczynek i tylko o wypoczynek od
              codziennego miejskiego stressu, za te same pieniadze ktore trzeba zaplacic za
              wynajecie jakiegos malenkiego apartamento w italii, mozna miec w danii luksus
              a wiec domek z pelnym wyposazeniem i ogrodkiem, jedna jest tylko roznica,
              sezon jest krotki i niezupelnie pewny co do pogody, statystycznie
              najpewniejszy okres to koniec lipca i poczatek sierpnia

ktos powie, zycie w danii jest drogie, o´key tanie nie jest ale roznica w
              kilometrach i cena za paliwo zrownowazy wydatki

do przyszlego urlopu
              • maggie-c Re: półwysep Gargano 09.09.03, 09:05
                kvik jesli nie istnieje jeszcze forum o Danii to prosze zaloz je, tutaj jest
                forum o Wloszech i ludzie szukaja info o Italii, ktora ty bez przerwy
                krytykujesz i zawsze wiesz lepiej

pytanie bylo o Gargano a ty wyskakujesz z Dania i jej blekitna woda

nie mam nic do Danii ale mysle ze nie ma co stosowac takich porownan jak Ty,
                baltyk blekitniejszy od adriatyku to naprawde zupelna nowosc

naprawde zastanow sie nad zalozeniem swojego odrebnego forum albo zacznij dawac
                rzetelne informacje 'na temat'

cordiali saluti
                • kvik Re: półwysep Gargano 09.09.03, 10:53
                  maggie-c napisała:

> kvik jesli nie istnieje jeszcze forum o Danii to prosze zaloz je, tutaj jest
                  > forum o Wloszech i ludzie szukaja info o Italii, ktora ty bez przerwy
                  > krytykujesz i zawsze wiesz lepiej
                  >
                  > pytanie bylo o Gargano a ty wyskakujesz z Dania i jej blekitna woda
                  >
                  > nie mam nic do Danii ale mysle ze nie ma co stosowac takich porownan jak Ty,
                  > baltyk blekitniejszy od adriatyku to naprawde zupelna nowosc
                  >
                  > naprawde zastanow sie nad zalozeniem swojego odrebnego forum albo zacznij
                  dawac
                  >
                  > rzetelne informacje 'na temat'
                  >
                  > cordiali saluti

och przepraszam to tak jakos mi sie wymknelo o tej danii chyba dlatego, ze
                  wedle niektorych wode niebieska widac tylko na gargano
                  pst: wcale nie pisalem, ze baltyk jest bardziej niebieski tylko, ze tez moze
                  byc niebieski przy odrobinie dobrej woli patrzacego
                  maggie-c, czy rodacy rzeczywiscie jezdza ostatnio tylko na gargano, to kawal
                  drogi ?
    • Gość: e Re: półwysep Gargano IP: *.icpnet.pl 08.09.03, 18:02
      nie ma problemu z wykupieniem bungalowu na kempingu - mozna przyjechac "z
      marszu" - jest juz po sezonie. W Peschici bylo mnostwo opcji - do wyboru. W
      Rodi chyba jest wiecej kwater. Vieste nie znam. moge poszperac w folderach i
      swistkach ktore przywiozlam.
      aha, kempingi z dostepem do morza- czyli wlasna plaza sa drozsze. Trzeba tez
      doliczyc ze prysznic na zeton 50centow. W jednym z kempingow w Peschici
      kosztuje 25c a woda leci chyba przez 30 sekund :)
      • Gość: MISIA Re: półwysep Gargano IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.03, 22:13
        Byłam tam raz 8 lat temu, to po prostu Grecja we Włoszech.Okolice Peschici,
        super.Skałki super.Na 2 tygodnie mieszkania po kempingach , z własnym namiotem
        i prowiantem typu ziemniaki z torebki, zupki i konserwy+benzyna i opłaty za
        samochód wydaliśmy podróżując po Włoszech ok. 2.500 zł na 2 osoby.Nie wiem ile
        to teraz wyniesie.
        Pozdrawiam
        misia@street.pl
    • inka.k Re: półwysep Gargano 08.09.03, 23:29
      Witam;-)Jutro wybieram sie autokarem na plw. Gargano, dokladnie Marina di
      Lesina, jesli chodzi o koszty, to 900 zl od osoby, to tyle co moge
      powiedziec,jak wroce, to podziele sie wrazeniami,pozdrawiam - inka.k
      • kvik Re: och maggie-c 09.09.03, 14:22
        ja wcale nie zawsze krytykuje italie, pozagladaj w inne tematy ale wiesz, ja
        strasznie nie lubie jak ludziska przechwalaja miejsce gdzie akurat byli,
        zapominajac o wlasnych smieciach
        czy ty maggie-c znasz wielu wlochow, ktorzy wychwalaja tak inne kraje jak my
        italie ?
        ja osobiscie nie znam zadnego
        a przecie na boga sa kraje, tuz obok italii, ktore sa co najmniej tak piekne
        jak bucik ale dla wlochow jest tylko jedno, bella italia
        i dobrze, i maja do tego prawo, i popieram to bo jest w tym cos pieknego -
        kochac wlasny kraj i uwazac go za najpiekniejszy na swiecie, mnie tez sie
        italia podoba z ta tylko roznica, ze dla mnie na pierwszym miejscu zawsze
        bedzie polska taka jaka ona jest z tymi jej wszystkimi wadami -
        moze dlatego ja widze niebieski baltyk
        nudne to nie jest "kontrowersyjna wymiana zdana" ale wlasnie zachlystywanie
        sie czyms lub nad czyms co akurat jest modne

kocham italie
        • Gość: maggie-c Re: och kvik i po co marnowac zycie! IP: *.27-151.libero.it 09.09.03, 16:47
          obawiam sie kviku ze nie spotkamy sie nigdy w tej 'dyskusji' i niech jasnym
          bedzie ze nie chce tracic zycia na wyklocanie sie o racje poniewaz zawsze
          powtarzam ze kazdy ma swoja wlasna. Dlatego tez postaram po prostu przedstawic
          Ci moj punkt widzenia.
          Zaczne od przyznania sie (o czym juz wspominalam) ze jestem
          kompletnie 'zitalianizowana' i nie bez powodu wybralam Italie na miejsce
          zamieszkania.
          Jednak, choc cenie Polske, jako kraj mojego narodzenia, nie posiadam
          bezkrytycznej dumy jaka Ty starasz sie pokazac w Twoich postach.

Badzmy obiektywni. Nie mozemy zmienic faktu ze Polska mimo iz jest pieknym i
          wielkim krajem z duzym potencjalem nie posiada po prostu ani krajobrazow, ani
          zakorzenionych tak gleboko tradycji i kultury (chocby zwiazanej z jedzeniem)
          jakie maja Wlochy. Zwiazane jest to z polozeniem geograficznym (krajobrazy,
          klimat) oraz historia. Nie oszukujmy sie dodajac barw Baltykowi (ja nie mam nic
          do Baltyku kvik! ma swoj urok, sama jako dziecko jezdzilam co roku a pare lat
          temu powrociwszy tam odkrylam piasek ktory 'skrzypial' czego tutaj nigdy nie
          widzialam.) Na nic tez nie zda sie dowodzenie ze Polskie jedzenie jest bardziej
          wyrafinowane, bo po prostu tak nie jest poki co.
          Uwazam ze takie rzeczy nalezy po prostu stwierdzic jako fakt i tyle.
          Wiadomo, caly swiat jest piekny i kazdy kraj ma swoje plusy i minusy ale czy to
          przypadek ze Wlochy slyna taka fama? Moze po prostu jest tak poniewaz sa
          rzeczywiscie jednym z najpiekniejszych pod wieloma wzgledami miejsc na tej
          Ziemi?

kvik:
          'ja wcale nie zawsze krytykuje italie, pozagladaj w inne tematy ale wiesz, ja
          strasznie nie lubie jak ludziska przechwalaja miejsce gdzie akurat byli,
          zapominajac o wlasnych smieciach'

nie chodzi kviku o 'przechwalanie'! Kiedy ktos wybiera sie w jakies miejsce po
          prostu opowiada o nim dzielac sie wrazeniami. A skoro wrazenia sa tak wspaniale
          opowiada o tym z entuzjazmem. Kto Ci powiedzial ze zapominaja o wlasnych
          smieciach? Moze po prostu juz je widzieli i pragna zobaczyc cos nowego? a
          propos okreslenie smieci nie bardzo tu pasowalo! :-)

kvik:
          czy ty maggie-c znasz wielu wlochow, ktorzy wychwalaja tak inne kraje jak my
          italie ?
          ja osobiscie nie znam zadnego

ja kviku owszem znam wielu Wlochow ktorzy chwala sobie miejsca w ktore jezdza
          jednak po powrocie najczesciej dochodza do wniosku ze 'nie ma jak Italia'... i
          ja ich rozumiem...
          Jednak Wlosi mimo zachwycania sie uroda natury, historia, jedzeniem Italii,
          glosza na kazdym kroku i nie bez powodu wiele krytyk odnosnie tych rzeczy ktore
          tutaj zupelnie nie funkcjonuja (prawa, polityka ecc.)

kvik:
          a przecie na boga sa kraje, tuz obok italii, ktore sa co najmniej tak piekne
          jak bucik ale dla wlochow jest tylko jedno, bella italia

Widzisz to pewnie dlatego ze Italia ma sobie ten zwycieski mix -
          klimat,natura,radosc i swoboda zycia,jedzenie,dobrobyt (przynajmniej
          wystarczajacy)
          ach, co Ci tu mowic, to trzeba poczuc, ja to czulam od poczatku i dlatego tu
          jestem, Ty moze nigdy tego nie poczujesz lub starasz sie temu zaprzeczyc, sama
          nie wiem....

kvik:
          i dobrze, i maja do tego prawo, i popieram to bo jest w tym cos pieknego -
          kochac wlasny kraj i uwazac go za najpiekniejszy na swiecie, mnie tez sie
          italia podoba z ta tylko roznica, ze dla mnie na pierwszym miejscu zawsze
          bedzie polska taka jaka ona jest z tymi jej wszystkimi wadami -
          moze dlatego ja widze niebieski baltyk
          nudne to nie jest "kontrowersyjna wymiana zdana" ale wlasnie zachlystywanie
          sie czyms lub nad czyms co akurat jest modne

nie wydaje mi sie kvik by chodzilo o mode. Wenecja jest jedna, Gargano jest
          jedno, Polacy wreszcie moga sobie pozwolic na zwiedzanie tych miejsc i tyle,
          pozwol im to robic spokojnie, niech nie boja sie ze ktos zaraz na nich napadnie
          bo nie doceniaja swego kraju zachwycajac sie pieknem innego. Niech beda
          wreszcie wolni by spokojnie poznawac swiat, tyle lat nie moglismy sie ruszac!
          co ma do tego moda!

ciao ! buona serata!
          • kvik Re: maggie .................. 10.09.03, 08:42
            ja wiem, ze to forum nie jest najodpowiedniejszym miejscem na tego radzaju
            wymiane pogladow ale ...........
            ogolnie zgadzam sie z toba, wnerwia mnie jednka nasza polska przywara, ze tak
            bardzo lubimy pluc we wlasny garnek, tego nie spotyka sie w srod innych
            cywilizowanych narodow a wiec nie jest to tylko wloski fenomen,))

wiem o czym mowie bo mieszkam poza polska od wielu, wielu lat, chyba o wiele
            dluzej niz ty w pieknej italii w kraju, ktory krajobrazowo, kulturowo,
            gastronomicznie nie umywa sie nawet do polski ale gdzie obywatele, uwazaja go
            za najpieknieszy zakatek na swiecie co im wcale nie przeszkadza przyjemnie
            wspominac inne miejsca po powrocie z urlopu, tak wlasnie jak robia to wlosi ,))

ja tez ciesza sie z tego, ze rodacy moga sie wreszcie swobodnie poruszac, ze
            polska jest normalnym krajem a wiec najwyzszy czas aby i obywatele tego kraju
            zaczeli go doceniac, bo bogactwo narodowe to nie tylko sprawy materialne ale
            stosunek obywateli do swojej ojczyzny a z tym jest kiepsko bardzo kiepsko,
            oceniajac postawe rodakow na podstawie studiowania forum gw

pozdrawiam i ani slowa wiecej na ten temat

• Gość: eve Re: och kvik i po co marnowac zycie! IP: 212.14.8.* 10.09.03, 08:57
            Droga Maggie.Śledzę waszą wymianę zdań z kvikiem i w pełni podzielam twoje
            zdanie.Kviku miłość do Italii to nie jest moda tylko potrzeba serca by akurat
            tam pojechać .Obecnie w Polsce panuje moda na wyjazdy do Tunezji czy Egiptu ale
            jakoś mnie tam nie ciągnie, próbowałam już wyjazdy do Francji czy Hiszpanii/
            zauroczyła mnie na przykład Barcelona i zafascynowały dzieła Gaudiego/ale mimo
            wszystko we Włoszech czuję się jak w domu/ zazdroszczę ci Maggie twojego wyboru
            miejsca zamieszkania/.Nie wielbię Włoch bezkrytycznie , dostrzegam wady moich
            włoskich przyjaciół/np. wieczne spóżnialstwo/,trochę mnie rozczarowała
            Florencja,poza Duomo oczywiście,ale są miejsca które ubóstwiam i mimo dystansu
            który mnie dzieli i czasami braku gotówki lub urlopu staram się tam bywać
            conajmniej raz w roku.Niemożność wyjazdu rekomensuję sobie lekturą "Bella
            Italia".H.Sienkiewicz powiedział, że każdy człowiek ma dwie ojczyzny swoją i
            Włochy i w pełni się z nim zgadzam.Nie krytykuję ludzi którzy jeżdżą gdzie
            indziej bo może oni tam odryli swoją drugą ojczyznę. I naprawdę nie potrafię
            dostrzec tego błękitu w Bałtyku .chociaż z racji bliskości zamieszkania spędzam
            tam wiele weekendów o każdej porze roku. Buona giornata a voi.
            • maggie-c Re: eve :-) 11.09.03, 10:52
              dziekuje droga eve, doskonale to wszystko ujelas
              naprawde nie chodzi o - jak twierdzi kvik - plucie we wlasny garnek bo jest mi
              to obce i nie taki jest moj cel
              sienkiewicz jesli o mnie chodzi - mial racje....

ciao ciao!!
              • kvik Re: hej eve :-) 12.09.03, 09:15
                pewnie za malo masz wyobrazni (to wcale nie jest pomyslane w sensie negatywnym
                a juz bron mnie boze zlosliwym czy obrazliwym)
                moge podeslac ci zdjecia z nad baltyku - jest niebieski zapewniam, ze nie
                uzywalem zadnych filtrow
                bo woda ani tu ani tam nie jest niebieska (jest bezbarwna) ale w pewnych
                warunkach daje takie wrazenie
                moge podeslac ci zdjecie zrobione w tym roku w george du verdon (niestety to
                we francji), gdzie woda jest cudownie turkusowa (w rzeczywistosci jest
                bezbarwna) a jest tak cudowne, ze powiekszone do a4 wisi u mnie nad biurkiem
                aby wszyscy mogli podziwiac piekno francji, och pardon piekno miejsca

pozdrawiam

• Gość: mery Re: hej eve :-) IP: *.sieradz.mediaclub.pl 23.10.03, 22:56
                  bylo pytanie o gargano o campy i ceny.a wy o czym rozmawialiscie?paranoja!!
                  czy ktos z sensem pomoze tym co chcieliby pojechac na gargano ?prosze
    • Gość: ragazza Re: półwysep Gargano IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.03, 17:47
      czes 5 lat temu bylam na półwyspie gargano i byly to mije najlepze wakacje i
      bardzo polecam ci tam pojechac biuro jakie organizuje to jest gryf lub dojazd
      tylko wlasny ale wrto jest pieknie to sa prwdziwe wlochy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka